Beneficiile si riscurile expunerii la soare: cum sa gasiti un echilibru?

Beneficiile si riscurile expunerii la soare: cum sa gasiti un echilibru? Beneficiile si riscurile expunerii la soare: cum sa gasiti un echilibru?

Ultima actualizare: 18 iulie 2024

expunerea-la-soare-beneficii-si-riscuri

Soarele este o sursa incontestabila de viata si energie pentru Pamant, avand totodata si o influenta semnificativa asupra pielii, influenta care poate fi pozitiva daca stim cat timp si in ce conditii sa ne expunem la razele sale.

In materialul de fata vom explora efectele pe care razele solare le pot avea asupra pielii noastre, dar si masurile pe care le puteti lua pentru a gasi un echilibru intre beneficiile si riscurile pe care le implica expunerea la soare. Astfel, va veti puteti bucura in siguranta de vacanta de vara.

Razele ultraviolete ale soarelui – generalitati

Energia soarelui ajunge pe planeta noastra sub forma de raze infrarosii si ultraviolete (UV), acestea din urma fiind la randul lor impartite in raze ultraviolete A (UVA), raze ultraviolete B (UVB) si radiatie ultravioleta C (UVC). Avand in vedere ca atmosfera terestra absoarbe lungimile de unda UVC, doar razele ultraviolete UVA si UVB ajung la suprafata Pamantului.

Razele UVB provoaca un risc mult mai mare de cancer de piele decat radiatia UVA, dar pe de alta parte razele UVA provoaca imbatranire, riduri si pierderea elasticitatii pielii. In plus, radiatia UVA amplifica efectele daunatoare ale razelor UVB, crescand riscul de cancer de piele si cataracta.

In majoritatea cazurilor, razele ultraviolete reactioneaza la contactul cu melanina, pigment al pielii care constituie prima linie de aparare a organismului impotriva radiatiei solare. Melanina absoarbe intr-o oarecare masura razele UV periculoase, care pot provoca leziuni cutanate grave daca persoana se expune la soare timp indelungat si fara protectie adecvata. Arsurile solare apar in momentul in care nivelul daunelor cauzate de radiatia UV depaseste gradul de protectie pe care melanina o poate oferi pielii. Bronzul reprezinta practic reactia pielii la agresiunea repetata exercitata de razele soarelui.

Beneficiile expunerii adecvate la soare

Daca expunerea la soare se face controlat si responsabil, aceasta poate oferi beneficii organismului, cum ar fi:

  1. productia vitaminei D – expunerea la soare stimuleaza productia de vitamina D, un nutrient esential pentru buna functionare a sistemului imunitar, dar si pentru sanatatea oaselor, deoarece ajuta la absorbtia calciului, mineral important pentru mentinerea unor oase puternice;
  2. ameliorarea afectiunilor pielii – lumina soarelui are proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea simptomelor anumitor afectiuni cutanate, cum ar fi acneea, psoriazisul si eczema. Razele ultraviolete pot sa reduca inflamatia si sa favorizeze vindecarea pielii.
  3. stralucire si vitalitate – expunerea moderata la soare poate conferi pielii un aspect mai stralucitor si mai sanatos;
  4. imbunatatirea starii de spirit – lumina soarelui favorizeaza eliberarea endorfinelor si serotoninei, neurotransmitatori asociati cu o stare de fericire. Petrecerea timpului in aer liber, la soare, poate deci sa imbunatateasca starea de spirit si sa reduca stresul.
  5. reglarea ritmului circadian – expunerea la soare ajuta la reglarea ritmului circadian si a ciclului somn – veghe, putand imbunatati calitatea somnului.

Riscurile expunerii prelungite la lumina soarelui

In ciuda beneficiilor enumerate mai sus, exista insa si riscuri asociate expunerii prelungite la soare fara protectie solara. In acest sens, trebuie sa aveti in vedere riscul de:

  1. arsuri solare – expunerea excesiva la razele UV poate provoca arsuri solare, caracterizate prin roseata, inflamatie si aparitia pe piele a unor vezicule dureroase. Arsurile solare cresc riscul de deteriorare celulara pe termen lung, ceea ce poate duce la...
  2. imbatranire prematura – radiatia UV a soarelui poate deteriora fibrele de colagen si elastina din piele, cauzand pierderea elasticitatii si aparitia ridurilor, liniilor fine si a petelor. Astfel, se accelereaza ritmul de imbatranire a pielii, aceasta capatand un aspect ridat mult mai devreme in viata.
  3. risc de cancer de piele – expunerea cronica la soare, in special fara protectie solara, creste riscul de a dezvolta cancer de piele. Razele UV pot deteriora ADN-ul celulelor pielii, determinand formarea celulelor canceroase. Cele mai frecvente tipuri de cancer cutanat sunt carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase si melanomul.
  4. hiperpigmentare si pete – supraexpunerea la razele soarelui poate duce la productia excesiva de melanina in anumite zone ale pielii, astfel aparand petele intunecate (hiperpigmentarea). Acestea sunt mai frecvente in zonele expuse ale corpului, cum ar fi fata, umerii si mainile.
  5. leziuni oculare – expunerea excesiva la radiatia ultravioleta poate sa deterioreze nu doar pielea, dar si ochii. Razele UV pot creste riscul de cataracta si degenerescenta maculara, doua afectiuni oculare care pot afecta vederea pe termen lung.

Cum sa va protejati pielea de lumina soarelui

Pentru a va proteja corespunzator pe tot parcursul anului, nu doar vara, puteti urma recomandarile de mai jos:

  • folositi creme si lotiuni de protectie solara – o crema cu factor de protectie solara (FPS) va fereste de arsurile solare si limiteaza bronzarea prin absorbtia sau reflectarea razelor UV. Pentru a sti cum sa folositi corect aceste produse, iata cateva recomandari:
  • chiar si in zilele innorate, este bine sa aplicati produse cu FPS de minimum 30 si spectru larg, care filtreaza atat razele UVA, cat si pe cele UVB. Cremele de protectie solara cu FPS ridicat protejeaza impotriva arsurilor pentru perioade mai lungi decat cele cu FPS mai scazut.
  • aplicati crema de protectie solara cu 30 de minute inainte de a va expune la soare, pentru ca aceasta sa aiba timp sa actioneze. Folositi o cantitate generoasa si reaplicati crema la fiecare 2 ore sau dupa inot ori transpiratie excesiva.
  • cremele de protectie solara nu se folosesc doar la plaja. Se recomanda sa aplicati crema cu FPS si cand lucrati in curte sau faceti sport in aer liber.
  • cand alegeti lotiuni de protectie solara pentru copii, testati-le mai intai pe incheietura mainii copilului, inainte de le folosi propriu-zis. Daca apar iritatii ale pielii sau ochilor, orientati-va spre alt produs. Aveti grija cum aplicati crema in zona ochilor copilului.
  • folositi creme de protectie solara pentru toti copiii cu varsta de peste 6 luni, preferabil formule rezistente la apa. Toate tipurile de piele au nevoie de protectie impotriva razelor UV. Chiar si copiii cu pielea inchisa la culoare pot suferi arsuri solare dureroase.
  • aplicati lotiunea de protectie solara pe toate zonele expuse ale pielii, inclusiv pe zonele deseori neglijate, cum ar fi lobul urechii, buzele sau labele picioarelor.

RILASTIL SUN SYSTEM D-CLAR Crema colorata pentru uniformizare cu SPF 50+ este o crema cu textura catifelata, colorata, fotoprotectoare si rezistenta la apa. Ingredientele active, cu actiune antipete, estompeaza hipercromia pielii, conferind tenului un aspect uniform. Actiunea preventiva a complexului inovativ Clari-Tech este completata de filtrele SPF 50+, care asigura o protectie cu spectru larg la radiatiile UVB-UVA.

  • stati la umbra ori de cate ori este posibil – evitati expunerea directa la soare in timpul orelor de varf, adica in intervalul 10:00 – 16:00, cand radiatia solara este cea mai intensa si creste riscul de deteriorare a pielii si ochilor. Stati la umbra sub copaci, umbrele sau structuri acoperite.
  • purtati haine protectoare – este indicat sa alegeti imbracaminte din tesatura densa si de culoare deschisa, care sa va acopere cea mai mare parte a corpului. Pentru un plus de siguranta, puteti lua in considerare si imbracamintea cu protectie UV incorporata.
  • protejati-va ochii – purtati ochelari de soare care blocheaza cel putin 99% din razele UV, pentru a va proteja ochii si pielea sensibila din jurul lor. Astfel, puteti preveni aparitia cataractei si a altor probleme oculare cauzate de expunerea la soare.
  • aveti grija la apa, zapada sau nisip – aceste suprafete reflecta razele soarelui, ceea ce poate amplifica riscul de arsuri solare;
  • evitati bronzarea artificiala – cele mai multe saloane pentru bronzare folosesc paturi echipate cu becuri ce emit raz ultraviolete A. Cercetarile au aratat ca razele UVA pot cauza imbatranirea prematura a pielii si cancer cutanat. Mai bine va bronzati treptat in aer liber (produsele de protectie solara nu impiedica pielea sa se bronzeze, dar previn arsurile) sau folosind produse autobronzante.
  • hidratati-va adecvat – mentineti pielea hidratata band suficienta apa si folosind lotiuni sau creme hidratante dupa expunerea la soare;
  • folositi balsam de buze cu FPS de cel putin 15;
  • protejati copiii – acestia au pielea mai sensibila, asa ca este important sa-i protejati corespunzator cu imbracaminte adecvata, palarii cu boruri late, crema de protectie solara si, evident, sa-i feriti de soare la orele de varf;
  • examinati-va regulat pielea – daca observati modificari, leziuni persistente sau sangerari neobisnuite, mergeti imediat la medic deoarece cancerul de piele este mai usor de tratat in stadiile incipiente;
  • aveti grija la medicamentele eliberate fara prescriptie medicala – deoarece pot creste sensibilitatea pielii la radiatia UV. In astfel de cazuri, puteti dezvolta arsuri solare severe si dupa doar cateva minute de expunere la soare. Prin urmare, cititi cu atentie prospectul produselor inainte de utilizare si asigurati-va ca aplicati suficienta crema cu FPS.

Crema de protectie solara si deficitul de vitamina D – cum gasim un echilibru

Crema de protectie solara blocheaza intr-adevar razele UVB, care sunt importante pentru producerea vitaminei D in piele. Totusi, cantitatea de crema cu factor de protectie solara pe care o aplica majoritatea populatiei este in general mult mai mica decat cea recomandata de fapt si care presupune cam un pahar de crema pentru a acoperi tot corpul si o lingurita de crema pentru a proteja fata. Prin urmare, de obicei nu se ajunge la deficit de vitamina D din cauza produselor cu FPS. Daca totusi va temeti ca o crema cu protectie solara va poate cauza deficit de vitamina D, medicul va poate recomanda un supliment alimentar, cum ar fi 800 UI de vitamina D3 pe zi.

Unii experti recomanda sa petreceti 10 – 15 minute la soare in fiecare zi inainte sa aplicati crema de protectie solara, dar inca nu s-a ajuns la un consens in aceasta privinta deoarece aportul de vitamina D poate fi asigurat atat din anumite alimente, cat si din suplimente. Teama de o eventuala carenta de vitamina D nu ar trebui sa constituie un motiv pentru a evita produsele cu FPS.

 

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/sun-safety

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1326020023052949

https://www.news-medical.net/health/Sun-Exposure-Positive-and-Negative-Effects.aspx

Farmacistul Catena va recomanda: