Grasimile au o reputatie negativa chiar daca reprezinta un nutrient de care organismul uman are nevoie. Acestea ofera energie si ajuta la functionarea normala a celulelor. Protejeaza organele si mentin caldura corporala. Grasimile au si un rol esential in absorbtia unor nutrienti, dar si in producerea unor hormoni. De unde reputatia negativa atunci? Anumite tipuri de grasimi au efecte negative asupra aparatului cardiovascular, crescand colesterolul “rau”, LDL, si trigliceridele, factori de risc pentru diverse afectiuni cardiovasculare grave.
Este important de mentionat ca, atunci cand mancam mai multe grasimi decat are nevoie corpul nostru, indiferent de tipul lor, excesul din alimente se transforma in grasime corporala. Avem nevoie de putina grasime corporala pentru a functiona corect si a fi activi fizic. Insa, prea multa grasime corporala, in special in jurul taliei, creste riscul de a dezvolta boli cardiace si circulatorii. De asemenea, va poate face sa va simtiti mai obosit si va poate provoca in timp probleme articulare.
Care sunt tipurile de grasimi
Grasimile alimentare se impart in patru categorii. Acestea sunt:
-
grasimi mononesaturate
-
grasimi polinesaturate
-
grasimi saturate
-
grasimi trans
Grasimile mononesaturate si cele polinesaturate sunt considerate grasimi sanatoase. Ele va ajuta sa va mentineti niveluri normale ale colesterolului in sange. Grasimile saturate si cele trans sunt considerate nesanatoase. Ele au proprietatea de a mari nivelul colesterolului rau LDL, in felul acesta crescandu-va riscul de:
-
accident vascular cerebral
-
infarct
-
dementa vasculara
Pentru protejarea sistemului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar CardioSuport de la Naturalis. Contine Omega-3, resveratrol si conezima Q10. Sustine imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si reducerea imbatranirii celulare.
Grasimi sanatoase – alimentele recomandate
Atat grasimile mononesaturate, cat si cele polinesaturate sunt considerate de specialisti alegeri bune. Alimentele care le contin tind sa aiba o consistenta lichida la temperatura camerei. Un exemplu este uleiul vegetal.
Grasimile mononesaturate
Ce semnifica termenul „mononesaturate”? Denumirea este data de lanturile de acizi grasi care contin o singura legatura dubla intre atomii de carbon din molecula. Aceasta legatura dubla este responsabila de proprietatile si beneficiile asociate cu aceste grasimi.
Acest tip de grasimi sanatoase se gaseste intr-o varietate de alimente si de uleiuri.
Unul dintre cele mai cunoscute tipuri de grasimi mononesaturate este acidul oleic. Acesta se gaseste in principal in uleiul de masline, dar si in uleiul de rapita, uleiul de avocado si uleiul de arahide.
Cerecetarile au demonstrat constant ca atunci cand consumam acest tip de grasimi, ne putem scadea nivelul colesterolului, reducand astfel si riscul cardiovascular. Printre alimentele care contin grasimi mononesaturate se numara:
-
fructele oleaginoase (migdalele, cajuul, alunele, nucile)
-
uleiurile vegetale (de masline, de floarea-soarelui, de rapita)
-
untul de arahide
-
avocado
Grasimile mononesaturate contribuie la mentinerea senzatiei de satietate dupa masa, ceea ce ajuta la controlul greutatii corporale. De asemenea, acestea sunt utile in cadrul unor diete echilibrate si sanatoase, fiind asociate cu o mai buna gestionare a greutatii in comparatie cu dietele bogate in grasimi saturate sau carbohidrati rafinati.
Pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Coenzima Q10 + Omega-3 de la Naturalis. Coenzima Q10 are proprietati antioxidante, energizante, de stimulare a metabolismului si de favorizare a scaderii ponderale. Acizii grasi Omega-3 contribuie la sanatatea inimii.
Grasimile polinesaturate
Grasimile polinesaturate sunt un alt tip de grasimi sanatoase, care contin mai mult de o legatura dubla intre atomii de carbon in molecula.
Aceste grasimi se mai numesc grasimi esentiale deoarece organismul nu le poate produce si are nevoie sa le obtina prin alimentatie. Alimentele pe baza de plante, pestele si uleiurile sunt cele mai importante surse. La fel ca grasimile mononesaturate, cele polinesaturate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin reducerea nivelului de colesterol, potrivit Asociatiei Americane a Inimii.
Un anumit tip de grasime polinesaturata, acizii grasi Omega-3, s-a dovedit ca este in mod particular benefic sistemului cardiovascular. Consumul frecvent de alimente care contin Omega-3 nu doar ca scade riscul de boala coronara, dar ajuta si la scaderea tensiunii arteriale. Iata câteva dintre alimentele care contin cantitati ridicate de acizi grasi Omega-3:
-
somonul;
-
heringul;
-
sardinele;
-
pastravul;
-
nucile;
-
semintele de canepa;
-
semintele de chia;
-
uleiul de canola.
Aceste alimente sunt bogate in acizi grasi Omega-3, cum ar fi acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA), care au fost asociate cu beneficii pentru sanatatea cardiovasculara, functia cerebrala si reducerea inflamatiei.
Un alt tip de grasimi sanatoase polinesaturate sunt acizii grasi Omega-6. Acestia pot fi gasiti in uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb, uleiul de soia si uleiul de susan. Aceste grasimi sunt bogate in acid linoleic, un acid gras Omega-6 esential. Acidul linoleic joaca un rol important in functionarea normala a corpului si este implicat in reglarea inflamatiei si in mentinerea sanatatii pielii.
Pentru sustinerea sanatatii cardiovasculare, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar CardioVita de la Naturalis. Contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, la reducerea oboselii si la sanatatea sistemelor nervos si muscular (inclusiv a muschiului cardiac). Contine potasiu si magneziu.
Grasimile polinesaturate, in special cele bogate in acizi grasi Omega-3, au fost asociate cu numeroase alte beneficii pentru sanatate, in afara de reducerea riscului de boli cardiovasculare: scaderea inflamatiei, imbunatatirea sanatatii creierului si a functiei cognitive, precum si sustinerea sistemului imunitar. Este important sa mentionam ca echilibrul intre consumul de acizi grasi Omega-3 si Omega-6 este important pentru o sanatate optima, deoarece excesul de acizi grasi Omega-6 in raport cu Omega-3 poate avea efecte inflamatorii.