Daca doriti sa scapati de kilogramele in plus sau sa aveti o dieta sanatoasa, fulgii de ovaz sunt un ingredient care nu ar trebui sa va lipseasca din meniu, putand fi consumati atat la micul dejun, cat si la cina. Nu o spunem doar noi, ci si nutritionistii si medicii, ale caror recomandari au la baza o serie de beneficii dovedite pe care le are consumul de fulgi de ovaz si pe care dorim sa vi le facem cunoscute in randurile ce urmeaza.
Veti putea afla astfel cum se obtin fulgii de ovaz, care sunt proprietatile lor nutritionale si ce beneficii aduce includerea lor in dieta.
Ce sunt fulgii de ovaz
Ovazul este o cereala folosita initial doar pe post de nutret pentru animale, dar care a fost treptat inclus si in alimentatia oamenilor, pe masura ce i-au fost descoperite calitatile nutritive si beneficiile care deriva din ele. Astfel au aparut fulgii de ovaz, care sunt o categorie de cereale integrale ce se obtin printr-un proces minim de prelucrare a boabelor, care pastreaza intacte toate proprietatile lor nutritive.
Dupa recoltare, boabele coapte sunt curatate de impuritati si alte resturi vegetale, dupa care le este indepartata coaja. Raman astfel doar crupele, care sunt supuse apoi unui tratament cu aburi, pentru a le inmuia si a le face mai usor de procesat, dar si pentru a inactiva anumite enzime care ar putea face sa fulgii de ovaz sa rancezeasca odata cu trecerea timpului. Dupa tratamentul cu abur, crupele parcurg un proces de laminare, ce presupune trecerea prin roua role care le aplatizeaza, apoi sunt uscate intr-un cuptor special, dupa care se lasa sa se raceasca.
Asadar, fulgii de ovaz nu contin niciun fel de aditivi sau alte substante chimice, iar faptul ca rezista in timp se datoreaza inactivarii enzimelor de care am amintit si nicidecum unor conservanti cu care sa fi fost tratati.
Ce proprietati nutritive au fulgii de ovaz
Faptul ca fulgii de ovaz sunt recomandati in multe diete se datoreaza aportului echilibrat de minerale, vitamine, fibre si compusi fenolici. Mai exact, fulgii de ovaz contin mangan, fosfor, magneziu, fier, cupru, seleniu, potasiu si zinc, alaturi de vitaminele B1, B5 si B9. In compozitia lor se gasesc si trei tipuri de amidon, niste compusi fenolici specifici ovazului numiti aventramide, acizi grasi Omega-3, dar si apa in proportie de 8%.
Datorita acestor nutrienti pe care ii contin,100 de grame de fulgi de ovaz au urmatoarele valori nutritionale:
-
389 de calorii;
-
15 grame de proteine;
-
65 de grame de carbohidrati;
-
10 grame de fibre;
-
6,5 grame de lipide.
Aceste valori pot varia usor in functie de tipul de ovaz, insa diferentele nu sunt semnificative si nu schimba cu nimic proprietatile benefice pe care le au fulgii de ovaz.
De ce sa includeti fulgii de ovaz in dieta
Fulgii de ovaz sunt un ingredient versatil, astfel ca pot fi consumati sub diferite forme atat la micul dejun, cat si ca gustare in timpul zilei, dar si la cina. Terciul, biscuitii, clatitele, dar si smoothie-urile din fructe sunt cele mai cunoscute preparate in care pot fi integrati fulgii de ovaz. Indiferent de modul in care preferati sa-i consumati, fulgii de ovaz ca aduc o serie de beneficii pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.
-
Va ajuta sa slabiti sanatos
Multe diete pentru slabit recomanda consumul de fulgi de ovaz pentru ca acestia ajuta la eliminarea kilogramelor in plus, fara un regim drastic ce poate pune sanatatea in pericol din cauza aportului redus de nutrienti esentiali. Ca toate cerealele integrale, fulgii de ovaz contin carbohidrati complecsi care elibereaza treptat glucoza in organism, pe masura ce acesta o foloseste pentru a produce energie. Se evita astfel acumularea depozitelor de grasime care se formeaza cand organismul primeste mai multe calorii de cat are nevoie.
Aceasta eliberare treptata a glucozei se datoreaza faptului ca fulgii de ovaz se digera mai greu, avand si un continut ridicat de fibre, iar aceasta inseamna ca tin stomacul plin pentru mai mult timp, ceea ce induce o senzatie de satietate prelungita. Astfel, daca veti consuma o portie buna de fulgi de ovaz la micul dejun, veti manca mai putin pe parcursul zilei, iar aceasta echivaleaza cu un aport mai scazut de calorii.
Fibrele pe care le contin fulgii de ovaz au un rol important si in ceea ce priveste digestia, facilitand acest proces si prevenind aparitia unor tulburari precum constipatia sau balonarea. Aceste beneficii se datoreaza in special betaglucanului, care este un tip de fibre solubile ce se gaseste cu precadere in fulgii de ovaz. Fiind solubile, aceste fibre se dizolva in lichidele din tractul digestiv si formeaza un gel care se depune pe interiorul peretilor stomacului si intestinelor, ajutand astfel alimentele sa alunece mai usor, ceea ce duce la imbunatatirea tranzitului digestiv.
Fulgii de ovaz contin si fibre insolubile care nu se digera si nu au valoare nutritiva, dar care sunt importante in procesul de digestie intrucat confera volum materiilor fecale, care se deplaseaza astfel mai usor prin intestinul subtire si colon, pentru ca in final sa fie eliminate.
-
Reduc colesterolul si protejeaza inima
Datorita fibrelor solubile, fulgii de ovaz contribuie si la reducerea riscului cardiovascular reprezentat de colesterolul rau (LDL). Mai exact, pelicula gelatinoasa pe care aceste fibre solubile o formeaza pe suprafata peretilor interiori ai intestinului retine o parte din colesterolul din tractul digestiv, impiedicand absorbtia acestuia in sange, pentru ca in final sa fie eliminat pe cale naturala.
Astfel, fulgii de ovaz previn intr-o oarecare masura cresterea nivelului de colesterol rau, care ar ajunge sa se depuna in interiorul vaselor sanguine, determinand astfel aparitia hipertensiunii arteriale si a tuturor problemelor cardiovasculare pe care aceasta le poate genera. Totusi, fibrele solubile nu pot retine chiar tot colesterolul rau, astfel ca in conditiile unei alimentatii bogate in grasimi saturate si grasimi trans, nivelul de colesterol va creste chiar daca o parte din el nu ajunge sa fie absorbit in sange.
In acelasi timp, fulgii de ovaz contin cantitati reduse de acizi grasi Omega-3, care sunt grasimi sanatoase ce contribuie la formarea colesterolului bun (HDL), iar acesta are rolul de a curata sangele de celalalt tip de colesterol considerat nociv.
-
Neutralizeaza radicalii liberi
Am amintit mai devreme de aventramide, care sunt compusi fenolici specifici fulgilor de ovaz si a caror principala calitate este efectul puternic antioxidant. Datorita acestei proprietati, aventramidele neutralizeaza radicalii liberi – niste compusi chimici instabili care, daca depasesc un anumit nivel in organism, intra in reactie cu celulele, proces cunoscut sub denumirea de stres oxidativ. In urma acestui proces, celulele isi modifica structura si functionalitatea, iar sub actiunea prelungita a stresului oxidativ pot aparea anumite forme de cancer sau alte boli cronice.
Prin neutralizarea radicalilor liberi de catre compusii fenolici din fulgii de ovaz se reduce riscul de stres oxidativi si astfel se previn problemele de sanatate pe care acesta le poate genera.
-
Imbunatatesc calitatea somnului
Desi dimineata constituie o sursa de energie pe parcursul intregii zile, datorita eliberarii treptate a glucozei, fulgii de ovaz pot totodata sa va asigure un somn bun daca ii consumati la masa de seara. Acestia contin o cantitate redusa de melatonina, care este o substanta chimica pe care o produce si organismul uman, si care joaca un rol important in reglarea ciclului circadian, prin faptul ca induce starea de somnolenta. In acelasi timp, fulgii de ovaz stimuleaza productia de triptofan – un aminoacid implicat la randul sau in inducerea somnului.
Mai trebuie precizat faptul ca fulgii de ovaz pot fi consumati fara probleme si de persoanele cu intoleranta la gluten, intrucat nu contin aceasta substanta care este prezenta in cerealele integrale pe baza de grau, orz sau secara si care le provoaca tulburari digestive celor cu o astfel de problema.