Beneficiile consumului de fulgi de hrisca pentru sanatate

Beneficiile consumului de fulgi de hrisca pentru sanatate Beneficiile consumului de fulgi de hrisca pentru sanatate

Ultima actualizare: 4 iunie 2024

fulgi-de-hrisca

Incetul cu incetul, fulgii de hrisca si-au castigat un loc bine meritat printre alimentele recomandate intr-o dieta sanatoasa, devenind un ingredient tot mai popular si in tarile in care aceasta planta nu se consuma in mod traditional. Se intampla acelasi lucru si in Romania, unde consumul de fulgi de hrisca este in crestere, atat datorita recomandarilor nutritionistilor, cat si influentelor venite din zona Ucrainei si Rusiei, care au devenit cei mai importanti producatori si totodata consumatori de hrisca la nivel mondial.

Dat fiind interesul tot mai crescut pentru fulgii de hrisca, am decis sa le acordam si noi atentia cuvenita si sa va oferim prin intermediul acestui articol toate informatiile despre proprietatile si beneficiile lor.


Fulgi de hrisca – informatii generale

Hrisca este o planta din categoria celor denumite „pseudocereale”, intrucat sunt utilizate in alimentatie in mod similar cerealelor, insa fac parte din familii diferite. Pentru consumul uman sunt folosite boabele, care au o culoare asemanatoare celei a boabelor de grau, insa forma este diferita. Mai precis, boabele de hrisca au o forma triunghiulara neregulata, cu laturile usor curbate si coaja neteda, de culoare maronie.

Din aceste boabe se obtin fulgii de hrisca, printr-un procedeu ce presupune procesarea minima a acestora, fara a le afecta calitatile nutritive. Pentru a transforma semintele in fulgi de hrisca, acestea se sorteaza pentru a elimina impuritatile, se spala si apoi sunt expuse unui tratament cu aburi. Caldura si umiditatea face ca boabele sa se umfle si sa devina mai noi, dupa care sunt trecute printr-un dispozitiv cu role presoare, care le aplatizeaza. Sunt lasate apoi la uscat pentru a indeparta excesul de umiditate, iar ceea ce se obtine la final sunt fulgii de hrisca.

Spre deosebire de boabele crude, fulgii de hrisca sunt mai usor de preparat, nemaifiind nevoie de fierbere pentru a-i inmuia. Cel mai frecvent se consuma sub forma de terci, in combinatie cu lapte, iaurt sau chefir, insa fulgii de hrisca pot fi adaugati si in salate, supe, omlete sau alte preparate.

Fulgi de hrisca – proprietati nutritionale

Din punct de vedere nutritional, fulgii de hrisca sunt superiori graului si altor cereale, intrucat contin cantitati mai mari de substante antioxidante, dar si de minerale indispensabile organismului. Aceasta inseamna ca sunt mai hranitori, insa trebuie consumati cu moderatie pentru ca nici aportul caloric nu este de neglijat, iar in cantitati prea mari duc la acumularea de kilograme in plus.

Pentru 100 de grame de fulgi de hrisca aportul caloric este de 343 de calorii, conferite de 67 de grame de carbohidrati, 11 grame de proteine, 7,3 grame de fibre si doua grame de lipide. Desigur, valorile nutritionale pot varia usor, insa diferentele nu sunt semnificative si nu modifica substantial aportul caloric specific acestui ingredient.

In ceea ce priveste continutul de nutrienti esentiali, fulgii de hrisca se remarca in special datorita cantitatilor mari de minerale, precum fierul, cuprul seleniul, calciul, magneziul, manganul si fosforul. Acestora li se adauga – ce-i drept, in cantitati mai mici – vitaminele B1, B2 si E.

In afara de nutrientii esentiali, fulgii de hrisca sunt o sursa foarte generoasa de substante antioxidante reprezentate de diversi compusi vegetali cum ar fi quercetina, rutinul, vitexina si d-chiro-inozitolul.

fulgi-hrisca

Fulgi de hrisca – beneficii pentru sanatate

Probabil ca aceste denumiri complicate nu va spun mare lucru daca nu sunteti foarte familiarizati cu astfel de termeni, asa ca vom explica pe intelesul tuturor ce beneficii atrage consumul regulat de fulgi de hrisca.

  • Previn unele boli cronice

Spuneam ca fulgii de hrisca au un puternic efect antioxidant datorat compusilor vegetali pe care ii contin, dar si vitaminei E, iar datorita acestei calitati contribuie la prevenirea unor boli cronice care apar pe fondul unui proces nociv numit stres oxidativ. In urma acestui proces, celulele din organism isi modifica structura si functionalitatea, ceea ce poate duce in timp la afectarea organelor vitale si la aparitia unor boli cronice. 

Stresul oxidativ este generat de niste compusi numiti radicali liberi, care incep sa reactioneze chimic cu celulele daca depasesc un anumit nivel in organism. Prin efectul antioxidant, fulgii de hrisca impiedica in buna masura cresterea nivelului de radicali liberi, pe care ii neutralizeaza si previn astfel stresul oxidativ si implicit problemele de sanatate pe care acesta le poate genera, inclusiv anumite forme de cancer.

  • Protejeaza inima si sistemul circulator

Fulgii de hrisca sunt recomandati si datorita faptului ca previn aparitia hipertensiunii arteriale si, odata cu ea, a bolilor cardiovasculare pe care le poate provoca. Aceasta calitate se datoreaza indeosebi rutinului din compozitia lor, insa magneziul, cuprul si fibrele solubile isi aduc la randul lor o contributie importanta. Rutinul din fulgii de hrisca imbunatateste functia endoteliala, ajutand astfel vasele sanguine sa fie mai elastice si sa permita trecerea unui volum mai mare de sange, fara a creste presiunea acestuia. Astfel, tensiunea arteriala crescuta revine la limitele normale.

In acelasi timp, fulgii de hrisca reduc si absorbtia colesterolului rau din intestinul subtire in sange, ajuta la reglarea ritmului cardiac si totodata previn formarea de cheaguri de sange ce pot ingreuna sau chiar bloca circulatia sanguina.

  • Ajuta in curele de slabire

Desi v-am avertizat mai devreme cu privire la impactul negativ asupra greutatii pe care il poate avea consumul excesiv de fulgi de hrisca, acestia sunt un aliat de nadejde in curele de slabire daca sunt consumati cu moderatie. Explicatia consta in faptul ca fulgii de hrisca au un continut bogat de fibre si proteine, care au calitatea de a induce mai usor senzatia de satietate si de a o mentine pentru mai mult timp. Astfel, chiar daca nu se numara printre alimentele cu cel mai scazut aport caloric, fulgii de hrisca va ajuta sa slabiti si sa va mentineti la greutatea normala prin faptul ca va determina sa consumati mai putine calorii pe timpul zilei, datorita senzatiei persistente de satietate.

  • Imbunatateste digestia

Fibrele continute de fulgii de hrisca au un rol esential in digestie, facilitand tranzitul intestinal si prevenind tulburari frecvente precum constipatia sau balonarea. Vorbim de doua tipuri de fibre, respectiv fibrele solubile si cele insolubile, care nu au un potential nutritiv intrucat nu se digera si nu sunt absorbite in sange, dar care sunt esentiale in procesul de digestie. 

Fibrele solubile se dizolva si formeaza o solutie de consistenta gelatinoasa care captuseste la interior peretii intestinelor, facand astfel ca resturile alimentare sa alunece mai usor, fara a bloca tranzitul intestinal. Totodata, solutia gelatinoasa formata de fibrele solubile hraneste bacteriile benefice din tractul digestiv, fara de care nu ar fi posibila digestia.

Pe de alta parte, fibrele insolubile confera volum si consistenta materiilor fecale rezultate in urma procesului de digestie si astfel usureaza evacuarea acestora pe cale naturala.

  • Mentin glicemia in limite normale

E adevarat ca principala componenta nutritiva din fulgii de hrisca este reprezentata de carbohidrati, despre care se stie ca sunt principala sursa de glucoza pentru organism. In cazul de fata vorbim despre un indice glicemic scazut spre mediu, datorat faptului ca fulgii de hrisca au in componenta carbohidrati complecsi, care se digera mai greu si astfel elibereaza glucoza treptat. Asadar, nu are loc o crestere brusca a glicemiei, asa cum se intampla in cazul carbohidratilor simpli, iar acest lucru este benefic in special pentru pacientii cu diabet. 

Consumul de fulgi de hrisca ajuta totodata la prevenirea acestei boli tot mai frecvente in ultimii ani, pentru ca scade in acelasi timp si nivelul de glucoza din sange datorita actiunii d-chiro-inozitolului. Studiile de laborator au relevat faptul ca acest compus creste sensibilitatea celulelor la insulina si astfel imbunatateste absorbtia glucozei, ceea ce determina scaderea glicemiei.

Nu putem incheia fara a mentiona si faptul ca fulgii de hrisca nu contin gluten, astfel ca pot fi consumati fara probleme si de persoanele care sufera de boala celiaca – o afectiune caracterizata prin intoleranta alimentara la aceasta proteina specifica cerealelor din familia triticalelor, mai precis graului, orzului si secarei.