Am putea crede foarte usor ca bananele galbene, comercializate la mai toate supermarket-urile si magazinele, sunt singurele tipuri de banane pe care le-am putea consuma. De fapt, exista mai bine de 1000 de soiuri diferite, care cresc in diferite colturi ale lumii. Fiecare soi are forme mai mult sau mai putin specifice, culori si gusturi diferite.
Din punct de vedere taxonomic, bananele sunt considerate fructe de padure si cresc in ciorchine, atarnand de copac. Climatul cald, umed, este prielnic cresterii acestora, cele mai importante tari care exporta banane fiind tarile Americii Centrale, inclusiv Guatemala, Ecuador, Costa Rica si Panama, pe langa altele.
Desi exista peste 1000 de soiuri, aproximativ jumatate nu sunt comestibile. Consumul in fiecare zi al acestor fructe prezinta numeroase beneficii pentru organism, si nu este vorba doar despre valorile nutritionale excelente, ci si despre compusii bioactivi continuti. Exista studii stiintifice care certifica numeroasele beneficii pe care consumul de banane il are asupra organismului, in asociere cu o dieta echilibrata si sanatoasa. Fiind foarte accesibile, delicioase, usor de integrat in diferite retete sau consumate ca atare, acestea sunt o alegere excelenta pentru orice persoana care doreste sa manance cat mai sanatos si sa isi asigure necesarul zilnic de micronutrienti!
Banane – generalitati, soiuri, sfaturi pentru cumparare si pastrare
Bananele sunt originare din Asia de Sud-Est si cresc in mai toate climatele calde. Aceste fructe sunt disponibile in intreaga lume. Varietatea Cavendish este cel mai comun tip de banane, care se gaseste si in hypermarket-uri si magazinele alimentare locale. Cu toate acestea, nu a fost asa intotdeauna. Gros Michel (Big Mike) a fost primul tip cultivat pe scara larga. Are un gust dulce si o textura mai cremoasa decat banan obisnuita, dar soiul a fost atacat de o boala virulenta care a dus la devastarea culturilor. Pana in anii 1960, majoritatea exporturilor au oprit productia de Gros Michel si au trecut la Cavendish.
Soiuri de banane
Cateva dintre cele mai populare soiuri de banane sunt:
-
Cavendish;
-
Pisang Raja;
-
Bananele rosii;
-
Lady Finger;
-
Blue Java;
-
Plantain;
-
Manzano;
-
Burro;
-
Barangan, Goldfinger si altele.
Acestea se pot gasi si in comert, la noi, iar multe dintre ele au texturi si gusturi usor diferite de bananele Cavendish. Spre exemplu, bananele Plantain sunt cele mai potrivite pentru gatit, spre deosebire de Blue Java care sunt perfecte pentru smoothie-uri, avand o textura foarte cremoasa si o aroma specifica de vanilie. Consumul oricarui tip de banane comestibile presupune o gama variata de beneficii pentru sanatate, atat ca atare, cand sunt coapte, cat si in smoothie-uri sau salate si piureuri de fructe. Cu toate acestea, prepararea termica a bananelor poate ar putea duce la denaturarea si pierderea compusilor fitochimici continuti, precum si a vitaminelor esentiale.
Farmacistii Catena recomanda CardioVita de la Naturalis, un supliment alimentar cu rol in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.
Sfaturi pentru cumparare
In ceea ce priveste cumpararea si pastrarea bananelor, este important sa alegeti fructele care se afla in stadiul mediu de coacere. Asta inseamna ca in mare parte sunt galbene, dar la capete vor avea putin verde. Daca doriti sa le consumati imediat si sa le folositi pentru anumite retete, cel mai bine ar fi sa alegeti banane deja coapte (galbene, cu pete maro). Daca doriti sa le consumati de-a lungul mai multor zile, puteti alege banane necoapte in totalitate, dar nici prea verzi. Cand capatul bananei nu se rupe usor, astfel incat sa puteti decoji eficient fructul, inseamna ca fructul nu este copt inca. In cazul in care coaja se separa greu, fructul este amar si prea bogat in amidon.
Sfaturi pentru depozitare si pastrare
Bananele ar trebui depozitate la temperatura camerei, departe de orice sursa de caldura sau de lumina soarelui. Se recomanda sa fie scoase din punga in care au fost cumparate, deoarece vor transpira si se vor strica mult mai repede. De asemenea, ar trebui sa fie pastrate intr-un loc mai separat, pentru a nu intra in contact cu alte tipuri de fructe: pe masura ce se coc, pot grabi chiar si procesul de coacere al fructelor din apropiere. In timpul verii, bananele se pot coace rapid si, pe timpul iernii, procesul de coacere este mai lent. Pentru a intarzia acest proces, puteti pune si la frigider bananele, iar pentru a-l accelera, le puteti pune intr-o punga deschisa de hartie.
Banane – valori nutritionale
O banana de marime normala (aproximativ 125 de grame) asigura un aport nutritional:
-
Calorii: 112;
-
Proteine: 1 gram
-
Glucide: 29 de grame;
-
Fibre: 3 grame;
-
Grasimi: 0 grame;
-
Vitamina C: 12% din necesarul zilnic;
-
Vitamina B2: 7% din necesarul zilnic;
-
Vitamina B3: 5% din necesarul zilnic;
-
Vitamina B9: 6% din necesarul zilnic;
-
Cupru: 11% din necesarul zilnic;
-
Potasiu: 10% din necesarul zilnic;
-
Magneziu: 8% din necesarul zilnic.
Valorile nutritionale pot sa difere de la un soi la altul si, de asemenea, depind atat de conditiile de crestere si cultivare, cat si de cele de depozitare. Prin consumul zilnic de banane, se asigura o gama variata de beneficii pentru sanatatea organismului si starea generala de bine a acestuia.
Consumul de banane – proprietati si beneficii
Datorita continutului ridicat in carbohidrati sanatosi, vitamine si substante minerale, consumul de banane este asociat cu beneficii importante pentru mentinerea sanatatii. Studiile sustin faptul ca un aport zilnic de banane poate promova sanatatea prin mai multe mecanisme, cum ar fi:
Ajuta la controlul glicemiei
Bananele contin o cantitate importanta de fibre solubile si amidon rezistent, care nu este digerat de catre organism (in special fructele inca necoapte). Fibrele vegetale sustin controlul glicemiei si, de asemenea, ajuta la reglarea apetitului prin incetinirea golirii stomacului. Chiar daca aceste fructe sunt bogate in glucide, au un indice glicemic mic, asadar nu cresc rapid si mult glicemia.
Sustin sanatatea digestiva
Consumul regulat de fibre ajuta la imbunatatirea digestiei si integritatea microflorei intestinale. Pectina, o fibra vegetala care se gaseste in banane, poate ajuta la prevenirea constipatiei si chiar la fluidizarea scaunelor. Principalele beneficii ale consumului acestor fructe sunt datorate unui continut ridicat in compusi fitochimici biologic activi.
Pot sustine pierderea in greutate
Bananele au relativ putine calorii si nu contin grasimi. Cu toate acestea, sunt foarte nutritive si satioase, reprezentand o sursa calorica eficienta si usor de mobilizat. Consumul regulat de fibre din legume si fructe a fost asociat cu promovarea scaderii in greutate si reducerea apetitului, in vederea asigurarii unui aport caloric zilnic, strict in conformitate cu necesitatile organismului.
Sustin sanatatea cardiovasculara
Potasiul este un mineral esential pentru asigurarea integritatii si functionalitatii inimii, mai ales pentru gestionarea abaterilor patologice de la tensiunea arteriala normala. Bananele sunt o sursa importanta de potasiu, iar o dieta bogata in potasiu poate ajuta la gestionarea hipertensiunii. In aceeasi masura, conform unor studii efectuate pe animale, un aport adecvat zilnic de potasiu a fost corelat cu scaderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Continand si magneziu, un alt mineral important pentru sanatatea inimii, cu efect cardioprotector, gama de beneficii poate fi mult extinsa.
Bogate in antioxidanti
Bananele contin mai multe tipuri de antioxidanti, cum sunt flavonoidele si aminele. Aportul de antioxidanti exogeni sustin apararea organismului impotriva radicalilor liberi, speciilor reactive de oxigen si azot, care sunt nocive pentru organism.
Pot imbunatati sensibilitatea la insulina
Pe langa alte beneficii asociate cu gestionarea optima a glicemiei, consumul regulat de banane poate imbunatati si sensibilitatea la insulina, datorita amidonului rezistent (care se gaseste mai ales in bananele necoapte). Prin urmare, organismul poate deveni mai receptiv la insulina si, ca urmare, poate gestiona mult mai bine nivelurile ridicate ale glicemiei.
Consumul de banane, desi prezinta beneficii pentru organism, trebuie asociat cu o dieta cat mai sanatoasa si completa. De asemenea, se recomanda consumul a maximum 1-2 banane pe zi, in special la persoanele care sufera de hiperglicemie. Acestea sunt bogate in carbohidrati si, chiar daca prezinta beneficii in ceea ce priveste homeostazia glicemica, au si potentialul ca, indeosebi in combinatie cu alte alimente, sa asigure un aport mult prea mare de glucide, la aceeasi masa.
Surse:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814616303831?via%3Dihub
https://sciendo.com/article/10.1515/prilozi-2017-0033
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-bananas
https://www.ediblearrangements.com/blog/different-types-of-bananas/