Varsta de 6 luni reprezinta o perioada incitanta. Bebelusul creste si se dezvolta foarte rapid acum. Partea stanga a creierului a inceput sa comunice cu cea dreapta, ceea ce inseamna ca un bebe la 6 luni isi poate coordona mai bine corpul. De asemenea, la varsta de 6 luni, incepe sa va inteleaga. El va va comunica daca este fericit sau trist si va incepe sa raspunda la cuvinte.
La varsta de 6 luni, bebelusii au o intelegere mult mai buna despre cine sunt si cum se integreaza in lumea lor. Ei vor avea o senzatie clara a diferentelor dintre parintii lor, frati si surori si alte persoane, si ar putea incepe chiar sa fie anxiosi in prezenta persoanelor necunoscute.
La 6 luni se recomanda introducerea hranei solide in alimentatia celui mic. Acest lucru este important pentru a-i oferi acestuia substantele nutritive de care are nevoie, inclusiv fier, dar si pentru a-si intari maxilarul, pentru a ajuta la mestecarea alimentelor si la vorbire. Puteti incerca sa-i oferiti cantitati mici de mancare, piure sau alte legume zdrobite, o data pe zi. De asemenea, se recomanda sa continuati sa-l alaptati sau sa-i dati formula de lapte.
Cand ii oferiti bebelusului alimente solide, puteti sa ii dati si cateva inghitituri mici de apa fiarta si racita, dintr-un pahar cu pai. Daca aveti istoric de alergii in familie, discutati cu pediatrul inainte de a introduce alimente care ii pot provoca alergii copilului, cum ar fi ouale sau laptele de vaca.
Bebelusul este acum programat pentru controlul de 6 luni. Acesta este momentul in care dumneavoastra si medicul veti discuta despre tiparele de somn, somnul in conditii de siguranta si prevenirea continua a sindromului mortii subite a sugarului (SMS), dieta sanatoasa si ingrijirea dintilor, crestere si siguranta. Bebe la 6 luni are nevoie, de asemenea, de a treia vaccinare din schema nationala de vaccinare, care, in majoritatea cazurilor, implica doar o singura injectie de data aceasta.
Balsamul pre/post biotic antiiritatii si pentru refacerea lipidelor, RILASTIL XEROLACT PB, calmeaza roseata si mancarimea pielii, avand o actiune rapida si durabila. Reducand frecventa episoadelor de uscaciune severa (piele uscata si foarte uscata, piele atopica), Rilastil XEROLACT PB ajuta la refacerea barierei pielii si a microbiotei* si reda elasticitatea si confortul pielii.
Bebe la 6 luni – dezvoltare
Incepand cu varsta de 6 luni, iar uneori un pic mai tarziu, controlul mainilor bebelusului va fi suficient de dezvoltat pentru a le permite sa apuce un obiect. Bebe va putea chiar sa treaca un obiect dintr-o mana in alta si va invata cum sa-i dea drumul (si sa inteleaga ca acesta a cazut). Este prea devreme sa se stabileasca daca bebe este stangaci sau dreptaci, dar acesta va avea tendinta sa foloseasca o mana in mod repetat si apoi sa treaca la cealalta.
Mai toti bebelusii pot sa se rostogoleasca pe spate pana la varsta de 6 luni, ceea ce inseamna ca trebuie sa-l tineti sub control pe micut cand acesta sta pe masa de schimbat sau pe pat. Ei incep sa se ridice pentru a se catara si pot sa se legene inainte si inapoi, pe maini si genunchi. Pot sa se ridice si sa se coboare cu picioarele in pozitie verticala si pot sa stea cu sprijin. De obicei, vor putea sa se roteasca in directia in care vor sa mearga.
La varsta de 6 luni, bebe se va plictisi daca este lasat singur prea mult timp. Ii vor placea jocurile precum „cucu-bau” sau „bataia de palma”. S-ar putea sa incerce sa caute obiecte sau jucarii partial ascunse. Ii va placea sa exploreze obiectele privindu-le si ducandu-le la gura.
Bebelusii de 6 luni adora sa interactioneze cu parintii si vor incepe sa va comunice ce doresc. Invata cum sa va atraga atentia prin moduri diferite de plans. Unii bebelusi la aceasta varsta pot intelege cateva cuvinte, cum ar fi „baie”, si isi pot recunoaste propriul nume.
Bebelusii de 6 luni incep sa inteleaga si emotiile din tonul vocii. De exemplu, pot intelege daca vorbiti cu ei aspru sau bland.
Abilitatile lor de comunicare se dezvolta rapid. Veti auzi multe balbaieli, cantecele, tipete si suflare de bule, fenomen uneori numit „joc vocal”. Le plac jocurile cu limbaj si inteleg cum sa se intoarca pe rand atunci cand „vorbiti” unul cu celalalt. Aproximativ unul din doi bebelusi de 6 luni pot repeta un sunet de mai multe ori („babababa”). Unii vor combina chiar mai multe sunete. Puteti sa imitati sunetele copilului pentru a-l ajuta sa invete sa vorbeasca.
Igiena si ingrijirea bebelusului la 6 luni
-
Bai regulate: asigurati-i bebelusului o igiena adecvata, prin bai regulate, utilizand produse delicate pentru piele. Alegeti sampoane si sapunuri special concepute pentru bebelusi, ca sa evitati iritatiile.
-
Schimbarea scutecelor: schimbati scutecele la fiecare 2-3 ore sau imediat dupa ce s-au udat. Folositi creme pentru scutece ca sa preveniti eventualele iritatii.
-
Curatarea dintilor: daca au inceput sa apara dintisorii, incepeti sa-i curatati folosind o periuta de dinti pentru bebelusi si pasta de dinti fara fluor.
-
Taierea unghiilor: folositi o foarfeca de unghii pentru bebelusi si taiati-i unghiile cu grija, pentru a evita ranirea accidentala.
Farmacistii Catena RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat pentru spalarea zilnica a pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.
Raspunsuri si sfaturi privind digestia unui bebe la 6 luni
La varsta de 6 luni, bebelusii trec adesea la introducerea hranei solide, asa ca sistemul lor digestiv continua sa se dezvolte. Iata cateva raspunsuri si sfaturi privind digestia unui bebelus la 6 luni:
-
Introducerea alimentelor solide
La aceasta varsta, incepeti sa introduceti treptat alimente solide in dieta bebelusului. Puteti incepe cu orez sau cereale pentru bebelusi, apoi adaugati treptat piureuri de legume si fructe.
Introduceti alimentele noi cu cateva zile de pauza intre ele, pentru a observa daca apar reactii alergice sau sensibilitate.
Pentru a asigura o trecere mai usoara de la alimentatia cu lichide la cea cu alimente solide, farmacistii Catena recomanda dispozitivul de hranire Adora. Acesta poate fi folosit pentru a-i oferi micutului atat fructe, cat si legume, crescand astfel aportul zilnic de vitamine pe care i le oferiti.
-
Texturi si consistente diferite
Incepeti cu alimente putin procesate si cu texturi fine. De exemplu, puteti incepe cu piureuri si sa treceti apoi la bucatele mai mari sau la alimente mai solide, pe masura ce bebe devine confortabil cu mestecatul.
-
Monitorizarea reactiilor alimentare
Fiti atenti la reactiile pe care bebelusul le are la alimentele noi. Semnele de intoleranta sau alergie pot include eruptii cutanate, diaree sau iritabilitate crescuta.
Continuati sa-i oferiti lapte matern sau formula de lapte, deoarece acesta sunt inca esential pentru a asigura hidratarea corespunzatoare a bebelusului.
-
Stabilirea unui program alimentar
Incercati sa stabiliti un program regulat de hranire, si anume mese regulate si cantitati adecvate, insa fiti flexibili in functie de nevoile si semnalele bebelusului.
-
Atentie la semnele de satietate
Observati semnalele bebelusului cand este satul, cum ar fi intoarcerea capului, oprirea din mestecat sau scoaterea linguritei din gura.
-
Continuarea monitorizarii cresterii si dezvoltarii
Pastrati contactul cu medicul pediatru, pentru a discuta despre progresul alimentatiei si a dezvoltarii bebelusului.
-
Care sunt semnele care necesita atentie imediata si consult de specialitate?
La un bebe de 6 luni, exista semne care ar putea necesita un consult de specialitate. Aceste semne includ:
Dificultati respiratorii grave
Respiratie rapida sau dificultati respiratorii semnificative, retrageri ale pieptului sau schimbari bruste in culoarea pielii (cianoza).
Febra mare si persistenta
Febra care persista sau care este insotita de alte simptome, precum letargie sau iritabilitate excesiva.
Varsaturi severe sau diaree persistenta
Varsaturi sau diaree care persista si care poate duce la deshidratare rapida.
Refuzul total al hranei
Refuzul constant al hranei poate duce la scaderea in greutate si la deshidratare.
Modificari bruste ale comportamentului
Schimbari bruste ale comportamentului, cum ar fi letargie extrema sau agitatie neobisnuita.
Convulsii sau spasme
Orice semn de convulsii sau spasme, care necesita evaluare medicala imediata.
Probleme cu ochii sau urechile
Orice schimbare brusca in comportamentul sau aspectul ochilor sau urechilor, cum ar fi secretii abundente, roseata sau umflaturi.
Sangerare neobisnuita
Orice sangerare neobisnuita, cum ar fi sange in scaun, sangerare nazala severa sau sangerare din gingii.
Eruptii cutanate severe sau inflamatii
Eruptii cutanate severe sau inflamatii care persista sau chiar se agraveaza.
Probleme de hranire sau aspiratie
Dificultati semnificative in ce priveste hranirea sau semne de aspiratie, cum ar fi tuse persistenta sau sufocare.
Dezvoltare intarziata sau semne de preocupare asupra dezvoltarii
Intarzierea semnificativa in dezvoltarea motorie, cognitiva sau de limbaj.
Daca observati oricare dintre aceste semne sau orice altceva neobisnuit in comportamentul sau starea de sanatate a bebelusului dumneavoastra de 6 luni, este important sa solicitati sfatul medicului sau sa apelati urgent la asistenta medicala. Este intotdeauna mai bine sa fiti precauti si sa obtineti o evaluare medicala in timp util.
Surse:
https://www.unicef.org/parenting/child-development/your-babys-developmental-milestones-6-months
https://www.verywellfamily.com/your-6-month-old-baby-development-and-milestones-4172585
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-6-months-old
https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-6.aspx