Bebe la 1 an – dezvoltare si sfaturi pentru parinti

Bebe la 1 an – dezvoltare si sfaturi pentru parinti Bebe la 1 an – dezvoltare si sfaturi pentru parinti

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Poate parea greu de crezut, dar iata ca a venit momentul primei aniversari din viata micutului! Cu siguranta, emotiile sunt dincolo de cuvinte, iar noile intrebari nu inceteaza sa apara. Ce face un bebe la un an? Cat trebuie sa doarma, dar sa manance? Cat trebuie sa ia in greutate sau cand sa bifeze una sau alta? Dar mai inainte de toate, cand a trecut un an, cum de a zburat timpul atat de repede? Ei bine, bun venit in clubul de mame si tati din lumea intreaga, care simt exact acelasi lucru!

Prima aniversare reprezinta o adevarata piatra de hotar in dezvoltarea bebelusului. Ea marcheaza incheierea etapei de sugar si inceputul celei de copil mic. Vine cu o multime de provocari, dar si cu bucurii pe masura.

Bebe la 1 an – principalele repere de dezvoltare

Modul in care copilul se joaca, invata, vorbeste, actioneaza si se misca ofera indicii importante despre dezvoltarea lui. Bebe la 1 an demonstreaza anumite abilitati fizice si mentale. Aceste abilitati se numesc repere de dezvoltare. Practic, ele fac referire la lucrurile pe care majoritatea copiilor (cel putin 75% dintre ei) le pot face la o anumita varsta si servesc drept o busola pentru medici si parinti in monitorizarea evolutiei celor mici.

Dezvoltare fizica si motorie – ce poate face bebe la 1 an

La varsta de 1 an, copiii sunt mari plimbareti. Cei mai multi merg, sprijindu-se de ceva sau de cineva. Multi stau in picioare singuri, fara sa se tina de nimic, iar cativa chiar merg deja, fara niciun ajutor. Cu toate acestea, un numar considerabil de copilasi de 12 luni nu se grabesc sa faca primii pasi, preferand sa mearga in continuare de-a busilea. Nu e absolut nicio problema, daca un bebe la 1 an nu merge inca. Are timp sa recupereze. Oricum, majoritatea copiilor mici nu merg bine pana cel putin la 13 sau 14 luni, daca nu chiar mai tarziu.

Indiferent cum se deplaseaza bebe la 1 an, cu siguranta nu sta locului! Mobilitatea ii ofera din plin independenta la care tanjeste – asta atunci cand o doreste (nu o va face intotdeauna). Lucrurile vor incepe se oscileze considerabil din acest punct de vedere. Intr-o zi isi va declara independenta si se va indrepta singur catre diverse obiecte care-i starnesc interesul, iar in ziua urmatoare sa aiba un comportament diametral opus si, pur si simplu, sa nu va slabeasca din stransoare. Asteptati-va ca aceasta lupta interioara intre dependenta si independenta sa continue pe tot parcursul copilariei.

Aspecte importante de urmarit

Puteti fi siguri ca bebe la 1 an este in grafic in aceea ce priveste dezvoltarea fizica si motorie, daca:

  • are o greutate de 3 ori mai mare decat cea de la nastere.

            Iata valorile normale pentru bebe la 1 an:

            fetite: 7 – 11,2 kg

            baietei: – 7,7 – 12 kg

  • are o inaltime de 50% peste lungimea de la nastere.

            Iata valorile normale pentru bebe la 1 an:

            fetite: 69,2 – 78,9 cm

            baietei: 71 – 80,5 cm

  • are o circumferinta a capului egala cu cea a pieptului;
  • are intre 1 si 8 dinti;
  • sta in picioare fara sa se tina de nimic;
  • merge singur sau tinut de o mana;
  • se poate aseza fara ajutor;
  • poate pune doua cuburi unul peste altul;
  • poate rasfoi paginile unei carti, dand mai multe pagini deodata;
  • ridica un obiect mic, folosind varful degetului mare si degetul aratator.

Bebe la 1 an – dezvoltare cognitiva si simturi

Cand vine vorba despre dezvoltarea cognitiva, ei bine, un lucru este cat se poate de evident: bebe la 1 an are privirea agera si devine foarte curios. In a 12-a luna de viata, micutii au vederea mai clara ca niciodata. Asadar, un bebe la 1 an vede la fel de clar ca un adult si este capabil sa identifice o fata cunoscuta de la 6 metri distanta! Este posibil sa observati ca si coordonarea mana – ochi se imbunatateste. La varsta de 1 an, vederea si abilitatile motorii fine ii pot permite sa ajunga si sa ridice anumite obiecte si chiar sa se hraneasca singur cu mai mult control.

De asemenea, bebe la 1 an are capacitatea de a se concentra asupra detaliilor mici. Drept urmare, va petrece mai mult timp analizand diverse obiecte si jucandu-se cu jucarii care-i stimuleaza simtul vizual, dar si pe cel tactil.

Pentru ingrijirea pielii sensibile a bebelusilor, farmacistii Catena recomanda gelul de curatare pentru par si corp RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC. Acesta este formulat cu agenti tensioactivi prietenosi cu pielea si cu un pH izolacrimal. Este DELICAT SI PROTECTOR, cu vitamina E si provitamina B5.

 

Principalele achizitii cognitive pentru un bebe la 1 an:

  • incepe sa se joace (cum ar fi sa se prefaca ca bea dintr-o cana);
  • urmareste un obiect care se misca rapid;
  • raspunde la numele sau;
  • poate spune „mama”, „tata” si cel putin alte 1-2 cuvinte;
  • intelege comenzi simple;
  • incearca sa imite sunetele animalelor;
  • face legatura intre nume si obiecte;
  • intelege ca obiectele continua sa existe, chiar si atunci cand nu pot fi vazute;
  • pune un obiect mai mic intr-unul mai mare (de exemplu, un cub intr-o cutie etc.);
  • participa la imbracare (ridica bratele);
  • se implica in jocuri simple, de tipul „inainte si inapoi” (jocul cu mingea);
  • arata obiectele cu degetul aratator;
  • isi ia ramas bun cu mana – face/zice „pa-pa”;
  • poate dezvolta atasament fata de o jucarie sau un obiect;
  • manifesta anxietate de separare si se poate agata de parinti;
  • se poate indeparta de parinti pentru a explora diverse medii familiare.

Recunoasteti si acceptati limitarile corespunzatoare varstei

In ceea ce priveste comunicarea, veti observa cat de multe lucruri poate transmite bebe la 1 an fara sa rosteasca mai mult de unul pana la cinci cuvinte recognoscibile. Va trage in bucatarie, atunci cand vrea sa bea ceva, arata cu degetul spre jucaria pe care o vrea de pe raft, maraie sau da din cap ca raspuns la intrebari si va impinge picioarele spre usa, atunci cand vrea sa se joace afara. Atata timp cat micutul incearca in mod activ sa comunice, bucurati-va de ingeniozitatea lui de conversatie – chiar daca pronuntia lui lasa mult de dorit.

Nu uitati ca, in timp ce abilitatile lui au avansat cu pasi repezi, capacitatea sa de concentrare cu siguranta nu a tinut pasul. Drept urmare, un bebe la 1 an nu va dori cel mai probabil sa stea nemiscat prea mult, atunci cand lucreaza la un puzzle sau asculta o poveste. Nu-l fortati! Pe masura ce va creste, ii va creste si capacitatea de a ramane interesat de aceste activitati pentru intervale mai lungi.

Programul de somn al bebelusului la 1 an

Pentru o dezvoltare armonioasa, bebe la 1 an trebuie sa doarma 11-14 ore pe zi. Aceasta este durata recomandata de expertii Fundatiei Americane pentru Somn. Cum nevoia de somn poate varia de la un copil la altul, sunt acceptate ca fiind normale si duratele de 9-10 sau 15-16 ore pe zi. Tot ce este sub (9 ore/zi) si peste (16 ore/zi) aceste valori este nerecomandat, deci trebuie luate masuri pentru corectarea programului de somn.

E important de mentionat ca bebe la 1 an inca mai poate avea nevoie de doua reprize de somn in timpul zilei, cu o durata totala de 2-3 ore. Unii prichindei insa pot face trecerea la o singura pauza de somn diurn. Nu e o regula din acest punct de vedere. Ghidati-va dupa semnele pe care le transmite copilul, urmariti-i starea de spirit si nivelul de energie. De asemenea, tineti cont de faptul ca, la aceasta varsta, majoritatea bebelusilor au nevoie de 3,25-4 ore de veghe intre perioadele de somn.

Hidratant si hranitor, laptele de corp DERMASTIL PEDIATRIC ofera protectie pielii delicate a bebelusilor si a copiilor. Imbogatit cu Omega 3, 6, 9, unt de shea, provitamina B5 si vitamina E, acesta hidrateaza si hraneste pielea in profunzime, contracarand uscaciunea, mancarimea, roseata si iritatia.

Bebe la 1 an – sfaturi pentru parinti

Sunt multe lucruri pe care le puteti face pentru a sustine dezvoltarea lui bebe la 1 an. Daca ar fi sa simplificam, recomandarea de baza ar fi sa-l expuneti la cat mai multe tipuri de experiente.

Ajutati-l sa abordeze diverse provocari, sa-si perfectioneze abilitatile si sa stapaneasca noile achizitii, creandu-i oportunitati in care sa-si asume riscuri. Bineinteles, atent supravegheate. Bebe la 1 an va dori sa se opreasca si sa atinga o frunza de pe un tufis, sa traga cu ochiul in spatele unei cutii postale, sa vada unde duce o carare sau sa verifice ce adulmeca un caine. Lasati-l s-o faca!

Puneti-l sa se catere pe scari, sa escaladeze o gramada de perne de canapea sau sa alunece pe un tobogan. Va trebui sa fiti mereu in alerta si sa faceti tot posibilul pentru a-i asigura protectia, dar sub nicio forma nu-l tineti ingradit. Bebe la 1 an este un mic explorator!

Ajutati-l sa isi cultive abilitatile motorii fine, oferindu-i un creion cerat sau creta pentru trotuar cu care sa mazgaleasca, cuburi pe care sa le stivuiasca, carti pe care sa le rasfoiasca. De asemenea, bebe la 1 an va fi incantat sa manipuleze jucari care se rasucesc sau se rotesc, care se arunca si se umplu, precum si jucarii care pot fi lovite, ciocnite, impinse si trase.

  • Sfaturi privind ingrijirea si igiena

Ingrijirea unui bebe la 1 an nu difera cu mult fata de cea a bebelusului la 10 sau 11 luni. Continuati sa-i faceti baie in fiecare seara, folosind produse cu formule delicate, dedicate copiilor mici. Puteti incerca sa-l obisnuiti si cu dusul, pentru a putea recurge la acesta in momentele in care timpul va preseaza. Dusul poate fi salvator si in zilele de vara, cand simplul spalat pe maini si pe fata la intoarcerea de afara nu este suficient.

De asemenea, este esential sa acordati o atentie sporita igienei dentare. Periati dintisorii de doua ori pe zi, dimineata si seara, la culcare. Incercati sa nu-i mai oferiti lapte in timpul noptii. Un bebe la 1 an nu mai are nevoie de mese nocturne, asa ca daca se mai trezeste noaptea, dati-i sa bea apa si tineti-l in brate pana se linisteste, apoi culcati-l la loc. Pe langa faptul ca-i vei proteja astfel dantura, il veti ajuta sa se odihneasca mai bine. Dupa mai multe nopti in care se va trezi si va bea doar apa, se va obisnui cu ideea ca nu mai primeste lapte si, la un moment dat, nu se va mai trezi deloc.

Raspunsuri si sfaturi privind digestia si alimentatia la 1 an

Pentru ca i-au crescut mai multi dintisori si are si stomacelul mai incapator, bebe la 1 an este pregatit sa consume ceva mai multa mancare. Asta poate aduce mai multe oportunitati de a introduce noi delicii! Nu uitati insa ca sistemul lui digestiv nu este inca suficient de bine antrenat si ca nu toate alimentele pentru adulti sunt potrivite pentru copiii mici. Bebe la 1 an are in continuare nevoie de o dieta variata, dar cu un continut scazut de sare si zahar.

Exista si o veste foarte buna. Deoarece, i s-au imbunatatit considerabil abilitatile motorii, bebe la 1 an poate manipula mai usor bucatile mici de mancare. In plus, devine mai priceput si in a duce o lingura la gura. Drept urmare, nu doar ca va manca mai bine, dar va da pe jos mai putin. Suna promitator, nu-i asa?

Cat de des ar trebui sa manance bebe la 1 an?

La varsta de 1 an, alimentele solide incep sa devina sursa principala de nutritie, iar masa cu alimente solide ar trebui sa fie oferita, in mod ideal, inainte de orice masa cu lapte. Bebe la 1 an ar trebui sa manance trei mese de hrana solida in fiecare zi. In ceea ce priveste gustarile, e bine ca acestea sa fie in numar de doua si sa fie situate la jumatatea intervalului dintre mese. Legat de mesele de lapte, acestea pot varia ca numar, de la doua in sus. Daca bebe e alaptat, oferiti-i lapte la cerere.

Cate scaune are un bebelus la 1 an?

In general, la varsta de 1 an copiii au 1-3 scaune pe zi. Trebuie sa stiti insa ca in cazul copiilor mici, consistenta scaunelor conteaza mai mult decat frecventa. Multi prichindei fac treba mare o data pe zi si asta e perfect in regula. Unii au scaun la fiecare trei zile, in timp ce altii de trei sau mai multe ori pe zi, ceea ce iarasi nu reprezinta o problema. In loc sa va concentrati pe numar, urmariti mai degraba aspectul.

Cand sa va ingrijorati cu privire la scaunele bebelusului?

Daca observati mucus sau sange in scaunul copilului, anuntati neintarziat medicul. La fel si daca sesizati o modificare in ceea ce priveste consistenta fecalelor. Scaunele frecvente (mai multe de cinci pe zi), apoase si urat mirositoare pot indica o diaree infectioasa, asa ca trebuie sa cereti sfatul medicului pentru un tratament corect.

Crema RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC protejeaza zona de scutec si ajuta la prevenirea rosetii, iritarii, aparitiei dermatitei si complicatiilor, cauzata de alterarea florei microbiene locale. Se aplica usor si se absoarbe imediat. Contine Omega 3, 6, 9, oxid de zinc, vitamina E si provitamina B5.

  • Atentie la semnalele de alarma

Este firesc sa exista diferente intre copii si ritmul lor de dezvoltare. Totusi, daca bebe la 1 an nu poate sta in picioare fara ajutor, nu poate sa apuce obiecte sau sa arunce obiecte, e cazul sa va puneti intrebari suplimentare si sa anuntati medicul pediatru. Alte motive intemeiate de ingrijorare sunt lipsa reactiei cand este strigat pe nume, lipsa gangurelilor si a interesului de a invata cuvinte simple, lipsa gesturilor de tipul salutului cu mana sau scuturarea capului, in semn de refuz. Raportati medicului si daca bebe la 1 an nu cauta obiectele care sunt ascunse de fata cu el sau daca nu arata cu degetul spre obiecte sau imagini.  

Care sunt semnele care necesita atentie imediata si consult de specialitate?

Solicitati ajutor medical de urgenta in cazurile in care copilul prezinta o simptomatologie grava: are febra inalta, este letargic, are buze invinetite, nu a facut pipi de mult timp, vomita in jet. In general, la aceasta varsta, orice semn de boala, fie ca vorbim de o infectie respiratorie sau de alta natura, fie ca vorbim de o alergie, trebuie raportat medicului. Nu administrati copilului tratamente, fara avizul medicului pediatru.

 

Surse:

https://medlineplus.gov/ency/article/002005.htm

https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-1yr.html

https://www.whattoexpect.com/toddler/12-month-old/

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Developmental-Milestones-12-Months.aspx

https://www.sleephealthjournal.org/article/S2352-7218%252815%252900015-7/fulltext

https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/growth/red-flags-to-watch-for/

Farmacistul Catena va recomanda: