
Bataile inimii sunt provocate de un impuls electric care circula prin inima. Acest impuls electric provine din stimulatorul cardiac natural al inimii numit nodul sinusal. Nodul sinusal este de obicei situat in atriul drept, desi localizarea poate diferi in unele cazuri. Cand nodul sinusal se declanseaza, un val de electricitate traverseaza atriile, provocand strangerea sau contractarea camerelor superioare.
Impulsul electric se deplaseaza de la atrii la ventricule prin intermediul nodului atrioventricular (AV), situat in centrul inimii. Din nodul AV, impulsul electric se deplaseaza prin fibre specializate pentru a transmite impulsul catre muschiul ventricular, rezultand contractia ventriculara.
Contractia atriilor, urmata de ventricule, face ca sangele sa fie pompat in corp.
Fazele batailor inimii
Bataile inimii sunt formate din doua faze: diastola si sistola.
Diastola este faza de relaxare a batailor inimii. In aceasta faza, ventriculele se relaxeaza si sangele curge prin atriile stang si drept din vena cava si venele pulmonare.
Sistola este faza de contractie a batailor inimii. In aceasta faza, ventriculele drept si stang se contracta pentru a pompa sangele catre plamani si corp.
Ce sunt bataile inimii?
Bataile inimii reprezinta o actiune de pompare formata din doua faze care dureaza aproximativ o secunda. Pe masura ce sangele se colecteaza in camerele superioare (atriul drept si stang), stimulatorul cardiac natural al inimii (nodul sinusal) trimite un semnal electric care determina contractarea atriilor. Aceasta contractie impinge sangele prin valvele tricuspide si mitrale in camerele inferioare (ventriculele drept si stang).
Ce este ritmul cardiac?
Ritmul cardiac indica numarul de batai ale inimii intr-un minut. Corpul controleaza automat bataile inimii pentru a le sincroniza cu activitatile pe care le faceti sau cu starile pe care le aveti. Aceste este motivul pentru care bataile inimii devin mai rapide atunci faceti miscare, sunteti entuziasmati sau speriati. Si scad atunci cand va odihniti si sunteti calmi.
Assista tensiometru de brat este destinat sa masoare tensiunea arteriala si pulsul adulților la domiciliu sau in cadrul unui centru medical.
Valori normale ale ritmului cardiac
Frecventa cardiaca arata de cate ori bate inima intr-un minut. Frecventa cardiaca in repaus se refera la numarul de batai ale inimii pe minut cand organismul este in repaus. Cu toate acestea, varsta, nivelul de activitate, conditia fizica si alti factori pot afecta ritmul cardiac in repaus al unei persoane.
Este important sa identificati daca ritmul cardiac se incadreaza intr-un interval tipic. Daca inima este afectata de o boala sau o leziune, organele nu mai primesc suficient sange pentru a functiona corect.
Ritmul cardiac devine progresiv mai lent pe masura ce oamenii fac trecerea de la copilarie la adolescenta. Frecventa cardiaca normala in repaus pentru adultii cu varsta peste 10 ani, inclusiv pentru adultii mai in varsta, este intre 60 si 100 de batai pe minut (bpm).
Sportivii foarte antrenati pot avea o frecventa cardiaca in repaus sub 60 bpm, uneori ajungand la 40 bpm.
Frecventa cardiaca normala in functie de varsta
Valorile frecventei cardiace tipice in repaus la diferite varste sunt urmatoarele:
Varsta Frecventa cardiaca normala (bpm)
-
nou-nascuti 100 pana la 205
-
sugari sub 1 an 100 - 180
-
de la 1 la 2 ani 98 la 140
-
de la 3 la 5 ani 80 la 120
-
de la 6 la 7 ani 75 la 118
-
copii mai mari, adolescenti si adulti intre 60 si 100

Ritmul cardiac in repaus poate varia in aceste intervale. Acesta va creste ca raspuns la diferite schimbari, cum ar fi exercitiile fizice, temperatura corpului, starile emotionale si pozitia corpului.
Tulburari de ritm cardiac
Daca ritmul cardiac in repaus al unei persoane iese in mod constant in afara intervalului 60-100 batai pe minut (bpm), acest lucru poate indica probleme de sanatate.
O frecventa cardiaca in repaus peste 100 bpm este cunoscuta sub numele de tahicardie. Tahicardia poate avea mai multe motive, cum ar fi infectiile, anemia, disfunctii ale inimii si tensiune arteriala scazuta.
O frecventa cardiaca in repaus sub 60 bpm este cunoscuta sub numele de bradicardie. Cu toate acestea, bradicardia nu reprezinta intotdeauna un motiv de a solicita ingrijiri medicale. De exemplu, unii sportivi fara probleme de sanatate pot avea o frecventa cardiaca mai mica de 60 bpm.
Cu toate acestea, bradicardia poate indica o lipsa de oxigen in sange, leziuni ale muschilor inimii si tulburari ale impulsurilor electrice ale inimii, printre alte cauze.
Ritmuri cardiace anormale
Viteza batailor inimii nu este singurul factor de care trebuie sa tineti cont atunci cand va ganditi la sanatatea acestui organ vital. Ritmul batailor inimii este, de asemenea, la fel de important. Inima ar trebui sa bata intr-un ritm constant si sa prezinte un decalaj consistent intre batai.
Muschiul are un sistem electric care ii semnalizeaza cand sa bata si sa impinga sangele in corp. Anumite probleme medicale la nivelul acestui sistem pot provoca un ritm cardiac anormal, cunoscut sub numele de aritmie cardiaca.

Este firesc ca ritmul cardiac sa varieze pe parcursul zilei ca raspuns la exercitii fizice, anxietate, entuziasm si frica. Cu toate acestea, bataile inimii in stare de repaus nu pot fi resimtite. Persoanele care se confrunta cu palpitatii trebuie sa consulte un medic care poate decide efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a evalua frecventa si ritmul cardiac.
Sfaturi pentru un ritm cardiac sanatos
Un lucru este cert: este vital sa aveti grija de inima. Mai exact, trebuie sa faceti exercitii fizice regulate, sa consumati alimente sanatoase pentru inima, sa beti cat mai putin alcool si sa pastrati o greutate corporala moderata.
In plus, ar trebui sa mergeti in mod constant la medic pentru analize. Nu numai ca este o practica buna, dar poate ajuta si la detectarea precoce a nivelului ridicat al colesterolului sau a anomaliilor tensiunii arteriale.
Daca aveti deja o boala de inima, ar trebui sa va monitorizati cu atentie starea si sa respectati planul de tratament. Luati toate medicamentele conform instructiunilor medicului. In plus, raportati prompt daca apare vreun simptom nou sau daca se agraveaza unul deja existent.

Pentru a va pastra sanatatea inimii este recomandat sa:
-
Descoperiti modalitati de a reduce stresul. De exemplu, puteti face yoga sau meditatie.
-
Limitati consumul de cofeina. Consumul excesiv de cofeina poate creste ritmul cardiac.
-
Limitati consumul de bauturi energizante.
-
Consumati moderat alcool. Mai exact, femeile ar trebui sa bea o singura bautura sau mai putin pe zi, in timp ce barbatii ar trebui sa bea doua sau mai putine pahare de alcool pe zi.
-
Renuntati la fumat. Fumatul creste ritmul cardiac.
-
Evitati canabisul. Consumul de canabis poate cauza complicatii cardiovasculare.
-
Aflati ce efecte secundare pot avea medicamentele pe care urmeaza sa le luati.
-
Prioritizati somnul. De asemenea, asigurati-va ca nu aveti de-a face cu apneea in somn, o afectiune frecventa care poate provoca intreruperi ale respiratiei in timpul somnului si poate afecta si ritmul cardiac.
Referinte:
https://www.cincinnatichildrens.org/patients/child/encyclopedia/intro/beat
https://www.texasheart.org/heart-health/heart-information-center/topics/the-heartbeat/
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/heart-rate
https://www.medicalnewstoday.com/articles/235710
https://www.healthline.com/health/dangerous-heart-rate