Balonarea este o problema care afecteaza multi oameni, mai des pe femei, chiar si pe cele insarcinate. Aceasta provoaca destul de mult disconfort gravidei prin senzatia de plenitudine si de umflare a stomacului.
Acest articol este dedicat in special femeilor insarcinate. In acesta veti afla despre cauzele balonarii in sarcina si veti gasi cateva remedii sigure pentru a ajuta la prevenirea disconfortului provocat de balonare.
Ce este balonarea?
Balonarea este o problema de sanatate cu care se confrunta toata lumea. Afectiunea apare atunci cand gazul se acumuleaza in stomac sau in intestine. Acest lucru poate cauza umflarea si senzatia de disconfort in zona abdomenului, dar si crampe stomacale. In cazurile severe, balonarea poate fi dureroasa si poate afecta capacitatea de a manca si de a face alte activitati.
Specialistii Catena recomanda Carboment de la Naturalis. Suplimentul alimentar contribuie la reducerea disconfortului abdominal dupa consumul de alimente in exces. 100% natural, pe baza de carbune medicinal si extract de frunze de menta, acesta reda confortul stomacal si combate crampele.
Ce cauze are balonarea in sarcina?
Exista mai multe motive pentru care femeile insarcinate pot experimenta senzatia neplacuta de balonare. Acestea includ:
Hormonii
In timpul sarcinii, nivelul de hormoni din corpul unei femei poate fluctua semnificativ. Aceste fluctuatii hormonale pot provoca relaxarea muschilor care controleaza tranzitul alimentelor prin intestine, lucru care poate duce la o incetinire a digestiei si poate creste riscul de acumulare a gazelor.
Cresterea uterului
In timpul sarcinii, uterul se mareste pe masura ce copilul se dezvolta. Acest lucru poate exercita o presiune asupra stomacului si a intestinelor, ceea ce poate duce la acumularea de gaze.
Schimbari in dieta
Multe femei gravide experimenteaza schimbari in preferintele alimentare si pot fi mai sensibile la anumite mancaruri. Anumite feluri de mancare pot fi mai greu de digerat si pot cauza acumularea de gaze, cea care provoaca ulterior balonare.
Un alt remediu pentru balonare este Kebene Plus. Acesta contine carbune activ si simeticona (ingredient intalnit in medicamentele impotriva balonarii). Kebene Plus diminueaza durerea si crampele, iar comprimatul dublu stratificat elibereaza ingredientele in mediul gastric pe parcursul a 15 minute.
Balonare in sarcina – sfaturi pentru prevenire
Exista cateva lucruri pe care femeile insarcinate le pot face pentru a preveni balonarea, inclusiv:
1. Consumul de alimente bogate in fibre
Consumul de alimente bogate in fibre poate ajuta la mentinerea unei digestii sanatoase si la prevenirea constipatiei. Alimentele bogate in fibre includ fructe si legume proaspete, cereale integrale si oleaginoasele.
2. Consumul de lichide
Consumul unei cantitati adecvate de lichide poate ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal regulat si poate preveni constipatia. Femeile insarcinate ar trebui sa consume cel putin opt pahare de apa pe zi.
3. Evitarea alimentelor care provoaca balonare
Cum spuneam anterior, anumite alimente pot fi mai dificil de digerat si pot provoca balonare. Printre acestea se numara: ceapa, laptele si produsele lactate, precum si alimentele bogate in grasimi sau zaharuri.
4. Exercitiile fizice
Exercitiile fizice regulate usoare si moderate pot ajuta la prevenirea balonarii si la mentinerea unei digestii sanatoase in timpul sarcinii. Cateva exemple de exercitii fizice usoare si moderate pentru femeile insarcinate sunt: plimbarile, inotul sau yoga prenatala.
5. Mesele mici si dese
In loc sa luati zilnic trei mese mari, este mai bine sa mancati mici gustari intre doua mese mici si dese. Aceasta poate ajuta la mentinerea unei digestii sanatoase si poate preveni acumularea de gaze.
6. Masticarea lenta a alimentelor
Masticarea lenta a alimentelor poate ajuta la prevenirea acumularii de gaze in stomac si poate facilita digestia.
7. Suplimente probiotice
Suplimentele probiotice pot ajuta la imbunatatirea echilibrului bacterian din intestin si pot ajuta la reducerea gazelor si a disconfortului abdominal.
Recomandarea farmacistilor Catena este si Carbocit, un supliment alimentar, pe baza de carbine activ, recomandat in caz de flatulenta si balonare. Acesta absoarbe eficient gazele intestinale rezultate in urma procesului digestiv, ceea ce determina eliminarea disconfortului abdominal.
Remedii naturale pentru balonare in sarcina
In plus fata de masurile de preventie mentionate mai sus, exista si cateva remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea balonarii in sarcina:
-
Consumul de ceaiuri pe baza de plante cu efect antispastic, cum ar fi menta, anasonul sau feniculul;
-
Consumul de apa calduta cu lamaie dimineata, care poate ajuta la stimularea tranzitului intestinal si la eliminarea toxinelor din corp;
-
Consumul de alimente cu efect diuretic, cum ar fi castravetii, pepenele galben sau patrunjelul, care pot ajuta la eliminarea excesului de lichide din corp si la reducerea balonarii;
-
Aplicarea de comprese calde pe abdomen, care pot ajuta la relaxarea musculaturii abdominale si la ameliorarea balonarii;
-
Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice supliment alimentar sau alt remediu in timpul sarcinii.
In general, balonarea este o problema comuna a femeilor insarcinate si poate fi prevenita sau tratata prin masuri simple de autoingrijire. Cu toate acestea, in unele cazuri, balonarea poate fi un simptom al unei probleme de sanatate mai grave, cum ar fi o infectie sau o afectiune gastrointestinala.
Femeile insarcinate ar trebui sa contacteze medicul lor, daca prezinta oricare dintre urmatoarele simptome:
-
balonare severa sau persistenta;
-
dureri abdominale severe;
-
varsaturi sau diaree;
-
sangerare vaginala sau pierdere de lichid amniotic;
-
simptome de infectie, cum ar fi febra sau frisoane.
EspiGO, sub forma de granule, se dizolva repede in cavitatea bucala, ceea ce inseamna ca permite substantei active sa ajunga rapid in tractul gastrointestinal unde actioneaza impotriva flatulentei, tensiunii din abdomen, balonarii, presiunii de la nivelul abdomenului superior.
Tratament medical pentru balonarea in sarcina
In majoritatea cazurilor, balonarea pe timpul sarcinii poate fi tratata cu succes prin masuri de preventie si diferite remedii naturale. Cu toate astea, in cazurile severe sau cand balonarea este un simptom al unei afectiuni medicale, medicul poate recomanda unele tratamente medicale, cum ar fi:
Medicamente antispastice
Aceste medicamente pot ajuta la relaxarea musculaturii abdominale si la ameliorarea balonarii. Cu toate astea, trebuie sa fie prescrise de un medic si sa fie evitate in primele trei luni de sarcina.
Medicamente antiacide
Acest tip de medicamente pot ajuta la reducerea refluxului gastroesofagian si la ameliorarea simptomelor de balonare. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice medicament in timpul sarcinii.
Diagnostic si tratament pentru afectiuni medicale:
Daca balonarea este un simptom al unei afectiuni medicale, cum ar fi o infectie sau o afectiune gastrointestinala, medicul va recomanda diagnosticarea si tratamentul adecvat al acelei afectiuni.
O alta solutie naturala pentru ameliorarea balonarii si a disconfortului abdominal este si Lactoflora ProDigest. Fiind recomandat in situatiile in care apar probleme digestive, acesta restabileste echilibrul microbiotei intestinale.
Balonarea dupa nastere
Balonarea poate aparea si dupa nastere, deoarece uterul este inca marit si poate exercita presiune asupra organelor digestive. Mai mult, schimbarile hormonale si modificarea dietei in timpul sarcinii pot afecta digestia si pot cauza balonare.
Pentru a preveni sau trata balonarea dupa nastere, se pot aplica aceleasi masuri de preventie ca cele mentionate mai sus, dar si remedii naturale recomandate de specialist, pentru balonarea in sarcina si dupa aceasta, precum mentinerea unei diete echilibrate si evitarea alimentelor care provoaca balonare, exercitii fizice regulate usoare si moderate, consumul de lichide adecvat si relaxarea prin tehnici de respiratie sau meditatie. Daca balonarea persista sau este severa, este important sa contactati medicul curant pentru o evaluare si un tratament adecvat.
Surse:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/bloating-in-pregnancy
https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/gas-and-bloating-during-pregnancy_247