Balonare la ovulatie: cauze si remedii

Balonare la ovulatie: cauze si remedii Balonare la ovulatie: cauze si remedii

Ultima actualizare: 24 februarie 2025

Balonarea la ovulatie este o problema comuna cu care femeile la varsta fertila se confrunta in mod frecvent, astfel ca multe dintre ele au ajuns sa o considere ceva firesc. Intr-un fel au dreptate, pentru ca factorii care cauzeaza balonare la ovulatie tin de schimbarile normale care au loc in organism in aceasta perioada.

In general, cu exceptia disconfortului mai mult sau mai putin pronuntat, balonarea la ovulatie nu constituie un motiv de ingrijorare atat timp cat se amelioreaza ulterior si dispare de la sine. Totusi poate fi neplacuta, afectand uneori chiar si activitatile zilnice, astfel ca am considerat util sa discutam mai pe larg despre acest subiect.

In cele ce urmeaza va vom arata care sunt principalele cauze ce genereaza balonare la ovulatie, precum si cele mai la indemna remedii pentru a reduce la minimum impactul negativ.


Balonare la ovulatie – care sunt explicatiile

Ovulatia este un proces fiziologic care se produce de obicei cu frecventa lunara in organismul femeilor de varsta fertila, constand in eliberarea unui ovul matur din unul dintre ovare in trompele uterine, unde este pregatit pentru fecundare. In aceasta perioada, organismul se pregateste pentru o eventuala sarcina, astfel ca in interiorul sau au loc o serie de schimbari care genereaza efecte specifice. Astfel apar durerile abdominale, se modifica secretiile vaginale, sanii devin durerosi, creste temperatura bazala si libidoul, iar toate aceste simptome sunt completate si de balonare la ovulatie.

Farmacistii Catena recomanda Simeticona de la Assista. Principala cauza a balonarii este perturbarea echilibrului in procesul natural de producere si eliminare a gazelor intestinale. Simeticona reduce tensiunea superficiala a bulelor de gaz din intestine, favorizand astfel fuziunea si evacuarea respectivelor bule. Datorita acestui mecanism fizic de actiune, simeticona amelioreaza senzatia de plenitudine, balonare si eructatie.

Asadar, balonarea la ovulatie este un efect al schimbarilor ce pregatesc organismul in vederea unei posibile sarcini, iar in cele ce urmeaza va vom explica mecanismele prin care acestea actioneaza.  

  • Retentia de apa

In timpul ovulatiei organismul produce o cantitate mai mare de estrogen si progesteron, care sunt hormoni sexuali feminini cu roluri cruciale in functionarea sistemului reproducator si pregatirea corpului in vederea sarcinii.

Astfel, estrogenul pregateste uterul pentru implantarea ovulului fecundat si, ulterior, pentru sustinerea sarcinii, iar prin actiunea sa determina organismul sa retina lichide. Apare, astfel, retentia de apa, care la randul sau genereaza balonare la ovulatie, din cauza lichidului care se acumuleaza in tesuturi.

  • Incetinirea tranzitului intestinal

In acelasi timp, progesteronul are efect relaxant asupra muschilor netezi din peretii intestinelor, ceea ce duce la o incetinire a tranzitului intestinal. Alimentele consumate raman astfel mai mult in intestine, unde incep sa fermenteze si sa produca gaze care se acumuleaza si astfel cauzeaza balonare la ovulatie.

  • Modificarea florei intestinale

Schimbarile din organism afecteaza si flora intestinala formata din bacterii probiotice, care au rolul de a descompune alimentele pentru ca elementele nutritive sa poata fi mai usor absorbite in sange. Aparitia unor dezechilibre in flora intestinala afecteaza procesul digestiv si da nastere unor tulburari. La fel ca in cazul anterior, alimentele nedigerate si inmultirea bacteriilor care nu sunt benefice florei intestinale genereaza gaze si astfel se ajunge din nou la balonare la ovulatie.

  • Inflamatia

Eliberarea ovulului in timpul procesului de ovulatie presupune ruperea foliculului ovarian, care poate duce la o usoara inflamatie locala, ce genereaza senzatia de balonare la ovulatie. Totodata, lichidul scurs atunci cand se elibereaza ovulul se acumuleaza in abdomen si poate irita peritoneul, adica mucoasa care captuseste cavitatea abdominala. Aceasta acumulare de lichid si inflamatia asociata cu iritarea peritoneului constituie alte cauze frecvente pentru balonarea la ovulatie.

Balonare la ovulatie – remedii eficiente

Balonarea la ovulatie nu constituie un motiv serios de ingrijorare, insa genereaza disconfort, si de aceea femeile care se confrunta cu o astfel de problema isi doresc scape de ea. Din fericire, exista multe solutii cu care balonarea la ovulatie poate fi combatuta in mod eficient, iar in cea de-a doua partea acestui articol vi le vom prezenta pe cele mai usor accesibile.

  • Adaptarea alimentatiei

Este stiut faptul ca alimentatia are un rol important in controlul tulburarilor digestive asa cum este si balonarea la ovulatie. Asadar, un prim pas este adaptarea dietei, ceea ce inseamna evitarea alimentelor care provoaca balonare si consumul cu preponderenta al celor care sprijina digestia. Astfel, femeile care se confrunta cu balonare la ovulatie trebuie sa evite consumul de leguminoase precum fasolea, mazarea, lintea sau nautul, alimentele grase, inclusiv lactatele nedegresate, dar si bauturile acidulate, toate acestea favorizand acumularea de gaze in stomac si intestine. De asemenea, sunt de evitat alimentele care contin multa sare, intrucat determina retentia de apa.

In schimb, se recomanda fructele si legumele, impreuna cu cerealele integrale, care contin fibre ce stimuleaza tranzitul intestinal. Bananele reduc retentia de apa datorita continutului de potasiu, in timp ce iaurtul si chefirul ajuta la refacerea florei intestinale, intrucat contin probiotice.

  • Consumul de ceaiuri benefice pentru digestie

Alimentatia poate fi completata si prin consumul unor ceaiuri cunoscute pentru efectele benefice asupra digestiei, care au avantajul de a contribui si la o buna hidratare.

Pentru a trata balonarea la ovulatie sunt recomandate in special ceaiul de menta, cel de ghimbir, de lamaie, musetel, sunatoare sau papadie. Acestea regleaza tranzitul intestinal, avand si un usor efect diuretic, ce reduce retentia de apa. De asemenea, contin si substante antioxidante si cu efect antiinflamator, ce amelioreaza inflamatia despre care am precizat ca poate cauza balonare la ovulatie.

  • Masajul abdominal

Prin masarea usoara a abdomenului, gazele acumulate in intestine si care cauzeaza balonare la ovulatie, pot fi directionate catre colon, pentru a fi eliminate apoi pe cale naturala, ameliorand astfel senzatia de plenitudine si disconfort abdominal. Cu mainile plasate pe abdomen, de o parte si de cealalta a ombilicului, se fac miscari circulare, presand usor in sus pe partea dreapta si in jos pe partea stanga, coborand pana la nivelul soldului.

  • Miscarea

Desi disconfortul asociat indeamna mai mult la repaus si odihna, miscarea constituie o alta metoda eficienta de a scapa usor de balonare la ovulatie. Trebuie sa faceti doar un mic efort de vointa, urmat apoi de un minim efort fizic, ce isi va arata rezultatele fara intarziere. Miscarea favorizeaza tranzitul intestinal si pune in miscare gazele acumulate in tractul digestiv, care se elimina astfel in mod natural.

  • Baile fierbinti sau compresele calde

Caldura amelioreaza balonarea avand un efect relaxant atat asupra muschilor tensionati, cat si asupra psihicului, care poate la randul sau influenta aparitia unor tulburari digestive. Prima optiune recomandata o constituie baile fierbinti, care favorizeaza eliminarea gazelor ce provoaca balonarea la ovulatie.

In lipsa unei astfel de oportunitati, aplicarea pe abdomen a unei sticle sau a unei pungi termice cu apa calda ajuta, de asemenea, la ameliorarea balonarii si disconfortului asociat.

  • Administrarea de medicamente

Pentru ca vorbim de o problema frecventa, exista si numeroase remedii farmaceutice impotriva balonarii, fiind vorba de medicamente ce pot fi achizitionate fara prescriptie medicala. Cele mai cunoscute sunt medicamentele pe baza de simeticona, precum si clasicul carbune medicinal. In cazul medicamentelor, se recomanda administrarea cu precautie, respectand intocmai indicatiile mentionate in prospect.