Balanita: cauze, manifestari, complicatii, tratament

Balanita: cauze, manifestari, complicatii, tratament Balanita: cauze, manifestari, complicatii, tratament

Ultima actualizare: 18 octombrie 2023

balanita

Balanita este inflamatia (umflarea si iritatia) glandului (capului) penisului, o problema care apare de cele mai multe ori la barbatii necircumcisi. Circumcizia este o procedura prin care se indeparteaza pielea (preputul) care acopera capul penisului (gland). Balanita este cauzata de obicei de infectiile fungice. Cu toate acestea, balanita poate fi provocata si de infectiile bacteriene, infectiile virale si unele afectiuni ale pielii (dermatologice).

Ce se intampla daca inflamatia afecteaza atat glandul penisului, cat si preputul?

Inflamatia preputului si a glandului poarta denumirea de balanopostita si este o problema medicala care apare numai la barbatii necircumcisi. Balanopostita provoaca mancarime, iritatie si inflamatie la nivelul preputului si al glandului. Balanopostita este mai frecventa in randul persoanelor care au diabet.

Cum se manifesta balanita?

Balanita este caracterizata de roseata, inflamatie sau pete decolorate pe glandul penisului.

Balanita este o boala cu transmitere sexuala?

Nu, balanita nu este o boala cu transmitere sexuala (BTS) si nu este contagioasa. Cu toate acestea, anumite boli cu transmitere sexuala pot provoca balanita, iar balanita poate provoca semne asemanatoare cu ale infectiilor cu transmitere sexuala. Pana cand un specialist nu stabileste diagnosticul exact, persoana afectata ar trebui sa evite contactele sexuale.

Balanita este o problema grava?

In cele mai multe cazuri, balanita nu este grava. Cu toate acestea, este important ca pacientul sa mearga la medic pentru a afla cauza problemei si pentru a primi tratamentul adecvat.

 


Ce este balanita

Balanita este o inflamatie a glandului penian, fiind cauzata de o infectie sau de alte probleme. Balanita poate fi inconfortabila si uneori dureroasa, dar de obicei nu este grava.

Balanita in sine nu este contagioasa. Cu toate acestea, persoana afectata poate transmite infectia de baza care a provocat balanita.

Iata cateva detalii despre balanita:

  • Afectiunea apare de obicei la persoanele necircumcise.
  • Tratamentul implica de obicei abordarea cauzei subiacente pentru a ajuta la prevenirea episoadelor viitoare.
  • Balanita nu este o boala cu transmitere sexuala (BTS).

Tipuri de balanita

Cel mai frecvent, balanita este cauzata de infectii (fungice, bacteriene, virale, parazitare). Exista, de asemenea, cateva tipuri neinfectioase, printre care:

Balanita Zoon

Aceasta forma cronica (de lunga durata) afecteaza persoanele necircumcise, de varsta mijlocie si provoaca inflamarea si decolorarea glandului penian. Reprezinta pana la 10% din cazurile de balanita.

tipuri-de-balanita

Balanita circinata

Acest tip de balanita este rezultatul artritei reactive. Artrita reactiva este un tip de artrita care se dezvolta ca raspuns la o infectie aparuta in organism. Pe langa inflamatie si decolorare, balanita circinata provoaca leziuni mici (rani) pe glandul penian.

Balanita pseudoepiteliomatoasa keratotica si micacee

Aceasta forma foarte rara de balanita provoaca aparitia unor veruci (negi) sau umflaturi pe glandul penisului, fiind mai frecventa in randul persoanelor peste 60 de ani.

Eritemul fix medicamentos

Aceasta afectiune provoaca leziuni la nivelul anumitor zone ale pielii, printre care si glandul penian, ca urmare a expunerii la anumite medicamente sau substante chimice.

Cauze si factori de risc

Balanita poate avea la baza o serie de afectiuni subiacente. Cea mai frecventa cauza a balanitei este igiena precara a penisului necircumcis. Igiena slaba poate provoca acumularea de piele moarta, bacterii, transpiratie si alte resturi care pot provoca inflamatii.

Infectia cu Candida albicans poate provoca, de asemenea, balanita. Alte cauze potentiale ale balanitei sunt:

Bacteriile

Acestea se pot multiplica rapid in mediul umed si cald de sub preput.

balanita-cauze-bacterii

Infectiile cu transmitere sexuala (ITS)

Printre bolile cu transmitere sexuala care pot provoca balanita se numara infectiile cu virusul herpes simplex, chlamydia si sifilisul.

Afectiuni ale pielii

In unele cazuri, afectiunile pielii, cum ar fi lichenul plan, eczema, psoriazisul sau dermatita, pot provoca aparitia balanitei.

Iritanti

Mai multe substante chimice, detergenti si parfumuri pot cauza iritatii care provoaca balanita.

Factori de risc

Cel mai frecvent factor care creste riscul de balanita este lipsa de igiena a unui penis necircumcis. Cu toate acestea, pot exista si alti factori de risc, cum ar fi:

Diabetul

Persoanele care au diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta infectii, mai ales daca nivelul zaharului din sange nu este tinut sub control. Daca o persoana are glucoza in urina, o parte din aceasta poate ramane pe preput, iar glucoza ajuta bacteriile sa se inmulteasca mai rapid.

Fimoza

Fimoza este caracterizata de incapacitatea de a retrage preputul complet catre partea inferioara a penisului. Din aceasta cauza, sub preput se pot acumula transpiratie, urina si alte substante care pot provoca iritatii si care faciliteaza inmultirea germenilor. Fimoza este rara la adolescenti si adulti.

balanita-cauze-fimoza

Sexul neprotejat

Persoanele care intretin acte sexuale vaginale neprotejate cu o partenera care are o infectie fungica poate dezvolta balanita.

Alti factori de risc posibili asociati cu balanita sunt cateterismul urinar, obezitatea si expunerea la iritanti.

Manifestari

Cele mai frecvente semne ale balanitei sunt umflarea si inrosirea glandului penian. Acestea afecteaza de multe ori si preputul. In functie de cauza, balanita poate provoca si:

  • durere si iritatie in jurul glandului
  • leziuni stralucitoare la nivelul preputului
  • mancarime la nivelul pielii glandului penian
  • scurgeri neobisnuite ale penisului
  • leziuni pe glandul penian
  • acumularea unui lichid gros si alb sub preput
  • miros neplacut
  • durere la urinare
  • ganglioni limfatici inghinali umflati

Diagnostic

Balanita este de cele mai multe ori diagnosticata in timpul unui examen fizic, deoarece semnele sale sunt vizibile. Pentru a determina cauza este nevoie de teste suplimentare, cum ar fi:

  • prelevarea unei probe de secretie uretrala pentru a verifica daca la baza este o boala cu transmitere sexuala sau o alta infectie
  • analize de urina pentru a descoperi eventualele semne de infectie sau diabet
  • analize de sange pentru a verifica semnele de infectii, diabet si alte afectiuni

balanita-diagnostic

Tratament

In prima faza este nevoie de imbunatatirea igienei genitale prin spalarea si uscarea zonei de sub preput si evitarea utilizarii produselor care contin potentiali iritanti, cum ar fi parfumurile.

Daca este cauzata de o reactie alergica la anumite produse sau medicamente, specialistul poate recomanda alternative adecvate.

Pentru a ameliora inflamatia si pentru a trata cauza de baza pot fi administrate anumite tratamente, cum ar fi:

Creme antifungice

Daca inflamatia este cauzata de o infectie fungica, medicul poate prescrie creme care contin anumite substante, cum ar fi clotrimazol sau miconazol.

Creme impotriva mancarimilor

Cremele anti-mancarime sunt disponibile atat fara prescriptie medicala, cat si pe baza de reteta si pot ameliora mancarimea si roseata.

Creme cu steroizi

Cremele care contin corticosteroizi pot ajuta la ameliorarea inflamatiei si a mancarimii.

balanita-tratamente-creme

Antibiotice

Antibioticele sunt prescrise daca balanita este cauzata de o boala cu transmitere sexuala. Tipul de antibiotic ales si durata tratamentului sunt influentate de tipul infectiei.

Tratament pentru diabet

Daca o persoana sufera de diabet si dezvolta balanita, medicul ii poate recomanda un plan de tratament pentru a tine sub control glicemia. Mai exact, specialistul poate prescrie medicamente si poate propune modificari ale stilului de viata.

Circumcizie

Daca o persoana se confrunta cu semne recurente de balanita sau fimoza, medicul ii poate recomanda circumcizia pentru a preveni manifestarile si complicatiile viitoare.

Complicatii

Lasata netratata, balanita poate provoca inflamatii cronice si poate duce la complicatii, cum ar fi:

Lichen scleros

Numit si balanita xerotica obliteranta, lichenul scleros apare atunci cand pe piele se formeaza pete albe si dure. Aceasta problema poate afecta fluxul de urina si sperma prin uretra.

Tesut cicatricial

Balanita pe termen lung poate duce la formarea unor cicatrici in jurul glandului si poate cauza incapacitatea de a retrage preputul in partea inferioara a glandului.

balanita-complicatii

Leziuni ulcerative

Balanita poate provoca leziuni dureroase si vezicule care sangereaza si, in cele din urma, provoaca cicatrici. Aceste leziuni pot deveni ulcerative, iar acest lucru poate creste riscul patrunderii altor bacterii si virusuri in organism.

Risc crescut de cancer

Inflamatia cronica creste riscul aparitiei mai multor tipuri de cancer. Potrivit cercetarilor, balanita, balanita xerotica obliteranta si fimoza sunt asociate cu un risc mai mare de cancer penian.

Tratamentul prompt al balanitei si al oricaror cauze subiacente poate reduce semnificativ riscul de complicatii.

Prevenire

Pentru a preveni balanita este important in primul rand sa pastrati o igiena adecvata. Este esentiala curatarea cu apa calda si uscarea zonei de sub preput. In plus, este important sa utilizati intotdeauna prezervativul in timpul contactelor sexuale pentru a evita contractarea unei infectii cu transmitere sexuala care poate provoca balanita.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21186-balanitis

https://www.healthline.com/health/balanitis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/184715