Retinol sau bakuchiol: clasicele ingrijirii pielii. In timp ce retinolul nu are nevoie de prezentare, bakuchiolul este mult mai putin cunoscut. A fost supranumit "versiunea verde a retinolului", "retinol natural", "fito-retinol", este o molecula de origine vegetala extrasa din semintele de Babchi (sau Psoralea corylifolia), o planta comestibila de origine indiana utilizata in medicina ayurvedica pentru tratarea diferitelor probleme ale pielii. Dar ce trebuie sa facem cu el? Este cu adevarat la fel de eficient ca retinolul? Unde il puteti gasi?
De unde provine bakuchiolul?
Spre deosebire de retinol, care este o forma de vitamina A, bakuchiolul provine din semintele si frunzele unei plante, Psoralea Corylifolia (sau bakuchi), care creste in principal in India. Aceasta planta a fost mult timp foarte apreciata in medicina traditionala, in special in medicina ayurvedica. Este adesea denumita "retinol natural" deoarece efectele sale sunt similare cu cele ale retinolului... desi din punct de vedere chimic nu are nimic de-a face cu retinolul.
La fel ca retinolul, bakuchiolul stimuleaza reinnoirea celulara si productia de colagen. De fapt, bakuchiolul are efecte comparabile cu retinolul in imbunatatirea semnelor de imbatranire a pielii (in special riduri si pete), fiind in acelasi timp mai bine tolerat de pielea sensibila.
Prin stimularea productiei de colagen, redensificarea pielii si reducerea hiperpigmentarii, bakuchiolul este un tip de retinol potrivit pentru pielea sensibila. Puternic antioxidant, acesta protejeaza, de asemenea, pielea de daunele cauzate de radicalii liberi, responsabili de imbatranirea prematura prin stresul oxidativ generat.
Retinol vs backuchiol
Retinolul este, fara indoiala, unul dintre ingredientele active cosmetice despre care exista cea mai mare literatura stiintifica: eficacitatea sa nu mai trebuie demonstrata. Retinolul este renumit pentru fiabilitatea sa anti-imbatranire si pentru calitatile sale: stimuleaza reinnoirea celulara, reduce aspectul ridurilor si al petelor pigmentare si ajuta pielea predispusa la acnee sa isi recapete o textura mai buna. Cu toate acestea, exista mai multe retinoide, de la cele mai putin eficiente la cele mai eficiente: esteri de retinol, retinol, retinaldehida si acid retinoic. Cu titlu de comparatie, acidul retinoic este de douazeci de ori mai eficient decat retinolul.
In ceea ce priveste bakuchiolul, acesta este o alternativa blanda si eficienta pentru pielea matura si sensibila care doreste sa combata imbatranirea pielii fara a utiliza retinolul clasic. Ca atare, ramane mai putin puternic decat mai multe tipuri de retinoizi. Prin urmare, alegerea dvs. va depinde in principal de sensibilitatea pielii dvs. si de obiectivele dvs.!
Versiune sintetica, dar extrem de eficienta a vitaminei A, retinoizii au in mod natural multe avantaje in ingrijirea anti-imbatranire a pielii, dar trebuie utilizati cu precautie. Acestea sunt absolut nepotrivite pentru pielea sensibila, provocand adesea iritatii si slabind epiderma. Ele fac ca pielea sa devina fotosensibila, ceea ce, la randul sau, poate duce la o reactie fototoxica.
Spre deosebire de retinol, bakuchiolul este un ingredient activ natural si relativ recent, oferind aceleasi beneficii ca retinolul, dar fara dezavantajele sale cunoscute.
In ce cazuri se recomanda bakuchiol?
Acesta este recomandat in cazurile de:
1. Pentru reducerea semnelor de imbatranire
Bakuchiol stimuleaza sinteza de colagen si elastina, ajutand la:
-
Reducerea ridurilor fine si a liniilor de expresie.
-
Imbunatatirea elasticitatii pielii.
-
Hidratarea si netezirea pielii mature.
2. Pentru tenul sensibil
Fiind mai putin iritant decat retinolul, bakuchiol este ideal pentru persoanele care nu tolereaza bine produsele pe baza de retinoizi. Este potrivit pentru:
-
Ten predispus la roseata sau iritatii.
-
Afectiuni precum rozaceea.
3. Pentru tratarea acneei
Bakuchiol are proprietati antiinflamatorii si antibacteriene, ceea ce il face eficient in gestionarea acneei usoare pana la moderate. Ajuta la:
-
Reducerea inflamatiei cosurilor.
-
Prevenirea formarii de noi leziuni acneice.
-
Minimarea aspectului porilor dilatati.
4. Pentru uniformizarea tonului pielii
Datorita capacitatii sale de a inhiba productia excesiva de melanina, bakuchiol este recomandat pentru:
-
Tratarea hiperpigmentarii si a petelor pigmentare.
-
Reducerea aspectului petelor cauzate de soare sau imbatranire.
-
Obtinerea unui ten mai luminos si uniform.
5. Pentru femeile insarcinate sau care alapteaza
Retinoizii sunt contraindicati in timpul sarcinii si alaptarii, insa bakuchiolul, fiind sigur si bine tolerat, reprezinta o alternativa eficienta pentru tratarea problemelor pielii in aceasta perioada.
6. Pentru ten mixt sau gras
Fiind usor de absorbit si non-comedogenic, bakuchiolul este ideal pentru persoanele cu ten gras sau mixt. Ajuta la reglarea productiei de sebum si la prevenirea blocarii porilor.
Cum se foloseste?
Bakuchiol poate fi incorporat in rutina de ingrijire a pielii dimineata si seara. Acesta trebuie aplicat dupa curatare si inainte de hidratare. Deoarece nu este fotosensibilizant, acesta poate fi utilizat in siguranta in timpul zilei.
Aplicatie: De obicei, bakuchiolul se aplica de 1-2 ori pe zi, dupa curatarea tenului.
Combinare: Poate fi folosit impreuna cu alte ingrediente active (ex. niacinamida, acid hialuronic), fiind bine tolerat chiar si de pielea sensibila. bakuchiolul prezinta interes si in cazurile de acnee si este destinat sa concureze serios cu acidul salicilic, utilizat pe scara larga. Acesta este activ in toate cele patru etape ale procesului acneic: minimizeaza acumularea de material comedogenic in pori, combate productia excesiva de sebum, are proprietati antiinflamatorii si are un efect pozitiv asupra pigmentarii legate de inflamatie.
Protectie solara: Chiar daca este mai bland decat retinolul, se recomanda utilizarea unui produs cu SPF pe parcursul zilei, deoarece ajuta la protejarea pielii de expunerea UV.Foarte bine tolerat, chiar si de pielea sensibila, bakuchiolul este o completare excelenta pentru orice rutina de ingrijire a pielii. Mai presus de toate, nu este fotosensibilizant ca varul sau sintetic, ceea ce inseamna ca nu va va face pielea mai sensibila la soare. Cu toate acestea, va sfatuim in continuare sa nu iesiti afara fara protectie solara. S-a demonstrat ca razele UVA ale soarelui favorizeaza imbatranirea pielii si pot provoca leziuni cutanate: doar din acest motiv, aplicarea protectiei solare ar trebui sa faca intotdeauna parte din rutina ta zilnica de dimineata.
Mai mult, bakuchiolul are o fotostabilitate buna: aceasta inseamna ca acest ingredient activ nu isi pierde eficienta si nu se dezintegreaza sub actiunea razelor UV. Datorita proprietatilor sale antioxidante, acesta protejeaza, de asemenea, pielea impotriva radicalilor liberi.
Mai mult, acesta nu intra in conflict cu alte ingrediente active, motiv pentru care poate fi utilizat in combinatie cu alte ingrediente active cosmetice. Cu toate acestea, nu este recomandabil sa utilizati scruburi enzimatice sau chimice (acide) in timpul aceleiasi rutine de ingrijire a pielii in care ati aplicat bakuchiol, deoarece acest lucru poate creste sensibilitatea pielii la soare.
Produse de ingrijire a pielii cu bakuchiol si mod de folosire
Pentru a fi eficient pe piele, bakuchiolul trebuie sa fie concentrat la cel putin 0,5% intr-o formula cosmetica. In general, serurile au cea mai mare concentratie de ingrediente active si, prin urmare, de bakuchiol. Cu toate acestea, niciun produs pentru piele nu trebuie sa contina mai mult de 1% bakuchiol.
In general, serurile sunt mai concentrate in principii active decat cremele. Pentru a aplica un ser, turnati intre 3 si 7 picaturi in palma. Cu varfurile degetelor, aplicati tratamentul, intinzandu-l uniform pe fata si pe gat. Masati usor.
Pentru a aplica o crema bakuchiol, luati o picatura de produs si intindeti-o pe intreaga fata. Masati usor.
Conturul ochilor este o zona fragila a fetei si, de asemenea, cea in care apare ”laba de gasca”si cearcanele. Folosind varful degetului inelar, aplicati o picatura de crema de-a lungul osului orbital intr-o miscare de semiluna in coltul exterior al ochilor. Masati usor. Pentru rezultate vizibile, aplicati bakuchiol dimineata inainte de crema de protectie solara si seara inainte de crema de noapte.
Bakuchiol contraindicatii
Desi bakuchiolul este cunoscut pentru toleranta sa ridicata si siguranta utilizarii, exista cateva contraindicatii si precautii care ar trebui luate in considerare:
1. Alergie sau sensibilitate la ingredient
Unele persoane pot dezvolta reactii alergice la bakuchiol, desi acestea sunt rare.
Se recomanda efectuarea unui test de toleranta inainte de utilizare: aplica o cantitate mica pe o zona mica de piele (de exemplu, pe partea interioara a antebratului) si asteapta 24 de ore pentru a verifica eventualele reactii.
2. Utilizarea impreuna cu alte ingrediente active iritante
Bakuchiol este bland si bine tolerat, dar poate exista un risc crescut de iritatie daca este folosit in combinatie cu alte ingrediente puternice, cum ar fi:
-
Acid glicolic sau alte AHA/BHA.
-
Retinoizi (retinol, tretinoina).
-
Peroxid de benzoil.
In aceste cazuri, foloseste ingredientele alternativ, de exemplu, bakuchiol dimineata si celelalte produse seara.
3. Posibilitatea de fotosensibilitate
Desi bakuchiolul este mai putin sensibilizant decat retinolul, utilizarea acestuia poate creste usor susceptibilitatea pielii la razele UV. Este esential sa aplici un produs cu SPF in timpul zilei pentru a proteja pielea.
4. Piele foarte uscata sau deteriorata
Persoanele cu piele extrem de uscata, descuamata sau afectata de afectiuni severe (eczeme, psoriazis in faza acuta) ar trebui sa fie precaute, deoarece orice produs nou poate exacerba simptomele. In astfel de cazuri, consulta un dermatolog inainte de utilizare.
5. Sarcina si alaptarea (prudenta, nu contraindicatie)
Desi bakuchiol este considerat sigur in sarcina si alaptare, unele femei aleg sa evite orice produs activ fara consultarea medicului, pentru a exclude orice risc potential.
6. Interactiuni cu alte tratamente dermatologice
Daca urmezi tratamente pentru afectiuni dermatologice (acnee severa, melasma etc.), este indicat sa discuti cu un dermatolog inainte de a introduce bakuchiol in rutina, pentru a preveni potentiale interferente.
https://blog.mademoiselle-bio.com/be/tout-ce-que-vous-devez-savoir-sur-le-bakuchiol/\
https://www.ecco-verde.fr/info/beauty-blog/bakuchiol-nouvelle-star-des-soins-de-la-peau
https://kreme-paris.com/blogs/article/bakuchiol-l-alternative-green-au-retinol
https://www.elle.fr/Beaute/Soins/Tendances/bakuchiol-3745908
https://www.paulaschoice.fr/fr/tout-ce-que-vous-devez-savoir-sur-le-bakuchiol