Avitaminoza: cum sa va asigurati necesarul de vitamine din alimente

Avitaminoza: cum sa va asigurati necesarul de vitamine din alimente Avitaminoza: cum sa va asigurati necesarul de vitamine din alimente

Ultima actualizare: 10 februarie 2022

avitaminoza

O alimentatie echilibrata si hranitoare vine la pachet cu o multime de beneficii. In schimb, o dieta care nu asigura aportul zilnic necesar de nutrienti poate provoca o serie de simptome total neplacute. Aceste simptome reprezinta modalitatea prin care organismul indica o potentiala avitaminoza si o deficienta de minerale. De aceea, este important sa recunoasteti aceste semne pentru a va imbunatati dieta.

Pentru multi oameni poate fi o provocare zilnica sa obtina cele 13 vitamine esentiale pentru functionarea, cresterea si dezvoltarea normala a celulelor. Aceste vitamine sunt:

  • Vitamina A, care contribuie la sanatatea oaselor, a dintilor si a pielii
  • Cele 7 vitamine din complexul B, atat de necesare pentru metabolism
  • Vitamina C, un antioxidant care ajuta la mentinerea sanatoasa a tesutului
  • Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de ”vitamina soarelui”, o vitamina care ajuta la absorbtia calciului
  • Vitamina E, necesara pentru ca organismul sa poata folosi vitamina K
  • Folatul (vitamina B9), care ajuta la producerea de ADN si formarea de noi celule
  • Vitamina K, cu rol in coagularea sangelui

 

Pentru a indeplini mai usor nevoile nutritionale zilnice, este esential sa consumati alimente care contin mai mult decat o vitamina.

 


Avitaminoza sau deficitul de vitamine – informatii generale

Corpul are nevoie de 13 vitamine esentiale care pot fi obtinute din multe tipuri de alimente. Deoarece aceste vitamine au fiecare un rol diferit in organism, avitaminoza poate provoca o serie de efecte nocive, in functie de vitaminele care lipsesc din organism.

Avitaminoza poate fi cauzata de un aport scazut de vitamine, dar si de mai multe afectiuni medicale. Avitaminoza poate fi descoperita in urma analizelor de sange. De asemenea, deficitul de vitamine poate fi corectat cu ajutorul suplimentelor, cum ar fi Naturalis Multivitamine si minerale, un produs sub forma de comprimate efervescente care contine un mix de 17 vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului: vitaminele E, C, B1, B2, B3, B6, B12, acid folic, biotina, acid pantotenic, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu, iod.

Simptomele deficientei de vitamine

Avitaminoza se poate manifesta prin mai multe simptome diferite. In majoritatea cazurilor, primele semne vizibile apar abia dupa mai multe luni in care nivelurile vitaminelor din organism au fost scazute.

Cele mai frecvente simptome ale deficitului de vitamine sunt:

  • oboseala, energie scazuta
  • pierderea densitatii osoase
  • predispozitie la infectii
  • iritabilitate
  • uscarea pielii si a parului
  • vanatai sau sangerari care apar usor
  • vindecare ingreunata a ranilor (leziuni care dureaza mult timp)
  • schimbarea culorii pielii
  • depresie

Cauze

Dupa cum mentionam, de cele mai multe ori, avitaminoza este cauzata de alimentatia precara. Vitaminele sunt molecule complexe care se gasesc in fructe, legume, carne, cereale si fructe de mare. Exista multe alimente bogate in vitamine, iar unele dintre alimente sunt imbogatite cu vitamine. De exemplu, laptele contine in mod natural calciu (care este un mineral, nu o vitamina) si este imbogatit cu vitamina D. De asemenea, orezul, pastele si cerealele sunt de multe ori imbogatite cu o multime de vitamine.

Absorbtia de vitamine poate fi influentata in mod negativ si de unele afectiuni, iar acest lucru se produce chiar daca aportul de vitamine din alimentatie este adecvat. Cu toate acestea, avitaminoza poate fi prevenita cu ajutorul suplimentelor alimentare, cum ar fi Vitamax, un produs cu rol energizant si tonic asupra organismului. Vitamax capsule moi este imbogatit cu minerale, vitamine, aminoacizi si extracte naturale (polen, ginseng, laptisor de matca, lecitina, ulei de Sofranel), cu rol in tonifierea si revigorarea intregului organism. Vitamax este recomandat persoanelor care urmeaza un regim alimentar restrictiv, celor care se confrunta cu oboseala psihica si epuizare fizica, cu tulburari de concentrare sau care se afla in perioada de convalescenta. Vitamax este considerat cel mai rapid energizant pentru corp si minte

Alimente bogate in vitamine

Avitaminoza se poate agrava treptat, provocand simptome vagi. Alimentatia este una dintre cheile esentiale catre o stare buna de sanatate. Tocmai de aceea este important sa consumati cat mai multe alimente bogate in vitamine. Aceasta problema poate fi evitata si cu ajutorul suplimentelor alimentare, cum ar fi Centrum A la Zinc pentru femei, un produs indicat atat celor care duc o viata activa, dar si pentru cele care se afla in perioada menopauzei sau sufera de diferite afectiuni, dar si cand organismul necesita un aport sporit de vitamine si minerale.

Pestele

Pestele contine 9 dintre cele 13 vitamine esentiale, cum ar fi vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, D si E. Dintre toti pestii, tonul si pastravul asigura cele mai multe vitamine.

Verdeturile cu frunze

Verdeturile cu frunze inchise la culoare contin 8 din cele 13 vitamine esentiale. Cele 8 sunt vitaminele A, B2, B3, B6, B9, C, E, K si beta-caroten. Cu toate ca verdeturile cu frunze inchise la culoare sunt minunate, in general, principalele surse de nutrienti sunt spanacul si varza kale.

Semintele

Semintele contin vitaminele B1, B2, B3, B5, B5, B6 si vitamina E. Cele mai bogate seminte in vitamine sunt semintele de floarea soarelui si de in.

Brocoli

Brocoli se numara, de asemenea, printre cele mai bune alimente bogate in vitamine. Brocoli contine vitaminele A, B9, C, E, K si beta caroten. Pe langa brocoli, puteti opta si pentru alte legume crucifere hranitoare, cum ar fi varza de Bruxelles, varza si conopida.

avitamoniza-brocoli

Carnea de porc

Carnea de porc nu este numai gustoasa, ci si foarte hranitoare, datorita continutului de vitamine B1, B2, B3, B5, B6 si vitamina D.

Ciupercile

Ciupercile sunt delicioase si vin la pachet si cu o multime de nutrienti, cum ar fi vitaminele B2, B3, B5 si D. Un alt aspect important este ca ciupercile contin si putini carbohidrati si calorii. Cele mai hranitoare ciuperci sunt ciupercile portobello si ciupercile shiitake.

Nucile

Este bine-cunoscut faptul ca nucile sunt o sursa buna de nutrienti, printre care vitaminele B1, B2, B6 si E. Prin faptul ca reduc nivelul colesterolului, nucile sunt extrem de benefice pentru sanatatea inimii. Printre variantele ideale se numara migdalele si nucile. Cu toate acestea, este recomandat sa nu mancati mai mult de 30 gr pe zi.

avitaminoza-nucile

Ouale

Pe langa faptul ca sunt extrem de gustoase, ouale contin si o multime de vitamine, cum ar fi B2, B5, B12 si D. Ouale sunt considerate sanatoase pentru inima, insa sunt bogate in colesterol, motiv pentru care este recomandat sa nu mancati mai mult de 2 pe zi.

Ardeii dulci

Ardeii grasi sunt, de asemenea, alimente bogate in vitamine. Ardeii grasi contin vitaminele A si C, beta-caroten si licopen. Ardeii grasi sunt printre cele mai bogate alimente in vitamina C. Ardeii rosii si galbeni contin cantitati mai mari de beta-caroten si licopen decat ardeii verzi.

Avocado

Avocado este o alegere extrem de sanatoasa si gustoasa. Avocado este bogat in vitaminele B5, B6, B9 si E, dar si in calorii si grasimi, motiv pentru care este recomandat sa nu mancati mai mult de o jumatate de avocado mare sau 1 avocado mic pe zi.

 

Referinte:

https://www.verywellhealth.com/can-vitamin-deficiency-cause-insomnia-3014720

https://www.myfooddata.com/articles/high-vitamin-foods.php

https://www.everydayhealth.com/hs/guide-to-essential-nutrients/vitamin-packed-foods-pictures/