Autoexaminarea sanilor a devenit parte din rutina obisnuita de ingrijire pentru femeia moderna. Intelegerea modului in care se transforma sanii in timpul evolutiei hormonale si examinarea in mod constant a acestora pot reprezenta prima „linie de aparare” impotriva unei boli foarte grave, precum cancerul de san.
Prin autoexaminarea sanilor, reusiti sa intelegeti mai multe despre modul in care functioneaza organismul si puteti identifica rapid orice modificare neobisnuita ar putea aparea la nivelul acestora. Cu ajutorul acestui articol, veti intelege care sunt pasii pe care ii puteti urma pentru a efectua autoexaminarea sanilor acasa. Alaturati-va acestei calatorii printr-o procedura extrem de simpla, ce poate fi efectuata in cateva minute, dar care este extrem de importanta pentru identificarea eventualelor probleme de sanatate.
Pentru a spala zilnic pielea uscata a bebelusilor, a copiilor, dar si a a adultilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare. Acesta este un produs conceput special pentru piele sensibila, care are tendinta de uscare. Este un ulei ideal pentru pielea fragila, care este predispusa la prurit si atopie. Acest produs nu contine sapun si alergeni, fiind testat sub control pediatric si avand toleranta ridicata.
Inainte de a incepe autoexaminarea sanilor, este recomandat sa tineti cont de cateva reguli generale foarte importante:
-
Pentru o autoexaminare precisa a sanilor, perioada cea mai oportuna este cea dintre prima si a 5-a zi dupa ce s-a terminat sangerarea menstruala. In cazul in care sunteti la menopauza, sunteti insarcinata sau in perioada lactatiei, puteti efectua autoexaminarea sanilor in orice zi a lunii.
-
Locul cel mai indicat pentru evaluare este la dus, avand mainile incalzite. Palparea cu pielea umeda este mai usor de executat.
-
Procedura de autoexaminare a sanilor se efectueaza prin palparea bilaterala si inspectia sanului, a axilei si a mamelonului.
-
Autoexaminarea sanilor se poate efectua de orice femeie care a depasit varsta de 18 ani si se poate realiza pe tot parcursul vietii.
-
Pentru o autoexaminare a sanilor cu acuratete puteti folosi buricele celor trei degete din mijlocul mainii.
-
Puteti simti in profunzime modificarile ce pot aparea la nivelul sanilor, prin utilizarea nivelurilor de presiune diferite. Printr-o presiune usoara, puteti simti tesuturile apropriate de piele, in timp ce presiunea medie ajuta la simtirea tesuturilor mai in profunzime. De asemenea, palparea cu presiune ridicata va ajuta sa simtiti tesutul apropiat de coaste si piept.
-
De asemenea, este bine de stiut ca majoritatea formatiunilor (aproximativ 80% dintre acestea) pe care le puteti descoperi la nivelul sanului nu sunt maligne. Asadar, chiar daca anxietatea descoperirii unei modificari a sanului este mare, este important sa mergeti la un consult medical si sa urmariti indeaproape evolutia acestora.
Inspectia sanului
Acesta este primul pas din procesul de autoexaminare a sanilor. Prin inspectia sanilor veti analiza indeaproape marimea si forma sanilor, dar si aspectul pielii acestora. De asemenea, veti observa daca exista modificari la aspectul mamelonului sau areolei mamare.
Pentru o inspectie precisa, este recomandat sa efectuati operatiunea intr-o camera cu lumina foarte buna, cum ar fi baia. Mai mult, in timpul inspectiei veti examina in amanunt cum arata sanii, tinand mainile pe langa corp. Apoi veti continua inspectia mutand mainile in sold si continuand cu ridicarea mainilor deasupra capului. Pentru a putea inspecta sanul bilateral, veti roti trunchiul intr-o parte si si-n alta.
Semnele de alarma care pot aparea in urma inspectiei sanilor sunt urmatoarele:
-
accentuarea desenului venos, refractie/infiltrare/ingrosare a pielii;
-
deformarea reliefului sanului in urma unei tumefactii;
-
eroziune a mamelonului sau scurgere mamelonara.
Dupa ce ati finalizat procedura de inspectie a sanilor, puteti trece la pasul urmator, respectiv palparea sanilor.
Palparea sanilor
Procedura de palpare se efectueaza tinand mana stanga pe sanul drept si pe cea dreapta pe sanul stang. Veti incepe palparea cu buricele celor trei degete din mijloc. Nivelul de presiune va fi initial unul superficial si veti continua cu presiune medie, iar apoi profunda, pentru a simti tesutul cat mai profund posibil.
Palparea sanilor nu trebuie sa fie o procedura dureroasa, ci va fi efectuata fara graba, prin miscari blande. In plus, veti mentine in permanenta contactul cu sanii si veti examina in detaliu fiecare centimetru, fara a ridica degetele de pe sani.
Examinarea sanilor prin palpare o puteti efectua stand in picioare, continuand in pozitie culcata pe spate, mentinand mana sub cap, pe partea fiecarui san examinat. Modalitatile de palpare sunt fie circulare, pornind de la mamelon si continuand spre periferia sanului, sau de sus in jos, vertical, pornind de la clavicula si continuand spre coaste.
Urmatoarele semne va pot alarma in timpul procedurii de palpare a sanilor:
-
scurgere mamelonara ce poata aparea in timpul procedurii de palpare;
-
durere resimtita in locul unei tumefactii mai vechi;
-
aparitia unei noi tumefactii, neobservata pana la acel moment.
Dupa examinarea indeaproape a sanilor, procedura de autoexaminare continua cu palparea mamelonului bilateral si a axilei.
Examinarea/palparea mamelonului bilateral si a axilei
Sunt numeroase motive pentru care palparea axilei si a mamelonului bilateral sunt importante pentru procesul de autoexaminare a sanilor. In primul rand, in tesutul mamar de la nivelul axilei poate aparea o tumora. De asemenea, zona axilei este foarte mult supusa traumatismelor din cauza procedurilor cosmetice.
Desi sunt rare, exista cazuri in care primele semne ale unui cancer se pot identifica la nivelul axilei, desi la examinarea sanilor nu a fost identificata nicio tumora. Un alt semn de cancer poate aparea atunci cand este identificata o eroziune sau scurgere a mamelonului.
Autoexaminarea axilei se face in acelasi mod ca si in cazul sanului, prin miscari blande, folosind buricele degetelor 2, 3 si 4. In cazul mamelonului, miscarile trebuie sa fie la fel de delicate. Puteti exercita o presiune discreta pe areola mamara si puteti cuprinde mamelonul intre degete pentru a verifica daca exista vreo scurgere.
Ce puteti face daca ati descoperit o modificare in urma autoexaminarii sanilor?
Chiar daca ati descoperit o modificare la nivelul sanilor, este important sa nu va panicati si sa constientizati ca nu orice modificare reprezinta un semn de ingrijorare. Pentru a clarifica daca exista motive reale de ingrijorare, este recomandat sa programati o vizita la medic. Perioada optima pentru efectuarea consultatiei de specialitate este cea cuprinsa intre ziua 6 si ziua 9 a ciclului menstrual.
In functie de modificarile observate de medic, acesta poate recomanda analize detaliate. De exemplu, va poate fi recomandata o ecografie mamara, analize de sange, RMN sau mamografie. In unele cazuri, medicul poate recomanda si punctie mamara. Rezultatele analizelor vor evidentia daca modificarile identificate sunt de natura beninga sau maligna. In cazul formatiunilor beninge, nu exista risc de dezvoltare a cancerului, in timp ce cele maligne pot reprezenta un motiv de ingrijorare si necesita investigatii amanuntite.
Autoexaminarea sanilor reprezinta primul pas prin care puteti determina daca exista modificari ingrijoratoare la nivelul sanilor. Multe dintre bolile grave ce se pot dezvolta la nivelul sanilor pot fi prevenite datorita procedurii de autoexaminare. Daca incepeti acest proces de la o varsta mai apropiata de 18 ani, va veti obisnui cu modul in care evolueaza sanii si veti putea identifica cu usurinta orice malformatie ar putea aparea.