Audiometria este modalitatea prin care medicii determina daca suferiti de pierdere a auzului. Acest test auditiv nu necesita pregatire speciala si nu provoaca durere. Exista diferite tipuri de teste audiometrice care folosesc tehnici diferite pentru a identifica pierderea auzului. Testele audiometrice pot fi atat screening-uri pentru a verifica daca puteti auzi, cat si evaluari pentru a descoperi daca aveti probleme de auz.
Ce este audiometria?
Pierderea auzului apare odata cu inaintarea in varsta, dar poate afecta pe oricine. Conform unui studiu publicat in revista American Family Physician, cel putin 25% dintre persoanele cu varsta peste 50 de ani experimenteaza pierderea auzului, iar 50% dintre persoanele cu varsta peste 80 de ani o intampina. Una dintre modalitatile de testare a pierderii auzului este prin intermediul audiometriei.
Un examen de audiometrie testeaza cat de bine functioneaza auzul dumneavoastra. Testeaza atat intensitatea, cat si tonul sunetelor, problemele legate de echilibru si alte aspecte legate de functionarea urechii interne. Testul de audiometrie este efectuat de catre un medic specializat in diagnosticarea si tratarea pierderii auzului, numit audiolog.
Unitatea de masura pentru intensitatea sunetului este decibelul (dB). O ureche umana sanatoasa poate percepe sunete slabe, cum ar fi aoaptele, care sunt in jur de 20 dB. Un sunet puternic, cum ar fi cel al unui motor de avion, se situeaza intre 140 ai 180 dB.
Tonul unui sunet este masurat in cicli pe secunda. Unitatea de masura pentru ton este Hertzul (Hz). Tonalitatile joase, precum cele ale unui bas, masoara in jur de 50 Hz. Oamenii pot percepe tonuri intre 20 ai 20.000 Hz. Limbajul uman se incadreaza in general in intervalul de 500-3.000 Hz.
De ce se efectueaza testul de audiometrie?
Testul de audiometrie se efectueaza pentru a determina cat de bine puteti auzi. Acest lucru poate fi facut ca parte a unui screening de rutina sau in urma unei pierderi notabile a auzului.
Cauzele comune ale pierderii auzului includ:
-
Defecte congenitale;
-
Infectii cronice ale urechii;
-
Afectiuni moatenite, cum ar fi otoscleroza, care apare atunci cand o createre anormala a osului impiedica structurile din ureche sa functioneze corect;
-
leziune la nivelul urechii;
-
Boli ale urechii interne, cum ar fi boala Ménière sau o boala autoimuna care afecteaza urechea interna;
-
Expunerea regulata la zgomote puternice;
-
Perforarea timpanului.
Leziunile urechii si expunerea la sunete puternice pe o perioada lunga pot cauza pierderea auzului. Sunetele mai puternice decat 85 dB, cum ar fi cele dintr-un concert rock, pot cauza pierderea auzului dupa doar cateva ore. Este recomandat sa folositi protectie auditiva, cum ar fi dopurile de urechi din spuma, daca sunteti expusi frecvent la muzica puternica sau zgomote industriale.
Pierderea auzului neurosenzorial apare atunci cand celulele urechea interna (cochilia) nu functioneaza corespunzator. Cochilia este partea urechii care traduce vibratiile sonore in impulsuri nervoase trimise catre creier. Pierderea auzului neurosenzorial poate aparea ai din cauza leziunilor nervului care transporteaza informatiile sonore catre creier sau din cauza leziunilor unei parti a creierului care proceseaza aceste informatii. Acest tip de pierdere a auzului este de obicei permanent. Poate fi usoara, moderata sau severa.
Riscurile testului de audiometrie
Audiometria este un procedeu neinvaziv si nu prezinta niciun risc.
Cine ar trebui sa faca o audiometrie?
Majoritatea oamenilor vor efectua un screening auditiv sau o evaluare a auzului pe parcursul vietii lor. Bebeluaii nascuti de la noi din tara au screening-uri auditive imediat dupa nastere. Copiii pot avea screening-uri auditive ca parte a consultatiilor lor regulate sau la scoala. Pot primi recomandarea de a efectua un test auditiv daca par sa aiba dificultati in auz. Majoritatea adultilor fac teste de auz pentru ca intampina dificultati in auz sau pentru ca cei din jurul lor observa ca intampina dificultati in auz.
Cat de des ar trebui sa faceti o audiometrie?
Asta depinde de situatia fiecarui individ. De exemplu, daca locul de munca este intr-un mediu zgomotos, este posibil sa aveti nevoie sa va verificati auzul o data pe an. Daca nu, s-ar putea sa nu aveti nevoie de o evaluare auditiva in jurul varstei de 50 sau 60 de ani. Acesta este momentul cand multi oameni incep sa aiba pierderi de auz legate de varsta. Daca credeti ca aveti dificultati in auz, intrebati medicul despre evaluarile auditive. Va pot indruma catre un audiolog pentru o evaluare auditiva formala.
Cum sa va pregatiti pentru audiometrie?
Examenul de audiometrie nu necesita nicio pregatire speciala. Tot ce trebuie sa faceti este sa va prezentati la programare la timp ai sa urmati instructiunile audiologului.
Cum se desfasoara testul de audiometrie?
Exista cateva teste implicate in audiometrie. Un test al tonului pur masoara cel mai linistit sunet pe care il puteti auzi la diferite frecvente. Implica utilizarea unui audiometru, care este o masina care reda sunete prin casti. Audiologul dumneavoastra sau un asistent va reda o varietate de sunete, cum ar fi tonuri si vorbire, la intervale diferite intr-o ureche la un moment dat, pentru a determina gama dumneavoastra de auz. Audiologul va va da instructiuni pentru fiecare sunet. Cel mai probabil, va vor ruga sa ridicati mana atunci cand un sunet devine auzibil.
Un alt test de auz ii permite audiologului sa evalueze capacitatea dumneavoastra de a distinge vorbirea de zgomotul de fond. Un esantion de sunet va va fi redat ai veti fi rugati sa repetati cuvintele pe care le auziti. Recunoasterea cuvintelor poate fi utila in diagnosticarea pierderii auzului.
Un diapazon poate fi utilizat pentru a determina cat de bine percepeti vibratiile prin urechi. Audiologul dumneavoastra va aseza acest dispozitiv metalic impotriva osului din spatele urechii, mastoida, sau va utiliza un oscilator de os pentru a determina cat de bine vibratiile trec prin os catre urechea interna. Un oscilator de os este un dispozitiv mecanic care transmite vibratii similar cu un diapazon.
Acest test nu provoaca durere sau disconfort si dureaza aproximativ o ora.
Care sunt tipurile de teste de auz?
Exista mai multe tipuri de teste auditive. Unele teste auditive sunt folosite in mod obianuit pentru a verifica auzul adultilor ai altele sunt folosite pentru bebelusi, copii si adulti. Tipurile de teste de auz includ:
Testarea tonurilor pure: Acest test comun de auz gaseste volumul cel mai scazut pe care il puteti auzi la fiecare tonalitate. Copiii si adultii au teste de ton pur.
Testarea conducerii osoase: Acest test este folosit pentru a vedea daca aveti ceara sau lichid care blocheaza urechea exterioara sau urechea mijlocie, sau daca exista pierdere a auzului in celulele senzoriale ale auzului.
Testarea vorbirii: Adultii si unii copii pot avea acest tip de test auditiv. Testarea vorbirii implica ascultarea si repetarea anumitor cuvinte. Testul arata cum intelegeti vorbirea.
Raspunsul auditiv al trunchiului cerebral (ABR): Acest test verifica conexiunile sau caile dintre urechea interna si creier. Audiologii pot folosi acest test pentru a verifica auzul la copii si persoanele care nu pot finaliza teste de ton pur. Pot folosi, de asemenea, acest test pentru persoanele care au suferit o leziune cerebrala care afecteaza auzul.
Testul emisiilor otoacustice (OAE): Audiologii folosesc acest test pentru a verifica functia urechii interne.
Timpanometrie: Acest test verifica cat de bine se misca timpanul dumneavoastra. Audiologii pot efectua teste de timpanometrie pentru a vedea daca aveti timpanul rupt, daca aveti lichid in urechea mijlocie sau ceara in canalul urechii.
Dupa audiometrie
Dupa testul de audiometrie, audiologul va revizui rezultatele impreuna cu dumneavoastra. In functie de cat de bine percepeti volumul si tonul, medicul va va vorbi despre eventualele masuri preventive pe care ar trebui sa le luati, cum ar fi purtarea dopurilor de urechi in preajma zgomotelor puternice, sau orice masuri corective ar putea fi necesare, cum ar fi purtarea unui aparat auditiv.
Surse:
https://www.healthline.com/health/audiology#preparation
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/24104-hearing-test