Este foarte usor de facut confuzie intre un atac de cord si un atac de panica. Acest lucru, inainte de toate, se datoreaza faptului ca manifestarile acute sunt relativ similare, si anume o durere cu debut brusc la nivelul pieptului, insotita uneori de transpiratii si schimbari in ritmul respiratiei. Cu toate acestea, exista diferente majore intre un atac de cord si un atac de panica, iar o privire mai atenta asupra simptomelor ne poate ajuta sa facem o distinctie clara intre aceste evenimente care pot afecta viata unei persoane. Nu doar ca etiologia variaza major, ci si potentialul violent al celor doua este deosebit de diferit: un atac de cord poate duce chiar la decesul unei persoane.
Farmacistii Catena recomanda CardioVita de la Naturalis, un supliment alimentar cu rol in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.
Infarctul de miocard, numit in limbaj popular si „atac de cord”, este cauzat de scaderea sau de oprirea completa a fluxului sanguin catre o portiune a teritoriului inimii. Un atac de cord ridica urgenta medicala, deoarece, in lipsa oxigenului, cordul poate suferi daune ireversibile. De cele mai multe ori, un atac de cord este asociat unor factori de risc care implica boli cardiovasculare subiacente, spre deosebire de un atac de panica care, in mod obisnuit, apare in circumstante de natura sociala si implica o componenta cognitiva. Deoarece este vorba despre o patologie care afecteaza inima, o persoana stie, de obicei, ca este expusa riscului de atac de cord.
Pentru a putea traduce in timp util existenta unui atac de cord, iata care sunt manifestarile acute ale acestui eveniment cardiovascular cu potential mortal:
-
Durere toracica, localizata de obicei retrosternal (in spatele sternului), frecvent resimtita in cazul unui atac de cord drept sub forma unei presiuni, a unei greutati care apasa sau a unei gheare care strange;
-
Durerea iradiaza adesea catre umarul stang (ca urmare a faptului ca inima se afla in spatiul V intercostal stang), gat sau membrele superioare;
-
Durerea poate fi intermitenta (apare si dispare) sau persistenta si, in cazul unui atac de cord, dureaza mai mult de 20 de minute;
-
Durerea dintr-un atac de cord nu este ameliorata de schimbari de pozitie sau miscare;
-
Un atac de cord se poate prezenta si cu simptome suplimentare, cum ar fi transpiratia rece, care apare brusc, senzatie de greata, durere abdominala, schimbari in frecventa respiratorie (dispnee) si sincopa (lesin);
-
In unele cazuri, un atac de cord se poate prezenta atipic, cu palpitatii la nivelul inimii, insa fara o durere cu debut brusc, sau cu stop cardiac, in cazul in care nu se intervine precoce;
-
Exista si cazuri in care un atac de cord se prezinta fara simptome, spre deosebire de un atac de panica care intotdeauna provoaca simptome.
Suplimentul alimentar Naturalis CardioSuport reuneste intr-o singura formula nutrienti esentiali si substante naturale cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.
De retinut este faptul ca un atac de cord este o urgenta medicala, mai degraba decat un atac de panica. O persoana care sufera de afectiuni cardiovasculare ar trebui sa stie ca este expusa unui risc major de atac de cord, acesta crescand direct proportional cu expunerea la factori de risc:
-
Fumatul si consumul de alcool;
-
Dieta bogata in grasimi;
-
Obezitatea si sedentarismul;
-
Factorii psihosociali (stresul, depresia, anxietatea).
Un atac de panica este asociat, in mod obisnuit, unei afectiuni numite „tulburare de panica”. In practica clinica, un atac de panica este o entitate distincta de tulburarea de panica, desi aceasta din urma se caracterizeaza prin episoade recurente de atac de panica. Conform DSM (Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor de sanatate mintala), un episod de atac de panica este precedat de „o crestere brusca si intensa a sentimentului de frica si disconfort emotional”, care atinge maximul in cateva minute. Simptomele asociate unui atac de panica se pot prezenta dupa cum urmeaza, dar nu se limiteaza la:
-
Palpitatii, accelerarea ritmului cardiac;
-
Durere toracica, dar care nu iradiaza, resimtita drept ascutita, fulgeratoare;
-
Tremuraturi la nivelul membrelor superioare si/sau inferioare;
-
Transpiratie;
-
Senzatia de sufocare si dificultati in a respira normal;
-
Greata, jena abdominala;
-
Senzatia de ameteala sau lesin;
-
Senzatia de caldura excesiva;
-
Parestezii (senzatie de amorteala si furnicaturi);
-
Sentimente puternice de frica, de pierdere a controlului, depersonalizare.
Este important de stiut ca un atac de panica nu este declansat in urma expunerii la un factor, ci poate aparea oricand. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor sufera un atac de panica atunci cand se regasesc in situatii stresante de viata sau sunt incercate de emotii puternice, atunci cand simt ca au pierdut controlul asupra anumitor lucruri. Un atac de panica nu se limiteaza, de fapt, doar la tulburarea de panica, ci si la alte tulburari de anxietate, dispozitie, psihice si chiar la un abuz de substante ilicite, cofeina si alcool. Spre deosebire de infarctul de miocard, persoana nu stie ca prezinta riscul de a avea un atac de panica, deoarece nu are un diagnostic certificat.
Dupa cum se poate observa, cele doua evenimente au o tendinta relativa de a fi asemanatoare. In schimb, exista diferente intre un atac de cord si un atac de panica. Principalele sunt:
-
Durerea toracica dintr-un infarct este resimtita mai degraba sub forma unei presiuni, a unei gheare care strange;
-
Durerea toracica dintr-un atac de panica este resimtita ca fiind ascutita, fulgeratoare;
-
Durerea asociata atacului de panica dispare in cateva minute, in functie de cat dureaza acest episod (in mod obisnuit, intre 5-15 minute), si tinde sa fie nu fie persistenta;
-
Durerea dintr-un infarct nu dispare, desi poate varia in intensitate;
-
Un atac de panica este declansat frecvent de stresul emotional, pe cand un infarct, in foarte multe cazuri, este declansat de efortul fizic excesiv.
Un alt remediu recomandat de farmacistii Catena este Benesio Strescalm. Benesio Strescalm, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.
Desi prezinta simptomatologie similara, cele doua evenimente sunt foarte diferite. Infarctul de miocard reprezinta o urgenta medicala si, in multe cazuri, poate duce la decesul unei persoane. Pe de alta parte, atacul de panica nu pune in pericol viata unei persoane, chiar daca, in astfel de circumstante, o persoana se gandeste la scenarii dintre cele mai nefavorabile.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7451360/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537076/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430973/
https://www.piedmont.org/living-better/the-difference-between-a-panic-attack-and-a-heart-attack