Astigmatism - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Astigmatism - cauze, simptome, diagnostic si tratament Astigmatism - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 21 februarie 2022

Astigmatismul este o afectiune a ochilor, destul de des intalnita, care presupune existenta unei imperfectiuni a curburii globului ocular. Din cauza acestei imperfectiuni, vederea devine neclara si la apropiere si la departare. Modificarile care apar la nivelul curburii suprafetei oculare ajung sa influenteze perceperea luminii, acesta fiind motivul pentru care vederea devine incetosata, distorsionata sau neclara. In majoritatea situatiilor, astigmatismul poate sa fie tratat cu usurinta. Pentru foarte multi dintre pacienti sunt recomandate lentile de corectie, insa exista si cazuri severe in care se impune interventia chirurgicala.


Ce este astigmatismul?

„Cristalinul” ochiului, sau „lentila”, se afla in partea din spate a irisului si a pupilei. Retina este acea membrana care inconjoara partea interioara a globului ocular, pe care este proiectat fasciculul luminos. La nivelul acestei membrane exista niste celule senzoriale care transforma lumina in impulsuri electrice, impulsuri care sunt preluate apoi de catre nervul optic si trimise catre creier. Atunci cand suprafata corneei nu este rotunda, avand mai degraba o forma ovala, inseamna ca avem de-a face cu astigmatism. In situatia persoanelor care sufera din cauza acestei afectiuni, lumina nu mai ajunge sa fie perceputa normal, termenul medical pentru aceasta conditie fiind cel de „eroare de refractie”.

Astigmatismul si cauzele lui

Pana in prezent, cercetatorii din domeniul oftalmologiei nu au reusit sa determine o cauza anume pentru care exista diferente de la o persoana la alta din punct de vedere al formei cristalinului sau a corneei. Exista studii care sugereaza ca este posibil ca astigmatismul sa fie mostenit pe cale genetica, situatie in care apare inca de la nastere. In situatia in care astigmatismul apare la persoane care au depasit varsta de aproximativ 50 de ani, exista posibilitatea sa anunte aparitia cataractei.

Pentru a va ajuta sa va mentineti vederea normala, farmacistii Catena va recomanda Naturalis VizualMax. Acest supliment alimentar contine vitaminele A, B2, C si E, precum si acizi grasi Omega – 3. De asemenea, in compozitie se afla si un complex de minerale (zinc, seleniu, cupru, luteina, betacaroten, zeaxantina) care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si care contribuie la imbunatatirea vederii.

Cum se manifesta astigmatismul?

Cel mai evident semn de astigmatism este faptul ca vederea devine incetosata, atat atunci cand persoana afectata priveste un obiect din apropiere cat si cand se uita in departare. De asemenea, la persoanele cu astigmatism, se instaleaza destul de des oboseala oculara iar obiectele par uneori a avea o forma alungita.

Pentru persoanele care au globii oculari sensibili, uscati, deshidratati si obositi, farmacistii Catena recomanda Assista Oftapic Advanced picaturi ochi. Este un produs pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross – linkat, care nu contine conservanti si care este compatibil cu orice tip de lentila de contact.

Tipuri de astigmatism

Exista doua feluri de clasificare a astigmatismului. Primul se refera la elementul optic din cauza caruia focalizarea este incorecta, iar cel de-al doilea se bazeaza pe asocierea astigmatismului cu hipermetropia sau cu miopia. Prima clasificare include astigmatismul corneei si astigmatismul cristalinului (lentilei). A doua clasificare include astigmatism de cinci feluri: miopic simplu, hipermetropic simplu, miopic compus, hipermetropic compus si astigmatism mixt.

Astigmatismul se mosteneste?

De cele mai multe ori astigmatismul este congenital – adica dobandit la nastere. Unele dintre studiile efectate de catre specialistii in oftalmologie arata ca, aparent, toti oamenii au la nastere un grad oarecare de astigmatism. In majoritatea situatiilor, apare la copiii care au unul sau ambii parinti cu astigmatism. Cercetatorii au remarcat si faptul ca astigmatismul este mai des intalnit la copiii nascuti prematur.

Pentru a imbunatati lubrifierea suprafetei oculare si pentru o mai buna protectie impotriva luminii albastre si a radiatiilor ultra – violete, farmacistii Catena va recomanda Artelac UV picaturi oftalmice. De asemenea, aceste picaturi ajuta si la protejarea epiteliului cornean.

Diagnosticul de astigmatism

Singura modalitate recomandata pentru diagnosticarea precisa a astigmatismului este consultarea unui medic specialist oftalmolog sau a unui optometrist. Acesta va efectua un test de refractie cu retinoscopul, o examinare keratometrica si o topografie a corneei, examene in urma carora va stabili diagnosticul si metoda de tratament care se impune.

Astigmatismul poate conduce la pierderea vederii?

In situatia in care nu este tratat corespunzator si la timp, astigmatismul poate sa favorizeze aparitia ambliopiei – sau a „ochiului lenes”. Exista posibilitatea ca vederea sa fie subdezvoltata in cazul in care ambilopia evolueaza, si se poate ajunge inclusil la probleme de vedere cu caracter permanent.

Tratamentul pentru astigmatism

La fel ca si in situatia pacientilor cu miopie sau hipermetropie, astigmatismul poate sa fie tratat cu ajutorul lentilelor corectoare sau pe cale chirurgicala. Atunci cand specialistul va recomanda lentile corectoare, puteti opta intre alternativa purtarii ochelarilor sau a lentilelor de contact. Tratamentul este eficient si permite pacientilor sa vada bine si sa duca o viata normala.

Astigmatism - Tehnici de corectie

Corectia prin purtarea de ochelari presupune folosirea unora cu lentile cilindrice sau torice (sfero – cilindrice), utile pentru ca ajuta la compensarea formei neregulate a corneei si pentru ca realizeaza corect refractia la nivelul globului ocular. Interventia chirurgicala este indicata doar in situatii severe, cand astigmatismul nu poate fi corectat cu ajutorul lentilelor de contact sau al ochelarilor.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…