Ascita este termenul medical folosit pentru a descrie acumularea de lichid in abdomen. Este normal sa existe o cantitate mica de lichid abdominal, care este produs si absorbit continuu, dar daca intervine un dezechilibru in acest proces, fluidul respectiv se poate acumula in spatiul dintre organe si mucoasa abdominala, provocand umflarea abdomenului si stare de disconfort. Fenomenul apare de obicei ca urmare a perturbarii functiilor hepatice normale. Pacientii care observa simptomele mentionate mai sus trebuie sa se adreseze urgent medicului.
Ce este ascita?
Un tesut denumit peritoneu acopera organele abdominale, si anume stomacul, intestinele, pancreasul, ficatul, splina si rinichii. Peritoneul este format din doua straturi (unul dintre ele captuseste peretele abdominal, iar celalalt acopera organele). Straturile peritoneului produc o cantitate mica de lichid, care le permite organelor din abdomen o anumita capacitate de a se misca usor in functie de postura corpului. Cand ficatul nu functioneaza corespunzator, se acumuleaza un exces de lichid intre cele doua straturi, motiv pentru care abdomenul incepe sa se umfle si sa provoace disconfort. Aceasta acumulare de lichid se numeste ascita.
Medicul poate stabili diagnosticul de ascita cand in interiorul abdomenului se acumuleaza mai mult de 25 de mililitri (mL) de lichid.
Ingredientele bioactive din suplimentul alimentar HepatoSuport Naturalis furnizeaza nutrienti esentiali, necesari pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar. Silimarina din fructele de armurariu protejeaza ficatului impotriva factorilor agresori (poluanti, substante chimice, alcool) si mentine integritatea si functionarea normala a ficatului si a sistemului de drenaj biliar, iar anghinarea ofera suport pentru detoxifierea organismului.
Conform ghidurilor clinice din 2010 publicate in Journal of Hepatology, ascita este cea mai frecventa complicatie a cirozei (cicatrizarea ficatului). Afecteaza aproximativ 60% dintre persoanele cu ciroza, in decurs de 10 ani de la diagnosticare, iar rata de supravietuire a acestor pacienti dupa 2 ani este de 50%.
In caz de ciroza, scaderea functiei hepatice se combina cu hipertensiunea portala, pentru a provoca simptomele de ascita. Hipertensiunea portala reprezinta cresterea presiunii in vena porta, care furnizeaza sange in ficat. Din cauza presiunii excesive, lichidul se scurge din vene ajungand in abdomen, unde incepe sa se acumuleze.
Ascita – cauze
Ascita apare cand in venele ficatului se acumuleaza presiune, organul incepand sa nu mai functioneze normal. Fenomenul este de obicei cauzat de o alta afectiune, cum ar fi ciroza, insuficienta cardiaca sau renala, cancer sau o infectie. Presiunea respectiva blocheaza fluxul sangvin la nivel hepatic. In timp, acest lucru impiedica rinichii sa elimine excesul de sare din organism, situatie care este apoi urmata de acumularea excesiva a fluidului.
Cea mai frecventa cauza a ascitei (in aproximativ 75% din cazuri) este ciroza hepatica. Printre principalele cauze ale cirozei hepatice se numara consumul excesiv de alcool si hepatita virala (infectia virala pe termen lung a ficatului). Pentru aproximativ 15% dintre persoanele cu ascita, cauza de baza este cancerul. Alte cauze mai rare de ascita presupun insuficienta cardiaca, inflamatia pancreasului, infectiile si problemele renale.
Intrucat cancerul este a doua cea mai des intalnita cauza, mai jos mentionam tipurile de cancer frecvent incriminate pentru cazurile de ascita:
-
ovarian,
-
mamar,
-
intestinal,
-
stomacal,
-
pancreatic,
-
pulmonar,
-
hepatic,
-
uterin,
-
mezoteliom in peritoneu.
Fluidul specific pacientilor cu ascita se acumuleaza cand:
-
celulele canceroase irita mucoasa abdomenului, determinand productia excesiva a lichidului;
-
glandele limfatice din abdomen se blocheaza, nemaiputand drena corect fluidul;
-
cancerul s-a raspandit la nivel hepatic si creste presiunea in vasele de sange din zona respectiva; sau daca
-
ficatul nu poate produce suficiente proteine din sange, motiv pentru care lichidul ajunge sa se scurga din vene in cavitatea abdominala.
Ascita – factori de risc
In principiu, orice boala care provoaca leziuni hepatice sau cicatrici la nivelul ficatului creste riscul de ascita. In general, factorii de risc principali sunt:
-
ciroza hepatica aparuta din cauza infectiilor virale, precum hepatitele B si C, sau a consumului excesiv de alcool;
-
cancerul aparut la organele din zona abdominala.
Farmacistii Catena va recomanda Hepatoprotect Forte, un supliment alimentar cu silimarina, recomandat in afectiunile hepatice, pentru detoxifierea ficatului. Are rol hepatoprotector si antioxidant, sustine buna functionare a ficatului in cazul acumularilor de toxine (alcoolism, tabagism, radicali liberi, medicamente), precum si in afectiuni acute si cronice ale ficatului (hepatite acute si cronice, hepatopancreatite).
Mai rar, cazurile de ascita sunt provocate de urmatorii factori de risc:
-
consum intravenos de droguri;
-
obezitate;
-
nivel ridicat al colesterolului;
-
diabet de tip 2;
-
leziuni ovariene;
-
malnutritie grava;
-
insuficienta renala (dializa reprezinta 1% din cazurile de ascita);
-
insuficienta cardiaca (in aproximativ 3% din cazuri);
-
tuberculoza (2%);
-
afectiuni pancreatice, cum ar fi pancreatita cronica (1%).
Simptome ascita
Principalul simptom de ascita consta in cresterea dimensiunii abdomenului, aceasta fiind insotita de o senzatie de plenitudine, balonare si crestere rapida in greutate. Din cauza dimensiunii abdominale crescute, unii pacienti care sufera de ascita ajung sa-si deterioreze postura si pot observa o reducere a mobilitatii corpului.
Acumularea excesiva a lichidului poate pune presiune asupra intestinelor, determinand pacientul sa manance mai putin, sau provocand probleme digestive, cum ar fi balonare, dureri abdominale, arsuri la stomac, pierderea poftei de mancare, indigestie si constipatie, greata si varsaturi. Se poate observa o crestere a presiunii inclusiv la nivelul plamanilor sau, uneori, se poate acumula fluid in plamani, ceea ce provoaca dificultati respiratorii, mai ales cand persoana sta lungita.
Pacientii cu ascita se pot confrunta si cu:
-
umflarea picioarelor si gleznelor;
-
dureri de spate;
-
hemoroizi;
-
oboseala;
-
febra;
-
hernie.
Daca observati o combinatie a acestor simptome, trebuie sa mergeti neaparat la medic.
Diagnosticul de ascita
Medicul va efectua o examinare fizica si va adresa intrebari privind simptomele cu care se confrunta pacientul. In afara analizelor de sange, se pot recomanda si urmatoarele proceduri:
-
paracenteza – presupune prelevarea unei probe de fluid din abdomen, folosindu-se un ac, care de obicei provoaca doar un disconfort tolerabil. Lichidul prelevat va fi apoi examinat pentru depistarea eventualelor semne de boala, cum ar fi cancerul sau o infectie. Astfel, aceasta procedura poate ajuta medicul sa determine cauza ascitei.
-
investigatii imagistice – cum ar fi ecografie, RMN sau o scanare cu computer tomograf.
Odata detectata prezenta lichidului, se pot obtine informatii despre cantitatea acumulata, precum si despre starea organelor interne, mai ales a ficatului.
Tratament ascita
Specialistul poate prescrie diuretice care sa ajute la eliminarea excesului hidric din organism. Printre cele mai comune diuretice se numara furosemid (Lasix) si spironolactona (Aldactone). Ambele medicamente ajuta rinichii sa elimine excesul de sodiu si apa.
Daca ajustarea dietei si diureticele prescrise nu amelioreaza starea pacientului sau simptomele sunt severe, medicul poate recurge la paracenteza pentru a elimina excesul de fluid, printr-un ac introdus in abdomen. In astfel de cazuri, pacientii trebuie sa respecte o dieta saraca in sare si lichide, altfel lichidul se poate acumula din nou in cantitati anormale.
Din pacate, lichidul poate continua sa se acumuleze, motiv pentru care va trebui repetata procedura de drenare. Daca lichidul se acumuleaza rapid, specialistul poate sugera o interventie hepatica pentru amplasarea unui sunt portosistemic intrahepatic transjugular (TIPS) sau pentru un transplant de ficat.
Ascita – posibile complicatii
Complicatiile asociate cu ascita includ:
-
durere abdominala;
-
pleurezie sau „apa la plamani”, care poate duce la dificultati respiratorii;
-
hernie, cum ar fi hernia ombilicala sau inghinala;
-
infectii bacteriene, cum ar fi peritonita bacteriana spontana (SBP);
-
sindrom hepatorenal, un tip rar de insuficienta renala progresiva;
-
medicamentele utilizate pentru a reduce lichidul pot afecta grav nivelurile de sare si potasiu, putand leza functia rinichilor. De aceea, este important sa pacientii sa repete periodic analizele de sange.
In majoritatea cazurilor, nu ascita in sine pune viata in pericol, ci cauza acesteia, care poate fi o afectiune mai grava, precum insuficienta hepatica.
Pentru persoanele care au ascita drept complicatie a cirozei, mortalitatea variaza de la 15% in decurs de un an de la stabilirea diagnosticului si pana la 44% dupa trecerea a 5 ani.
Surse:
https://gutscharity.org.uk/advice-and-information/conditions/ascites/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/ascites
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318775
https://www.healthline.com/health/ascites