Arsurile la stomac, dupa cum numele o spune, reprezinta o senzatie de disconfort care poate fi asemanata cu senzatia de arsura, ce se produce in partea superioara a abdomenului si iradiaza spre stern. Deseori poate aparea ca o durere puternica in piept sau ca o senzatie de arsura in gat. In termeni medicali, arsurile la stomac poarta denumirea de pirozis si pot fi un prim simptom al unei afectiuni mai grave.
De ce apar arsuri la stomac
Arsurile la stomac au diferite cauze, insa explicatia medicala este faptul ca sfincterul esofagian, cel care delimiteaza si face legatura intre stomac si esofag, nu functioneaza corespunzator, este slabit si atunci acidul gastric din stomac urca in esofag si provoaca iritatii.
Arsuri la stomac: cauze
Arsurile la stomac apar in majoritatea cazurilor dupa o masa copioasa sau atunci cand, imediat dupa ce am mancat, ne asezam in pozitia culcat. De asemenea, persoanele care se confrunta cu hiperaciditate gastrica pot deseori sa aiba arsuri la stomac. Totodata, consumul anumitor alimente acide, categorie din care fac parte cafeaua, alcoolul, condimentele picante, citricele, ciocolata, dar si grasimile, poate favoriza aparitia senzatiei de arsura la stomac. Pe de alta parte, fumatul si anumite medicamente ca aspirina, ibuprofenul, prednisonul pot declansa arsuri la stomac. Stresul este, de asemenea, un factor declansator deoarece provoaca cresterea secretiei de acid gastric. Punctam ca obezitatea este un factor real de risc, dar si efortul fizic care creste presiunea in zona abdominala.
Arsuri la stomac: simptome
Pe langa senzatia in sine, arsurile la stomac pot fi insotite si de alte simptome deranjante: durere in piept, dificultate la inghitire, tuse seaca, raguseala si dureri in gat, senzatie de nod in gat. De asemenea, senzatia de arsura poate fi insotita de regurgitatia mancarii si poate lasa un gust acru-amar in gura ca urmare a refluxului de acid gastric.
Arsuri la stomac in timpul sarcinii
Arsurile la stomac pot aparea cu precadere la femeile insarcinate deoarece, odata cu schimbarile hormonale, sfincterul esofagian se poate relaxa peste masura si poate permite trecerea sucului gastric din stomac in esofag. In plus, presiunea exercitata de fat poate fi un motiv in plus care favorizeaza deschiderea sfincterului, motiv pentru care, arsurile stomacale in timpul sarcinii se agraveaza in al treilea trimestru de sarcina si aproape intotdeauna dispar dupa nastere.
Arsurile la stomac, semn al unei afectiuni
Arsurile la stomac pot fi simptom al unor afectiuni mai grave ca boala de reflux gastroesofagian, ulcerul gastric si duodenal, hernia hiatala (patrunderea prin diafragma a unei parti din stomac in zona superioara) sau sclerodermia (o crestere masiva a productiei de colagen care duce a ingrosarea vaselor de sange si a organelor, implicit, si a tractului gastrointestinal). Deseori, durerea cauzata de arsura la stomac este asemanatoare cu cea a atacului de cord si este recomandat a se merge la medic pentru investigatii suplimentare daca este insotita de transpiratii abundente, respiratie greoaie, ameteala, durere in piept si palpitatii sau varsaturi cu sange. De asemenea, daca arsurile la stomac sunt insotite de balonare poate fi semn al esofagitei sau al gastritei.
Tratament pentru arsuri la stomac
Arsurile la stomac pot provoca nu doar durere si disconfort gastric, dar si pierderea bunei dispozitii, iar persoanele care se confrunta cu acest simptom deseori renunta la placerile culinare de teama aparitiei pirozisului. Astfel, se indica tratament cu pastile pentru arsuri la stomac, iar recomandarea noastra este Gastrocalmin de la Naturalis. Acesta este un supliment alimentar deosebit de eficient in tratarea arsurilor la stomac, care contribuie la mentinerea confortului digestiv si la reducerea sensibilitatii digestive. Gastrocalmin sustine functiile normale ale tractului gastrointestinal, contribuie la functionarea normala a enzimelor digestive si, in plus, aroma de menta racoreste si reduce instant senzatia de arsura la stomac. Se administreaza dupa masa sau de cate ori este nevoie. Un alt avantaj deosebit de important al acestui tratament pentru arsuri gastrice este faptul ca poate fi administrat si in sarcina si alaptare, insa cu prudenta si fara a se face exces.
Remedii pentru arsuri la stomac
Exista o serie de remedii naturiste care se folosesc cu succes in tratarea arsurilor la stomac, iar in top sunt bicarbonatul de sodiu si ceaiurile gastrice pentru arsuri stomacale. Bicarbonatul de sodiu se dizolva in apa, aproximativ o lingurita la un pahar de apa de 250 ml, insa nu ajuta in mod deosebit daca este baut dupa masa, ci este de preferat a se bea dimineata, pe stomacul gol. Rolul sau este acela de a alcaliniza sucul gastric si nimic mai mult. In schimb, in sustinerea tratamentului cu pastile pentru arsuri la stomac sunt deosebit de eficiente ceaiurile de musetel, galbenele, fenicul, coriandru, chimen si anason. Acestea calmeaza iritatia si inflamatia, reduc spasmele stomacale si aciditatea gastrica si echilibreaza digestia. Persoanele care se confrunta cu arsuri la stomac in sarcina este recomandat sa intrebe medicul inainte de a consuma ceai pentru arsuri la stomac.
Dieta in cazul arsurilor la stomac
Persoanele care se confrunta cu arsuri la stomac trebuie sa stie ca, pe langa medicamentele pentru arsuri la stomac, acestea se amelioreaza si prin abordarea unui stil de viata sanatos si echilibrat. Dieta in acest caz trebuie sa aiba la baza supe si ciorbe si alimente gatite prin fierbere sau la cuptor. Trebuie evitate prajelile, alcoolul, cafeaua si fumatul, mai ales inainte de masa si pe stomacul gol, bauturile acidulate si condimentele, categorie in care intra in special piperul, ardeiul iute, usturoiul si ceapa. Persoanele care se confrunta cu arsuri la stomac trebuie sa evite in perioada critica citricele si rosiile pentru ca acestea pot mari aciditatea din stomac.
Alte remedii pentru arsurile la stomac
Tot in categoria remediilor pentru arsurile la stomac intra si activitatile de relaxare. Pentru ca stresul joaca un rol esential in aparitia arsurilor la stomac, persoanele care au un stil de viata agitat trebuie sa apeleze la miscare, plimbari in aer liber si sporturi usoare care nu implica presiune pe zona abdominala. De asemenea, masajul de relaxare s-a dovedit a fi un excelent remediu pentru arsurile la stomac si, nu in ultimul rand, somnul, odihna.
Obiceiuri nocive care provoaca arsuri la stomac
Dincolo de alimentele care favorizeaza arsuri la stomac, dincolo de afectiuni responsabile si celelalte cauze enumerate, exista anumite obiceiuri personale care pot declansa arsurile la stomac. Astfel, nu este recomandat a manca la ore tarzii deoarece stomacul nu va avea timp sa digere mancarea si se va suprasolicita in orele sale de odihna. Indicat este ca ultima masa a zilei sa fie cu minim trei ore inainte de a merge la somn. De asemenea, hainele care sunt foarte stranse in talie si pun presiune pe abdomen pot provoca arsuri la stomac deoarece stomacul are nevoie de spatiu pentru a desfasura procesul de digestie in mod corect. O alta atentionare majora este strict legata de procesul de masticatie. Se recomanda ca portiile de mancare sa fie mici si alimentele sa fie mestecate cat mai mult astfel incat stomacul sa munceasca cat mai putin pentru a le digera. De asemenea, este de preferat ca intre doua inghitituri sa se astepte un moment. Indopatul si mancatul in fuga afecteaza procesul de digestie, de aceea este de preferat sa se manance putin si des, luandu-se gustari intre mesele principale ale zilei.