Arsura retrosternala (pirozis)

Arsura retrosternala (pirozis) Arsura retrosternala (pirozis)

Ultima actualizare: 3 august 2021

Arsura retrosternala numita si pirozis este principalul simptom al refluxului gastroesofagian (BRGE). Spre deosebire de mucoasa stomacului, mucoasa esofagului nu este capabila sa tolereze aciditatea sucurilor gastrice. De retinut ca pot fi si alti vinovati, in afara de refluxul gastroesofagian, pentru pirozis. Poate fi insotit de tuse uscata persistenta, respiratie suieratoare, greata, varsaturi, dureri in gat, dificultati sau dureri la inghitire etc.

Arsura retrosternala este resimtita ca un disconfort apasator, in spatele sternului, iar durerea poate iradia spre gat si mandibula. De cele mai multe ori, arsura retrosternala este descrisa ca o senzatie de arsura in „capul pieptului”. Ea se poate agrava in pozitia culcat, din cauza anumitor alimente sau la aplecare. In unele cazuri, arsura retrosternala (pirozis) pot fi confundata cu durerea toracica cardiaca. Dar prima este ameliorata de antiacide, in timp ce durerea asociata bolii cardiace ischemice nu.

Pentru calmarea arsurilor retrosternale farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Gastrocalmin, care ajuta la reducerea excesului de acid gastric si, implicit, a simptomelor produse de acesta. De asemenea, protejeaza mucoasa esofagiana de continutul gastric iritant. Contine carbonat de calciu si magneziu, extract din radacina de lemn-dulce si extract din flori de musetel.

Arsurile retrosternale (pirozis) – generalitati

Arsura retrosternala este un simptom des intalnit. Se estimeaza ca, la un moment dat in viata, cu totii vom experimenta un episod de pirozis. Dar 20% din populatie are parte de pirozis saptamanal, iar 40%, lunar. Este in sarcina medicilor sa decida cine are nevoie de investigatii suplimentare pentru a identifica pacientii cu reflux gastroesofagian care pot evolua spre esofagita (eroziune si distrugere a mucoasei esofagului), modificari morfologice celulare (numite esofag Barrett) si ocazional adenocarcinom.

Cat de mult dureaza un episod de pirozis? Raspunsul poate varia de la persoana la persoana. Pentru unii arsura retrosternala poate dura doar cateva minute, in timp ce anumite persoane se confrunta timp de cateva ore cu aceasta.

Daca arsurile retrosternale persista mult timp, poate fi un semn al bolii de reflux gastroesofagian (BRGE). Medicul specialist este cel in masura sa va puna diagnosticul de BRGE. Pentru aceasta ar putea avea nevoie de teste precum:

  • radiografia, care se realizeaza dupa ce ati baut o solutie numita suspensie de bariu, care acopera mucoasa tractului gastrointestinal superior (esofag, stomac si intestinul subtire superior). Aceasta acoperire le permite specialistilor sa vada posibilele defecte ale sistemului digestiv.
  • endoscopia, in cadrul careia tractul gastrointestinal superior (esofagul, stomacul si duodenul) este observat cu ajutorul unui endoscop - un tub subtire si flexibil prevazut in capat cu un aparat optic.
  • monitorizarea pH-ului esofagian, pentru a carei realizare un monitor de acid este introdus in esofag si conectat la un computer mobil, mic. Dispozitivul monitorizeaza revinerea acidului gastric in esofag si durata ei.
  • manometrie esofagiana sau testarea motilitatii esofagiene consta in introducerea unui cateter in esofag pentru testarea parametrilor de functionare ai musculaturii esofagului. Testul este recomandat persoanelor care sufera de arsuri cronice si de probleme de inghitire ce nu pot fi explicate.

Farmacistii Catena recomanda dispoziticul medical Gerdoff Protection, care contine un amestec de ingrediente recomandate pentru ameliorarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian: pirozis, regurgitatie, durere epigastrica si tuse iritativa. Protejeaza mucoasa gastrica, repara mucoasa esofagiana si amelioreaza usturimea in gat provocata de refluxul acid.

Pirozis – simptome

Pe langa arsurile din „capul pieptului”, un episod de pirozis poate fi insotit si de:

  • durere in piept cand va aplecati sau va intindeti;
  • gust neplacut, acru (acid) sau chiar amar;
  • dificultati la inghitire;
  • regurgitare (intoarcerea lichidelor, si chiar a alimentelor, in gura);
  • senzatie de mancare blocata in gat.

Pirozis – cauze

Arsura retrosternala se poate declansa din cauza slabirii inelului muscular dintre esofag si stomac, inel numit sfincterul esofagian inferior. In mod normal, acest inel muscular este perfect inchis si pastreaza continutul gastric in stomac. Cand functioneaza corect, sfincterul esofagian inferior se deschide pentru a permite alimentelor si lichidelor sa ajunga in stomac sau pentru a va lasa sa eructati, apoi se inchide din nou. Dar daca se deschide prea des sau nu se inchide suficient de bine, acidul gastric poate patrunde in esofag si poate provoca pirozis.

Inchiderea incorecta a sfincterului esofagian inferior poate fi provocata de supraalimentare sau de o presiune prea mare asupra stomacului, cauzata la randul sau de obezitate, sarcina sau constipatie.

Afectiuni asociate cu arsura retrosternala

Cel mai des, arsurile retrosternale sunt cauzate de boala de reflux gastroesofagian. Aceasta apare din cauza sfincterului esofagian inferior, care permite continutului gastric sa ajunga in esofag. Mai sunt si alte afectiuni gastro-intestinale care se fac vinovate de pirozis. Dintre acestea amintim ulcerele, care sunt rani in mucoasa esofagului sau a stomacului si esofagita.

Pirozisul nu este asociat cu un atac de cord. Cu toate acestea, multe persoane care au arsuri retrosternale cred ca au un atac de cord, deoarece simptomele pot fi foarte asemanatoare. Este posibil sa faceti un infarct daca aveti:

  • dureri toracice severe
  • respiratie dificila
  • durere a maxilarului
  • dureri de brat

Farmacistii Catena recomanda Secom Super Enzymes, formula complexa ce ofera suport enzimatic pentru o digestie eficienta. Contribuie la absorbtia nutrientilor, reducerea tulburarilor digestive; stimularea secretiei biliare hepatice cu rol in emulsionarea lipidelor; normalizarea tranzitului intestinal.

Pirozis – factori declansatori

Exista anumite alimente care va pot produce arsuri retrosternale. Ele pot relaxa muschii sfincterului esofagian inferior sau pot creste acidul din stomac. Dintre aceste alimente amintim:

  • rosiile
  • citricele
  • usturoiul si ceapa
  • ciocolata
  • cafeaua sau produsele cu cofeina
  • alcoolul
  • menta

In plus, mesele bogate in grasimi si uleiuri (animale sau vegetale) duc adesea la pirozis. Anumite medicamente, stresul si lipsa somnului pot creste cantitatea de acid pe care o produce stomacul si pot provoca arsuri retrosternale.

Pirozisul poate fi de asemenea rezultatul unei hernii hiatale. Aceasta apare atunci cand o parte a stomacului migreaza in cutia toracica prin diafragma.

In cazul femeilor insarcinate, hormonul progesteron poate relaxa muschii sfincterului esofagian inferior si duce la pirozis.

Si fumatul se face vinovat de relaxarea acestor muschi si de cresterea acidului gastric.

Pirozis – tratament

Cum arsura retrosternala este produsa in principal de contactul sucurilor gastrice cu mucoasa esofagului, recomandarea medicamentelor antiacide este prima optiune de tratament. Dar este foarte important sa se trateze afectiunea de baza, cea care provoaca pirozis, nu doar sa se amelioreze simptomul, in cazul acesta arsura retrosternala.

Tratament medicamentos pentru arsura retrosternala

Pentru a trata arsura retrosternala pot fi folosite:

  • medicamente antiacide. Acest tip de medicamente diminueaza acidul din stomac pentru a usura arsurile. In plus, pot ajuta si in caz de dureri de stomac, indigestie si gaze.
  • medicamente antagonisti ai receptorilor H2 si inhibitori ai pompei de protoni. Acestea reduc cantitatea de acid pe care o produce stomacul. De asemenea, pot calma simptomele indigestiei acide.
  • de folos va pot fi si suplimentele pe baza de ghimbir sau lemn-dulce.

Tratament chirurgical pentru pirozis

La un numar mic de pacienti este indicata interventia chirurgicala. Aceasta este potrivita numai daca aveti pirozis foarte sever si starea este confirmata prin radiologie sau monitorizarea pH-ului. Interventia chirurgicala se face in mod normal laparoscopic si are ca scop remedierea defectelor diafragmei si ale mecanismului sfincterului. Aceasta poate fi considerata o optiune favorabila pentru pacientii tineri care ar necesita terapie de intretinere pe termen lung.

De retinut, chirurgia este o optiune pentru acei pacienti:

  • pentru care terapia medicala intensiva nu ofera o usurare adecvata,
  • cu esofagul Barrett,
  • cu reflux gastroesofagian atat de sever incat provoaca raguseala, pneumonie sau respiratie suieratoare.

Comportamentul alimentar ca metoda de tratament

Exista o multime de alimente pe care le puteti consuma fara sa va provoace pirozis sau care va vor calma arsura retrosternala. Aceste alimente se impart in trei categorii:

  • alimente bogate in fibre

Alimentele fibroase sunt foarte satioase, astfel incat este mai putin probabil sa mancati excesiv. Iar supraalimentarea poate duce la arsuri retrosternale. Dintre aceste alimente amintim: ovazul, orezul brun, cuscusul, cartofii dulci, morcovii, sfecla, sparanghelul, broccoli, fasolea verde.

  • alimente alcaline

Este putin probabil ca alimentele cu un pH mai mare (alcalin) sa va produca pirozis. Alimentele alcaline include bananele, pepenele galben, conopida, feniculul, nucile.

  • alimente apoase

Consumul de alimente care contin multa apa poate dilua acidul gastric. Alegeti alimente precum castravetele, pepenele rosu, salata verde, telina apio etc.

Laptele

Ajuta laptele in caz de pirozis? Rezultatul depinde de cantitatea de grasime pe care o contine. Grasimea din lapte poate agrava refluxul acid, deci amplifica arsura retrosternala. Dar laptele degresat poate actiona ca un tampon temporar intre mucoasa si continutul acid al stomacului si oferi o ameliorare imediata a simptomelor. Iaurtul cu un continut scazut de grasimi are aceleasi calitati linistitoare.

Ghimbirul

Datorita proprietatilor sale, ghimbirul este unul dintre cele mai bune ajutoare digestive. Este alcalin si un antiinflamator natural, ce usureaza iritarea tractului digestiv. Ghimbirul este folosit ca remediu popular pentru arsurile gastrice de secole. Puteti adauga radacina de ghimbir rasa sau taiata cubulete la retetele pe care le preparati sau folosi cu succes ceaiul de ghimbir. Insa evitati bauturile acidulate cu ghimbir, acestea ar putea avea un efect opus celui asteptat, respectiv ar putea sa va provoace pirozis.

Lemnul-dulce

Radacina de lemn-dulce este un alt remediu popular folosit pentru tratarea arsurilor retrosternale. Se crede ca ar putea contribui la refacerea mucoasei esofagiene, care protejeaza esofagul de acidul gastric.

Apa cu lamaie

Sucul de lamaie este considerat foarte acid. Dar o cantitate mica de suc de lamaie amestecat cu apa calda si miere are un efect alcalinizant care neutralizeaza acidul din stomac.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Gerdoff protection 20 plicuri x 10 ml

    Gerdoff protection 20 plicuri X 10 ml

    Dispozitiv medical impotriva arsurilor si refluxului gastroesofagian Gerdoff Protection contine un amestec de ingrediente recomandate pentru: tratamentul simptomatic al bolii de reflux gastroesofagian.…