Arnica – 10 beneficii pentru sanatatea dumneavoastra

Arnica – 10 beneficii pentru sanatatea dumneavoastra Arnica – 10 beneficii pentru sanatatea dumneavoastra

Ultima actualizare: 18 octombrie 2021

arnica-beneficii

Arnica sau Arnica montana L., a fost folosita in scopuri medicinale din anii 1500, fiind inca populara si in zilele noastre. Aplicata pe piele sub forma de crema, unguent, balsam, alifie, tinctura sau infuzie, arnica a fost utilizata pentru beneficii cum ar fi atenuarea durerilor musculare, diminuarea inflamatiei si vindecarea ranilor. Este frecvent folosita in caz de vatamari, precum entorse si echimoze. Ca planta, se aplica topic (pe piele), deoarece poate provoca efecte secundare grave daca este ingerata. Desi unele remedii homeopate cu administrare orala contin arnica, aceasta este prezenta intr-o forma diluata, care nu este considerata periculoasa daca se respecta doza recomandata de producator. Totusi, trebuie sa va adresati medicului daca va intereseaza administrarea unui produs care contine aceasta planta.


Arnica – generalitati

Arnica montana L. este o specie de plante perene, cu flori galben-portocalii, similare margaretelor. Tulpinile ajung pana la inaltimea de 20 – 40 cm, fiind rotunde si acoperite cu perisori, iar frunzele au culoarea verde aprins. Cele superioare sunt dintate, in timp ce frunzele inferioare au varfurile rotunjite. Inflorescenta se poate dezvolta pana la 4 – 6 cm, aceasta fiind recoltata pentru prepararea unguentelor, uleiurilor si tincturilor.

Planta creste in regiunile montane din Europa si Siberia si se cultiva in America de Nord. Este intalnita in solurile nisipoase si pietroase din zonele deluroase, dar si prin fanete si pe pajistile montane, pana la altitudinea maxima de 2.500 de metri.

Arnica se inmulteste din seminte, dar, in general, 20% din acestea nu germineaza, motiv pentru care este dificil de cultivat. Pentru a fi plantata la scara larga, se recomanda cresterea plantelor mai intai intr-o gradinita si apoi, transplantarea acestora pe camp. Planta infloreste din mai pana in august, iar inflorescentele sunt recoltate cand sunt complet dezvoltate, fara a se pastra insa bracteele si receptaculii. Radacinile se pot recolta toamna, fiind apoi uscate, dupa ce au fost spalate cu atentie.

In Europa, cererea de A. montana este de 50 de tone anual, dar cantitatea recoltata nu acopera respectiva cerere. Arnica este rara, fiind protejata in Belgia, Franta, Germania, Italia, Polonia si unele regiuni ale Elvetiei. In Franta si Romania se produce insa A. montana pentru export la nivel international. In tara noastra, planta se intalneste pe tot cuprinsul Muntilor Carpati si in regiunea Moldovei.

Ce beneficii are arnica?

Principalii constituenti din arnica sunt uleiurile esentiale, acizii grasi, timolul, lactonele sesquiterpenice de tip pseudoguaianolidic si glicozidele flavanone. Florile de arnica includ flavonoide si lignani, care sunt antioxidanti uimitori. Datorita compusilor din compozitia sa, A. montana prezinta beneficii cum ar fi proprietati:

  1. antiinflamatoare;
  2. antidiabetice;
  3. antitumorale;
  4. antioxidante;
  5. antibacteriene;
  6. antiseptice;
  7. cicatrizante;
  8. decongestive;
  9. analgezice – reprezinta o alternativa medicala naturala in cazul gestionarii durerilor provocate de afectiuni osoare si articulare (cum ar fi artrita reumatoida si osteoporoza);
  10. de accelerare a procesului de vindecare a contuziilor.

Exemple de remedii pe baza de arnica

Inflorescenta de A. montana se foloseste pentru prepararea cremelor, unguentelor, gelurilor, tincturilor, dar si pentru ceaiuri. In continuare, vom oferi cateva detalii despre produsele in compozitia carora gasim aceasta planta.

Crema de arnica

Aplicata topic, sub forma de crema sau gel, arnica aduce numeroase beneficii prin proprietatile antiinflamatoare si antiseptice. Cremele au un continut mai mare de apa decat unguentele, ceea ce permite aplicarea mai facila, pe suprafete mari, ingredientul activ fiind apoi absorbit rapid in piele.

Cremele cu A. montana stimuleaza circulatia, favorizand procesul de vindecare al organismului. Contribuie la reducerea umflaturilor si ameliorarea durerii. Din acest motiv, cremele cu arnica se pot folosi dupa interventii chirurgicale, precum si pentru zonele inflamate de la nivelul picioarelor si gleznelor, daca pacientii au probleme cu ligamentele si tendoanele, cum ar fi in caz de fasciita plantara, entorse sau tendinita. De asemenea, astfel de produse pot fi de ajutor pentru diminuarea inflamatiei cauzate de muscaturile de insecte si a umflaturilor aparute dupa fracturi. Unele cercetari sugereaza ca ar putea fi utile si in tratarea arsurilor.

Un studiu a aratat ca o crema cu arnica, utilizata de 2 ori pe zi, timp de 3 saptamani, a redus durerea si rigiditatea de la nivelul mainilor si genunchilor, in caz de osteoartrita, iar in urma efectuarii altui alt studiu, s-a constatat ca acelasi produs actiona la fel de eficient precum ibuprofenul, in ce priveste atenuarea durerii si imbunatatirea flexibilitatii mainilor.

Si Timur Lokshin din New York, specialist in acupunctura, recomanda cremele cu A. montana in cazul persoanelor care se confrunta cu inflamatie acuta, dar, pentru ca produsele respective sa actioneze optim, acesta considera ca trebuie aplicate folosind manevre de efleuraj centripet (un tip de masaj).

Ulei de arnica

Similar cremelor, si uleiul obtinut din florile acestei plante poate fi folosit topic, pentru reducerea durerilor de origine inflamatorie si pentru diminuarea umflaturilor asociate vanatailor, entorselor, durerilor musculare si chiar artritei. In anumite cazuri, datorita proprietatilor antiinflamatoare ale uleiului de arnica, acesta poate prezenta beneficii si in tratarea acneei.

Ceai de arnica

Sesquiterpenele si dihidrohelenalina din ceaiul de A. montana contribuie nu numai la atenuarea inflamatiei si durerii, dar si la distrugerea germenilor, planta avand efect antiseptic si cicatrizant. Ceaiul de arnica se foloseste extern, sub forma de comprese, in caz de echimoze si contuzii, dar si intern, sub forma de gargara cu infuzie obtinuta dintr-o lingurita de planta la o cana de apa.

Unguente din flori de arnica

Spre deosebire de creme, care contin apa si ulei in proportii aproape egale, unguentele au in compozitie peste 80% uleiuri, deci sunt mult mai grase, absorbindu-se mai greu. Prin urmare, unguentele pe baza de flori de arnica persista la suprafata pielii, contribuind la o mai buna permeabilitate in timp a ingredientului activ, dar si la protejarea zonei tratate.

Unguentele cu A. montana sunt eficiente daca suferiti de dureri articulare sau de spate, rigiditate a gatului, sciatica, entorse, osteoartrita, artrita reumatoida si fracturi, deoarece ajuta la mentinerea flexibilitatii si previn producerea acidului uric care, acumulat in cantitati prea mari, determina formarea in organism a unor mici cristale care patrund in articulatii, provocand durere.

Arnica, remediu pentru urmatoarele 5 afectiuni:

1. Echimoze

Cunoscute si sub denumirea mai comuna, de vanatai, acestea se formeaza cand capilarele (vase sangvine mici) de la suprafata pielii se sparg la impactul unei lovituri sau vatamari – cel mai frecvent, echimozele aparand pe brate sau picioare. In astfel de cazuri, sangele se scurge din vasele afectate, acumulandu-se la nivelul pielii, unde apare astfel un semn negru-albastrui. Treptat, organismul va resorbi sangele respectiv, echimoza disparand in cele din urma.

Un studiu din 2006 a examinat efectele homeopatice ale inflorescentei de arnica asupra echimozelor faciale, rezultatele dovedindu-se favorabile. In urma unui alt studiu, efectuat in 2010, s-a observat ca unguentul pe baza de A. montana a redus eficient chiar si echimozele induse de laser. Pentru a accelera vindecarea vanatailor, se poate aplica un strat subtire de crema, gel sau unguent cu arnica, de 2 – 3 ori pe zi, folosind un masaj usor, pana la deplina absorbtie. In astfel de cazuri, produsele mentionate au actiune astringenta, decongestiva, de activare a circulatiei sangvine si usor analgezica.

2. Vene sparte

Acest fenomen apare cand se sparg vasele sangvine mai mari, aflate chiar sub suprafata pielii, rezultand un aspect de panze de paianjen, vinisoarele avand dimensiunea cuprinsa intre un milimetru si cativa centimentri. Venele sparte se pot usor identifica datorita culorii rosii, violet sau verzi-albastre. Acestea apar de obicei pe picioare, dar si pe fata sau nas. Sunt provocate de factori genetici, expunere la soare, modificari meteorologice sau care tin de presiune, sarcina, agenti iritanti din mediul inconjurator, rozacee, consum de alcool sau accidentari.

Uleiul sau alte produse pe baza de arnica pot ajuta la reducerea aspectului venelor sparte. In cazul anumitor persoane, uleiul poate avea insa potential alergenic, asa ca este important ca mai intai, sa il testati pe o suprafata mica de pe piele, iar daca apar efecte secundare, sa apelati la un dermatolog. In cazul persoanelor care au un istoric de reactii alergice la diverse substante, se recomanda inclusiv consultarea unui alergolog, inainte de a incepe sa foloseasca produse care contin A. montana.

3. Circulatie venoasa deficitara

Persoanele care se confrunta cu furnicaturi, amorteala, durere pulsatila sau usturatoare si crampe musculare, in special la nivelul extremitatilor, s-ar putea sa sufere de circulatie venoasa deficitara. Daca problema nu este tratata, fluxul sangvin redus poate provoca aparitia cheagurilor de sange, venelor varicoase, afectiunilor arterelor periferice, aterosclerozei sau diabetului.

Unele cercetari, precum si unii experti din domeniul masajului terapeutic recomanda arnica pentru stimularea circulatiei venoase. Se pare ca cea mai buna optiune este uleiul concentrat, acesta oferind beneficii maxime. In plus, zona geografica in care creste A. montana influenteaza eficacitatea plantei. Astfel, cu cat plantele sunt recoltate de la altitudini mai mari, cu atat mai puternice vor fi proprietatile lor antiinflamatoare.

4. Edem

Acesta este o umflatura cauzata de fluidele acumulate in exces in tesuturile organismului. De cele mai multe ori, edemul apare la nivelul picioarelor, gleznelor si labelor picioarelor, dar se poate manifesta si in alte parti ale corpului, cum ar fi fata, mainile, abdomenul sau plamanii. Poate chiar sa afecteze intregul organism. Daca va confruntati cu un edem, puteti observa umflarea zonei afectate, pielea de pe suprafata respectiva parand intinsa si stralucitoare. Daca apasati usor, timp de 5 secunde, pe zona umflata, apoi indepartati degetul, la suprafata pielii ramane o gropita. De asemenea, este posibil sa observati probleme la mers, din cauza picioarelor umflate.

Edemul poate aparea in urma utilizarii anumitor medicamente, in caz de sarcina sau afectiuni subiacente. Pe langa administrarea tratamentului pentru combaterea excesului de lichide si limitarea consumului de sare, produsele pe baza de arnica pot fi utile ca adjuvanti in atenuarea umflaturilor asociate edemelor.

5. Artrita

Este o afectiune destul de raspandita, care provoaca dureri si inflamatii articulare la persoane de orice varsta, inclusiv la copii. Osteoartrita si artrita reumatoida reprezinta cele mai comune doua tipuri de artrita. Osteoartrita se dezvolta cel mai frecvent in cazul persoanelor de minimum 40 de ani, in timp ce artrita reumatoida apare de obicei cand pacientii au intre 40 si 50 de ani, femeile avand un risc de 3 ori mai mare decat barbatii de a se confrunta cu aceasta boala.

In 2002, s-a efectuat un studiu asupra a 79 de adulti care sufereau de osteoartrita genunchiului, manifestata sub forma unor simptome blande sau moderate. Dupa 6 saptamani in care pacientii au folosit de 2 ori pe zi un gel cu arnica, cercetatorii au observat o reducere substantiala a durerii si rigiditatii, si implicit, o imbunatatire a functiilor articulare.

Arnica, reactii adverse si contraindicatii

In general, utilizarea topica se poate efectua in siguranta. Totusi, folosita timp indelungat, arnica poate irita pielea, provocand eczeme, exfoliere, vezicule sau alte afectiuni dermatologice. Este contraindicata utilizarea in cazul pielii crapate sau pe rani deschise, cum ar fi ulcerul piciorului.

In cadrul unui studiu din 2010, cercetatorii au constatat ca, folosita topic, arnica a accentuat durerea de la nivelul picioarelor, la 24 de ore dupa ce participantii au efectuat exercitii fizice pentru gambe.

De asemenea, persoanele hipersensibile sau alergice la A. montana, ar trebui sa o evite. Nu este recomandata nici femeilor insarcinate sau care alapteaza, in cazul acestora fiind indicat sa se adreseze medicului inainte de a aplica pe piele vreun produs pe baza de A. montana.

Arnica este rareori folosita ca remediu cu administrare interna, si chiar si atunci, numai in concentratii extrem de mici, considerate sigure pentru consum. Ingerata, arnica irita membranele mucoase, putand cauza dureri de stomac, diaree si varsaturi. In doze mari, poate provoca ameteala, tremor, gastroenterita severa, hemoragie interna la nivelul tractului digestiv, cresterea enzimelor hepatice, nervozitate, ritm cardiac accelerat, slabiciune musculara si chiar deces.

A. montana are in compozitie o toxina numita helenalina, care poate fi otravitoare daca arnica este consumata intern in cantitati mari sau daca se folosesc cantitati mici, dar concentrate. Prin urmare, adresati-va medicului fitoterapeut inainte de a folosi orice produs de acest fel. Respectati cu strictete indicatiile specialistului privind utilizarea si cititi cu atentie informatiile de pe eticheta produsului.

 

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Arnica_montana

https://www.centexfoot.com/post/the-truth-about-using-arnica-gel-for-bruises-and-sore-muscles

https://www.scrigroup.com/educatie/botanica/STUDIUL-FARMACOGNOSTIC-AL-SPEC84347.php

https://www.massagemag.com/does-massage-with-arnica-improve-circulation-33784/