Armurariul este o planta folosita de peste 2.000 de ani. Primul om care a descris proprietatile vindecatoare ale armurariului inca din anul 40 d.Hr a fost medicul si botanistul grec Dioscorides.
Planta de armurariu isi are originile in zona mediteraneana si face parte din familia Asteraceae, in care se mai regasesc floarea soarelui si margaretele.
Puteti folosi armurariu in mai multe situatii, cum ar fi pierderea in greutate, sanatatea pielii sau stimularea productiei de lapte matern. Cu toate ca are mai multe potentiale beneficii, armurariul este renumit pentru ca sustine in mod natural sanatatea ficatului si pentru ca este uneori folosit pentru a ajuta la tratarea afectiunilor hepatice, cum ar fi ciroza, icterul si hepatita, precum si problemele vezicii biliare.
Dupa cum mentionam, multe femei gravide utilizeaza armurariu pentru a-si creste productia de lapte matern. Potrivit unui studiu, anumite extracte din armurariu ar putea stimula productia zilnica de lapte cu pana la 86%.
Exista o multime de produse care contin armurariu, iar semintele si frunzele acestei plante pot fi consumate fie sub forma de pilule, pulbere, tinctura, extract sau ceai.
Ba mai mult, unii specialisti sustin ca semintele de armurariu pot fi consumate complet crude, cu toate ca majoritatea oamenilor prefera extractul sau suplimentele cu armurariu pentru a ingera o doza mai mare si pentru a avea parte de rezultate mai bune.
Ce este armurariul si ce substante contine acesta?
Armurariul este un remediu naturist obtinut din planta de armurariu, cunoscuta si sub numele de Silybum marianum.
Aceasta planta tepoasa are flori mov distinctive, iar fructele galben-brune au un gust amar.
Ingredientele active din armurariu sunt un grup de compusi vegetali cunoscuti la nivel colectiv sub numele de silimarina. Extractul de armurariu contine o cantitate mare de silimarina (intre 65–80%). Se stie ca silimarina extrasa din planta de armurariu are proprietati antioxidante, antivirale si antiinflamatorii.
Silimarina este folosita de multa vreme pentru combaterea afectiunilor hepatice si a vezicii biliare, pentru stimularea productiei de lapte matern, pentru prevenirea si tratarea afectiunilor maligne si chiar pentru a proteja ficatul de veninul de sarpe, alcool si alte substante nocive care se intalnesc in mediul inconjurator. Un astfel de produs este Naturalis HepatoSuport, un supliment alimentar care are in compozitie silimarina si cinarina, substante bioactive recunoscute pentru efectele benefice asupra ficatului. Silimarina si cinarina protejeaza celulele hepatice impotriva stresului oxidativ, stimuleaza secretia biliara si contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
Armurariu - beneficii pentru sanatate
Protejeaza ficatul
Suplimentele cu armurariu sunt renumite in primul rand pentru faptul ca protejeaza ficatul. Acestea sunt folosite ca terapie complementara de catre persoanele care sufera de leziuni hepatice din cauza unor afectiuni precum boala hepatica alcoolica, steatoza non-alcoolica, hepatita si chiar cancerul hepatic. Poate, de asemenea, suplimentele cu armurariu protejeaza ficatul de efectele toxinelor, cum ar fi amatoxina, care este produsa de o ciuperca otravitoare si care este fatala daca este ingerata.
Potrivit studiilor, suplimentele cu armurariu au imbunatatit functia hepatica la persoanele cu boli hepatice. Acest lucru sugereaza ca armurariul ar putea ajuta la reducerea inflamatiei si a leziunilor hepatice. Recomandarea Catena este Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la scaderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea si regenerarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.
Desi sunt necesare mai multe cercetari cu privire la modul in care functioneaza suplimentele cu armurariu, se crede ca acestea reduc daunele cauzate de radicalii liberi asupra ficatului, radicalii liberi fiind produsi atunci cand ficatul metabolizeaza substantele toxice.
Imbunatateste sanatatea pielii
Armurariul poate contribui la promovarea pielii sanatoase. Cercetatorii au descoperit in urma unui studiu realizat in 2015 ca silimarina din armurariu contribuie la imbunatatirea afectiunilor inflamatorii ale pielii in momentul in care este aplicata pe piele.
In plus, cercetatorii au mai descoperit intr-un alt studiu ca suplimentele cu armurariu au avut efecte antioxidante si anti-imbatranire asupra celulelor pielii umane. In urma unui studiu realizat in 2019, s-a demonstrat ca silimarina poate proteja impotriva efectelor daunatoare ale razelor solare.
Reduce colesterolul
Persoanele care au colesterolul marit pot avea probleme cardiace, lucru care poate creste riscul de accident vascular cerebral. Unele cercetari au descoperit ca armurariul poate influenta nivelul colesterolului din sange, cu toate ca aceste studii nu sunt concludente.
Sustine procesul de slabire
Conform unor cercetari, s-a descoperit ca silimarina a provocat pierdere in greutate. Acest lucru sugereaza ca armurariul poate fi benefic pentru persoanele care doresc sa renunte la kilogramele in plus.
Silimarina reduce rezistenta la insulina
Armurariul poate fi o terapie complementara utila pentru persoanele care vor sa tina sub control diabetul de tip 2. S-a descoperit ca silimarina poate da aceleasi rezultate ca unele medicamente pentru diabetici, ajutand la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si la reducerea nivelului de zahar din sange.
In plus, datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii, armurariul poate reduce riscul de a dezvolta complicatii diabetice, cum ar fi boala de rinichi.
Amelioreaza simptomele astmului alergic
Astmul este o boala inflamatorie cronica in care sistemul imunitar reactioneaza excesiv la factorii declansatori din mediu, provocand inflamarea cailor respiratorii. Silimarina din armurariu poate contribui la reducerea acestei inflamatii.
Poate creste productia de lapte matern
Un efect dovedit al armurariului este ca poate creste productia de lapte matern la mamele care alapteaza. Se crede ca imbunatateste nivelul prolactinei, hormonul care produce lapte.
Silimarina ar putea proteja oasele
Osteoporoza este o boala cauzata de pierderea osoasa progresiva. De obicei, se dezvolta lent pe parcursul mai multor ani si provoaca slabirea oaselor, problema care poate duce la fracturi chiar si dupa cazaturi minore.
S-a demonstrat ca armurariul poate stimula mineralizarea oaselor si poate proteja impotriva pierderii densitatii osoase. Drept urmare, cercetatorii sugereaza ca armurariul poate preveni sau intarzia pierderii densitatii osoase la femeile aflate in postmenopauza.
Imbunatateste cognitia
Potrivit unui studiu realizat in 2015, silimarina a imbunatatit rezistenta la stresul oxidativ, una dintre cauzele maladiei Alzheimer. In acest fel, armurariul poate ajuta la imbunatatirea cognitiei si la tratarea tulburarilor degenerative care afecteaza mintea.
Silimarina sustine sistemul imunitar
Armurariul poate imbunatati sistemul imunitar. Practic, silimarina ar putea ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, dar si sa reduca inflamatia cronica provocata de sistemul imunitar.
Mai multe studii au demonstrat ca silimarina are efecte imunomodulatoare. Cercetatorii au descoperit ca silimarina a stimulat sistemul imunitar. In acelasi timp, a suprimat un sistem imunitar hiperactiv, reducand in acest fel inflamatia cronica cauzata de afectiuni precum astmul si rinita alergica.
Referinte:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320362
https://www.healthline.com/nutrition/milk-thistle-benefits
https://draxe.com/nutrition/milk-thistle-benefits/