La prima vedere, este doar noroi. La o analiza mai profunda, descoperim ca este vorba despre un microcosmos care, totodata, ocupa si astazi un loc important in industria frumusetii si nu numai. Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au aflat in stransa legatura cu argila. Si-au dat seama ce beneficii are si au introdus-o treptat in mai multe domenii de aplicare, precum productia de ceramica, fabricarea materialelor de constructii, in izolarea curentului electric in anumite masinarii si cablaje, in medicina (in special pentru a estompa diareea) si, bineinteles, in cosmetica. Inca de pe vremea Cleopatrei, argila le-a prezentat interes doamnelor si domnisoarelor preocupate de aspectul exterior. Deloc demodate, mastile de argila aduc beneficii dovedite cand vine vorba despre ingrijirea faciala. Chiar daca industria frumusetii a evoluat, aceasta roca miraculoasa inca mai reprezinta un remediu detoxifiant pentru ten, cu o putere mare de absorbtie a factorilor poluanti. De asemenea, reprezinta si un tonic esential in pastrarea fermitatii, dar si un truc eficient pentru a tine sub control acneea usoara.
Surprinzator sau nu, argila este o roca fina, al carei diametru are mai putin de 0.005 milimetri si provine din solul prin care au trecut candva rauri sau paraie. Este alcatuita, asadar, din tot ceea ce intra in compozitia pamantului: plante, minerale si animale, caci presiunea apei sparge, in timp, flora, fauna si mineralele, si le preface in particule minuscule si fine.
Exista mai multe tipuri de argila si nenumarate conditii de procesare care sunt folosite in vederea fabricarii produsului finit, fie el vas de ceramica, fie masca de infrumusetare. Este uimitor faptul ca niciun alt material de pe intreaga suprafata a pamantului nu are o importanta atat de mare sau o utilitate atat de extinsa precum argila, o materie prima folosita, dupa cum ati remarcat, intr-o varietate de industrii.
Mastile faciale cu argila au la baza unul sau mai multe tipuri de argila, cum ar fi caolinul sau bentonita, provenita din cenusa vulcanica. Specialistii considera ca aplicarea acestor tipuri de argila confera mai multe beneficii, cum ar fi absorbtia excesului de sebum si prevenirea acneei.
10 beneficii ale argilei pentru ingrijirea tenului
Exista o multime de cercetari care indica faptul ca proprietatile cosmetice ale argilei ar fi un mit, insa exista si studii care indica faptul ca astfel de masti de infrumusetare ar putea fi eficiente. Veti descoperi, in continuare, potentialele beneficii pe care le confera argila si veti decide apoi daca acest produs merita sau nu sa faca parte din ritualul dumneavoastra de ingrijire.
Tine sub control acneea
In urma unui studiu efectuat de catre cercetatorii de la Centre of Excellence for Pharmaceutical Sciences, North-West University, Republica Africa de Sud, s-a descoperit ca mastile de argila pot absorbi sebumul din piele si preveni astfel formele usoare de acnee, cum ar fi cosurile, punctele negre si punctele albe.
Curata porii
Praful, machiajul, celulele moarte si impuritatile care se acumuleaza pe piele, de-a lungul zilei, inarca porii, process care le confera aspectul dilatat. Daca tenul nu este curatat si exfoliat in mod regulat, pielea va capata un aspect incarcat si lipsit de vitalitate.
Matifiaza tenul gras
Daca aveti tenul gras, aplicarea regulata a unei masti de argila, o data sau de doua ori pe saptamana, va ajuta la ameliorarea luciului excesiv.
Ajuta la tratarea dermatitei, psoriazisului, rozaceei si eczemelor
Conform unei meta-analize din 2017 a cercetatorilor de la Shiraz University of Medical Sciences, Iran, unguentul care contine un tip de argila numit quaternium-18 bentonita ar putea ameliora simptomele dermatitei cauzate de iedera otravitoare si stejarul otravitor.
De asemenea, aplicarea la nivel local a unei creme cu bentonita calmeaza eruptia cutanata cauzata de iritatia de scutec.
Chiar daca inca nu exista studii care sa urmareasca rolul mastilor de argila in tratarea unor afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, rozaceea si eczema, specialistii si pacientii sugereaza ca astfel de proceduri ajuta la gestionarea simptomelor.
Contribuie la tratarea ulcerelor cutanate si a ranilor
Oamenii de stiinta de la Shiraz University of Medical Sciences sugereaza, de asemenea, ca argila bentonita ajuta la tratare ulcerelor cutanate si grabeste vindecarea taieturilor in piele si a ranilor superficiale.
Stimuleaza productia de colagen
In urma unor studii efectuate pe animale, cercetatorii de la University of Sao Paulo, Brazilia, sugereaza ca mastile de argila ar putea favoriza productia de colagen, proteina care reduce vizibilitatea ridurilor si creste fermitatea pielii.
Elibereaza pielea de toxine
Argila are, de obicei, o sarcina electrica negativa. Cercetatorii de la Dankook University, Coreea de Sud, considera ca aceasta sarcina negativa o pot face sa se lege de toxinele incarcate pozitiv si metalele grele, cum ar fi mercurul si plumbul, care se afla in aerul poluat si sa le estompeze actiunea.
Stimuleaza circulatia sangvina la nivel local
Mastile din argila bentonita contribuie la stimularea locala a circulatiei sangelui si a oxigenului in piele, ceea ce ajuta la regenerarea tesutului.
Imbunatateste aspectul pielii uscate
Cand vine vorba despre beneficii, argila nu inceteaza sa suprinda. In functie de tipologia sa, poate imbunatati aspectul tenului gras, dar si al celui uscat.
Argila rosie, spre exemplu, este recomandata, uneori, in vederea tratarii pielii uscate. Tot cercetatorii de la University of Sao Paulo, in urma efectuarii unei cercetari, au descoperit ca atunci cand aceasta se intareste, creeaza o pelicula care ar putea ajuta pielea sa retina umezeala. Cu toate acestea, utilizarea pe o perioada indelungata a unei astfel de masti nu confera o imbunatatire semnificativa a fermitatii pielii, ba din contra! Folosirea excesiva a mastilor de argila usuca si mai mult tenul.
Mentine tenul hidratat
Mastile de argila care contin, de asemenea, hialuronat de sodiu si glicerina, respecta nevoia de umiditate a tenului si impiedica uscarea tesutului.
Mastile faciale cu argila - sfaturi pentru utilizare
Iata cum puteti aplica o masca de argila chiar la dumneavoastra acasa:
Curatati-va tenul cu apa micelara, apoi aplicati toner. Preparati masca de argila conform instructiunilor de pe pliculetul pudrei achizitionate de la farmacie. De obicei, este vorba despre amestecarea unei lingurite sau doua de pudra cu o cantitate de apa care poate varia. Aplicati compozitia astfel obtinuta pe fata. Incepeti din partea superioara a gatului si continuati pana la frunte. Pentru a va putea bucura din plin de beneficii, lasati masca de argila sa actioneze timp de 15 minute, apoi indepartati-o cu apa calduta sau, la nevoie, folositi dischete demachiante umezite.
Folositi tipul de argila care se potriveste in functie de tenul dumneavoastra:
-
argila verde – potrivita pentru tenul gras si cel cu tendinta acneica;
-
argila roz – potrivita pentru tenul uscat si sensibil;
-
argila neagra – potrivita pentru tenul care prezinta riduri de expresie;
-
argila alba – potrivita pentru tenul sensibil sau iritat, care prezinta acnee, rozacee sau eczeme.
Surse
https://www.britannica.com/science/clay-geology
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5632318/
https://www.researchgate.net/publication/318508286_Characterization_and_Short-Term_clinical_study_of_clay_facial_mask
https://jasbsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40104-015-0037-9
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273829/
https://www.healthline.com/health/clay-mask-benefits#for-clogged-pores-or-oily-skin
https://www.conserve-energy-future.com/clay-mask-benefits.php