Ardeiul gras este un aliment dulce si versatil, insa stiati ca un consum regulat de ardei gras va ajuta sa va mentineti o stare buna de sanatate?
Acest aliment delicios este familiar pentru multi dintre noi pentru aroma sa si pentru ca poate fi umplut cu alte alimente. Pe langa gustul deosebit, ardeiul gras contine o multime de vitamine, antioxidanti si minerale esentiale, care va vor ajuta sa mentineti un stil de viata sanatos.
Ardeiul gras face parte din specia de plante Capsicum annuum. Din punct de vedere botanic, este fruct, insa din punct de vedere nutritional este considerat leguma.
Spre deosebire de celelalte soiuri din cadrul acestei specii, care sunt renumite pentru continutul lor de capsaicina, ardeiul gras contine cantitati foarte mici din acest compus care ii da ardeiului iute gustul picant. De aceea, ardeiul gras este denumit si „ardei dulce”.
Exista diferite varietati de culoare de ardei gras, cele mai frecvente fiind rosu, galben si verde. Cu toate acestea, exista si variante portocalii, maro, albe si violet.
Ardeiul gras este o sursa buna de vitamina C, vitamina A si fibre. De asemenea, are proprietati antioxidante, care pot ajuta la protejarea impotriva anumitor afectiuni cum ar fi bolile cardiovasculare si unele tipuri de cancer.
Ardeii grasi, sau ardeii dulci, exista sub diferite culori. Toate tipurile de ardei gras, indiferent de culoare, au beneficii nutritionale, insa ardeii rosii pot contine mai multi antioxidanti si fitonutrienti.
Ca toate legumele, ardeiul gras contine in mod natural cantitati mici de zaharuri. Ardeii rosii sunt mai dulci, in timp ce ardeii verzi pot avea un gust mai amar.
Ardei gras – valori nutritionale
Ardeiul gras proaspat, crud, este alcatuit in principal din apa (92%). Restul sunt carbohidrati si cantitati mici de proteine si grasimi. 100 de grame de ardei gras rosu crud contin:
-
calorii: 31
-
apa: 92%
-
proteine: 1 gram
-
carbohidrati: 6 grame
-
zahar: 4,2 grame
-
fibre: 2,1 grame
-
grasimi: 0,3 grame
Beneficii pentru sanatate
Unele dintre beneficiile ardeiului gras sunt prezentate mai jos:
Fiind bogat in vitamina A, ardeiul gras rosu ajuta la mentinerea vederii sanatoase, in special a vederii pe timp de noapte. Ardeiul gras este o sursa bogata de luteina, un carotenoid care ajuta la scaderea riscului de degenerescenta maculara, cea mai frecventa cauza a pierderii vederii si care este asociata cu inaintarea in varsta. Ardeii grasi protejeaza ochii si de cataracta, datorita nivelului ridicat de beta-caroten si vitamina C.
Naturalis VizualMax este un supliment alimentar care, datorita acidului DHA, a vitaminei B2 si a zincului, poate contribui la mentinerea vederii normale.
-
Poate ajuta la arderea caloriilor
Ardeiul gras rosu ajuta la activarea termogenezei (functia organismului de a produce caldura) si la cresterea ratei metabolice. Capsaicina, care este responsabila cu gustul picant al ardeiului iute, se gaseste si in ardeiul gras, in cantitati foarte mici. Astfel, ardeiul gras are o usoara actiune termogenica, ce creste rata metabolica fara sa mareasca ritmul cardiac si tensiunea arteriala, spre deosebire de ardeiul iute. Prin urmare, ardeiul gras poate sprijini procesul de slabire.
-
Poate ajuta la reducerea riscului de cancer
Fiind bogat in nutrienti antioxidanti si antiinflamatori, ardeiul gras poate avea o serie de beneficii impotriva cancerului. Riscul de cancer creste din cauza inflamatiei cronice excesive si a stresului oxidativ cronic nedorit. Pentru a reduce acest risc, se recomanda un aport regulat de fitonutrienti cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Mai mult, ardeiul gras contine si compusi de sulf, care mentin o stare buna de sanatate. Enzimele din ardeiul gras ajuta la prevenirea cancerului gastric si esofagian. Un carotenoid, denumit licopen, s-a dovedit a fi eficient in prevenirea cancerului de prostata, vezica urinara, col uterin sau pancreas.
-
Poate avea beneficii pentru sistemul cardiovascular
Ardeiul gras rosu este bogat in licopen, care poate mentine inima sanatoasa, in timp ce ardeiul gras verde este o sursa buna de fibre care scad nivelul colesterolului. Un nivel ridicat al homocisteinei poate creste riscul de boli cardiace. Ardeii grasi contin vitamina B6 si acid folic care ajuta la scaderea nivelului de homocisteina. Pe langa acestea, vitaminele A si C care se gasesc in aceste legume sunt antioxidanti puternici, care ajuta la anihilarea radicalilor liberi. Potasiul din ardeiul gras scade tensiunea arteriala, ceea ce este benefic si pentru inima. In plus, imbunatatirea acestor markeri poate reduce si riscul de diabet.
Naturalis CardioSuport contine acizi grasi omega 3 (EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi omega 3 (EPA si DHA) contribuie la functia normala a inimii.
-
Poate sprijini sistemul imunitar
Vitamina C este vitala pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos si pentru formarea normala a colagenului, o proteina care ajuta la formarea tesuturilor conjunctive, a cartilajelor si a oaselor. Este esential in reducerea riscului de artrita si a inflamatiei. Vitamina K ajuta la formarea cheagurilor de sange. Vitamina K este importanta pentru formarea oaselor puternice si pentru protectia celulelor impotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ.
-
Are proprietati detoxifiante
Ardeiul gras ajuta la curatarea membranelor mucoase congestionate, de la nivelul nasului si plamanilor, si elimina toxinele prin transpiratie.
-
Poate stimula cresterea parului
Prin stimularea circulatiei, ardeiul gras imbunatateste eficacitatea altor plante. Ardeiul gras rosu poate stimula in mod natural cresterea parului si poate fi foarte eficient in vindecarea caderii parului. Ardeiul gras rosu imbunatateste fluxul sanguin, care este vital pentru cresterea corecta a parului si pentru protejarea foliculilor de par de efectele dihidrotestosteronului (DHT).
-
Poate intarzia efectele imbatranirii
Datorita nivelului ridicat de antioxidanti, consumul de suc de ardei gras ajuta la intarzierea aparitiei semnelor de imbatranire. Ardeiul gras protejeaza pielea de radicalii liberi care cauzeaza daune, asigurand astfel o piele sanatoasa si cu aspect mai tanar.
-
Poate ajuta la refacerea luminozitatii pielii
Capsaicinoizii din ardeiul gras au proprietati antioxidante si antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si a daunelor provocate de stresul oxidativ. Acesti compusi pot contribui si la reducerea sensibilitatii la soare si la imbunatatirea hidratarii, texturii si elasticitatii pielii. De asemenea, ardeiul gras este bogat in vitamina C, care poate ajuta la prevenirea petelor pigmentare si la protejarea pielii de problemele cauzate de razele UV si de imbatranire. Vitamina C ajuta inclusiv la prevenirea pigmentarii excesive a pielii, prin inhibarea productiei de melanina, pigmentul care confera culoare pielii. Prin urmare, ardeiul gras poate creste luminozitatea pielii, conferindu-i acesteia o stralucire naturala.
Cum poate fi consumat ardeiul gras?
Ardeii grasi sunt adaugati frecvent in multe feluri de mancare, dar evident ca pot fi consumati si simpli.
Ardei gras crud
Oamenii pot manca ardeiul gras crud taindu-l in felii si indepartand tulpina, partile centrale albe si semintele. Ardeiul gras crud reprezinta o componenta clasica a salatei de legume.
Gatit
De asemenea, ardeiul gras poate fi inclus in diverse preparate.
-
Coacere: scoateti semintele, apoi feliati ardeiul gras sau pastrati-l intreg. Asezati-l intr-o tava cu o cantitate mica de ulei si puneti-l la cuptor. Dupa ce coaja acestuia isi modifica culoarea, scoateti ardeiul gras din cuptor si puneti-l intr-o punga de plastic sa se raceasca, pentru a ajuta la indepartarea cojii.
-
Prajire: prajiti ardeii taiati felii intr-o tigaie sau intr-un wok cu putin ulei sau adaugati-i la un stir-fry, cu alte alimente.
-
Gratar: dupa desamantare, ungeti ardeii cu ulei de masline si putina sare si puneti-i pe gratar.
-
Ardei umpluti: indepartati semintele, umpleti ardeii cu diverse alimente, cum ar fi orez fiert, carne, rosii si condimente, si puneti-i la cuptor.
De asemenea, puteti adauga ardei felii la toppingurile pentru pizza, in omleta sau sandvisuri.
Posibile riscuri si efecte adverse
Ardeii grasi sunt in general sanatosi si bine tolerati. Cu toate acestea, unele persoane pot fi alergice la acestia, cu toate ca se intampla destul de rar.
Unii oameni care au alergie la polen pot fi, de asemenea, sensibili la ardei gras, din cauza reactivitatii alergice incrucisate. Reactiile alergice incrucisate pot aparea in urma asocierii anumitor alimente, deoarece acestea pot contine aceiasi alergeni sau alergeni similari ca structura chimica.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/foods/bell-peppers
https://www.medicalnewstoday.com/articles/bell-peppers
https://draxe.com/nutrition/bell-pepper-nutrition/
https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-bell-peppers-for-skin-hair-and-health/