Antibiograma este o analiza de laborator care evalueaza eficacitatea diferitelor antibiotice impotriva bacteriilor izolate din probele recoltate. Prin antibiograma se determina care antibiotice sunt cele mai potrivite pentru tratarea unei anumite infectii.
Ramaneti alaturi de noi pentru a afla mai multe informatii despre aceasta analiza de laborator.
Ce este o antibiograma?
O antibiograma este un profil general al rezultatelor susceptibilitatii diferitelor microorganisme specifice de a reactiona la anumite antibiotice, rezultate obtinute in urma testelor efectuate pe baterii de medicamente antimicrobiene. Acest profil este generat de laborator folosind date agregate provenite de la spitale sau din cadrul sistemului de sanatate. Datele respective sunt actualizate periodic si arata procentajele organismelor testate, care sunt sensibile la anumite medicamente antimicrobiene. Clinicienilor li se pun la dispozitie doar rezultatele pentru medicamentele antimicrobiene care sunt testate de obicei si utile din punct de vedere clinic.
Se recomanda intocmirea antibiogramelor cel putin anual, incluzandu-se doar primul izolat pentru fiecare pacient in parte, corespunzator perioadei in care se efectueaza analiza, si luandu-se in considerare numai organismele pentru care au fost testate cel putin 30 de izolate. Antibiogramele sunt intocmite in principal de tehnicienii laboratoarelor de microbiologie, dar pot fi realizate si in urma colaborarilor dintre laboratoare, farmacii, agentii de prevenire a infectiilor si clinicieni.
Antibiograma (cunoscuta si ca antibiograma cumulativa) este un raport grafic, de obicei sub forma unui tabel, care enumera bacteriile susceptibile sa raspunda la diferite antibiotice, intr-o anumita perioada. Practic, in baza rezultatelor unei antibiograme aflam gradul de sensibilitate sau de rezistenta a bacteriilor la anumite antibiotice. Antibiograma are astfel doua functii importante: ghideaza clinicienii in selectarea celei mai potrivite terapii cu antibiotice pentru fiecare pacient in parte si ajuta institutiile din domeniul sanitar sa monitorizeze riscul pe care il are populatia sau anumite grupe de persoane de a dezvolta in timp o rezistenta la antibiotice.
De ce se efectueaza aceasta analiza de laborator?
Antibiogramele sunt deosebit de importante in asigurarea tratamentului eficient al infectiilor bacteriene. Prin identificarea antibioticelor care au potentialul de a fi eficiente, medicii pot adapta planurile de tratament pentru fiecare pacient, reducand la minimum riscul de rezistenta la antibiotice si asigurandu-se ca pacientii isi recapata starea de sanatate.
Cum se foloseste o antibiograma?
Pentru tratamentul infectiilor bacteriene, specialistii iau in considerare mai intai agentii patogeni probabili. Intr-o antibiograma, pe fiecare rand este specificat cate un patogen, iar pe fiecare coloana este mentionat cate un antibiotic. Celula din tabel, in care se intalnesc textul din coloana si cel de pe randul tabelului, reprezinta o estimare a gradului in care un agent patogen are potentialul de a reactiona la un anumit antibiotic, intr-o anumita perioada.
Nu toate antibioticele vor fi raportate intr-o antibiograma. Fiecare laborator de microbiologie include de obicei doar antibioticele pe care le-a testat.
Cand medicul consulta antibiograma, exista cateva aspecte importante pe care trebuie sa le aiba in vedere, si anume faptul ca:
-
doar organismele susceptibile sunt contorizate pentru procentul raportat in antibiograma, organismele intermediare si rezistente nefiind raportate;
-
unele sensibilitati depind de locul din care a fost recoltata proba (urina, sange, sistem nervos central etc.). Rareori, sensibilitatea la antibiotic depinde insa de doza antibioticului.
-
cand un organism este raportat drept sensibil sau rezistent, asta nu inseamna ca toate organismele au fost de fapt supuse testarii. De exemplu, daca un izolat de E. coli este susceptibil la cefazolina, va fi, de asemenea, considerat susceptibil la toate celelalte cefalosporine, astfel incat acestea vor fi raportate automat drept potential eficiente la momentul respectiv.
-
sunt incluse doar culturile clinice, fara culturi de supraveghere sau teste rapide;
-
nu conteaza din ce tesut sau loc de pe corp a fost prelevata proba, dar unele institutii intocmesc o antibiograma specifica, de exemplu bazandu-se numai pe probe de urina;
-
daca se recolteaza mai multe probe de la acelasi pacient (acelasi organism, indiferent de locul din care s-a prelevat cultura), se ia in considerare doar una dintre acestea, pentru a reduce riscul de supraestimare a rezistentei microbiene;
-
daca exista mai putin de 30 de izolate ale unui singur organism, acel organism trebuie exclus din raportul antibiogramei. Uneori, antibiograma include o nota de subsol care explica faptul ca estimarile privind susceptibilitatea unui microorganism de a raspunde la un anumit antibiotic pot sa nu fie precise.
-
Staphylococcus aureus sensibil la metacilina si cel rezistent la metacilina sunt raportate separat.
Cand se efectueaza aceasta analiza de laborator?
O antibiograma se efectueaza de obicei cand se suspecteaza sau se confirma o infectie bacteriana. Este deosebit de importanta in cazurile in care terapia initiala cu antibiotice nu da rezultatele dorite sau cand pacientul se confrunta cu infectii recurente.
Ce proba este necesara pentru efectuarea antibiogramei?
Probele pentru analiza antibiogramei variaza in functie de locul in care se suspecteaza ca exista infectia. De obicei, probele se recolteaza din sange, urina, sputa sau mostre de tesut.
Pentru antibiograma, este nevoie de vreo pregatire prealabila?
Inainte de a colecta probe pentru o antibiograma, este important sa se respecte tehnicile de colectare adecvate, pentru a se asigura acuratetea rezultatelor analizei de laborator. De exemplu, pentru recoltarea probelor se folosesc tehnici sterile, iar probele trebuie transportate prompt la laborator, pentru analiza.
Cum se foloseste antibiograma?
Dupa ce se afiseaza rezultatele antibiogramei, clinicienii le pot folosi pentru a selecta terapia cu antibiotice optima pentru fiecare pacient in parte, asigurandu-se astfel personalizarea tratamentului. Antibioticul este ales in functie de profilul de susceptibilitate al bacteriilor si de starea clinica a pacientului.
Care sunt valorile normale?
Intr-o antibiograma, valorile normale reprezinta antibioticele la care bacteriile izolate sunt sensibile, deci sunt sanse mari ca aceste antibiotice sa fie eficiente in tratarea infectiei.
Afisam mai jos un exemplu de antibiograma, in care valorile sunt ilustrative, putand varia in functie de tulpina bacteriana specifica si de protocoalele fiecarui laborator in parte.
Antibiotic
|
Sensibilitate
|
Rezistenta
|
Intermediere
|
Amoxicilina
|
65%
|
35%
|
0%
|
Ciprofloxacina
|
80%
|
20%
|
0%
|
Penicillina
|
70%
|
30%
|
0%
|
Eritromicina
|
75%
|
20%
|
5%
|
Sulfametoxazola
|
60%
|
35%
|
5%
|
Intr-o antibiograma, ce indica valorile care nu se incadreaza in parametri?
Cand in antibiograma valorile nu se incadreaza in anumiti parametri, acest lucru indica rezistenta bacteriilor la anumite antibiotice. Prin urmare, este putin probabil ca respectivele antibiotice sa fie eficiente in tratarea infectiei, in astfel de situatii putand fi necesara o terapie cu antibiotice alternativa. Fara o antibiograma, medicul nu ar fi putut sti ca trebuie sa recurga la o alternativa de tratament, iar pacientul s-ar fi confruntat cu infectii recurente si posibile complicatii.
Surse:
https://www.health.state.mn.us/diseases/antibioticresistance/abx/antibiograms.pdf
https://www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/antibiogram
https://www.antibiogramdsm.org/interpretation