Prin anestezie dentara intelegem interventia care precede anumite tratamente stomatologice, in general din necesitatea de a elimina stimulii durerosi asociati acesteia. De obicei, se injecteaza o solutie anestezica la nivelul nervilor care asigura inervatia regiunii cavitatii bucale in care are loc interventia respectiva. Solutia (tehnica) anestezica opreste temporar propagarea impulsului nervos nociceptiv, permitand astfel interventia fara aparitia durerii. Uneori, pacientul va simti, chiar si dupa anestezie dentara, senzatii de presiune, usor disconfort sau durere minima. Foarte multe interventii stomatologice si endodontice necesita anestezierea prealabila a pacientului.
Anestezie dentara – tipuri si proceduri
Exista mai multe tipuri si proceduri prin care se realizeaza o anestezie dentara. In mod obisnuit, procedura aleasa depinde de tipul interventiei, de eventualele alergii ale pacientului si, deseori, de preferintele acestuia. Principalele moduri prin care se realizeaza o anestezie dentara sunt:
Anestezia locala reprezinta cel mai frecvent tip de anestezie utilizata in stomatologice. Aceasta implica injectarea unui agent anestezic, cum ar fi lidocaina, direct la nivelul tesutului din jurul dintelui afectat sau in zona care urmeaza a fi tratata. Anestezia locala blocheaza nervii din zona specifica, prevenind transmiterea semnalelor dureroase din timpul interventii. Acest tip comun de anestezie dentara se utilizeaza pentru proceduri precum obturatiile, tratamentele de canal si extractiile dentare.
Mai mult decat a fi o modalitate prin care se elimina durerea din timpul procedurii, sedarea este o modalitate de reducere a anxietatii si favorizarii relaxarii la persoanele ca urmeaza sa aiba o interventie stomatologica. Inhalosedarea presupune inhalarea, folosind o masca, a protoxidului de azot (gazul ilariant) si oxigenului. Acest tip de anestezie dentara poate fi folosit in special in cazul in care persoana are antecedente de alergie la anestezicul obisnuit. Sedarea poate fi usoara (pacientul este relaxat, dar constient) sau profunda (pacientul este aproape inconstient, dar daca este necesar poate fi trezit cu usurinta).
Pasta de dinti cu carbune activ de la Foramen este o pasta de dinti pentru albire, foarte eficienta pentru curatarea placii dentare. Foramen pasta de dinti cu carbune activ reda albul natural al dintilor si inlatura petele, asigurand o respiratie proaspata, de lunga durata.
Un alt tip de anestezie dentara presupune aplicarea unui gel sau a unei creme cu rol anestezic, de obicei pe suprafata mucoasei orale sau in zona care urmeaza a fi tratata. Deseori, tipul acesta de anestezie dentara se utilizeaza pentru a amorti zona inainte de injectarea anestezicului local sau pentru proceduri minore, care nu necesita anestezie profunda.
-
Anestezia infiltrativa si blocul nervos
Anestezia infiltrativa implica injectarea anestezicului in zona din apropierea radacinii dintelui, pentru a bloca terminatiile nervoase locale. Blocul nervos este de obicei utilizat in procedurile mai avansate si presupune injectarea anestezicului in apropierea unui nerv important, amortind astfel o regiune mai extinsa a cavitatii bucale. De exemplu, blocul nervului alveolar inferior se utilizeaza frecvent pentru procedurile care implica dintii mandibulari (maxilarului inferior).
Acestea sunt principalele tipuri de anestezie dentara utilizate in practica stomatologica. Totusi, mai exista si altele, insa majoritatea sunt variatii ale celor prezentate mai sus. Tipul de anestezie dentara care urmeaza a fi efectuat se alege in functie de procedura, starea generala de sanatate a persoanei si, atunci cand este posibil, in functie de preferintele acesteia. La copii, de exemplu, anestezia prin inhalosedare poate fi o alternativa eficienta pentru cei care au frica de ace.
Cum va pregatiti pentru anestezie dentara?
Nu este nevoie de pregatire speciala inainte de anestezie dentara. Pacientul poate sa consume alimente si sa bea lichide fara probleme, desi ar fi de preferat sa aiba cavitatea bucala curata in momentul administrarii anestezicului. Fumatul si consumul de alcool ar trebui evitate, mai ales daca se va opta pentru inhalosedare sau anestezie generala. Medicul stomatolog va va comunica toate detaliile necesare inainte de procedura.
Anestezie dentara – indicatii si contraindicatii
Anestezia locala este esentiala pentru gestionarea durerii in timpul interventiilor stomatologice. Multe dintre tratamentele dentare sunt asociate cu stimuli nociceptivi mecanici, termici si, desi mai rar chimici, care pot provoca durere la nivelul dintilor. Astfel de tratamente dentare includ tehnici de chirurgie orala, tratamente parodontale, endodontice, protetice si de restaurare. Drept urmare, anestezia dentara se utilizeaza pentru a asigura pierderea senzoriala temporara in zona care urmeaza a fi tratata, astfel incat sa se poata realiza tratamentul dentar dorit. Spre exemplu, cateva dintre cele mai comune proceduri stomatologice care pot implica anestezie dentara sunt:
-
obturatiile dentare;
-
tratamentul de canal;
-
extractiile dentare;
-
chirurgia orala;
-
procedurile ortodontice si endodontice complexe.
Farmacistii Catena recomanda Lacalut Aktiv, pasta de dinti medicinala care combate tartrul, sangerarea si iritatia gingivala, indeparteaza placa bacteriana, actionand totodata impotriva formarii cariilor.
In ceea ce priveste contraindicatiile pentru anestezie dentara, alergia la anestezicul local folosit sau la un ingredient al solutiei anestezice reprezinta o contraindicatie absoluta. In egala masura, tipul de anestezie dentara folosit ar trebui ales cu prudenta la persoanele care:
-
au insuficienta renala sau hepatica, deoarece functia redusa a ficatului sau rinichilor poate afecta metabolismul agentilor anestezici (lidocaina si mepivacaina sunt aproape in totalitate metabolizate la ficat, un mic procent fiind excretat in urina);
-
sufera de boli cardiovasculare, intrucat agentii anestezici locali contin deseori si adrenalina. Spre exemplu, doza maxima de adrenalina recomandata este de 0,04 miligrame la persoanele cu boli cardiovasculare, comparativ cu 0,2 miligrame la adultii sanatosi.
-
au varsta inaintata: este foarte important ca la persoanele in varsta care vor avea anestezie dentara sa se aiba in vedere posibilitatea existentei afectiunilor renale, hepatice si de inima, astfel incat anestezierea sa se efectueze cu prudenta sporita;
-
sunt insarcinate: lidocaina este relativ sigura si nu exista dovezi concludente care sustin ca sarcina ar fi o contraindicatie pentru anestezie dentara, cu risc de complicatii pentru mama sau fat. In orice caz, este cunoscut ca orice tip de anestezic local administrat poate traversa placenta si ajunge la fat. In general, se recomanda ca tratamentul stomatologic sa fie amanat atat in primul trimestru de sarcina, cat si in al treilea trimestru de sarcina.
-
au tulburari de sangerare sau care iau anticoagulante: in cazul persoanelor care au tulburari de sange ereditare, se prefera anestezie dentara prin tehnici infiltrative, fata de cele prin bloc nervos.
Anestezie dentara – posibile riscuri
De obicei, complicatiile de dupa anestezie dentara sunt destul de rare. Totusi, ele pot exista, si se pot prezenta dupa cum urmeaza:
-
reactii alergice la anestezic: care pot varia de la usoare, cum ar fi eruptii cutanate, pana la reactii severe, cum ar fi socul anafilactic;
-
incapacitatea de a se obtine anestezierea: din cauza tehnicii inadecvate, anxietatii pe care o are pacientul, inflamatiei sau infectiei locale;
-
hematomul: cu durere, umflarea fetei, trismus;
-
leziuni nervoase, care pot duce la parestezii in zona respectiva, alterarea senzatiilor;
-
complicatiile oculare pot aparea in caz de anestezie dentara prin injectarea anestezicului la nivelul arterei maxilare: diplopie, ptoza, midriaza, oftalmoplegie, amauroza;
-
disconfortul postprocedural: disconfort, durere si inflamatie la locul injectiei. Exista o mare posibilitate ca tesuturile moi (buzele, obrajii, limba) sa ramana amortite pentru un timp.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK580480/
https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/dental-anesthesia
https://dentist-telaviv.com/dental-anesthesia-types-side-effects-and-risks/
https://www.venicedentist.com/dental-anesthesia-and-sedation-options
https://artisandentalbellevue.com/blog/everything-you-need-to-know-about-dental-local-anesthesia/