Anemia microcitara este o afectiune grava? Cauze, simptome, tratament

Anemia microcitara este o afectiune grava? Cauze, simptome, tratament Anemia microcitara este o afectiune grava? Cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 12 august 2024

Anemia microcitara este un tip de anemie caracterizata prin prezenta unor globule rosii mai mici decat normal (microcite), adesea asociata cu o deficienta de fier, dar poate fi, de asemenea, rezultatul altor afectiuni, cum ar fi anemia sideroblastica sau talasemia.

Poate fi vorba de anemia microcitara feripriva (anemie datorata deficitului martial, adica deficitului de fier), care este in general hipocroma din cauza unui defect in sinteza hemoglobinei.

“Anemia este o scadere a nivelului de hemoglobina din sange (mai putine globule rosii) (< 12 g/dl pentru femei si < 13 g/dl pentru barbati). Iar anemia microcitara este o anemie cu celule mici: exista mai putine globule rosii in sange si acestea sunt mai putin voluminoase", explica Pr Hervé Puy, profesor universitar si practician la Centre Français des Porphyries, Hôpital Louis Mourier (Colombes). Anemia microcitara este in general mai frecventa la persoanele tinere, in timp ce anemia macrocitara (mai putine globule rosii in sange si globule rosii mai voluminoase) tinde sa afecteze persoanele in varsta.


Simptome anemie microcitara

  • Oboseala si slabiciune
  • Piele palida
  • Dificultati de respiratie
  • Ameteli sau senzatie de vid in cap
  • Palpitatii cardiace
  • Maini si picioare reci
  • Dureri de cap

Cauze anemie microcitara

Anemia microcitara este caracterizata prin prezenta unor globule rosii (eritrocite) mai mici decat normal si este adesea asociata cu o scadere a nivelului de hemoglobina. Exista mai multe cauze pentru anemia microcitara, care pot fi clasificate in cateva categorii principale:

1. Deficienta de fier (anemia feripriva)

Descriere: Este cea mai comuna cauza de anemia microcitara.

Cauze: Pierderi de sange (menstruatie abundenta, ulcere gastrointestinale, hemoragii), aport insuficient de fier din dieta, malabsorbtia fierului (boli intestinale precum boala celiaca sau boala Crohn), cerinte crescute de fier (sarcina, crestere rapida in copilarie).

2. Talasemia

Descriere: O grupa de tulburari genetice care afecteaza sinteza lanturilor de globina, componente ale hemoglobinei.

Cauze: Mutatii genetice ereditare care afecteaza lanturile alfa sau beta ale globinei (alfa-talasemia si beta-talasemia).

3. Anemia sideroblastica

Descriere: O tulburare in care maduva osoasa produce sideroblaste inelare in loc de eritrocite normale.

Cauze: Poate fi ereditara (mutatii genetice, cum ar fi ALAS2) sau dobandita (expunere la toxine, alcoolism, deficienta de vitamina B6, sindroame mielodisplazice).

4. Boli cronice

Descriere: Anemia asociata cu boli cronice este de obicei normocitara, dar poate fi anemia microcitara in unele cazuri.

Cauze: Inflamatia cronica si bolile cronice (cum ar fi artrita reumatoida, boli renale cronice, infectii cronice) pot interfera cu metabolismul fierului si productia de globule rosii.

5. Intoxicatia cu plumb

Descriere: Plumbul interfereaza cu sinteza hemoglobinei si poate provoca anemia microcitara.

Cauze: Expunerea la plumb prin vopsele, apa contaminata sau alte surse industriale.

6. Deficiente nutritionale

Descriere: Desi mai rar, deficientele de vitamine sau minerale esentiale pot duce la anemia microcitara.

Cauze: Deficienta de vitamina B6 (piridoxina), care este necesara pentru sinteza hemului.

7. Medicamente

Descriere: Anumite medicamente pot provoca anemia microcitara prin diverse mecanisme.

Cauze: Medicamente precum izoniazida (utilizata pentru tratamentul tuberculozei), care poate induce deficienta de vitamina B6, sau agenti chimioterapeutici care afecteaza maduva osoasa.

Cum se diagnosticheaza anemia microcitara?

Anemia microcitara se diagnosticheaza biologic, in contextul unor semne clinice sugestive, prin prelevarea unei probe de sange.

Hemograma releva o reducere a numarului de globule rosii si a hemoglobinei care circula in sange, asociata cu o scadere a volumului mediu al celulelor sanguine (VMS). Odata ce anemia microcitara a fost identificata, trebuie cautata cauza. Primul pas este masurarea parametrilor de fier.

  • Hemograma completa: Pentru a masura nivelurile de hemoglobina si volumul eritrocitar mediu.
  • Feritina serica: Pentru a evalua stocurile de fier ale organismului.
  • Capacitatea totala de legare a fierului: Pentru a evalua capacitatea organismului de a transporta fierul.
  • Electroforeza hemoglobinei: Pentru a detecta talasemiile si alte hemoglobinopatii.
  • Testele functiei renale si hepatice: Pentru a evalua functia organelor si a identifica posibile boli cronice.
  • Examinarea maduvei osoase: In cazurile complexe, pentru a evalua productia de globule rosii si prezenta sideroblastilor inelari.

Tratament anemie microcitara

Tratamentul pentru anemia microcitara depinde de cauza acesteia.

In cazul anemiei feriprive, se efectueaza teste pentru a verifica daca exista sangerari (digestive: fibroscopie, colonoscopie, teste ginecologice, teste uronefrologice etc.). Scopul tratamentului pentru anemia microcitara feripriva este de a reface rezervele de fier ale organismului.

Acesta consta in administrarea de fier, fie prin cresterea aportului nutritional, fie prin administrarea orala de saruri de fier solubile. Tratamentul pentru anemia microcitara dureaza de la trei la sase luni.

In cazul in care organismul trebuie sa fie aprovizionat rapid cu fier sau in caz de anemia microcitara inflamatorie, fierul poate fi administrat prin injectare.

Atunci cand pierderea de sange este foarte importanta, in special in contextul unei traume sau al unei interventii chirurgicale, poate fi necesara o transfuzie.

“Cel mai bun mod de a preveni carenta martiala este sa o prevenim si, in absenta inflamatiei, sa permitem intestinului nostru sa absoarba fierul de care are nevoie. Aceasta absorbtie intestinala este fin reglata. Alimentele bogate in fier trebuie consumate cu alimente bogate in vitamina C (ficat de vitel si suc de lamaie, de exemplu), deoarece vitamina C imbunatateste absorbtia fierului".

Suplimentele orale de fier pentru anemia microcitara sunt disponibile sub diverse forme (sulfat feros, gluconat feros, fumarat feros sau fier zaharat).

Acidul ascorbic, sub forma de tablete sau suc de portocale, poate fi administrat impreuna cu fierul pentru a favoriza absorbtia acestuia fara a creste problemele gastrointestinale.

In cazul talasemiei, pot fi luate in considerare si mai multe tratamente:

  • Administrarea de globule rosii prin transfuzie, cu sau fara terapie de chelatie.
  • Splenectomia (indepartarea chirurgicala a splinei)
  • Recurgerea la un transplant alogen de celule stem.
  • Chelarea fierului: Pentru a trata supraincarcarea cu fier in talasemie sau anemie sideroblastica.

Tratamentul afectiunii de baza: Gestionarea bolilor cronice, detoxifierea in cazul intoxicatiei cu plumb, ajustarea medicamentelor.

Categoriile de risc pentru anemie microcitara

Exista anumite categorii de persoane care sunt mai predispuse la anemia microcitara din diverse motive. Aceste categorii includ:

1. Femeile de varsta fertila

Menstruatii abundente: Femeile cu cicluri menstruale abundente pierd o cantitate semnificativa de fier in timpul menstruatiei, ceea ce poate duce la deficit de fier.

Sarcina: Necesitatile de fier cresc in timpul sarcinii pentru a sustine cresterea fatului si pentru a compensa pierderile de sange din timpul nasterii.

2. Copiii si adolescentii

Createre rapida: Copiii si adolescentii au nevoi crescute de fier pentru a sustine createrea si dezvoltarea rapida.

Diete dezechilibrate: Dietele sarace in fier, cum ar fi cele care nu includ suficiente alimente bogate in fier, pot contribui la dezvoltarea anemiei microcitare.

3. Persoanele in varsta

Absorbtia redusa a fierului: Persoanele in varsta pot avea probleme cu absorbtia fierului din cauza schimbarilor in functionarea gastrointestinala.

Afectiuni cronice: Boli cronice si medicamentele pot afecta absorbtia si utilizarea fierului.

4. Persoanele cu dieta saraca in fier

Diete restrictive: Cei care urmeaza diete vegetariene sau vegane fara suplimentarea adecvata a fierului sunt la risc de deficit de fier.

Malnutritie: Persoanele care nu consuma suficiente alimente bogate in fier pot dezvolta deficit de fier.

5. Persoanele cu afectiuni cronice

Boli cronice: Afectiuni cum ar fi insuficienta renala cronica, bolile inflamatorii intestinale (cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasa) si anumite tipuri de cancer pot afecta absorbtia si utilizarea fierului si pot avea drept consecinta anemia microcitara

Sangerari cronice: Ulcerele gastrice, hemoroizii si alte surse de sangerare cronica pot duce la pierderi de fier.

Consultarea unui medic este esentiala pentru diagnosticarea corecta si tratamentul adecvat pentru anemia microcitara.

https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-maladies

https://www.femmeactuelle.fr/sante/maladie