Social media va faciliteaza accesul la o multime de retete de slabit. Cu siguranta cel putin un creator de continut v-a atras atentia cu o dieta minune, datorita careia a reusit sa dea jos kilogramele nedorite. Poate chiar v-a inspirat sa urmati acelasi plan alimentar sau unul similar. Nu uitati insa ca cea mai in masura persoana sa va ajute sa slabiti este un specialist. Inainte de a va organiza farfuriile conform obiectivului pe care vi-l setati, este necesar sa faceti cateva investigatii medicale. In urma efectuarii analizelor, veti avea siguranta ca greutatea dumneavoastra nu este, de fapt, un simptom al unei afectiuni inca nediagnosticate. Daca este asa, dieta de slabit s-ar putea sa nu aiba efectele dorite sau, din contra, v-ar putea pune in pericol sanatatea!
Procesul de slabire incepe asadar cu o vizita la medicul de familie. Acesta va poate oferi indrumare cu privire la efectuarea unor analize de sange. In functie de rezultatele acestora, medicul de familie v-ar indruma spre consultarea unui medic de specialitate.
Analizele de sange, primul pas in a da inapoi cantarul
Inainte de a incepe o dieta de slabit trebuie sa va asigurati ca greutatea dumneavoastra nu este cauzata de o afectiune inca nedescoperita. De asemenea, trebuie sa aveti certitudinea ca organismul dumneavoastra poate face fata unor restrictii alimentare. Cel mai bun mod prin care puteti face acest lucru este efectuarea unor analize de sange.
Medicul de familie si, eventual, un medic de specialitate va pot ajuta cu recomandari de teste de laborator pe care sa le efectuati pentru a avea convingerea ca starea dumneavoastra de sanatate este una buna.
Hemoleucograma completa
Ofera informatii importante despre celulele sanguine ale pacientului, precum numarul, forma si dimensiunea celulelor albe si rosii. Acesta analiza ofera indicii referitoare la existenta unor eventuale infectii sau afectiuni. Spre exemplu, o valoare scazuta a hematiilor poate semnala anemie. In acest caz, anumite restrictii alimentare v-ar putea pune sanatatea in pericol.
Profil disfunctie tiroida
Glanda tiroida este esentiala in reglarea metabolismului. Cand devine subactiva, ea poate incetini metabolismul si ingreuna pierderea in greutate. Pentru a evalua starea de sanatate a tiroidei sunt necesare urmatoarele analize de sange:
-
TSH (hormonul de stimulare a glandei tiroide);
-
FT3 (triiodotironina libera);
-
FT4 (tiroxina libera);
-
T3( triiodotironina);
-
anti-tiroglobulina;
-
anti-TPO (anticorpii antitiroid-peroxidaza).
Profil lipidic
Nivelul lipidelor din sange ofera informatii despre sanatatea cardiovasculara si a riscului de boli asociate. In stadiu incipent, depunderea de grasimi pe peretii arterelor nu provoaca simptome. Profilul lipidic presupune efectuarea urmatoarelor analize de sange:
-
trigliceride;
-
colesterol total;
-
colesterol HDL;
-
colesterol LDL.
Valorile ridicate ale trigliceridelor si ale colesterolului LDL („colesterol rau”) necesita adoptarea de urgenta a unui regim alimentar in care pacientul evita grasimile nesanatoase, alcoolul si carbohidratii.
Cortizol
Cortizolul, deja bine cunoscut de toata lumea ca hormonul stresului, produce o multime de daune in corp daca depaseste limita de 15 mcg/dl. Potrivit specialistilor, nivelurile ridicate de cortizol cresc pierderea de calciu din oase, distrug muschii, accelereaza imbatranirea, cresc anxietatea, reduc libidoul si favorizeaza depunerea de grasime la nivelul abdomenului. Este indicat ca aceasta analiza de sange sa fie efectuata pana in ora 09:00.
Glicemia
Inainte de a incepe o dieta de slabit, este important sa stiti nivelul de zahar din sange. Un nivel ridicat indica un posibil diagnostic de diabet si nevoia unor investigatii detaliate, precum si a unui regim alimentar adecvat.
Vitamina D
25-OH-vitamina D (nivelul seric de vitamina D) pe care le are organismul atunci cand incepeti dieta poate prezice gradul de reusita. Astfel, potrivit unor cercetatori americani, nivelurile ridicate de vitamina D se afla in stransa legatura cu o pierdere mai mare de grasime abdominala.
Testosteron
Mentinerea nivelului optim de testosteron este cruciala pentru a pierde grasime si a construi masa musculara. Atentie, nu doar barbatii au testosteron, ci si femeile! La femei, nivelurile scazute ale hormonului influenteaza densitatea osoasa, libidoul si starea de spirit. Daca nivelurile sunt prea ridicate, pacienta se poate confrunta cu acnee, infertilitate, sindromul ovarului polichistic, rezistenta la insulina, caderea parului, infertilitate etc.
Indicele HOMA
Rezistenta la insulina este una dintre principalele cauze care ingreuneaza sau chiar fac imposibila pierderea in greutate. Aceasta face ca organismul sa stocheze mai multe grasimi decat in mod normal. In acelasi timp, creste apetitul, ceea ce duce de cele mai multe ori la excese alimentare. De obicei, aceasta investigatie este recomandata pacientilor cu IMC > 28 kg/m2, diabet de tip 2 sau obezitate. Recoltarea se face pe nemancate, dupa un post de 8 ore.
Markerii inflamatori
Inflamatia cronica este o alta cauza care face dificila pierderea in greutate. In acelasi timp, poate semnala o multime de alte afectiuni, precum boli cardiovasculare, diabet sau boli autoimune. Nivelul VSH-ului este un indicator relevant in acest sens.
Cateva sfaturi alimentare pentru a slabi
Daca aveti certitudinea ca nu suferiti de un deficit nutritional si nici de o afectiune inca nedescoperita, puteti incepe dieta de slabit. Specialistul o sa va dea recomandari usor de pus in practica, precum
-
reduceti carbohidratii si consumati mai multe proteine, fibre si grasimi sanatoase;
-
incercati sa faceti cat de multa miscare se poate (mergeti la sala sau plimbati-va pe jos);
-
invatati sa diferentiati mancatul emotional de foame;
-
mancati incet, in portii mici, nu infulecati niciodata;
-
hidratati-va corespunzator cu apa sau ceai fara zahar;
-
asigurati-va ca aveti in farfurie culori si texturi diferite, astfel incat sa va faca placere sa urmati dieta de slabit;
-
dormiti cel putin sapte ore in fiecare noapte.
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-as-fast-as-possible#calories-portions
https://behealthyenough.com/recommended-blood-tests-to-understand-your-weight-loss-challenges/
https://www.drtracealexander.com/blog/how-a-blood-test-can-be-the-secret-to-weight-loss
https://rootednutritiontherapies.com/cracking-the-code-crucial-blood-tests-for-weight-loss-success/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/ask-the-doctor-what-blood-tests-require-fasting
https://familydoctor.org/what-you-should-know-before-you-start-a-weight-loss-plan/