Analize ficat - analize de sange pentru evaluarea functiei hepatice

Analize ficat - analize de sange pentru evaluarea functiei hepatice Analize ficat - analize de sange pentru evaluarea functiei hepatice

Ultima actualizare: 16 decembrie 2022

analize-de-sange-pentru-ficat

Avand in vedere cat de important este ficatul pentru organism, este esential sa va asigurati, din cand in cand, ca este sanatos si ca functioneaza asa cum trebuie. Analizele de sange pentru evaluarea functiei hepatice presupun efectuarea unor teste utile pentru a diagnostica si pentru a monitoriza bolile ficatului. Aceste analize pentru ficat au rolul de a masura nivelul unora dintre enzimele si proteinele din sange, fiind folositoare pentru a descoperi infectii hepatice (asa cum este hepatita) si pentru a observa evolutia unei afectiuni (asa cum este hepatita virala).

Pentru a va ajuta sa mentineti in bune conditii sanatatea ficatului dumneavoastra, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis HepatoSuport. Acest supliment alimentar are in compozitia sa ingrediente care protejeaza celula hepatica, favorizeaza productia de bila si sustin digestia. Datorita ingredientelor bioactive din formula Naturalis HepatoSuport, sistemul hepato – biliar beneficiaza de nutrientii esentiali necesari. Silimarina din frunctele de Armurariu protejeaza ficatul de factori agresori, fara sa produca efecte secundare din cauza administrarii indelungate. Anghinarea ajuta la detoxifierea organismului si la eliberearea sucurilor digestive, mentinand un nivel normal al lipidelor in sange.


Evaluarea functiei hepatice – lista analize de sange pentru ficat

De asemenea, atunci cand efectuati analize pentru ficat, acestea sunt utile si pentru a determina gradul de eficienta al unor tratamente sau pentru a stabili severitatea cu care se manifesta unele boli – mai ales in cazul cirozei (fibroza ficatului). Un alt beneficiu al analizelor pentru ficat este acela ca, datorita lor, pot sa fie monitorizate efectele secundare care apar din cauza administrarii unor anumite  tratamente medicamentoase.

Pentru o detoxifiere eficienta a ficatului, precum si pentru regenerarea si protejarea celulelor hepatice, farmacistii Catena va recomanda sa utilizati Benesio Hepafort. Acesta este un supliment alimentar care contine extracte de silimarina, anghinare si colina, ingrediente care sustin digestia si care contribuie la confortul intestinal. De asemenea, Benisio Hepafort sustine fluxul de suc digestiv si ajuta la mentinerea unui nivel normal al lipidelor in sange. Un alt avantaj al administrarii acestui supliment alimentar este reprezentat de mentinerea unui nivel normal al colesterolului, fiind recomandat persoanelor cu ficat gras (steatoza hepatica).

ALT – alanina transaminaza

Aceasta enzima, care se afla in ficat, are rolul de a transforma proteinele in energie destinata celulelor hepatice. In situatia in care ficatul este afectat, in fluxul sanguin se elibereaza ALT.

AST – asparat aminotransferaza

Aceasta enzima are rol in metabolizarea aminoacizilor, de regula avand un nivel scazut in sange. Atunci cand nivelul de AST este in crestere, se poate sa fie un indicator al unor leziuni musculare, al unor boli sau a unor leziuni hepatice.  

ALP – fosfataza alcalina

Aceasta enzima se afla atat in oase cat si in ficat, avand un rol important in descompunerea proteinelor. Un nivel mare al ALP poate sa fie semn al afectarii ficatului sau de prezenta a unei boli – unele boli ale sistemului osos sau conducta biliara blocata.

Albumina si proteine totale

Atunci cand nivelurile acestei proteine (care este extrem de importanta pentru ficat) sunt mai mici decat in mod normal, este posibil sa fie vorba despre o boala sau despre afectarea ficatului.

Bilirubina

Aceasta substanta este produsa atunci cand are loc descompunerea normala a globulelor rosii, trece prin ficat si este eliminata odata cu materiile fecale. Nivelul ridicat al bilirubinei poate semnala unele tipuri de anemie, boli sau leziuni hepatice.

GGT – gamma – glutamiltransferaza

Un nivel crescut al acestei enzime din sange poate anunta probleme la nivelul conductului biliar sau al ficatului.

LD – lactat deghidrogenaza

Cand nivelul acestei enzime din ficat este prea mare poate fi vorba de mai multe tulburari, insa in multe situatii semnaleaza leziuni hepatice.

PT – timpul protrombinei

„PT” se refera la timpul de care are nevoie sangele pentru a se coagula. Valoarea mare a PT poate fi semn al unor leziuni la nivelul ficatului.

Sanatatea ficatului – sfaturi si recomandari

Sanatatea ficatului poate sa fie afectata din mai multe cauze, de aceea este bine sa tinem cont de sfaturile si recomandarile specialistilor – inclusiv cele de a merge la analize pentru ficat. In primul rand, este esential sa renuntati pe cat posibil la fumat si la consumul exagerat de alcool. Trebuie sa evitati mancarurile grase si alimentatia excesiva, precum si dozele mari de vitamina A. De asemenea, este recomandat sa evitati consumul exagerat de sare.