Testosteronul este un hormon pe care il produc in principal gonadele (testiculele sau ovarele). Nivelurile de testosteron sunt in mod natural mult mai mari la persoanele de sex masculin decat la cele de sex feminin. Daca nivelul de testosteron este prea mare sau prea scazut, poate provoca anumite simptome.
Ce este testosteronul?
Testosteronul este un hormon pe care il produc in principal gonadele (organele sexuale). Mai precis, testosteronul este produs de testicule in cazul persoanelor de sex masculin si de ovare la persoanele de sex feminin.
Glandele suprarenale produc si hormonul dehidroepiandrosteron (DHEA), pe care corpul dumneavoastra il transforma in testosteron si estrogen.
Testosteronul este principalul androgen, ceea ce inseamna ca stimuleaza dezvoltarea caracteristicilor masculine. Nivelurile de testosteron sunt in mod natural mult mai mari la persoanele de sex masculin decat la persoanele de sex feminin.
Este testosteronul un steroid?
Testosteronul natural este un steroid, mai exact un steroid anabolic-androgen. Termenul „anabolic” face referire la constructia musculara, iar „androgen” se refera la caracteristicile sexuale masculine accentuate.
Unii sportivi si culturisti folosesc testosteron sintetic (steroizi anabolizanti), luand doze foarte mari in incercarea de a creste performanta sau de a-si schimba aspectul fizic. Utilizarea gresita a acestor medicamente poate provoca mai multe simptome neplacute si poate duce la probleme de sanatate periculoase pe termen lung, cum ar fi cheaguri de sange, accident vascular cerebral sau cresterea riscului de cancer de prostata.
Farmacistii Catena recomanda Ca-Mg-Zn forte de la Walmark, un supliment alimentar indispensabil sanatatii organismului. Acesta contine calciu si magneziu, doua minerale importante pentru sustinerea sistemului nervos, a sistemului osos si muscular, dar si pentru mentinerea sanatatii dintilor si a unei circulatii sangvine normale. Produsul contine si zinc, benefic pentru piele si pentru sistemul imunitar, alaturi de vitamina D, cu rol in absorbtia calciului in oase. Ca-Mg-Zn forte de la Walmark intareste imunitatea organismului, sprijina sistemul cardiovascular si intareste oasele.
Rolul testosteronului
Testosteronul este principalul hormon sexual la barbati si joaca o serie de roluri importante, cum ar fi:
-
dezvoltarea penisului si a testiculelor;
-
ingrosarea vocii in timpul pubertatii;
-
aparitia parului facial si pubian, incepand cu pubertatea – mai tarziu in viata, poate juca un rol in chelire;
-
dimensiunea si forta musculara;
-
cresterea si forta osoasa;
-
dorinta sexuala (libidoul);
-
productia de sperma.
Adolescentii cu prea putin testosteron pot sa nu experimenteze masculinizarea normala. De exemplu, organele genitale s-ar putea sa nu se mareasca, parul facial si corporal poate fi redus si vocea s-ar putea sa nu se ingroase in mod normal.
Testosteronul poate ajuta, de asemenea, la mentinerea unei dispozitii normale. Semnalele trimise de la creier catre glanda pituitara de la baza creierului controleaza productia de testosteron la barbati. Glanda pituitara transmite apoi semnale testiculelor pentru a produce testosteron. O „bucla prin care se primeste si se transmite feedbackul” regleaza indeaproape cantitatea de hormon din sange. Cand nivelul de testosteron creste prea mult, creierul trimite semnale catre hipofiza pentru a reduce productia.
Daca ati crede ca testosteronul este important doar la barbati, v-ati insela. Testosteronul este produs si in organismul femeilor, in ovare si glanda suprarenala. Este unul dintre cei cativa androgeni (hormoni sexuali masculini) la femei. Se crede ca acesti hormoni au efecte importante asupra:
-
functiei ovariene;
-
rezistentei oaselor;
-
comportamentului sexual, inclusiv asupra libidoului (desi in aceasta privinta dovezile nu sunt concludente).
Echilibrul adecvat dintre testosteron (impreuna cu alti androgeni) si estrogen este important pentru ca ovarele sa functioneze normal. Desi detaliile sunt incerte, este posibil ca androgenii sa joace si un rol important in functionarea normala a creierului (inclusiv in ce priveste starea de spirit, apetitul sexual si functia cognitiva).
Analiza de testosteron
Ce teste masoara nivelul de testosteron?
Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca ati putea avea niveluri neregulate de testosteron, acesta poate recomanda unul sau mai multe teste, si anume:
-
analiza de sange pentru testosteron total (aceasta se face de obicei dimineata, deoarece atunci nivelul de testosteron este cel mai ridicat);
-
analiza de sange pentru hormonul foliculostimulant (FSH);
-
analiza de sange pentru hormonul luteinizant (LH).
Care sunt nivelurile normale de testosteron in functie de varsta?
Tabelul de mai jos prezinta intervalele normale generale de testosteron, in functie de varsta si sex. Nivelul este masurat in nanograme pe decilitru (ng/dL).
Este important de retinut ca intervalele normale pentru nivelurile de testosteron pot varia in functie de tipul analizei de sange efectuate si de laboratorul in care se face aceasta. Medicul va lua intotdeauna in considerare intervalele normale ale laboratorului atunci cand interpreteaza rezultatele.
Niveluri normale de testosteron pentru persoanele de sex masculin:
Varsta
|
Valori normale pentru testosteron
|
> 1 an
|
> 12 ng/dL
|
1 – 5 ani
|
> 12 ng/dL
|
6 – 10 ani
|
> 25 ng/dL
|
11 – 15 ani
|
> 830 ng/dL
|
16 – 17 ani
|
102 – 1.010 ng/dL
|
18 – 99 de ani
|
193 – 824 ng/dL
|
Testosteron – valori normale
Testosteronul este sintetizat in organism din colesterol, dar daca aveti colesterolul mare, nu inseamna neaparat ca nivelul testosteronului va fi ridicat. Nivelurile de testosteron sunt controlate cu prea multa atentie de glanda pituitara din creier, pentru ca acest lucru sa se intample.
Testosteron – valori mari
Excesul de testosteron nu este o problema comuna in randul barbatilor. Acest lucru va poate surprinde, avand in vedere ceea ce oamenii ar putea considera dovezi evidente ale excesului de testosteron: furia in trafic si promiscuitatea sexuala.
O parte din aceste probleme pot fi urmarea dificultatii de a defini nivelurile „normale” de testosteron si comportamentul „normal”. Nivelurile sangvine de testosteron variaza dramatic in timp si chiar pe parcursul unei singure zile. In plus, ceea ce poate parea un simptom al excesului de testosteron poate de fapt sa nu aiba legatura cu acest hormon.
De fapt, cea mai mare parte a ceea ce stim despre nivelurile anormal de ridicate de testosteron la barbati provine de la sportivi care folosesc steroizi anabolizanti, testosteron sau hormoni inruditi, pentru a creste masa musculara si performanta atletica.
Problemele asociate cu niveluri anormal de ridicate de testosteron la barbati includ:
-
numar scazut de spermatozoizi, micsorarea testiculelor si impotenta (pare ciudat, nu-i asa?);
-
leziuni ale muschiului inimii si risc crescut de atac de cord;
-
marirea prostatei, cu dificultate la urinare;
-
boli hepatice;
-
acnee;
-
retentie de lichide, cu umflarea membrelor;
-
crestere in greutate, probabil legata partial de cresterea apetitului;
-
hipertensiune arteriala si colesterol marit;
-
insomnie;
-
dureri de cap;
-
cresterea masei musculare;
-
risc crescut de cheaguri de sange;
-
intarzierea dezvoltarii la adolescenti;
-
comportament neobisnuit de agresiv (desi nu este suficient studiat sau dovedit clar);
-
schimbari de dispozitie, euforie, iritabilitate, tulburari de judecata, iluzii.
Printre femei, poate cea mai frecventa cauza a unui nivel ridicat de testosteron este sindromul ovarului polichistic (SOP). Aceasta boala este comuna si afecteaza 6% pana la 10% dintre femeile aflate la premenopauza.
Ovarele femeilor cu SOP contin mai multe chisturi. Simptomele includ menstruatii neregulate, fertilitate redusa, par in exces sau aspru pe fata, extremitati, trunchi si zona pubiana, calvitie, piele intunecata, ingrosata, crestere in greutate, depresie si anxietate.
Femeile cu niveluri ridicate de testosteron, din cauza bolii sau a consumului de droguri, pot experimenta o scadere a dimensiunii sanilor si adancirea vocii, pe langa multe dintre problemele pe care le pot avea barbatii.
Testosteron – valori scazute
Nivelurile de testosteron mai scazute decat cele normale cauzeaza de obicei simptome doar la persoanele de sex masculin. Aceasta afectiune se numeste hipogonadism masculin.
Exista doua tipuri principale de hipogonadism masculin: clasic (congenital sau dobandit) si cu debut tardiv.
Hipogonadismul clasic masculin apare cand nivelurile de testosteron scad din cauza unei afectiuni medicale subiacente sau a leziunilor testiculelor, glandei pituitare sau hipotalamusului. De exemplu, o persoana se poate naste cu o afectiune (congenitala) care duce la un nivel scazut de testosteron, cum ar fi sindromul Klinefelter sau sindromul Kallmann, sau poate sa o dezvolte mai tarziu (dobandita), cum ar fi din cauza a ceva care ii schimba functionarea normala: testicule, hipotalamus sau glanda pituitara.
Hipogonadismul masculin cu debut tardiv apare atunci cand scaderea nivelului de testosteron este legata de imbatranirea generala si/sau afectiunile legate de varsta, in special obezitatea si diabetul de tip 2. Hipogonadismul cu debut tardiv afecteaza aproximativ 2% dintre barbatii cu varsta de peste 40 de ani.
Simptomele testosteronului scazut variaza in functie de varsta.
Cand ar trebui sa va adresati medicului
Daca credeti ca ati putea avea simptome de testosteron scazut sau exces de testosteron, discutati cu medicul. Acesta va poate recomanda anumite analize de sange sau va poate trimite la un specialist.
Surse:
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/understanding-how-testosterone-affects-men
https://www.health.harvard.edu/medications/testosterone--what-it-does-and-doesnt-do
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24101-testosterone