
Amorteala buzelor este un simptom care cel mai adesea se manifesta temporar, avand cauze banale care nu sunt de natura sa ingrijoreze, insa poate fi o consecinta a unor probleme de sanatate mai mult sau mai putin grave. Spre exemplu, este firesc sa aveti buze amortite dupa ce ati stat mai mult timp in frig sau in urma expunerii la un mediu uscat, la fel si in urma consumului unor alimente picante sau al unor bauturi tari. In astfel de conditii amorteala buzelor se manifesta timp de cateva minute si nu constituie motiv de ingrijorare, insa in acest material vom vorbi in special despre cauzele mai serioase, care necesita toata atentia.
Principalele cauze pentru amorteala buzelor
Exista multe situatii care pot duce la amorteala buzelor, iar pentru a le include pe toate in lista de mai jos, le-am grupat in categorii specifice, dupa cum urmeaza:
In multe cazuri, persoanele cu buze amortite au acest mic inconvenient din cauza unei probleme comune numita „cheilita”. Este termenul medical folosit pentru buzele crapate, pentru care exista mai multi factori determinanti.
Astfel, expunerea prelungita la temperaturi scazute sau la un mediu cu umiditate scazuta poate cauza amorteala buzelor, care se crapa usor in astfel de conditii, intrucat se deshidrateaza.
De asemenea, persoanele care obisnuiesc sa isi linga des buzele sau sa le muste usor se confrunta cu o astfel de problema. De aceasta data, cauza o constituie enzimele din saliva, care irita pielea buzelor si determina aparitia crapaturilor.
Fiind vorba de mici leziuni intr-o zona cu o inervatie bogata este normal ca aparitia crapaturilor sa determine amorteala buzelor.
Farmacistii Catena recomanda Rilastil Xerolact balsam pentru buze. Balsam pentru buze emolient si protectiv, cu unt de shea in proportie de 15%. Pentru buze foarte uscate si crapate. Emolient si protector, cu actiune intensiva, creat special pentru buzele foarte uscate sau cu crapaturi superficiale. Prin crearea unui strat protector, produsul reda elasticitatea buzelor, lasându-le catifelate si hidratate.
Persoanele alergice au frecvent buze amortite ca urmare a contactului la nivelul fetei sau gurii cu alergenii la care sunt sensibile. Se elibereaza astfel o cantitate mare de histamina care provoaca reactii alergice specifice, printre care se numara si amorteala buzelor. Astfel, pacientii cu alergii alimentare pot avea buze amortite in urma consumului de alimente ce contin substantele la care sunt sensibili, insa acelasi lucru se poate intampla si in cazul persoanelor cu alergie la anumite substante care pot fi prezente in atmosfera, intrand astfel in contact cu pielea.
De asemenea, amorteala buzelor poate fi cauzata si de folosirea unor produse cosmetice, daca acestea contin substante chimice la care utilizatorul are alergie.
-
Deficientele nutritionale
Amorteala buzelor poate fi si un simptom al unor carente de vitamine si minerale aparute pe fondul unei alimentatii deficitare, care nu contine suficienti nutrienti esentiali. Unii dintre acesti nutrienti indeplinesc roluri importante in functionarea sistemului nervos, iar in lipsa unor cantitati optime este firesc sa apara si manifestari neurologice care se pot manifesta si prin amorteala buzelor.
Astfel, persoanele cu deficiente de vitamina B12 sau/si calciu pot avea buze amortite, precum si simptome ca oboseala, slabiciunea si dificultatile de concentrare, pe fondul tulburarilor neurologice asociate acestor carente.
De asemenea, deficienta de fier sau/si vitamina B9 afecteaza oxigenarea organelor si tesuturilor, inclusiv a nervilor, constituind astfel o alta cauza pentru amorteala buzelor.
Aparitia herpesului bucal este urmarea unei infectii cauzate de virusul herpes simplex de tip 1, care se localizeaza cel mai adesea pe buze sau in coltul gurii, iar uneori in interiorul cavitatii bucale. Infectia debuteaza cu senzatia de furnicaturi sau mancarimi la nivelul buzelor, urmate apoi de formarea unor vezicule cu lichid, care se sparg si formeaza cruste. In acest caz, amorteala buzelor se explica prin afectarea nervilor si vaselor de sange in urma procesului inflamator sau a leziunilor aparute ca urmare a spargerii veziculelor cu lichid.
-
Traumatismele sau leziunile
Amorteala buzelor este un simptom obisnuit pentru practicantii sporturilor de contact, care sufera frecvent traumatisme la nivel facial in timpul meciurilor sau antrenamentelor. Desigur, orice astfel de lovitura receptionata de oricine, indiferent daca practica sau nu sporturi de contact, lezeaza in mai mare sau mai mica masura nervii si vasele de sange, conditii in care apare amorteala buzelor.
Si arsurile usoare, precum cele provocate de mancarea sau bauturile prea fierbinti, cauzeaza leziuni similare, implicit amorteala buzelor.
Nu in ultimul rand, pacientii care au suferit interventii chirurgicale la nivelul fetei sau cavitatii bucale pot avea buze amortite timp de cateva zile dupa operatie, pe fondul afectarii temporare a sensibilitatii nervoase si a circulatiei.
-
Unele afectiuni neurologice
Trecem deja la cauze mai serioase care pot determina amorteala buzelor, iar in aceasta categorie intra si afectiunile neurologice, caracterizate de anumite disfunctii la nivel nervos. Astfel, pacientii care au suferit un accident vascular cerebral pot avea buze amortite daca a fost afectata acea zona a creierului care controleaza nervii faciali. Totodata, scleroza multipla, caracterizata prin deteriorarea progresiva si ireversibila a tecilor de mielina care protejeaza nervii, poate cauza la un moment dat amorteala buzelor, daca procesul degenerativ afecteaza nervii faciali.
Si pacientii cu nevralgie trigeminala se confrunta deseori cu amorteala buzelor, asociata de aceasta data cu o durere intensa indusa de nervul trigemen – unul din cei mai importanti nervi cranieni.
-
Administrarea anumitor medicamente
Amorteala buzelor poate fi si un efect secundar al anumitor medicamente care afecteaza temporar sensibilitatea nervoasa. Cel mai cunoscut exemplu este administrarea unor anestezice, care preceda unele proceduri stomatologice sau interventii chirurgicale minore, si are scopul de a reduce sensibilitatea nervilor pentru ca pacientul sa nu simta durere.
In acelasi timp, citostaticele administrate pacientilor oncologici care fac chimioterapie precum si radioterapia la nivelul capului sau gatului pot avea ca efect secundar amorteala buzelor.
Acelasi lucru il putem spune si despre medicamentele impotriva convulsiilor sau despre cele prescrise pentru tratarea depresiei.
Cum se trateaza eficient amorteala buzelor
Dupa cum ati putut constata din capitolul anterior, exista o serie de cauze care pot provoca amorteala buzelor, iar acestea sunt din cele mai diverse. Prin urmare putem sa vorbim si de o gama la fel de variata de remedii, care se aleg in functie de cauza. Pentru aceasta este necesara mai intai stabilirea unui diagnostic, care pe langa anamneza si examinarea fizica, presupune o serie de investigatii, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.
Principalele optiuni terapeutice asociate cauzelor diagnosticate sunt urmatoarele:
-
Creme si balsamuri hidratante
Este remediul recomandat in tratamentul buzelor crapate in urma expunerii la frig, vant sau un mediu cu umiditate scazuta. Ideal ar fi ca aceste produse sa fie aplicate inaintea expunerii, pentru a proteja buzele, insa daca acestea sunt deja crapate, le hidrateaza si grabesc vindecarea.
-
Administrarea de antihistaminicele
Medicamentele antihistaminice sunt principala optiune de tratament pentru ameliorarea reactiilor alergice, printre care am aratat ca se numara si amorteala buzelor. Aceste medicamente blocheaza receptorii de histamina si astfel se amelioreaza reactiile alergice care se declanseaza din cauza acestei substante secretate la contactul cu alergenii.
In cazul pacientilor cu deficiente nutritionale, principalul scop al tratamentului este eliminarea carentelor care cauzeaza simptomele specifice. In primul rand se recomanda o dieta bogata in elementele nutritive care lipsesc din organism, iar uneori este necesara sustinerea dietei cu suplimente alimentare, care contin acei nutrienti in cantitati mai mari.
-
Tratament antiviral impotriva herpesului
Este indicat ca un astfel de tratament sa inceapa inca de la primele semne ale aparitiei herpesului, pentru ca astfel se limiteaza efectele negative si se scurteaza perioada de vindecare.
-
Tratamente specifice afectiunilor diagnosticate
Daca amorteala buzelor este asociata cu o problema neurologica sau orice alta afectiune, tratamentul se concentreaza asupra cauzei, iar optiunile terapeutice difera de la caz la caz.