Amigdalele sunt agregate de tesut limfoid care actioneaza drept linie primara de aparare, fiind parte integranta a sistemului imunitar. Acestea produc anticorpi indreptati impotriva agentului de natura patogena, continand un numar mare de limfocite. In organism, exista mai multe tipuri de amigdale, dupa cum urmeaza:
-
Amigdale palatine: cele mai voluminoase, situate in partea laterala si mediala a omusorului;
-
Amigdale nazofaringiene (vegetatii adenoide): situate la nivelul foselor nazale;
-
Amigdale linguale: situate la baza limbii;
-
Amigdale tubare: situate la nivelul trompei lui Eustachio;
-
Amigdale velopalatine: situate pe fata posterioara a valului palatin (palatul moale).
De obicei, cele mai multe afectiuni intereseaza amigdalele palatine, cele doua mase ovale care se gasesc in spatele gatului. Cu toate acestea, inflamatia poate aparea la nivelul tuturor acestor agregate limfoide, indicand, de cele mai multe ori, o etiologie infectioasa virala sau bacteriana.
Amigdalele sunt agregate de tesut limfoid, iar principalul rol al acestora este de participa, drept prima linie de aparare, la elaborarea raspunsului imunitar. Formatiunile palatine se gasesc atat in partea dreapta, cat si in partea stanga (formatiuni pereche) a gatului, fiind singurele amigdale care pot fi vazute cu ochiul liber in momentul deschiderii cavitatii bucale. Vegetatiile adenoide pot fi vizualizate doar prin rinoscopie, iar cele linguale se gasesc la baza limbii, pe suprafata sa posterioara. In practica clinica, aceste structuri limfoide sunt uneori numite inelul Waldeyer, ca urmare a faptului ca formeaza un inel in jurul deschiderii catre faringe, de la gura si nas.
Naturalis Septocalmin metilen are efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale (datorita uleiului esential de eucalipt). Naturalis Septocalmin cu albastru de metilen contine un amestec complex de uleiuri esentiale cu vitamina C, extract de propolis si vitamina B6.
In cursul ontogeniei, amigdalele deriva din cea de-a doua punga faringiana, in mod obisnuit in jurul celei de-a IV-a sau de-a V-a luna de gestatie. Prezente la nastere, amigdalele tind sa atinga dimensiunea maxima intre anii 6 si 8 de viata. Din punct de vedere imunologic, aceste structuri (amigdale si vegetatiile adenoide) sunt cele mai active intre anii 4-12 de viata. De obicei, dupa primul deceniu de viata, agregatele limfoide incep sa se atrofieze si isi pierd din functionalitate. Drept urmare, se poate considera faptul ca la un adult, amigdalele au o implicatie relativ redusa in raspunsul imunitar, reprezentand mai degraba o bariera fizica in calea agentului patogen.
Amigdale – rol si functii in organism
Inainte de toate, aceste amigdale, fiind formate din tesut limfoid, actioneaza drept o prima linie de aparare impotriva agentilor potential patogeni inhalati sau ingerati. Cu toate acestea, datorita localizarii si distribuirii anatomice, ele mai indeplinesc si alte functii importante, cum ar fi:
-
Producerea de anticorpi, ca urmare a continutului crescut de leucocite, ceea ce ajuta atat la neutralizarea patogenului, cat si la producerea de anticorpi cu memorie;
-
Deoarece se situeaza la intrarea in faringe, amigdalele palatine reprezinta o bariera fizica si ingreuneaza accesul patogenilor care patrund in corp prin ingestie sau inhalare;
-
Pe suprafata amigdalelor, se gasesc celule specializate de captare a antigenului care poarta numele de celule M. Dupa ce recunosc antigenul, celulele M activeaza celulele T si B aflate in amigdale si declanseaza raspunsul imun;
-
Celulele B din amigdale servesc si la biosinteza de IgA, anticorp care joaca rol vital in ceea ce priveste functia imunitara a mucoasei din zona;
-
Exista studii care sustin ca aceste amigdale, pe langa agregatele limfatice situate la nivelul tractului gastrointestinal (placile lui Peyer), pot monitoriza populatiile de bacterii localizate la nivelul intestinului, prevenind cresterea si inmultirea excedentara a acestora;
-
Amigdalele au un epiteliu ciliat multistratificat, ceea ce inseamna ca au si rolul de a favoriza tusea, expectoratia, eliminarea sau inghitirea mucusului;
-
Amigdalele joaca un rol semnificativ drept bariera impotriva patrunderii agentilor patogeni la nivelul plamanilor si altor organe de importanta vitala.
Septocalmin Islandica – datorita extractului de Cetraria islandica are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse.
In unele cazuri, ca urmare a involutiei, pot exista persoane care nu au deloc amigdale. Cu toate acestea, persoanele cu amigdale atrofiate sau inexistente nu prezinta niciun fel de probleme de sanatate, intrucat aceste agregate limfoide oricum si-au pierdut deja functia, devenind artefacte tisulare.
Afectiuni ce pot aparea la nivelul amigdalelor
Exista mai multe afectiuni care pot interesa aceste amigdale, cu mentiunea ca cel mai frecvent afectate sunt agregatele limfoide palatine. De asemenea, incidenta afectarii amigdalelor pare a fi mult mai mare in randul copiilor, probabil ca urmare a faptului ca aceste mase de tesut ajung sa atinga maximul de dezvoltare in perioada copilariei.
Amigdalita
Amigdalita este cea mai frecventa afectiune aparuta la nivelul amigdalelor palatine este amigdalita. Cauzele se pot extinde de la infectii virale comune, pana la infectii bacteriene si chiar fungice, iar patologia implica inflamarea acestor structuri. Amigdalele apar rosii, tumefiate, cu depozite albicioase si de culoare galbena pe suprafata. Durerea in gat este prezenta, in asociere cu febra, cresterea in volum a ganglionilor limfatici cervicali, dificultate la deglutitie.
Tonsioliti (pietre pe amigdale)
Tonsiolitii sunt depozite albicioase, cu miros respingator, care se dezvolta in criptele localizate la nivelul amigdalelor. Se considera ca se formeaza ca urmare a cresterii bacteriene si a faptului ca resturile celulare sunt retinute la acest nivel. De obicei, o persoana cu pietre pe amigdale nu prezinta simptome, dar se poate ajunge la halitoza, otalgie si senzatia de corp strain.
Adenoidita
Reprezinta inflamatia vegetatiilor adenoide (amigdala faringiana Luschka). Este o afectiune ce apare frecvent la sugari si copii mici, iar etiologia este de cele mai multe ori virala. Totusi, are potentialul de a aparea si ca urma a infectiei bacteriene cu Streptococcus, Pneumococcus si alte bacterii gram-pozitive.
Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitori, sub forma de drajeuri de supt, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale.
Abcesul peritonsilar
Descrie acumularea de puroi la nivelul spatiului dintre amigdalele palatine si gat. Abcesul tinde sa apara in momentul in care infectia patrunde in capsula amigdala si, ulterior, se extinde si in spatiul periamigdalian. In anumite cazuri, poate fi necesara incizia chirurgicala si drenajul unui astfel de abces.
Sfaturi pentru sanatatea amigdalelor
Pentru amigdale sanatoase si pentru a reduce incidenta afectarii lor, se recomanda:
Mentinerea unei igiene orale corespunzatoare (atat a dintilor, cat si limbii), folosirea zilnica a apei de gura si atei dentare;
-
Hidratarea optima, pentru a evita xerostomia (poate duce la amigdale uscate);
-
Evitarea consumului de alcool si fumatului;
-
Evitarea inhalarii de compusi volatili iritanti, care se pot depune pe amigdale;
-
Evitarea contactului cu persoane care prezinta semne de boala.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279406/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539792/
https://www.pristyncare.com/blog/functions-of-tonsils-pc0135/
https://www.verywellhealth.com/what-are-tonsils-1191861
https://www.healthline.com/health/tonsils-and-adenoids
https://my.clevelandclinic.org/health/body/23459-tonsils