Amigdale inflamate – metode de tratament si sfaturi pentru preventie in sezonul rece

Amigdale inflamate – metode de tratament si sfaturi pentru preventie in sezonul rece Amigdale inflamate – metode de tratament si sfaturi pentru preventie in sezonul rece

Ultima actualizare: 20 noiembrie 2024

O afectiune comuna, in special in sezonul rece, este amigdalita. In practica medicala, termenii care se termina cu sufixul „-ita” indica o inflamatie, iar in cazul de fata prin „amigdalita” putem intelege „amigdale inflamate”. Amigdalele palatine fac parte din sistemul imunitar si joaca rol foarte important in apararea impotriva infectiilor tractului respirator superior actionand precum o bariera impotriva agentilor patogeni care patrund in organism prin cavitatea bucala si nas. In ciuda rolului lor protector, amigdalele sunt susceptibile la inflamatie, in special in sezonul rece cand incidenta infectiilor tractului respirator superior este foarte ridicata (gripa, raceli comune).


Amigdale inflamate – cauze si factori de risc

Persoanele se prezinta cu amigdale inflamate de obicei in contextul unei infectii – fie de natura virala, fie de natura bacteriana. Cele mai frecvente cauze virale sunt de obicei speciile care duc la raceli obisnuite, cum ar fi rinovirusul, virusul sincitial respirator, adenovirusul si speciile de coronavirusuri. Alte cauze virale includ virusul Epstein-Barr (care provoaca mononucleoza) si citomegalovirusul, virusul rubeolic. Infectiile bacteriene care duc la amigdale umflate sunt cele cu Streptococcus pyogenes (streptococ β-hemolitic de grup A), Staphylococcus aureus, alaturi de Streptococcus pneumoniae si Haemophilus influenzae.

La persoane nevaccinate, si infectia cu Corynebacterium diphtheriae ar trebui avuta in vedere drept o posibila cauza pentru amigdale inflamate. De asemenea, la persoanele care si-au inceput viata sexuala, infectia cu HIV, Treponema pallidum, Neisseria gonorrhoeae, precum si infectia cu Chlamydia trachomatis, trebuie avuta in vedere drept potentiala cauza pentru amigdalita, in special in contextul excluderii celorlalti agenti patogeni. Tuberculoza s-a asociat, de asemenea, cu amigdalita recurenta (episoade periodice de amigdale inflamate, cu simptome asociate), iar din acest motiv specialistul ar trebui sa evalueze daca persoana are sau nu tuberculoza asociata.

Amigdale inflamate – metode si alternative de tratament

Tratamentul pentru amigdale inflamate depinde de cauza de baza, intrucat se poate observa ca are etiologie fie virala (cel mai adesea), fie bacteriana. Diagnosticul corect, care include testele de laborator pentru identificarea agentului patogen, este esential pentru a stabili tratamentul in caz de amigdale inflamate.

Tratament medicamentos in caz de amigdale inflamate

  • Antibiotice in caz de amigdalita bacteriana, mai ales cea cauzata de Streptococcus pyogenes (amoxiciclina si penicilina raman primele optiuni terapeutice, avand eficienta ridicata si un profil favorabil de siguranta). In cazul in care persoana cu amigdale inflamate are si alergie la penicilina, se pot utiliza alternative cum ar fi clindamicina sau azitromicina. Este deosebit de important ca tratamentul antibiotic sa fie urmat pe intreaga durata recomandata de catre medic, chiar daca simptomele asociate cu amigdale inflamate au disparut;
  • In amigdalita virala, tratamentul este in general simptomatic. In cazuri foarte rare, mai ales cand infectia cu virusul Epstein-Barr duce la amigdale inflamate, se poate lua in considerare si tratamentul antiviral, insa acesta nu este unul de rutina;
  • Analgezice si antipiretice, cum ar fi paracetamolul si ibuprofenul, pentru a ameliora durerea si febra asociate. Ibuprofenul are efect antiinflamator, ceea ce poate fi benefic in reducerea edemului amigdalelor, durerii si dificultatilor la inghitire;
  • Spray-uri, pastile si solutii antiseptice, pentru a ameliora simptomele locale, contribuind la reducerea inflamatiei si disconfortului asociat. Ingrediente antiseptice precum clorhexidina limiteaza cresterea bacteriana in cavitatea bucala si ajuta la reducerea simptomelor asociate cu amigdale inflamate.

Tratament conservator in caz de amigdale inflamate

  • Gargara cu solutii saline ajuta la curatarea zonei afectate de mucusul in exces, precum si la eliminarea bacteriilor, reducerea iritatiei;
  • Hidratarea corespunzatoare previne uscarea mucoasei si faciliteaza eliminarea agentilor ce au dus la amigdale inflamate. Este recomandat consumul de apa, ceaiuri calde si supe;
  • Se recomanda evitarea eventualilor iritanti care pot exacerba simptomele: fumul de tigara, aerul poluat, aerul rece, alcoolul. Pe langa faptul ca pot agrava inflamatia amigdalelor, ceea ce exacerbeaza simptomele, pot slabi suplimentar bariera naturala de protectie a mucoasei bucale.

Tratament chirurgical in caz de amigdale inflamate

  • Tonsilectomia, adica indepartarea chirurgicala a amigdalelor, este rezervata doar in cazurile de amigdalita severa care nu raspunde la tratament medicamentos sau in amigdalita cronica recurenta. Interventia este indicata si in cazul de obstructie a cailor respiratorii cauzata, spre exemplu, de hipertrofia amigdalelor (sindromul de apnee obstructiva in somn). Persoanele cu amigdale inflamate care apeleaza la tonsilectomie ar trebui sa aiba in vedere ca exista si riscuri postoperatorii, cum ar fi durerea severa, sangerarile, riscul crescut de infectie.

Amigdale inflamate – sfaturi pentru preventie in sezonul rece

Intrucat este mai usor sa previi decat sa tratezi, preventia joaca un rol foarte important in ceea ce priveste reducerea riscului de a dezvolta afectiuni respiratorii infectioase, mai ales in sezonul rece, si ulterior amigdale inflamate. Pentru a limita riscul de a dezvolta amigdale inflamate, se recomanda urmatoarele:

Intarirea sistemului imunitar

Un sistem imunitar puternic este esential pentru a preveni infectiile cu agenti patogeni. Asadar, se recomanda adoptarea unei alimentatii echilibrate, care sa asigure necesarul de vitamine (mai ales C si D), minerale si antioxidanti. In lipsa unui aport alimentar adecvat, se poate opta pentru suplimente cu vitamine. Consumul de fructe, legume proaspete, cereale integrale si proteine de calitate este esential pentru a va fortifica sistemul imunitar si pentru a va pregati pentru sezonul rece!

Igiena respiratorie si limitarea contactului cu persoane bolnave

Igiena respiratorie – adica spalarea frecventa a mainilor, evitarea atingerii fetei, purtarea mastii de protectie (care acopera nasul si gura) in spatiile publice aglomerate – este foarte importanta. Bineinteles, pentru a reduce riscul de infectii respiratorii si amigdale inflamate, ar trebui sa fie limitat contactul cu persoanele bolnave sau care prezinta simptome asociate unei infectii active.

Hidratarea optima si evitarea aerului uscat

In sezonul rece, aerul devine mult mai uscat, ceea ce poate implicit sa usuce si mucoasa nasului, slabind bariera naturala de protectie a acestuia. Utilizarea unui umidificator in spatiile din casa si consumul regulat de lichide previne uscarea excesiva a mucoasei nazale si bucale, asadar va reduce si riscul de infectii respiratorii si amigdale inflamate.

Evitarea factorilor potential iritanti si a fluctuatiilor bruste de temperatura

Pentru a reduce riscul infectiilor respiratorii, se recomanda evitarea expunerii prelungite atat la temperaturi scazute, cat si fluctuatii mari de temperatura. Fumatul si inhalarea de poluanti (mai ales cei din atmosfera) irita caile respiratorii, crescand riscul de amigdalita. Uscarea mucoasei de la nivelul nasului este un important factor de risc, cel putin in sezonul rece, pentru infectiile respiratorii care pot duce si la amigdale inflamate.

Vaccinarea antigripala si igiena personala

Vaccinarea antigripala anuala reduce riscul de infectii respiratorii virale care pot duce, ulterior, si la amigdalita secundara. Spalarea frecventa a mainilor este o masura de baza pentru a preveni transmiterea si contractarea agentilor patogeni, virali sau bacterieni, care pot duce la amigdale inflamate.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544342/

https://www.msdmanuals.com/professional/ear-nose-and-throat-disorders/oral-and-pharyngeal-disorders/tonsillopharyngitis

https://www.frontiersin.org/journals/surgery/articles/10.3389/fsurg.2023.1221932/full

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tonsillitis/symptoms-causes/syc-20378479

https://www.webmd.com/oral-health/tonsillitis-symptoms-causes-and-treatments

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21146-tonsillitis

https://www.nhs.uk/conditions/tonsillitis/