Scara pH-ului masoara nivelul de aciditate si alcalinitate, pH-ul normal al organimului uman fiind 7 (neutru). pH-ul este considerat acid cand valorile sale se situeaza intre 0 si 6,9, iar cand valorile se incadreaza intre 7,1 si 14, pH-ul este alcalin. Echilibrul acido-bazic al organismului reprezinta un aspect deosebit de important pentru mentinerea sanatatii, iar unele diete, respectiv alimente, il pot influenta.
Important de avut in vedere este si urmatorul aspect referitor la alimentele acide, si asta deoarece, de cele mai multe ori, se face o confuzie intre alimentele cu pH acid si acelea cu efect acidifiant asupra organismului, atunci cand sunt, practic, metabolizate. Sa luam exemplul freshului de portocale, care, desi are pH acid, in momentul in care ajunge in organism, efectul sau este unul alcalinizant, potentialul acidifiant sau alcalinizant al unui aliment fiind dat de continutul sau in minerale. Daca suferiti de afectiuni precum reflux gastroesofagian, gastrita sau ulcer, atunci insa trebuie sa evitati consumul de alimente acide.
Lista completa de alimente acide
Pentru a masura modul in care alimentele actioneaza asupra organismului, se foloseste metoda PRAL – potential renal acid load, care se bazeaza pe excretia urinara de acid uric sau pe incarcatura acida pe care rinichii trebuie sa o elimine, astfel incat sa mentina echilibrul pH-ului organismului. Mai exact, indicele PRAL corespunde cantitatii de acizi eliminate de rinichi, dupa ce s-au consumat 100 g de alimente, si se calculeaza printr-o metoda specifica, ce are in vedere mineralele acide si bazice dintr-un anumit aliment, fie ca este vorba de alimente acide, fie de alimente alcaline.
Asadar, daca discutam despre alimente acide (cu pH acid), care au, totodata, potential acidifiant, aici amintim sucurile carbogazoase, carnea rosie si procesata, alimentele de tip fast-food, branzeturile, mai ales parmezanul si branzeturile fermentate, galbenusul de ou, arahidele, nucile, spaghetele, orezul alb, pestele si fructele de mare.
Desi majoritatea fructelor sunt acide, ele au efect alcalinizant asupra organismului cand sunt consumate, insa aciditatea initiala poate cauza probleme la nivel gastrointestinal, agravand simptomele deja existente ale unor afectiuni precum refluxul gastroesofagian sau ulcerul.
Farmacistii Catena recomanda Gastrocalmin Naturalis, supliment alimentar ce contribuie la ameliorarea hiperaciditatii gastrice si la mentinerea confortului digestiv. Comprimatele masticabile, cu gust de menta, contin carbonat de calciu, carbonat de magneziu, extract din radacina de lemn-dulce si extract din flori de musetel.
Alimente acide/cu puternic efect acidifiant
O dieta care include prea multe alimente acide sau cu potential acidifiant (nu neaparat cu pH acid) poate cauza aparitia pietrelor la rinichi, numite pietre din acid uric. De asemenea, aciditatea crescuta poate deteriora muschii si oasele, deoarece oasele contin calciu, pe care organismul il utilizeaza pentru a restabili echilibrul pH-ului sangvin, cand acesta devine acid.
Alimentele cu pH acid, precum citricele si rosiile, ar trebui evitate doar daca suferiti de reflux gastroesofagian, gastrita sau ulcer. Tot in cazul prezentei acestor afectiuni, trebuie evitate alimentele prajite, care contin foarte multe grasimi, sosurile pentru salate, sosurile cu smantana, condimentele si lactatele cu un continut ridicat de grasimi.
Alte alimente cu puternic efect acidifiant
-
Sucurile carbogazoase
-
Parmezanul
-
Galbenusul de ou
-
Branzeturile maturate, care trec printr-un proces indelungat de fermentare, precum cele cu mucegai, sortimentele care contin condimente, branza cheddar etc.
Alimente acide/cu efect acidifiant moderat
In general, legumele au un pH alcalin, insa uneori, cand sunt gatite sau preparate intr-un anumit mod, acestea pot deveni acide (de exemplu, castravetii murati, varza murata si, in general, muraturile).
Alte alimente cu efect acidifiant moderat
-
Carnea de vita
-
Carnea de curcan
-
Carnatii
-
Nucile
-
Arahidele
-
Pastele.
Alimente slab acide
Doar pentru ca alimentele au pH acid sau potential acidifant, asta nu inseamna ca nu trebuie sa le mai consumati sau sa le excludeti din dieta, optand doar pentru dieta alcalina. Cheia este sa pastrati echilibrul si sa oferiti organismului aportul necesar de vitamine, minerale, carbohidrati si proteine, astfel incat sa fiti sanatosi si sa va simtiti bine.
Alte alimente slab acide
-
Untul
-
Uleiul de masline
-
Orezul alb
-
Painea integrala.
-
Lintea.