Alimente care scad VSH-ul

Alimente care scad VSH-ul Alimente care scad VSH-ul

Ultima actualizare: 27 decembrie 2023

VSH este un acronim pentru „viteza de sedimentare a hematiilor”, folosit pentru a denumi o analiza de sange care evalueaza nivelul inflamatiei din organism. Un nivel crescut al VSH-ului indica existenta unei infectii in organism sau a unei boli inflamatoare si impune anumite masuri pentru prevenirea riscurilor asociate. Consumul unor alimente care scad VSH-ul este una din aceste masuri, asupra careia vom insista si noi in randurile urmatoare.

Va vom dezvalui care sunt cele mai eficiente alimente care scad VSH-ul, precum si cateva informatii despre acest indicator si valorile de referinta.

Informatii generale despre VSH

VSH-ul se stabileste printr-un test de sange inclus de obicei in setul analizelor de baza, ce masoara viteza cu care globulele rosii din sange, numite si hematii, se depun sub forma de sediment pe parcursul a 60 de minute. In scop preventiv, este recomandata efectuarea acestui test o data pe an si totodata VSH-ul se face pentru confirmarea unor suspiciuni de infectie sau inflamatie in organism, ajutand la stabilirea unui diagnostic. Daca nivelul VSH-ului este peste limita normala, acesta este un semn clar ca ceva nu este in regula in organism.

CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA*) contribuie la functia normala a inimii.

Alimentele care scad VSH-ul pot contribui la prevenirea unor astfel de probleme si pot ameliora inflamatia, insa nu pot inlocui tratamentul recomandat impotriva infectiilor sau afectiunilor inflamatorii.

VSH – valori de referinta

VSH-ul se masoara in milimetri pe ora iar valorile de referinta considerate normale difera in functie de varsta, sex si starea de sanatate.

Astfel, in cazul copiilor, valoarea de referinta VSH-ului este cuprinsa intre 0 si 10 mm/h, iar in cazul femeilor nu trebuie sa depaseasca 20 mm/h, pana la varsta de 50 de ani, si 30 mm/h, peste aceasta varsta.

In ceea ce-i priveste pe barbati, valoarea de referinta a VSH-ului este intre 0 si 15 mm/h, pana la varsta de 50 de ani, si intre 0 si 20 mm/h, in cazul celor trecuti de 50 de ani.

Daca sunt constatate depasiri usoare alea acestor valori de referinta, alimentele care scad VSH-ul pot readuce la normal viteza de sedimentare a globulelor rosii.

Pentru buna functionare a inimii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.* Coenzima Q10 + Omega 3 este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

VSH marit - cauze si factori de risc

Cauza principala a VSH-ului marit o reprezinta procesul inflamator, care determina sistemul imunitar sa produca o cantitate mai mare de proteine de faza acuta si imunoglobuline. Acestea interactioneaza cu hematiile formand mici conglomerate cu o greutate mai mare, care determina cresterea vitezei de sedimentare.

Ca factori de risc putem enumera sarcina, varsta inaintata, perioada menstruatiei, obezitatea, diabetul, hipertensiunea arteriala, fumatul, consumul de alcool si administrarea unor medicamente.

De asemenea, o dieta saraca in alimente care scad VSH-ul reprezinta un alt factor de risc demn de luat in considerare.

VSH marit? Consumati alimente care scad VSH-ul!

Alimentele care scad VSH-ul nu au capacitatea de a inlatura cauza care a declansat procesul inflamator, dar pot reduce inflamatia, ameliorand simptomele neplacute asociate acesteia si  grabind vindecarea.

In general, alimentele care scad VSH-ul contin substante antiinflamatoare sau cu efect antioxidant si sunt componente importante ale oricarei diete sanatoase. Asa cum am promis, continuam cu o trecere in revista a celor mai cunoscute alimente care scad VSH-ul si a modului in care acestea actioneaza.

Pestele gras

Pestele gras este unul din cele mai eficiente alimente care scad VSH-ul, datorita continutului ridicat de acizi grasi Omega-3. Acestia sunt cunoscuti prin prisma puternicului efect antiinflamator, actionand prin blocarea productiei de substante care cauzeaza inflamatia.

Prin urmare somonul heringul, sardinele, ansoa, scrumbia si macroul pot fi inclusi in lista alimentelor care scad VSH-ul, fiind pesti cu o carne mai grasa.

Farmacistii Catena recomanda Omega 3 forte 1 000 mg, o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii.

Fructele si legumele bogate in antioxidanti

Fructele si legumele constituie o alta categorie importanta de alimente care scad VSH-ul, cu cat contin o cantitate mai mare de antioxidanti. Este vorba de substante ce reduc stresul oxidativ datorat radicalilor liberi, care constituie o alta cauza inflamatiei. Radicalii liberi sunt produse reziduale rezultate in urma proceselor metabolice din organism, care oxideaza celulele, modificand-le structura si afectand functiile acestora. Acest proces se numeste stres oxidativ si sta la baza unor boli inflamatorii, care pot fi prevenite prin neutralizarea radicalilor liberi de catre substantele antioxidante din alimentele care scad VSH-ul.

Din aceasta perspectiva, spanacul, broccoli, sparanghelul, conopida, morcovii si rosiile pot fi considerate alimente care scad VSH-ul in mod eficient.

Dintre fructe, afinele capsunele, rodiile, kiwi, murele, citricele, au un continut bogat de antioxidanti, astfel ca pot fi considerate si ele alimente care scad VSH-ul.

Turmericul

Turmericul contine curcumina – o alta substanta cu puternice efecte antiinflamatoare si antioxidante. Din acest motiv, turmericul se adauga pe lista alimentelor care scad VSH-ul, fiind folosit pe post de condiment. Pentru o mai buna absorbtie a curcuminei este recomandat ca turmericul fie folosit in combinatie cu piperul negru.

Prin asociere, orice preparat culinar care contine turmeric poate fi considerat la randul sau un aliment care scade VSH-ul.

Uleiul de masline

Uleiul de masline contine compusi polifenolici si acizi grasi mononesaturati care au efecte antiinflamatoare si antioxidante – doua caracteristici esentiale pentru alimentele care scad VSH-ul. In afara de acest beneficiu, uleiul de masline reduce riscul de boli cardiovasculare si totodata mentine sanatatea creierului, prevenind declinul cognitiv ce poate aparea odata cu inaintarea in varsta.

Ceapa si usturoiul

Ceapa si usturoiul sunt doua dintre cele mai des folosite ingrediente culinare, recunoscute nu doar pentru aroma lor, ci si pentru beneficiile pentru sanatate. Au un continut bogat de substante antiinflamatoare si antioxidante, ce le asigura un loc in lista alimentelor care scad VSH-ul. In plus, au proprietati antibacteriene si antivirale prevenind aparitia infectiilor sau ameliorand efectele acestora, contribuind si pe aceasta cale la scaderea VSH-ului.

Ghimbirul

Ghimbirul face parte in aceeasi familie cu turmericul despre care am vorbit mai devreme si are ca si aceste proprietati antiinflamatoare si antioxidante. De aceasta data, proprietatile se datoreaza unui compus specific ghimbirului, numit gingerol.

In afara de a fi un bun aliment care scade VSH-ul, ghimbirul are si proprietati antiinfectioase, ajutand totodata la imbunatatirea digestiei si a circulatiei sanguine. De asemenea ghimbirul este un excelent remediu pentru a taia greata si a reduce disconfortul caracteristic raului de miscare.