Cromul este un oligomineral care se gaseste in mod natural in multe alimente. Cu toate ca specialistii recomanda sa obtineti vitaminele si mineralele din alimente, puteti, de asemenea, sa va asigurati aportul necesar de crom din suplimente.
Exista cercetari limitate privind rolul cromului si doza necesara. Fiind un oligomineral, corpul uman are nevoie doar de o cantitate foarte mica. Potrivit cercetarilor, cromul joaca un rol important in metabolismul carbohidratilor, proteinelor si lipidelor (cunoscute si ca grasimi).
Desi exista multe alimente bogate in crom, aportul variaza in functie de mai multi factori, cum ar fi conditiile in care sunt cultivate alimentele.
Chiar si in cazul unei diete bine echilibrate, continutul de crom poate fi sub nivelul optim, acesta fiind motivul pentru care multi oameni au nevoie de suplimente eficiente.
Cele mai multe lactate, produse din carne si peste au un continut redus de crom. Produsele din cereale, fructele si legumele variaza foarte mult in ceea ce priveste nivelul de crom, insa unele pot contine o cantitate abundenta.
Exista o multime de alimente bogate in crom, dar si suplimente din care puteti alege. Nu multe persoane sunt constiente de importanta acestui oligomineral, care ajuta la descompunerea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor.
Multe dintre alimentele bogate in crom fac parte din dieta zilnica. In mod surprinzator, multe alimente procesate, cum ar fi spaghetele, untul de arahide etc., contin si anumite cantitati de crom.
Naturalis ApetitSlim este un supliment alimentar care contine extracte din plante (ceai verde, Garcinia cambogia), vitamina B6 si mineralele zinc si crom.
Beneficiile cromului pentru sanatate
Conform cercetarilor, cromul poate ajuta la reducerea nivelului de trigliceride si la cresterea nivelului de colesterol HDL (bun). De asemenea, poate imbunatati sensibilitatea la insulina in cazul persoanelor cu diabet de tip 2.
Prin cresterea sensibilitatii la insulina, cromul imbunatateste raspunsul celulelor la insulina, hormonul de care organismul are nevoie pentru a regla nivelul zaharului din sange.
Acesta este motivul pentru care specialistii le recomanda persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 sa consume alimente bogate in crom.
Persoanele cu rezistenta la insulina, cum ar fi cele cu sindromul ovarului polichistic (SOP), pot lua, de asemenea, suplimente cu crom. Cu toate acestea, cercetarile asupra efectelor cromului la persoanele cu SOP sunt inca neconcludente.
Cu toate ca exista multe alimente bogate in crom, puteti lua acest mineral si sub forma de supliment alimentar. Doza zilnica recomandata (DZR) de crom este de 35 mcg.
Naturalis LipidoSlim este un supliment alimentar care contine crom si extracte din fructe (de zmeur, cu continut ridicat de cetone, de portocal-amar si de acai), frunze (ceai verde) si seminte (guarana).
Alimente bogate in crom
Desi cromul nu este un mineral extrem de esential, o eventuala deficienta poate provoca anumite probleme. Aportul zilnic de crom poate ajuta in mod natural la cresterea nivelului de insulina si antioxidanti.
Pe langa faptul ca este o bautura delicioasa, sucul de struguri este o sursa excelenta de crom. In comparatie cu celelalte alimente bogate in crom, sucul de struguri contine cea mai mare cantitate. O cana de suc de struguri (aproximativ 240 ml) asigura 21% din DZR de crom. Cu toate acestea, acest continut poate varia in functie de procesul de fabricatie.
Un alt aliment care contine crom este carnea cu continut redus de grasimi, precum carnea de curcan si puiul. Aceste alimente pot fi incluse usor in dieta zilnica. In plus, carnea slaba are si alte beneficii pentru sanatate.
Interesant este ca produsele din grau integral, cum ar fi chiflele si painea, reprezinta o sursa buna de crom. O chifla de dimensiune standard contine 10% din DZR de crom. Pe langa minerale, graul integral contine si proteine si fibre. Specialistii recomanda inlocuirea fainii obisnuite cu faina integrala.
Drojdia de bere se incadreaza si ea in categoria alimentelor bogate in crom. Acest tip de drojdie este folosit pentru prepararea painii si a berii. Doar 12 grame de drojdie de bere contin 9% din DZR de crom. Aceasta drojdie este folosita mai ales pentru a imbunatati continutul de proteine al unei retete. De asemenea, poate ajuta la gestionarea nivelului de zahar din sange, insa numai impreuna cu tratamentul adecvat pentru diabet.
Portocalele nu reprezinta doar o sursa buna de vitamina C. Aceste fructe delicioase contin si acest oligomineral. Pentru a include cromul in alimentatie puteti, pur si simplu, sa mancati felii de portocale sau sa beti suc proaspat de portocale. O portie de suc de portocale de aproximativ 240 ml contine 6% din DZR de crom.
Persoanele care obisnuiesc sa manance salate pot adauga salata verde pentru a-si spori aportul de nutrienti. Doua cani de frunze de salata verde contin aproximativ 3,6% din DZR de crom.
Alte alimente bogate in crom sunt ouale. Un ou de dimensiuni medii poate contine aproximativ 1% din DZR de crom. Ouale sunt cunoscute drept un superaliment, deoarece ofera proteine complete. Proteinele complete au primit aceasta denumire deoarece furnizeaza toti aminoacizii esentiali.
Ouale pot fi consumate zilnic, deoarece confera satietate.
Merele sunt delicioase si extrem de sanatoase. Printre nutrientii care se gasesc in mere se numara si cromul. Mai exact, un mar contine 1,4 mcg din acest oligomineral sau 4% din DZR. In plus, merele reprezinta o sursa excelenta de fibre foarte solubile si polifenoli. Acesti antioxidanti speciali pot reduce riscul de boli de inima.
Aceste fructe sunt foarte usor de integrat in dieta de zi cu zi. De exemplu, le puteti consuma sub forma de gustare, le puteti adauga la salate sau cereale sau chiar la deserturi.
Fasolea verde se numara, de asemenea, printre alimentele bogate in crom. O jumatate de cana de fasole verde contine 1,1 mcg si 3% din DZR de crom. Intrucat nu face parte din lista alimentelor FODMAP (carbohidrati cu lant scurt) greu digerabile, care sa provoace balonare, gaze sau disconfort, fasolea verde poate fi consumata in siguranta si de persoanele cu probleme digestive.
O banana de marime medie contine 1 mcg si 3% din DZR de crom. Bananele sunt bogate in nutrienti si contin si antioxidanti. Persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus pot manca banane pentru ca aceste fructe confera satietate.
Unul dintre numeroasele alimente bogate in crom este si porumbul. De asemenea, contine si alte minerale si vitamine vitale, precum magneziu, fier si vitamina B6. Porumbul poate imbunatati semnificativ sanatatea inimii, poate reduce glicemia si tensiunea arteriala. O cana de porumb contine aproximativ 61 mcg de crom.
Si cartofii dulci se numara printre alimentele bogate in crom, o portie medie de cartofi dulci asigurand 36 mcg de crom. In plus, ofera nutrienti esentiali precum vitamina A, vitamina C, mangan si alte minerale importante. Deoarece contin mai multi nutrienti decat cartofii obisnuiti, multi oamenii au inceput sa-i inlocuiasca pe acestia cu cartofii dulci.
Una dintre cele mai preferate cereale pentru micul dejun este ovazul. Este o sursa excelenta de crom, asigurand 13,79% din DZR de crom. Pe langa acesta, ovazul contine si calciu, fier, magneziu, vitamina B6 si fibre alimentare. Potrivit cercetarilor, consumul de ovaz poate reduce nivelului de colesterol si poate ameliora constipatia, printre multe alte beneficii.
O cana de rosii contine 1,2 mcg si 3,6% din DZR de crom. Rosiile se numara printre cele mai versatile fructe, ele putand fi adaugate aproape fara efort la o multime de preparate. Pe langa crom, rosiile mai contin potasiu si vitaminele B si E.
Un alt aliment bogat in crom este broccoli, in continutul sau gasindu-se 22 mcg de crom. Compusii bioactivi din broccoli sunt cunoscuti pentru faptul ca pot reduce inflamatia din organism. In plus, broccoli contine si vitaminele C, K1, B9, potasiu, mangan si fier.
Un morcov mediu crud contine 0,3 mcg si 1% din DZR de crom. Morcovii ajuta la mentinerea zaharului din sange la un nivel optim si, in plus, reprezinta o sursa naturala excelenta de vitamina A si calciu. Desi continutul de crom al morcovilor este relativ redus, nutritionistii recomanda consumul frecvent de morcovi, datorita beneficiilor lor pentru sanatate.
Vinul poate fi, de asemenea, o sursa bogata de crom. Cu toate acestea, continutul sau de crom poate varia in functie de marca si productie. De exemplu, vinul frantuzesc are 22 mcg de crom per litru, vinul spaniol contine 20 mcg per litru, vinul polonez are 12 mcg per litru, in timp ce vinul italian contine 8 mcg de crom pe litru.
Laptele fara grasimi contine cea mai redusa cantitate de crom, insa includerea acestuia in dieta zilnica, impreuna cu alte alimente bogate in crom, ii poate spori beneficiile pentru sanatate. O cana de lapte fara grasimi contine 0,1 mcg de crom. In plus, este o sursa buna de proteine si minerale, cum ar fi fosforul si calciul, care sunt extrem de importante pentru sanatatea oaselor.
Referinte:
https://www.healthline.com/nutrition/chromium-foods
https://www.godigit.com/health-insurance/food-guides/chromium-rich-foods
https://www.healthwithfacts.com/nutrition/foods-high-in-chromium/
https://www.takecareof.com/articles/foods-high-in-chromium