Alimentatia si lipsa de energie: alimente care contribuie la scaderea nivelului de energie

Alimentatia si lipsa de energie: alimente care contribuie la scaderea nivelului de energie Alimentatia si lipsa de energie: alimente care contribuie la scaderea nivelului de energie

Ultima actualizare: 4 august 2023

alimente-care-scad-energia

Lipsa de energie poate avea mai multe cauze, iar printre acestea se numara de multe ori si o alimentatie necorespunzatoare. Asa cum exista alimente cu efect revigorant, care ofera organismului o cantitate importanta de nutrienti, putem vorbi si de alimente care contribuie la aparitia lipsei de energie, din cauza continutului nutritional scazut.

In acest articol vom explica pe larg care este legatura dintre alimentatie si lipsa de energie, dupa care va vom prezenta principalele categorii de alimente care determina aparitia unor stari de oboseala, somnolenta, apatie sau indispozitie. Toate acestea sunt consecinta unui nivel de energie scazut, iar evitarea unor alimente sau consumul lor in cantitati moderate poate preveni astfel de stari neplacute.

Pentru a sprijini revigorarea si tonifierea organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio MaxiTonic. Acest produs contine o combinatie unica din 24 de elemente – vitamine, minerale, extracte naturale si acizi grasi nesaturati – care contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, avand un efect energizant. Este un produs util pentru functionarea normala a sistemului imunitar, pentru mentinerea functiei normale a pielii si pentru a proteja celulele de stresul oxidativ.


Legatura dintre alimentatie si lipsa de energie

Nivelul de energie depinde in mare masura de tipul si calitatea alimentelor consumate, pentru ca acestea reprezinta principala resursa energetica necesara organismului. Mai precis, alimentele contin nutrienti pe care organismul ii foloseste pentru a produce energia necesara activitatilor zilnice. Daca alimentele pe care le consumati au un nivel nutritiv ridicat, organismul va avea astfel resurse suficiente pentru a se mentine „in forma” pe tot parcursul zilei.

De cealalta parte, alimentele cu valoare nutritionala scazuta pot determina aparitia lipsei de energie prin faptul ca nu asigura organismului minimul de resurse necesare pentru mentinerea unui nivel energetic optim.

Carbohidratii complecsi, proteinele si grasimile nesaturate sunt cele trei mari surse de energie pe care organismul le sintetizeaza din alimente. Cu toate acestea, este nevoie de precautie si in ceea ce priveste alimentele care contin acesti nutrienti, pentru ca si ele pot determina lipsa de energie daca sunt consumate in cantitati mari.

Asadar, pe langa alegerea corecta a alimentelor, este importanta si adoptarea unei rutine alimentare cu respectarea unui program zilnic de servire a meselor si un meniu echilibrat. In acest mod, lipsa de energie poate fi prevenita prin asigurare constanta a unei cantitati optime de nutrienti.

Pentru o buna functionare a organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Multivitamine si minerale. Acest supliment alimentar reduce starea de oboseala si extenuarea, imbunatateste tonusul psihic si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. De asemenea, este un produs util pentru reglarea activitatii hormonale si pentru functionarea normala a inimii.

Lista alimentelor care scad nivelul de energie

Majoritatea alimentelor care determina lipsa de energie fac parte din categoria celor considerate mai putin sanatoase pentru organism, sau chiar nocive. In general, este vorba de alimente cu valoare nutritionala scazuta, dar cu un aport caloric ridicat, datorat continutului de grasimi saturate si grasimi trans, zahar, conservanti sau aditivi alimentari.

Iata care sunt principalele categorii de astfel de alimente care pot fi asociate cu lipsa de energie:

Alimentele care contin zahar adaugat

Zaharul adaugat in dulciuri, produse de patiserie, bauturi carbogazoase, sucuri, energizante ai bauturi alcoolice determina o crestere rapida a nivelului de glucoza din sange. La prima vedere poate parea un lucru bun, pentru ca glucoza e folosita de celule pentru a produce energia necesara, insa in cantitati prea mari determina aparitia lipsei de energie.

Pentru ca glucoza sa fie absorbita din sange este nevoie de insulina – un hormon secretat de pancreas. Prin urmare, o crestere a nivelului de glucoza din sange determina si o crestere a cantitatii de insulina care influenteaza nivelul de energie din organism. Consumul unor astfel de alimente este asociat cu o crestere temporara a nivelului de energie, dupa care acesta scade brusc, lasand loc senzatiei de oboseala sau epuizare.

Grasimile saturate

Grasimile saturate se gasesc preponderent in compozitia alimentelor de origine animala, mai exact in carne rosie, lapte si produse lactate, branzeturi, sau pielea de pe carnea de pasare. De asemenea, anumite uleiuri precum uleiul de cocos sau cel de palmier au in compozitie astfel de grasimi.

Lipsa de energie asociata cu aceste alimente se explica prin faptul ca grasimile saturate ingreuneaza circulatia sanguina, intrucat favorizeaza depunerea placilor de aterom in interiorul vaselor de sange, ceea ce duce la ingustarea acestora. In aceste conditii, apare hipertensiunea arteriala, care poate cauza la randul sau alte afectiuni cardiovasculare, fiecare dintre ele contribuind la acea senzatie de lipsa de energie.

Carbohidratii rafinati

Spuneam mai devreme ca o sursa importanta de energie este reprezentata de carbohidratii complecsi, iar acestia nu trebuie confundati cu carbohidratii rafinati. In tip ce primii sunt absorbiti lent, asigurand constant resursa energetica necesara, carbohidratii rafinati au o absorbtie rapida. La fel ca in cazul zaharului, se produce o crestere brusca a nivelului de glucoza, ce determina un boost de energie, care se epuizeaza rapid lasand loc oboselii. Aceasta este explicatia faptului ca alimente precum painea si pastele din faina alba sau produsele de panificatie si cele de patiserie sunt asociate cu lipsa de energie.

Grasimile trans

Asemeni grasimilor saturate, si grasimile trans sunt considerate nocive pentru organism, iar printre efectele nedorite pe care le pot avea se numara si lipsa de energie. Acestea rezulta in urma procesului de hidrogenare a uleiurilor vegetale si sunt folosite in industria alimentara pentru a imbunatati gustul, textura si durata de valabilitate a multor produse procesate.

Sunt prezente in alimente precum margarina, prajeli, produse de patiserie si cofetarie, semipreparate congelate sau produse tip fast-food. Legatura grasimilor trans cu lipsa de energie este data de efectul negativ pe care acestea il au asupra circulatiei, actionand in mod similar grasimilor saturate.

alimentele-care-scad-energia

Alimentele de la fast-food

Se poate spune despre produsele tip fast-food ca reunesc toti factorii de risc enumerati pana acum, prin urmare pot fi asociate cu lipsa de energie din mai multe puncte de vedere. Am mentionat deja ca sunt o sursa bogata in grasimi trans, iar in afara de acestea, in compozitia lor mai pot fi gasite grasimi saturate, zaharuri, conservanti si aditivi alimentari, sare, si alte ingrediente responsabile intr-o mai mare sau mai mica masura pentru lipsa de energie.

Bauturile alcoolice

Pe langa faptul ca pot contine cantitati mari de zahar, despre ale carui efecte am vorbit deja, bauturile alcoolice pot determina si pe alte cai lipsa de energie. Consumate in exces, bauturile alcoolice provoaca deshidratare si totodata afecteaza capacitatea organismului de a absorbi si utiliza corect anumiti nutrienti, ambii factori contribuind la aparitia senzatiei de oboseala si epuizare.

In acelasi timp, alcoolul afecteaza calitatea somnului, iar aceasta este o alta cauza a lipsei de energie.

Alimentele din carne procesata

Desi sunt foarte tentante datorita aromei, aspectului si gustului, produsele din carne procesata trebuie consumate doar ocazional si in cantitati moderate, pentru ca pot avea consecinte negative asupra starii de sanatate, afectand totodata si nivelul de energie.

Din aceasta categorie fac parte mezelurile, conservele de carne, pateul de ficat si alte produse din carne prelucrata. Pentru a se pastra mai mult timp, alimentele din aceasta gama contin cantitati mari de sare si conservanti, iar nu de putine ori sunt folositi si aditivi alimentari pentru a imbunatati aspectul aroma si gustul. Consumate in cantitati mici, alimentele din carne procesata nu prezinta un risc major, insa consumul excesiv poate provoca o serie de probleme de sanatate, avand drept consecinta si lipsa de energie.

Aaadar, pentru a mentine un nivel optim de energie, este important sa evitati excesul de alimente cu continut ridicat de zahar, grasimi saturate si grasimi trans, alegand in schimb alimente sanatoase, cum ar fi fructele si legumele proaspete, cerealele integrale, proteinele slabe si grasimile sanatoase.

De asemenea, hidratarea corespunzatoare si o alimentatie echilibrata, cu mese regulate si gustari sanatoase, pot ajuta la mentinerea nivelului de energie si a starii generale de bine.