Alimentatia si artrita: cum poate fi dieta un factor important in managementul simptomelor

Alimentatia si artrita: cum poate fi dieta un factor important in managementul simptomelor Alimentatia si artrita: cum poate fi dieta un factor important in managementul simptomelor

Ultima actualizare: 11 iunie 2024

Alegerea unei diete echilibrate si adoptarea unui stil de viata sanatos, cum ar fi activitatea fizica regulata, evitarea fumatului si consumul moderat de alcool, pot avea un impact major asupra artritei si sanatatii in general.

Desi nu exista diete sau suplimente care sa va vindece artrita, unii oameni constata ca starea lor este influentata de ceea ce mananca, de greutatea pe care o au si de nivelul lor de activitate fizica.

Exista multe tipuri de artrita si exista diferente intre oameni, asa ca ceea ce functioneaza pentru o persoana poate sa nu functioneze pentru alta.

Cand vine vorba de alimentatie, cele doua lucruri care pot avea cel mai mare impact asupra artritei sunt:

Greutatea– excesul de greutate poate creste presiunea asupra articulatiilor, asa ca mentinerea unei greutati sanatoase poate ajuta. Excesul de greutate poate, de asemenea, sa creasca riscul de a dezvolta anumite afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida sau guta.

Adoptarea unei diete echilibrate – consumul unei diete cu toate vitaminele si mineralele necesare este important pentru toata lumea, dar pentru persoanele cu artrita ar putea ajuta la reducerea efectelor secundare ale unor medicamente si la protejarea impotriva afectiunilor care afecteaza inima si sangele, care pot fi o complicatie a unor forme de artrita.

Schimbarea dietei probabil nu va avea un impact la fel de mare asupra artritei ca tratamentele medicale si nu este recomandat sa intrerupeti niciunul dintre tratamentele dumneavoastra.

Trebuie sa discutati intotdeauna cu un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a face schimbari majore in dieta si stilul de viata.


Intelegerea inflamatiei

Una dintre provocarile de a trai cu artrita este gestionarea inflamatiei. Exista doua tipuri diferite de inflamatie, acuta si cronica. Sistemul nostru imunitar trimite celule inflamatorii pentru a ne proteja de bacterii si virusi sau pentru a ajuta la vindecarea unei leziuni, ceea ce este important pentru sanatatea noastra. Aceasta se numeste inflamatie acuta. Cu toate acestea, uneori, sistemul nostru imunitar reactioneaza excesiv si raspunde chiar si atunci cand nu exista niciun pericol prezent. Aceasta este cunoscuta sub numele de inflamatie cronica, care este frecventa in cazul artritei.

Inflamatia acuta apare atunci cand suferiti o leziune, cum ar fi o taietura sau o vanataie, si organismul dumneavoastra raspunde imediat pentru a proteja si a vindeca leziunea. Atunci cand inflamatia apare fara un motiv clar si dureaza mult timp sau apare si dispare adesea, aceasta este considerata inflamatie cronica. Inflamatia cronica determina organismul sa creada in mod continuu ca ceva nu este in regula si sistemul imunitar sa atace organismul.

Artrita inflamatorie adesea cauzeaza inflamatie cronica sau perioade de inflamatie care nu sunt cauzate de o leziune specifica sau de un invadator nociv precum un virus. Deoarece artrita inflamatorie poate afecta multe articulatii in intregul corp in acelasi timp, cand corpul este intr-o faza inflamatorie, scopul este de a reduce inflamatia in intregul corp.

O modalitate prin care inflamatia poate fi influentata este prin tipul de alimente pe care le consumam. Prin consumul unei diete bazate pe alimente antiinflamatorii, corpul dumneavoastra ar putea experimenta mai putina inflamatie sau mai putine evenimente de inflamatie. Urmatul unei diete antiinflamatorii este benefic pentru toate formele de artrita, inclusiv osteoartrita, indiferent de greutatea corporala.

Desi nu exista o dieta speciala care poate vindeca artrita, consumul unei diete echilibrate, insotit de schimbari ale stilului de viata, cum ar fi cresterea activitatii fizice si a exercitiilor fizice, poate avea o influenta puternica asupra ameliorarii simptomelor legate de artrita.

Alimente antiinflamatorii 

Alimentele antiinflamatorii care contin vitaminele A, C, D si E, precum si grasimile omega-3 pot ajuta la reducerea inflamatiei in corp. Exista multe alimente uimitoare, de zi cu zi, care contin aceste nutrienti si va pot ajuta sa va gestionati nivelurile de inflamatie. Unele exemple includ rosiile, fructele de padure, fructele citrice, pestele gras, maslinele si uleiul de masline, precum si legumele cu frunze verzi inchise la culoare.

Contrar credintei comune, fructele de citrice nu provoaca inflamatie, ci au proprietati antiinflamatorii si contin antioxidanti. Legumele din familia solanaceelor, cum ar fi rosiile, cartofii, vinetele si ardeii, sunt adesea acuzate eronat de dureri de artrita, totusi nu exista dovezi stiintifice care sa sugereze acest lucru. In schimb, aceste legume sunt pline de nutrienti si sunt recomandate pentru o dieta echilibrata.

Urmatoarele alimente sunt recomandate pentru a ajuta la intarirea oaselor, a articulatiilor si a muschilor, precum si pentru a ajuta corpul sa reduca inflamatia si boala. Luati in considerare incorporarea acestor alimente in mesele dumneavoastra in mod regulat pentru a va ajuta sa mentineti o dieta echilibrata.

Acizii grasi omega-3

Pestele gras contine acizi grasi omega-3 care sunt grasimi cu proprietati antiinflamatorii. Se recomanda sa consumati cel putin doua portii de peste pe saptamana si sa incorporati putin peste gras. Exemple de peste gras includ sardine, somon, macrou, hering, pastrav si ansoa. Puteti alege si versiunile conservate ale acestor pesti. Daca nu va place sa consumati peste, discutati cu medicul dumneavoastra, farmacistul sau dieteticianul despre posibilitatea de a lua in schimb suplimente de omega-3, cum ar fi uleiul de peste sau uleiul de krill.

De asemenea, puteti adauga acizi grasi omega-3 de origine vegetala la dieta dumneavoastra. Unele exemple de surse vegetale de acizi grasi omega-3 includ semintele de in, semintele de chia si nucile. Semintele de in macinate pot fi presarate peste mancare sau utilizate in preparatele de patiserie. De asemenea, uleiul de seminte de in este disponibil, fie pentru a fi adaugat in mesele dumneavoastra, fie sub forma de capsule ca supliment.

Uleiul de masline extravirgin

Uleiul de masline extravirgin contine multe compusi care promoveaza sanatatea si reduc inflamatia. Unul dintre acesti compusi, oleocanthalul, actioneaza in corp intr-un mod similar cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Desi cantitatea de oleocanthal gasita intr-o portie tipica de ulei de masline ar oferi doar o mica parte din proprietatile antiinflamatorii gasite in AINS, in combinatie cu o dieta mediteraneana sau alte alimente antiinflamatorii, beneficiile ar putea avea cu siguranta un impact asupra nivelului de inflamatie experimentat.

Produse lactate si alternative la lactate

Produsele lactate sunt bogate in calciu si vitamina D, care lucreaza impreuna pentru a ajuta la cresterea rezistentei oaselor. Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului. Produsele lactate contin, de asemenea, proteine care ajuta la construirea muschilor. Dezvoltarea muschilor si cresterea rezistentei oaselor ajuta la sustinerea si reducerea stresului exercitat asupra articulatiilor. De asemenea, ajuta la imbunatatirea posturii, echilibrului, activitatii, rezistentei si gestionarii greutatii, si poate imbunatati, de asemenea, starea de spirit a unei persoane. Se recomanda ca indivizii sa aleaga laptele sau produsele lactate cu continut scazut de grasimi. Alegerea unui produs lactat fermentat precum branza, iaurtul sau kefirul poate, de asemenea, contribui la mentinerea unui microbiot intestinal sanatos, care va ajuta corpul sa mentina niveluri mai scazute de inflamatie.

Unele bauturi pe baza de plante, fara lactate, sunt fortificate cu calciu si vitamina D si pot produce beneficii similare produselor lactate. Asigurati-va ca verificati eticheta nutritionala a fiecarui produs pentru a determina cat de mult calciu si vitamina D, proteina si zahar contine produsul preferat. In functie de compozitia produsului, acesta poate avea si beneficii suplimentare, cum ar fi laptele de canepa care este bogat in acizi grasi omega 3.

Alte alimente utile

Broccoli contine un compus numit sulforafan, care se crede ca incetineste progresia osteoartritei. In plus, broccoli este plin de vitamine K si C si de calciu care intaresc oasele.

Ceaiul verde contine niveluri ridicate de compusi numiti polifenoli, care sunt antioxidanti care ajuta la reducerea inflamatiei si incetinesc rata de deteriorare a cartilajului. Cafeaua contine, de asemenea, polifenoli, cu toate acestea, cafeaua ar trebui consumata moderat, deoarece cafeaua si cofeina pot interactiona cu medicamentele comune prescrise pentru artrita si, in unele cazuri, pot reduce eficacitatea acestora.

Usturoiul contine un compus numit disulfid dialilic, care se crede ca actioneaza impotriva enzimelor/proteinelor din corp care pot contribui la deteriorarea cartilajului.

Nucile sunt pline de calciu, magneziu, zinc, vitamina E si fibre si grasimi sanatoase. In general, nucile sunt alimente excelente pentru sanatatea inimii si pentru o dieta antiinflamatorie.

Alimente de evitat daca aveti artrita

Alimentele de evitat sunt in special cele care faciliteaza starile inflamatorii deja prezente in artrita. Exemple de alimente de evitat sunt:

Zaharurile procesate si adaugate - acestea nu numai ca cresc inflamatia, dar adauga si calorii suplimentare care pot duce la cresterea in greutate. Avand nivele crescute de tesut adipos este asociat cu nivele crescute de inflamatie.

Consumul de sirop de porumb bogat in fructoza poate creste, de asemenea, markerii inflamatori la oameni.

Grasimile saturate (cum ar fi carnea rosie sau mezelurile procesate precum carnatii) - pe langa cresterea inflamatiei, acestea cresc si riscul de boli cardiovasculare, obezitate, cancer si alte afectiuni.

Grasimile trans artificiale sau uleiurile partial hidrogenate (cum ar fi margarina hidrogenata, alimentele prajite rapide, biscuitii si prajiturile ambalate care contin grasimi hidrogenate) sunt cele mai nesanatoase grasimi si s-a demonstrat ca acestea cresc inflamatia si riscul de boala. Grasimile trans artificiale scad, de asemenea, colesterolul bun (HDL) si ar putea slabi functia celulelor care captusesc arterele, ceea ce creste in mod semnificativ riscul de boala cardiovasculara. Consumul lor a fost legat de niveluri ridicate ale markerilor inflamatori (proteina C-reactiva sau CRP).

Carbohidratii rafinati (cum ar fi painea alba, orezul alb, chipsurile, prajiturile) - carbohidratii rafinati au indepartata cea mai mare parte a continutului original de fibra, desi fibra este importanta pentru bacteriile benefice din intestinele tale. Carbohidratii rafinati, pe de alta parte, promoveaza cresterea bacteriilor inflamatorii din intestine.

Acest articol este destinat unui scop informativ si nu trebuie sa inlocuiasca sfaturile medicale profesionale. In caz de simptome persistente, consultati intotdeauna un medic sau un specialist.

Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:

https://www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-arthritis#fa-qs

https://arthritis.ca/living-well/2022/food-and-inflammation-if-you-have-arthritis

https://www.health.harvard.edu/nutrition/can-diet-improve-arthritis-symptoms

https://versusarthritis.org/about-arthritis/managing-symptoms/diet/