Un sistem imunitar puternic este calea sigura catre un organism sanatos! Insa stiati ca alimentatia joaca un rol imens in intarirea imunitatii si pastrarea ei intr-o forma maxima pentru a va proteja de infectii si toxine?
Vestea mai putin placuta este ca o multime de oameni nu mananca suficiente fructe, legume proaspete si alte alimente benefice de care au nevoie pentru a se mentine sanatosi pe tot parcursul anului. Alimentele sanatoase sunt bogate in substante nutritive, cum ar fi vitaminele si mineralele, atat de necesare pentru un sistem imunitar puternic. Nu trebuie sa va asteptati, insa, ca o simpla portocala sa produca o explozie rapida de vitamina C in organism care sa va ajute sa sa tratati brusc raceala si sa va imbunatatiti sistemul imunitar.
Specialistii sustin ca pentru intarirea imunitatii este nevoie de o alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru un timp indelungat. Este ca si cum v-ati pregati corpul din timp pentru o lupta, astfel incat sa depaseasca foarte bine un atac al virusurilor, bacteriilor si toxinelor. Cu toate acestea, pe langa alimentatie, pentru intarirea imunitatii este nevoie de exercitii fizice regulate si de un somn bun.
Vitaminele si sanatatea
Vitaminele sunt importante pentru intarirea imunitatii. Din fericire, exista o multime de alimente si suplimente cu vitamine care ajuta la intarirea imunitatii si care sprijina organismul in combaterea infectiilor nedorite. Alimentatia este importanta pentru toate aspectele sanatatii, inclusiv pentru intarirea imunitatii.
In general, intarirea imunitatii se face cu ajutorul alimentatiei echilibrate, hidratarii, somnului odihnitor si reducerii stresului cotidian. Exista anumiti nutrienti extrem de importanti pentru intarirea imunitatii, printre care se numara vitaminele. Mai precis, vitaminele pot ajuta la vindecarea afectiunilor si a altor probleme de sanatate.
Top vitamine cu rol in intarirea imunitatii
Exista un mare adevar in vechea zicala: “Un mar pe zi tine doctorul departe”. Sistemul imunitar poate lupta impotriva afectiunilor si cu ajutorul alimentelor hranitoare si bogate in anumite vitamine. Printre vitaminele care ajuta la intarirea imunitatii se numara:
Vitamina A
Vitamina A este o vitamina care lupta impotriva infectiilor si se prezinta in doua forme:
-
preformata, care se gaseste in alimentele de origine animala, cum ar fi pestele, carnea si lactatele
-
carotenoizi vegetali
Vitamina A preformata se gaseste in carnea de ton. La capitolul carotenoizi exista o multime de alimente de diferite culori atractive:
-
morcovi
-
cartofi dulci
-
dovleac
-
pepene galben
-
legume cu frunze inchise la culoare.
Vitamina C
Vitamina C este o adevarata vedeta si unul dintre ajutoarele de nadejde ale sistemului imunitar. Lipsa vitaminei C in organism poate creste riscul de imbolnavire.
Aceasta vitamina sustine functia diferitelor celule imunitare si sporeste capacitatea acestora de a proteja impotriva infectiilor. De asemenea, poate:
-
sa promoveze moartea celulara prin eliminarea celulelor vechi si inlocuirea lor cu altele noi
-
functiona ca antioxidant si poate proteja impotriva stresului oxidativ
-
reduce durata si severitatea infectiilor tractului respirator superior, cum ar fi raceala comuna
In plus, tratamentul cu doze mari de vitamina C intravenoasa poate ajuta la ameliorarea semnelor si simptomelor infectiilor severe, cum ar fi sepsisul si sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA) care rezulta din infectii virale.
Acestea fiind spuse, sunt necesare mai multe cercetari pentru a sprijini pe deplin rolul suplimentelor cu vitamina C in acest context.
Limita superioara pentru vitamina C este de 2.000 mg. Dozele zilnice suplimentare sunt de obicei intre 250 si 1.000 mg.
Vitamina C se gaseste in alimente precum portocalele, grapefruitul, mandarinele, capsunile, ardeii grasi, spanacul, varza si broccoli. Oamenii trebuie sa consume zilnic vitamina C, deoarece organismul nu o poate produce si stoca.
Vitamina D
Vitamina D este un nutrient solubil in grasimi esential pentru sanatatea si functionarea sistemului imunitar.
Vitamina D imbunatateste efectele de combatere a agentilor patogeni ale monocitelor si macrofagelor – celulele albe din sange care fac parte din sistemul de aparare al organismului – si scade inflamatia, ceea ce ajuta la promovarea raspunsului imunitar.
Din pacate, multi oameni se confrunta cu deficit de vitamina D, care poate afecta negativ functia imunitara. Deficitul de vitamina D poate fi asociat cu un risc crescut de aparitie a mai multor afectiuni, cum ar fi:
-
osteoporoza
-
unele tipuri de cancer
-
diabet de tip 2
-
boli cardiovasculare
-
depresie
Cercetarile sugereaza ca administrarea de suplimente cu vitamina D poate ajuta la imbunatatirea raspunsului imunitar.
De exemplu, o analiza din 2019 a constatat ca suplimentele cu vitamina D a scazut semnificativ riscul de infectii respiratorii la persoanele cu deficit de vitamina D si a scazut riscul de infectie la cei cu niveluri adecvate de vitamina D.
Efectul vitaminei D a fost, de asemenea, cercetat in ceea ce priveste COVID-19 datorita efectului sau asupra sistemului imunitar. Conform studiilor, vitamina D poate ajuta la accelerarea vindecarii si la stoparea inflamatiei la nivelul sistemului respirator.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a sustine pe deplin efectele sale in tratarea COVID-19.
Doza zilnica recomandata de vitamina D este de 15 micrograme (600 UI) pentru adulti. Cu toate acestea, cel mai bine este sa discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii pentru a afla care este cea mai potrivita doza.
Vitamina B6
Vitamina B6 are rolul de a sprijini reactiile biochimice ale sistemului imunitar. Unul dintre rolurile sale majore este de a produce celule albe si celule T. Acestea sunt celulele din sange care lupta impotriva invadatorilor, cum ar fi virusurile si bacteriile.
Alimente bogate de vitamina B6
Alimentele bogate in vitamina B6 sunt urmatoarele:
-
naut (ingredientul principal al humusului)
-
carne de vita si ficat de vita
-
pesti de apa rece, cum ar fi somonul si tonul
-
piept de pui
-
cereale fortificate pentru micul dejun
-
cartofi
-
curcan
-
banane
-
bulgur
-
branza de vaca
-
dovleac
Vitamina E
Cercetatorii spun ca vitamina E este unul dintre cei mai eficienti nutrienti pentru sistemul imunitar. Mai exact, vitamina E mentine celulele T la capacitate maxima.
Specialistii recomanda sa va umpleti farfuria cu alimente bogate in vitamina E, cum ar fi:
-
ulei din germeni de grau
-
seminte, printre care semintele de floarea soarelui
-
nuci, cum ar fi migdalele si arahidele
-
spanac fiert
-
broccoli
-
kiwi
-
mango
-
rosii
-
spanac crud
Vitamina B12
Vitamina B12 (cunoscuta mai putin sub numele de cobalamina) este o vitamina solubila in apa care joaca un rol vital in functionarea sistemului nervos uman. Este una dintre cele opt vitamine B diferite si, in comparatie cu toate celelalte vitamine, este cea mai mare si mai complexa din punct de vedere structural.
Cum sustine vitamina B12 sistemul imunitar?
Vitamina B12 si acidul folic sunt vitale pentru imunitate. Ambele contribuie la producerea unui numar suficient de globule rosii care transporta oxigenul in corp. In cazul persoanelor cu deficienta de folat si/sau carenta de vitamina B12, sistemul imunitar poate incepe sa se clatine, iar organismul poate ajunge sa se lupte sa indeparteze agentii patogeni.
Globulele rosii din sange sunt celule imune esentiale care fac parte din raspunsul imunitar al organismului, motiv pentru care este important ca acestea sa se formeze si functioneze optim.
Lipsa de vitamina B12 poate duce la anemie pernicioasa. Anemia pernicioasa este o afectiune autoimuna care determina sistemul imunitar sa atace celulele stomacului, inhiband astfel capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12. Desi cauza acestei afectiuni este necunoscuta, suplimentele cu vitamina B12 pot ameliora simptomele anemiei pernicioase.
Dupa cum se observa, vitamina B12 este o vitamina cheie care ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos, iar mentinerea unor niveluri optime atat de vitamina B12, cat si de acid folic ajuta la prevenirea afectiunilor precum anemia pernicioasa si deficitul de folat.
Referinte:
https://health.clevelandclinic.org/3-vitamins-best-boosting-immunity/
https://thethirty.whowhatwear.com/best-vitamins-for-immune-system
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/can-supplements-help-boost-your-immune-system
https://www.medicalnewstoday.com/articles/do-supplements-really-benefit-the-immune-system
https://www.healthline.com/nutrition/immune-boosting-supplements
https://health.clevelandclinic.org/vitamins-best-boosting-immunity