Alergie la polen sau raceala? Cum faceti diferenta

Alergie la polen sau raceala? Cum faceti diferenta Alergie la polen sau raceala? Cum faceti diferenta

Ultima actualizare: 30 iunie 2023

alergia-polen-raceala

Alergia la polen si raceala sunt doua probleme de sanatate distincte, cu cauze diferite, dar care pot fi confundate usor din cauza simptomelor asemanatoare si a unei anumite perioade din an, in care se manifesta.

De multe ori, confuzia este facuta de pacientii care sufera de una din aceste afectiuni, ceea ce presupune un oarecare risc, mai ales daca acestia decid sa se trateze singuri, in ideea ca e vorba de o problema superficiala de sanatate. Tratamentul pentru raceala este total diferit de cel recomandat pentru alergia la polen, astfel ca un diagnostic exact este esential pentru stabilirea unei solutii terapeutice optime

De asemenea, mai trebuie precizat ca alergia la polen este forma de alergie cu incidenta ce mai ridicata, iar raceala reprezinta la randul sau cea mai frecventa infectie respiratorie.

Asadar, riscul a de a face astfel de confuzii este la fel de mare precum incidenta celor doua afectiuni, iar din acest motiv va vom explica in cele ce urmeaza cum le puteti deosebi.

Pentru a reduce inflamatiile conjunctivei, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Vizik Allergy picaturi pentru ochi. Acest produs atenueaza disconfortul ocular care poate sa apara la contactul cu praful, polenul sau parul de animale, calmand ochii iritati si sustinand procesul de regenerare a conjunctivei. Sunt picaturi care pot sa fie folosite de persoanele care poarta lentile de contact si de cele cu ochi sensibili, inclusiv de catre copii.

Ce este raceala?

Raceala face parte din categoria infectiilor respiratorii, fiind o afectiune provocata de unul din nenumaratele tipuri de virusuri care se transmit pe cale aeriana. Cel mai adesea, raceala se transmite prin secretiile persoanelor contaminate, atunci cand acestea stranuta sau tusesc. In acest mod, o cantitate de virusuri este eliberata in aer, iar daca va aflati in apropierea unei astfel de persoane, exista riscul sa va contaminati prin aspirarea acestor virusuri in caile respiratorii.

Raceala este cea mai usoara forma de infectie respiratorie, manifestandu-se pe o perioada de aproximativ 7 zile. Daca simptomele nu se amelioreaza in aceasta perioada sau chiar devin mai severe este posibil sa fie vorba de gripa sau chiar pneumonie, care sunt tot infectii respiratorii, insa mai grave decat raceala.

Boala are o incidenta mai ridicata in sezonul rece, cand se intensifica circulatia virusurilor respiratorii, insa poate aparea si la inceputul primaverii, cand organismul este mai sensibil din cauza schimbarilor de temperatura.

Raceala aparuta in perioada primaverii este confundata cel mai adesea cu alergia la polen, intrucat aceea este si perioada in care factorul alergen incepe sa fie tot mai prezent in aer.

Pentru a revigora ochii iritati si rosii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista Oftapic Allergy picaturi ochi. Aceasta este o solutie oftalmica sterila, care hidrateaza si lubrifiaza ochiul, oferind protectie si senzatia de calmare. Sunt picaturi compatibile cu toate lentilele de contact si pot fi folosite ca adjuvant in tratarea alergiilor si a conjunctivitelor alergice. Este un produs care amelioreaza stresul ocular generat de factori de mediu sau de mentinerea prelungita a privirii la un ecran.

Ce este alergia la polen

Spre deosebire de raceala, cand sistemul imunitar reactioneaza in prezenta unei amenintari reale reprezentate de agentul patogen, alergia la polen este o reactie anormala a aceluiasi sistem imunitar, determinata de un stimul care nu reprezinta nicio amenintare pentru organism.

Acest stimul este polenul, pe care sistemul imunitari il percepe in mod eronat ca pe un agent patogen si declanseaza o serie de reactii pentru anihilarea acestuia.

Sezonul alergiei la polen incepe odata cu primavara si se intinde pana spre sfarsitul verii sau chiar si mai tarziu.

Spre deosebire de raceala, alergia la polen nu este o afectiune contagioasa, ci face parte din categoria bolilor autoimune, care nu sunt datorate infectiei cu un agent patogen.

Pentru a va ajuta sa ameliorati simptomele provocate de unele afectiuni respiratorii (tuse uscata, astm bronsic, tuse reziduala sau tuse productiva), farmacistii Catena va recomanda sa folositi Astha -15 capsule. Acest produs este obtinut din extracte naturale, care favorizeaza functionarea normala a sistemului imunitar. De asemenea, este util pentru persoanele cu wheezing recurent si pentru cele cu infectii la nivelul cailor respiratorii.

Cum sa diferentiati raceala de alergia la polen?

Din cele relatate pana acum, reiese ca raceala si alergia la polen fac parte din categorii diferite de boli, prima fiind cauzata de infectia cu un virus, iar cea de-a doua de un alergen (polenul) care determina o reactie amplificata a sistemului imunitar.

De asemenea, raceala este o boala contagioasa, in timp ce alergia la polen nu se poate transmite de la o persoana bolnava la alta sanatoasa, iar aceasta constituie o alta diferenta importanta.

Intrucat cele mai multe confuzii sunt date de simptomele oarecum asemanatoare, va prezentam in continuare manifestarile specifice pentru cele doua afectiuni, pentru a va ajuta sa faceti mai usor diferenta.

alergie-polen-raceala

Simptomele racelii

Simptomele racelii pot fi usoare sau moderate, iar manifestarile specifice pot sa difere de la o persoana la alta. Tabloul clinic al racelii include urmatoarele simptome:

  • Congestie nazala – este vorba de simptomul de nas infundat, care se datoreaza inflamarii mucoasei ce captuseste canalele, ceea ce determina ingustarea acestora si aparitia dificultatilor de respiratie.
  • Rinoree – nasul care „curge” este un alt simptom specific al racelii, datorat tot mucoasei nazale, care secreta mucus in exces. La inceput, mucusul este clar si fluid, insa pe parcurs poate deveni vascos si galben-verzui, daca infectia avanseaza.
  • Stranut – si de aceasta data, mucoasa nazala sta la baza acestui simptom, prin faptul ca se inflameaza si astfel irita receptorii nervosi.
  • Durere in gat – raceala se poate manifesta si prin dureri in gat daca infectia respiratorie determina iritarea acestuia. Durerea se simte fie la inghitire fie sub forma de arsura, usturime sau mancarime in gat. 
  • Tuse - La inceputul racelii tusea poate fi uscata, dar pe masura ce infectia progreseaza poate aparea si o tuse cu expectoratie. Tusea e o reactie fireasca a organismului in astfel de conditii, avand rolul de a elimina mucusul si alte particule straine din caile respiratorii.
  • Febra – raceala poate fi insotita de o usoara crestere a temperaturii, febra fiind mai mare in cazul copiilor.
  • Dureri de cap si dureri musculare – aceste simptome nu sunt intotdeauna prezente, iar cand apar, reprezinta o consecinta a inflamatiei si a raspunsului imunitar al organismului.
  • Oboseala sau stare de slabiciune – organismul mobilizeaza resurse insemnate pentru a ajuta sistemul imunitar sa lupte cu infectia, iar din acest motiv devine lipsit de energie.

Simptomele alergiei la polen

Alergia la polen provoaca un raspuns imunitar al organismului oarecum asemanator celui declansat de prezenta virusurilor care provoaca infectiile respiratorii, astfel ca si simptomele seamana mult cu cele ale racelii.

Astfel, si in cazul alergiei la polen apar manifestari precum congestie nazala, rinoree, stranut, tuse, iritatii la nivelul gatului, oboseala si slabiciune. Mecanismele declansatoare sunt aceleasi si se datoreaza raspunsului sistemului imunitar, numai ca de aceasta data nu este vorba de un agent patogen, ci de un factor alergen, mai precis polenul.

In plus fata de raceala, alergia la polen se manifesta si prin alte simptome, cu ajutorul carora se poate face usor diferenta intre cele doua afectiuni.

  • Mancarime nazala si la nivelul ochilor -  alergia la polen poate provoca mancarime intensa in zona nasului si in jurul ochilor, iar persoanele afectate pot simti nevoia de a se freca sau a-si scarpina nasul si ochii frecvent.
  • Lacrimare si inrosire a ochilor – in cazul persoanelor alergice la polen, ochii pot deveni rosii, iritati si sensibili la lumina. De asemenea, poate aparea lacrimare excesiva insotita sau nu de senzatia de nisip in ochi.
  • Respiratie suieratoare – acest simptom apare in cazurile mai severe de alergie la polen, putand fi insotit si de dificultati de respiratie. De asemenea, este posibil ca respiratia suieratoare sa fie o manifestare a astmului bronsic - o complicatie respiratorie asociata alergiei la polen.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Vizik Allergy picaturi pentru ochi x 10 ml

    Zdrovit Vizik Allergy picaturi pentru ochi X 10 ml

      Vizik Allergy picaturi de ochi este un dispozitiv medical FARA CONSERVANTI, avand in compozitie HIALURONAT DE SODIU 0.15% si ECTOINA 2%.  Hialuronatul de sodiu formeaza un scut…

  • 3 la pret de 2
    Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…