Alergia la polen - manifestari si tratament

Alergia la polen - manifestari si tratament Alergia la polen - manifestari si tratament

Ultima actualizare: 20 aprilie 2023

alergia-la-polen

Primavara este un anotimp superb, in care natura revine la viata dupa sezonul rece, insa pentru persoanele cu alergie la polen nu este deloc o perioada prea placuta. Problemele de acest fel apar primavara, dar se pot manifesta atat vara cat si toamna. Avem de-a face cu un disconfort care este provocat de expunerea la particulele de polen ce provin de la diverse buruieni sau ierburi, precum si de la pomi si copaci. Este vorba despre particule minuscule, care pot sa ne ajunga in nas, in gura, in ochi sau in urechi, moment in care pot sa apara simptomele specifice in caz de alergie la polen.


Ce este alergia la polen?

O alergie la polen poate sa fie declansata de plante anemofile sau de plante entomofile. Cele anemofile genereaza cantitati mari de polen si il raspandesc folosindu-se de vant, iar cele entomofile genereaza polen mai aderent si cu greutate mai mare, care este raspandit de insecte – si, uneori, de pasari. Cantitatea de polen existenta in aer este mai mare in perioada mai – iunie, pentru ca este momentul in care polenizeaza gramineele si cerealele. Este important de avut in vedere faptul ca numarul persoanelor afectate de alergii a crescut ingrijorator de mult in ultimele zeci de ani, cele cu alergie la polen fiind cel mai des intalnite.

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea membranelor mucoase, mai ales la nivelul sistemului respirator, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Astha -15 sirop. Acest produs este destinat atat adultilor cat si copiilor, avand in compozitie un amestec de 15 extracte de plante folosite in medicina traditionala indiana. Este un sirop recomandat in situatia persoanelor cu hiperreactivitate bronsica, sprijinind mentinerea sanatatii arborelui bronsic si buna functionare a sistemului imunitar.

Alergia la polen – factori de risc si cauze

Alergie la polen poate sa apara din mai multe motive. Chiar daca particulele de polen sunt inofensive, exista persoane la care sistemul imunitar le percepe ca pe ceva daunator si genereaza anticorpi. Aceti anticorpi, denumiti si imunoglobuline, ataca celulele albe; la randul lor, pentru a se apara, aceste celule secreta histamina – o substanta care provoaca simptome specifice de alergie la polen. Stejarul, cerdul, arinul, frasinul si plopul sunt cativa dintre copacii care pot provoca alergie la polen, la fel si mesteacanul, fagul, teiul sau alunul. Printre factorii de risc se numara si expunerea la buruieni precum salvia, ambrozia sau stirul, dar si la ierburi precum urzicile, patlagina, secara sau macrisul. 

Pentru a va ajuta sa ameliorati tusea uscata si tusea productiva, precum si infectiile de la nivelul cailor respiratorii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Astha -15 capsule. Acest produs este util persoanelor cu astm bronsic, celor cu tuse reziduala si celor cu wheezing recurent. Asta – 15 are in compozitie extracte naturale din plante care sprijina sanatatea sistemului imunitar, precum si a arborelui bronsic.

Alergia la polen – simptome, manifestari

Printre principalele simptome de alergie la polen se numara infundarea nasului, stranutul in salve si secretia nazala apoasa, dar si senzatia de mancarime in zona ochilor, a gatului sau a nasului. De asemenea, se poate ca zona din jurul ochilor sa se inroseasca daca aveti alergie la polen. In functie de severitatea cu care se manifesta alergia, la unele dintre persoanele afectate se poate ca respiratia sa devina suieratoare si greoaie, iar la altele poate sa apara tuse seaca. Exista si persoane la care apar simptome digestive din cauza alergiei la polen, dar avem de-a face cu simptome provocate de reactia dintre polen si anumite alimente. In aceasta situatie poate sa fie vorba si despre simptome precum greata si varsaturile, urticaria sau durerile abdominale.

Pentru a revigora ochii iritati si rosii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista Oftapic Allergy picaturi ochi. Aceasta este o solutie oftalmica sterila, care hidrateaza si lubrifiaza ochiul, oferind protectie si senzatia de calmare. Sunt picaturi compatibile cu toate lentilele de contact si pot fi folosite ca adjuvant in tratarea alergiilor si a conjunctivitelor alergice. Este un produs care amelioreaza stresul ocular generat de factori de mediu sau de mentinerea prelungita a privirii la un ecran.

Diagnosticul de alergie la polen

In cazul in care banuiti ca aveti alergie la polen, pentru a va asigura ca asa stau lucrurile este recomandat sa mergeti la un consult de specialitate. Medicul alergolog este cel mai in masura sa stabileasca acest diagnostic, in urma unui consult si a unei testari cutanate – testare al carei rezultat poate fi primit in aproximativ 15 minute. Este foarte important ca diagnosticul sa fie cel corect, pentru ca in functie de el se va stabili tratamentul. Atunci cand prezentati situatia medicului alergolog, este recomandat sa descrieti in amanunt simptomele si calendarul dupa care acestea se manifesta. Astfel, vor fi identificate care sunt plantele problematice si pe care pacientul va trebui sa le evite pe cat posibil pe viitor.

Tratament pentru alergia la polen

Trebuie inteles faptul ca tratamentul pentru alergie la polen are ca scop ameliorarea simptomelor, problema neputand fi vindecata total si permanent. Astfel, specialistul poate sa recomande utilizarea unor spray - uri nazale decongestionante pentru a elimina congestia nazala sau a unora cu corticosteroizi care sa reduca inflamatia din caile respiratorii. De asemenea, tratamentul pentru alergie la polen include administrarea de antihistaminice – atat cu scopul de a preveni declansarea simptomelor cat si pentru a le ameliora daca sunt deja prezente. Se poate ca medicul sa recomande si imunoterapie, ceea ce presupune injectarea periodica sau administrarea de comprimate, dar este o procedura care isi dovedeste eficienta abia dupa aproximativ unul – trei ani.

Sfaturi pentru preventie

In cazul in care aveti alergie la polen, exista cateva masuri de care puteti tine cont pentru a reduce riscul de expunere si severitatea simptomelor. De exemplu, este recomandat sa evitati sa iesiti in aer liber atunci cand vantul este puternic si sa inchideti bine ferestrele atunci cand nivelul de polen din aer este foarte ridicat – in special in timpul primaverii si cand incepe toamna.

Spalati hainele pe care le-ati purtat afara si uscati-le in interior, spalati lenjeria de pat in fiecare saptamana la o temperatura ridicata si nu ezitati sa purtati o masca de protectie. Puteti apela si la un purificator de aer sau la un dezumidificator, puteti purta ochelari de soare si palarie, dar trebuie si sa va spalati in fiecare zi corpul si parul inainte de somn.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…