Cand majoritatea oamenilor se gandesc la alergii sezoniere, asociaza mai ales primavara cu alergiile la polenul florilor si copacilor, dar si toamna exista un tip de polen care este la fel de comun si deranjant pentru persoanele alergice, si anume polenul ambroziei. In functie de regiune si clima, alergia la ambrozie este cea mai raspandita intre sfarsitul lunii iunie si in luna septembrie. Cu toate acestea, momentul exact si cantitatea maxima polen de ambrozie eliberat in aer variaza de la an la an, in functie de conditiile meteorologice, cum ar fi vantul, precipitatiile si temperaturile.
Nu numai ca ambrozia este foarte raspandita in Europa si continentul american, dar mai si exista cateva soiuri de ambrozie (de exemplu, Ambrosia artemisiifolia si Ambrosia trifida) care pot creste la diferite altitudini.
Alergia la ambrozie – generalitati
Ambrozia este o buruiana care traieste doar un sezon, dar care poate produce pana la 1 miliard de particule de polen. Planta creste de obicei in zonele rurale, dar poate fi intalnita si in zonele suburbane si urbane. Se gaseste adesea de-a lungul drumurilor, malurilor, raurilor, pe terenuri virane si pe campuri. Semintele latente care raman in sol timp de zeci de ani pot incolti cand conditiile devin propice.
Un studiu a aratat ca polenul ambroziei ar putea fi de sapte ori mai raspandit in orasele in care este in medie cu 3,6 °C mai cald si cand exista cu 30% mai mult dioxid de carbon decat la periferie.
Unele studii au aratat ca schimbarile climatice au influentat sezonul polenului de ambrozie, acesta devenind mai lung si mai intens. Anual, plantele de ambrozie elibereaza deci polen pentru perioade mai lungi si in cantitati mai mari. Schimbarile climatice provoaca, de asemenea, o crestere a dioxidului de carbon in aer, care stimuleaza plantele de ambrozie sa produca mai mult polen, care poate calatori mai multi kilometri plutind in aer.
Alergia la ambrozie – cauze si factori de risc
In mod normal, cand este expus la virusi, bacterii si alte amenintari, sistemul imunitar provoaca modificari chimice in organism, pentru a lupta impotriva acestor intrusi. In cazurile de alergie la ambrozie si alte alergii la polen, sistemul imunitar declanseaza acelasi raspuns defensiv pentru a lupta impotriva acestor substante altfel inofensive.
Cand ia contact cu polenul de ambrozie, sistemul imunitar produce un tip special de proteina cu rol de aparare, numita IgE (imunoglobulina E). Cand ambrozia infloreste, polenul pe care il raspandeste in aer se ataseaza de acesti anticorpi IgE, iar acest lucru declanseaza eliberarea histaminei si a altor substante chimice in organism. Aceste substante provoaca simptome alergice iritabile, despre care vom discuta mai pe larg in cuprinsul acestui material.
Sunteti expus la polenul ambroziei prin simplul fapt ca respirati, deci este foarte dificil sa evitati polenul cand sunteti in aer liber. Sezonul specific pentru alergia la ambrozie atinge apogeul in lunile de vara si, in functie de vreme, polenul din aer ajunge in general la cantitati maxime in intervalul cuprins intre orele 10:00 si 15:00. Aerul uscat, canicula si vantul puternic pot creste nivelul de polen de ambrozie si, implicit, susceptibilitatea la alergia la ambrozie.
Persoanele care sunt sensibile sau alergice la diverse substante pot fi mai predispuse si la alergia la ambrozie. De exemplu, daca sunteti alergic la alte tipuri de polen (cum ar fi polenul anumitor plante sau copaci), mucegai sau acarieni, puteti avea un risc mai mare de a dezvolta si alergia la ambrozie.
Alergia la ambrozie – simptome
In alergia la ambrozie, simptomele pot varia in severitate si includ cel mai frecvent stranutul, nasul infundat sau rinoreea (curgerea nasului), mancarimea de la nivelul ochilor si gatului. Din pacate, odata instalata alergia la ambrozie, este putin probabil ca aceasta sa dispara de la sine. Vestea buna este ca simptomele pot fi ameliorare printr-un tratament adecvat.
Enumeram mai jos simptomele comune cu care se confrunta persoanele care sufera de alergia la ambrozie:
-
stranut;
-
rinoree si nas infundat;
-
congestie nazala si tuse;
-
dureri de cap;
-
senzatia de ochi iritati, manifestata prin mancarime, lacrimare si inrosirea ochilor;
-
prurit la nivelul nasului si gatului;
-
umflarea zonei din jurul ochilor;
-
presiune asupra sinusurilor (si durere faciala);
-
eruptii cutanate.
Alergia la ambrozie poate declansa si simptome de astm, in astfel de situatii putand cauza:
-
dificultati respiratorii si respiratie suieratoare;
-
durere in piept;
-
tulburari de somn.
In unele cazuri, polenul produs de ambrozie poate provoca inclusiv eczeme alergice. Aceasta eruptie cutanata dureroasa, insotita de prurit, duce la aparitia unor vezicule si a unor mici umflaturi pe piele. Acest fenomen poate aparea in decurs de 1-2 zile dupa expunerea la polenul ambroziei. Eruptia poate sa dispara de la sine in 2-3 saptamani. Din pacate, si alti agenti iritanti, cum ar fi mirosurile puternice, poluarea aerului si fumul de tutun, pot agrava simptomele de alergie la ambrozie.
Alergia la ambrozie – optiuni de gestionare
Alergia la ambrozie poate fi diagnosticata printr-un test cutanat. Pentru efectuarea testului, pacientul este supus la o cantitate mica de alergen, apoi se observa reactia sistemului imunitar.
Ameliorarea simptomelor
Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala si cele speciale pentru alergii, cum ar fi antihistaminice si spray-urile nazale antiinflamatoare, pot ajuta la ameliorarea simptomelor persoanelor care se confrunta cu alergia la ambrozie. Daca stiti ca in cazul dumneavoastra alergia la ambrozie se agraveaza spre sfarsitul verii si la inceputul toamnei, va puteti lua medicamentele mai din timp, cu 2 saptamani inainte ca simptomele sa se inrautateasca. Discutati cu medicul despre medicamentele care corespund cel mai bine nevoilor dumneavoastra.
In principiu, medicamentele eliberate fara prescriptie medicala care pot ameliora simptomele alergice constau in:
-
antihistaminice, cum ar fi cele care contin difenhidramina sau loratadina;
-
decongestionante, cum ar fi pseudoefedrina;
-
corticosteroizi nazali, cum ar fi mometazona sau fluticazona;
-
medicamente care includ un decongestionant si antihistaminic.
Din pacate, toate medicamentele, chiar si cele fara prescriptie medicala, pot avea efecte secundare daunatoare si deseori devin ineficiente daca sunt folosite pe termen lung. Daca acestea nu (mai) sunt eficiente, atunci poate fi necesara imunoterapia, pentru a reduce sensibilitatea organismului la alergen. Aceasta favorizeaza dezvoltarea tolerantei la alergeni, reducand sau eliminand complet simptomele de alergie la ambrozie.
Terapiile de imunoterapie pe care alergologul le poate recomanda pentru cei care se confrunta cu alergia la ambrozie sunt disponibile in 2 forme:
-
tratament injectabil: reprezinta un tip de imunoterapie care presupune injectarea alergenului in organismul pacientului diagnosticat cu alergie la ambrozie. Cantitatea alergenului pe care medicul o injecteaza creste treptat, in speranta ca acest proces va determina imblanzirea reactiei sistemului imunitar la contactul cu alergenul si ca astfel va ajuta la scaderea severitatii reactiilor alergice. In general, se efectueaza o injectie saptamanal in primul an de tratament, doua injectii pe luna in al doilea an si apoi se efectueaza tratamente lunare in urmatorii 3-5 ani sau pe termen mai lung, dupa caz.
-
tratament sublingual: acesta este uneori folosit pentru tratamentul pacientilor care se confrunta cu alergia la ambrozie. In acest caz se administreaza zilnic cate o tableta care se dizolva sub limba; tratamentul trebuie urmat cu 3 luni inainte de sezonul alergiei la ambrozie sau chiar in perioada sezonului alergic. Aceasta optiune de tratament poate fi la fel de eficienta ca vaccinurile antialergie, dar, la fel ca acestea, este insa de durata.
Va trebui sa discutati cu un alergolog pentru a afla daca puteti recurge la imunoterapie pentru alergia la ambrozie.
Exista si alte optiuni care pot fi de ajutor, cum ar fi tratamentele holistice care abordeaza alergia la ambrozie sau terapiile avansate pentru alergii (AAT). Pentru aceste tratamente este insa nevoie de mai multe studii pentru a li se confirma beneficiile.
Daca va confruntati cu alergia la ambrozie, enumeram mai jos si alte masuri pe care le puteti lua pentru a reduce impactul simptomelor pe parcursul sezonului ambroziei.
-
Cumparati din timp un spray nazal antihistaminic si/sau pe baza de corticosteroizi, pe care sa-l folositi cu 2 ore inainte de expunerea la alergen. Daca alergia la ambrozie se manifesta la nivel ocular, puteti folosi picaturi pentru ochi.
-
Evitati pe cat posibil contactul cu polenul ambroziei. La sfarsitul verii si inceputul toamnei, nivelul polenului este cel mai ridicat dimineata. Cantitatea de polen poate creste si in zilele cu vant, calduroase si dupa o furtuna sau ploaie. In momentele respective, limitati timpul petrecut in aer liber, de obicei dimineata si pana la inceputul dupa-amiezii. Ideal ar fi sa iesiti afara dupa-amiaza tarziu sau dupa o ploaie puternica, deoarece nivelurile de polen sunt mai scazute in acest interval.
-
Dupa ce ajungeti acasa, cel mai bine este sa faceti dus si sa va schimbati imbracamintea. Polenul poate ramane atasat pe haine, piele si par. Si animalele de companie pot transporta polenul in casa.
-
Inchideti geamurile masinii cand conduceti. De asemenea, tineti ferestrele inchise ori de cate ori este posibil, mai ales la orele cand nivelul polenului este mai mare. Folositi un aparat de aer conditionat, in loc de ventilator, pentru a racori incaperile.
-
Puteti folosi un uscator automat de rufe in loc sa atarnati hainele afara, pentru a evita ca acestea sa ia contact cu polenul ambroziei.
-
Evitati plantele care produc polen similar ambroziei. Pe aceasta lista se numara plantele care produc dovlecei, seminte de floarea-soarelui, pepeni galbeni, castraveti si altele.
-
Purtati masca in momentele in care desfasurati activitati in aer liber sau cand va ocupati de gradinarit. Optati pentru o masca conceputa sa filtreze polenul si sa impiedice patrunderea acestuia in caile nazale.
Surse:
https://aafa.org/allergies/types-of-allergies/pollen-allergy/ragweed-pollen/
https://www.medicinenet.com/what_are_the_symptoms_of_ragweed_allergy/article.htm
https://allergyasthmanetwork.org/allergies/pollen-allergy/ragweed-allergy/
https://www.webmd.com/allergies/ragweed-allergy