Printre ingredientele foarte apreciate din domeniul ingrijirii pielii, exista si unul caruia nu i se acorda atentia cuvenita, si anume alantoina, in ciuda faptului ca poate imbunatati semnificativ aspectul si confortul pielii. Folosita pe scara larga in produsele cosmetice coreene, alantoina este considerata un ingredient minune pentru pielea sensibila, ajutand la reducerea iritatiilor si a sensibilitatii. Aceasta este disponibila in multe produse de ingrijire a pielii, cum ar fi demachiante, lotiuni, seruri si masti.
In continuare, iata ce beneficii, moduri de utilizare si grad de siguranta prezinta aceasta substanta.
Alantoina – generalitati
Alantoina este un compus chimic natural, in forma sa pura fiind o pulbere alba, inodora. Corpul uman produce alantoina, mai ales in timpul exercitiilor fizice, dar substanta este derivata si din surse vegetale, cum ar fi tataneasa (Symphytum officinale), musetelul, germenii de grau sau sfecla de zahar. Frunzele de tataneasa au fost folosite de secole pentru a vindeca rani minore si umflaturi.
In plus, unele mamifere excreta alantoina in urina. Oamenii de stiinta germani, de exemplu, au sintetizat acest ingredient din acidul uric. Desi producatorii pot extrage alantoina din plante, acestia prefera drept sursa ureea si acidul glioxilic, asa ca alantoina prezenta in produsele cosmetice este deseori de origine sintetica.
Siguranta si eficacitatea acestui ingredient nu par a fi influentate de sursa din care provine, desi unii specialisti cred ca alantoina derivata sintetic ar putea fi mai stabila. Probabil de aceea aceasta forma este utilizata pe scara mai larga.
Companiile de produse cosmetice includ alantoina in tot felul de produse de ingrijire personala, datorita capacitatii sale de a proteja pielea de iritatii. Alantoina combate temporar iritantiile asociate cu inflamarea ranilor sau cu pielea sensibila si este un ingredient frecvent intalnit in multe seruri antiimbatranire.
Spre deosebire de alte substante, in general alantoina este omniprezenta intr-o lista lunga de produse de ingrijire si infrumusetare a pielii, cum ar fi:
-
creme hidratante pentru fata, maini sau corp;
-
lotiuni demachiante;
-
produse antiacnee;
-
seruri;
-
creme pentru zona ochilor;
-
masti;
-
tonere;
-
rujuri si balsamuri de buze;
-
rimeluri;
-
sampoane, balsamuri si fixative pentru par;
-
produse de ingrijire orala, cum ar fi pasta de dinti si apa de gura;
-
unguente pentru taieturi, arsuri sau leziuni;
-
creme pentru zona scutecului sau pentru ingrijirea mameloanelor proaspetelor mame;
-
lotiuni pentru ras si aftershave.
Combinata cu alte substante chimice, alantoina produce efecte variate. De exemplu, sarea de aluminiu a alantoinei este un antiperspirant eficient sau poate fi folosita ca tratament antiacnee.
Alantoina – beneficii si utilizari
Alantoina este populara din multe motive, printre acestea numarandu-se proprietatile sale antioxidante, antiinflamatorii si hidratante. In continuare, iata cum poate acest ingredient sa aduca beneficii pielii si nu numai.
Alantoina este un umectant, deci ajuta la atragerea apei de la nivelurile inferioare ale pielii catre straturile superioare. De asemenea, ar rol higroscopic, adica absoarbe umiditatea din aer.
Aceasta se adauga in produsele cosmetice puternic hidratante, cum ar fi creme, lotiuni, balsamuri si produse pentru buze. De asemenea, poate ajuta la combaterea descuamarii, la calmarea pielii uscate si la vindecarea fisurilor cutanate.
In produsele pentru par, alantoina impiedica aparitia iritatiilor scalpului si mentine hidratarea parului sau reduce incretirea acestuia.
In plus, proprietatile hidratante ale alantoinei pot contracara si uscaciunea indusa de unele ingrediente active din produsele cosmetice, cum ar fi alcoolul, sulfatii si parfumul, care pot provoca uscarea pielii. Prin continutul de alantoina, aceste ingrediente pot aduce beneficii, fara a mai induce efectul secundar de uscaciune.
-
Are actiune antiimbatranire
Aceasta substanta este prezenta intr-o multime de produse cosmetice antiimbatranire, deoarece pielea hidratata corespunzator este mai flexibila, capatand un aspect intinerit.
Pe masura ce imbatranim, pielea devine in mod firesc mai subtire si mai laxa. Produsele care contin alantoina ajuta pielea sa isi mentina fermitatea si astfel se reduc efectele imbatranirii tenului, cum ar fi:
-
ridurile;
-
liniile fine;
-
ridurile de expresie;
-
ridurile din jurul ochilor (laba gastei);
-
pielea cu aspect tern.
-
Ajuta la exfoliere
Celulele moarte ale pielii trebuie indepartate pentru a face loc celulelor sanatoase, care ajuta pielea sa-si mentina aspectul tanar si proaspat. Si in aceasta privinta, alantoina poate fi de ajutor, deoarece are efect cheratolitic, adica inmoaie proteinele din piele si par, favorizand indepartarea celulelor moarte si ajutandu-va sa aveti o piele mai neteda si un par mai sanatos. Poate fi eficienta si in reducerea aspectului solzos al pielii, in afectiuni precum matreata, eczema sau psoriazisul.
Ca multe alte ingrediente hidratante, alantoina poate ajuta la distrugerea bacteriilor. Acesti agenti patogeni pot profita de fisuri cutanate sau leziuni pentru a patrunde in corp. Alantoina si alti agenti antimicrobieni pot crea o bariera protectoare, permitand pielii sa se vindece. De aceea acest ingredient este util in produsele de ingrijire orala, precum si in balsamurile si unguentele vindecatoare.
Un studiu din 2015 a comparat efectele antiiritante ale alantoinei pure cu cele ale extractului de tataneasa, care contine la randul sau alantoina naturala. Cercetatorii au descoperit ca ambele formei ale substantei reduc iritatia, dar interesant este ca extractul de tataneasca s-a dovedit a fi mai eficient decat alantoina pura. Acest lucru sugereaza ca o combinatie de compusi din radacina acestei plante are efecte benefice in cazul iritatiilor pielii.
-
Combate eczemele la copii
Dermatita atopica sau eczema atopica provoaca inflamarea pielii, prurit (mancarime) si uscaciune. Este deosebit de important sa calmati aceste simptome la copiii mici, pentru a preveni scarpinatul si leziunile cutanate, prin care pot patrunde agentii patogeni care cauzeaza infectii.
Alantoina, aloe vera si fulgii de ovaz au toate proprietati antiinflamatorii, fiind utile ca adjuvanti in tratarea eczemelor.
Peroxidul de benzoil este un tratament de prima linie pentru acnee. Din pacate, poate usca excesiv pielea, accelerand imbatranirea acesteia si reducand aderenta la tratament. Acest lucru poate duce la agravarea simptomelor si la mai multe cicatrici postacneice.
Intr-un mic studiu efectuat in 2020 pe 31 de femei, participantele au raspuns favorabil la un produs antiacnee care continea alantoina si un amestec de ceramide. In general, pacientele au observat o reducere a simptomelor de acnee si o functie imbunatatita a barierei pielii.
-
Reduce riscul de cicatrici
O combinatie de alantoina si extract de ceapa a fost folosita sub forma de gel pentru tratamentul cicatricilor. Sustinatorii considera ca extractul de ceapa are proprietati antiinflamatorii, in timp ce alantoina este hidratanta si epitelizanta (ajuta la regenerarea pielii).
Un studiu din 2018, care a inclus 125 de subiecti, a constatat ca aspectul cicatricilor s-a redus vizibil dupa ce pacientii au folosit plasturi cu extract de alantoina si ceapa dupa o interventie chirurgicala. Acest lucru sustine teoria potrivit careia alantoina are proprietati de vindecare a cicatricilor.
-
Ajuta la vindecarea ranilor
Un studiu din 2020 a constatat ca o combinatie de pectina si alantoina a grabit vindecarea cu 25% in cazul sobolanilor cu leziuni cutanate.
Desi proprietatile vindecatoare ale alantoinei au fost in general testate pe animale, rezultatele acestui studiu au fost promitatoare si sugereaza ca cele doua ingrediente ar putea avea utilizari in ingrijirea ranilor.
Alantoina – cum se utilizeaza
Ideal ar fi sa discutati cu medicul inainte de a include acest ingredient in rutina de ingrijire a pielii.
Daca aveti pielea sensibila sau uscata si tendinta spre prurit, alantoina este un ingredient obligatoriu in produsele de ingrijire, deoarece are actiune calmanta.
Daca aveti tenul gras sau va confruntati cu acnee, acidul salicilic, acizii beta-hidroxi (BHA), tretinoina si alantoina va pot fi de ajutor. O puteti folosi si pe tenul predispus la acnee.
Pe timpul zilei, alantoina pot fi utilizata oricand sub forma de crema hidratanta. Poate fi aplicata dupa un ser cu vitamina C, acizi alfa-hidroxizi (AHA) sau acid hialuronic. Studiile sugereaza insa ca, din cauza efectului sau antiinflamator (adica inhiba eritemul, fara a proteja insa pielea de radiatia solara), valoarea FPS-ului afisat pe o crema de protectie solara care contine alantoina ar putea fi supraestimata. Prin urmare, mai bine evitati cremele de protectie solara care contin si acest ingredient.
Seara, inainte de culcare, puteti aplica in prealabil un ser cu retinol/tretinoin.
Utilizarea pe termen lung a alantoinei nu a prezentat efecte secundare, produsele care contin acest ingredient putand fi folosite pana se obtin rezultatele dorite. De obicei, produsele de ingrijire a pielii contin acest ingredient in proportie de 0,1 – 0,5%.
Hidrateaza si calmeaza rapid pielea, dar pentru rezultate optime pe termen lung, se recomanda utilizarea continua. In vindecarea leziunilor, in absenta factorilor secundari care ar putea intarzia recuperarea, alantoina accelereaza procesul de vindecare.
Alantoina – siguranta in utilizare
Exista motive intemeiate pentru care acest ingredient este un aditiv omniprezent in produsele cosmetice.
Rareori cauzeaza alergii cutanate sau efectele secundare. De aceea, se gaseste inclusiv in produsele destinate pielii sensibile sau dintilor sensibili. In general, se absoarbe lent in piele si nu prezinta efecte secundare, fiind unul dintre cele mai sigure ingrediente pentru produsele destinate bebelusilor, cum ar fi sampoanele care nu cauzeaza lacrimarea ochilor sau lotiunile de corp.
Cand alantoina este combinata cu alte ingrediente exfoliante, poate provoca insa iritatii sau roseata, dar nu din cauza alantoinei in sine, ci pentru ca efectul cumulat al mai multor ingrediente cu actiune exfolianta ar putea fi prea intens pentru unele tipuri de piele.
Cand incercati produse noi de ingrijire a pielii, introduceti-le treptat in rutina de ingrijire, asteptand cateva saptamani pentru a vedea cum reactioneaza pielea. Asadar, aveti rabdare si mentineti o rutina simpla.
Surse:
https://health.clevelandclinic.org/allantoin
https://www.healthline.com/health/allantoin-for-skin
https://www.medicalnewstoday.com/articles/allantoin#what-is-it
https://enclaire.in/article/allantoin-uses-side-effects-and-interactions