Cauze si remedii sigure pentru durerile de genunchi

Cauze si remedii sigure pentru durerile de genunchi Cauze si remedii sigure pentru durerile de genunchi

Ultima actualizare: 20 iunie 2023

Durerile de genunchi va pot afecta indiferent de varsta. De cele mai multe ori, atunci cand experimentati dureri de genunchi, incercati sa diminuati intensitatea acestora prin repaus pentru cateva zile. Desi uneori aceasta strategie poate functiona, cauzele care provoaca aceasta problema sunt multiple. Durerile de genunchi pot aparea ca urmare a unei accidentari, dar pot fi provocate si de alte afectiuni ce apar o data cu varsta.

Multe dintre tipurile de dureri de genunchi minore pot disparea cu remedii locale, aplicate acasa. Cu toate acestea, chiar daca durerea este minora, este recomandat sa discutati cu un medic specialist, pentru a identifica principalele cauze si a va recomanda un tratament eficient.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport Forte de la Naturalis, un produs inovator care ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor osteoartritei. Reuneste intr-o forma concentrata ingrediente ce au facut obiectul a numeroase studii clinice, ce le valideaza eficienta.

In acest articol, veti descoperi care sunt factorii de risc responsabili pentru aparitia durerilor de genunchi, dar si care sunt cauzele si afectiunile ce produc aceasta senzatie. De asemenea, veti afla care sunt remediile pentru dureri de genunchi si cum le puteti aplica.


Dureri de genunchi – factori de risc

Principalii factori de risc ce pot provoca dureri de genunchi sunt urmatorii:

  • practicarea unor sporturi ce presupun activitate fizica intensa – dureri de genunchi frecvente apar in cazul sportivilor ce practica sporturi precum baschet, ski, volei, sau alte sporturi ce solicita foarte mult articulatia genunchiului;
  • sedentarism – din cauza lipsei totale de miscare, aplicati o presiune suplimentara pe muschii, ligamentele si articulatiile ce se afla la nivelul genunchiului. Astfel, cand incercati sa va deplasati sau sa va schimbati ritmul de viata, puteti experimenta dureri de genunchi.
  • obezitate – acumularea de kilograme suplimentare va aduce o presiune in plus pe articulatia genunchiului. Astfel, veti simti dureri de genunchi chiar daca faceti o banala plimbare in parc, intrucat articulatia nu este pregatita sa reziste la kilogramele suplimentare acumulate.
  • existenta unor leziuni anterioare – in acest caz, riscul de reaccidentare este crescut si poate provoca noi dureri de genunchi.
  • desfasurarea unei activitati ce presupune efort profesional – puteti dezvolta dureri de genunchi dupa ce ati petrecut mai multe ore in picioare sau pe scaun, in desfasurarea activitatii profesionale zilnice.

Dureri de genunchi – cauze, afectiuni

Exista numeroase cauze si afectiuni care pot provoca dureri de genunchi. Atunci cand este solicitata in mod necorespunzator, articulatia genunchiului este cea care poate provoca dureri. Aceasta situatie poate aparea din trei cauze principale: afectiuni medicale, suprasolicitare a articulatiei sau accidentare. Pentru fiecare dintre aceste situatii exista tratamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor si reducerea nivelului de durere. Acestea sunt recomandate dupa o evaluare atenta din partea medicului si trebuie urmate conform recomandarilor.

Pentru ameliorarea durerii, incercati ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Gonartroza

Gonartroza este cunoscuta si ca artroza genunchiului si este o boala degenerativa a articulatiei. Din cauza acestei afectiuni medicale, cartilajul articular se deterioreaza permanent si produce, implicit, dureri de genunchi. Simptomele care apar la pacientii care sufera de gonartroza sunt urmatoarele:

  • durere a genunchiului – in stadiile incipiente, gonartroza produce dureri de genunchi in timpul miscarii. Aceasta dispare la repaus, dar pentru ca este o boala degenerativa, ea se transforma intr-o afectiune permanenta, care produce durere chiar si in timpul noptii.
  • umflatura si rigiditate in zona genunchiului – pe masura ce aceasta afectiune avanseaza, pacientii pot simti dureri de genunchi atunci cand indoaie sau intind membrul inferior. De asemenea, genunchiul se umfla.
  • mers schiopatat – atunci cand aveti dureri de genunchi a caror intensitate este accentuata din cauza gonartrozei, veti incepe sa mergeti schiopatat din cauza sensibilitatii resimtite la indoirea piciorului.

Tendinita patelara

Tendinita patelara reprezinta o leziune a tendonului, afectand legatura pe care acesta o face intre tibie si rotula. Aceasta afectiune apare de obicei la sportivi, cu precadere la cei care practica volei sau baschet. In limbajul popular, tendinita patelara este cunoscuta ca genunchi de saritor si provoaca dureri de genunchi intense.

Cand apare tendinita patelara, aceasta provoaca o ruptura partiala a anumitor fibre si produce o inflamatie dureroasa si edem local. De asemenea, pacientul resimte un nivel ridicat de sensibilitate la palpare, iar capacitatea de a-si misca genunchiul scade.

Din fericire, aceasta afectiune se poate trata. Medicul specialist poate recomanda tehnici neinvazive care sa reduca simptomele. Pe de alta parte, ruptura totala de tendon impune interventie chirurgicala.

Farmacistii Catena recomanda OsteoSuport Forte de la Naturalis, un supliment alimentar conceput sa ajute la remineralizarea si reconstructia osoasa, reunind intr-o singura formula calciu, magneziu, zinc, mangan, vitamina K2 si vitamina D3. Aceste minerale, oligoelemente si vitamine indispensabile mentinerii sanatatii sistemului osos actioneaza sinergic pentru obtinerea unor rezultate optime, contribuind la prevenirea pierderii de masa osoasa si reducerea riscului aparitiei fracturilor osteoporotice.

Leziune de menisc

Leziunea ce apare la nivelul meniscului poate producere ruptura partiala sau totala a cartilajului de la nivelul genunchiului. Cauza care duce la aceasta conditie poate fi miscarea brusca a coapsei, prin torsiune sau rotatie, in timp ce piciorul ramane nemiscat.

In momentul in care apare o leziune de menisc, nivelul de durere este ridicat. Pe langa intensitatea durerii, aceasta afectiune poate provoca blocaj, rigiditate si umflare a genunchiului. De asemenea, aceasta afectiune se manifesta si prin imposibilitatea de a intinde sau indoi genunchiului, dar si de o senzatie accentuata de instabilitate atunci cand incercati sa ridicati ceva de jos.

Remedii pentru dureri de genunchi

Remediile potrivite pentru reducerea durerilor de genunchi depind de cauza care a dus la aparitia disconfortului. Medicul specialist recomanda tratamentul adecvat in functie de intensitatea durerilor si de istoricul pacientului. Daca durerea de genunchi nu necesita o interventie chirurgicala pentru a fi rezolvata, puteti folosi diferite remedii pentru a elimina cauzele si a preveni reaparitia.

Remediul 1 – terapia pentru intarirea musculaturii

Medicul specialist va poate recomanda diverse terapii pentru a va intari musculatura de la nivelul membrelor inferioare. Acesta va poate recomanda diverse exercitii fizice pe care sa le parcurgeti acasa sau la un centru specializat.

Daca deja practicati un sport sau sunteti activ/ă din punct de vedere fizic, este important sa discutati cu antrenorul despre corectitudinea executarii exercitiilor fizice. De asemenea, prin exercitii fizice constante veti reusi sa va imbunatatiti postura si flexibilitatea, diminuand astfel reaparitia durerilor de genunchi.

Remediul 2 – injectii cu acid hialuronic sau corticosteroizi

Pentru cazurile in care interventia chirurgicala nu este recomandata, durerile de genunchi se pot diminua cu ajutorul injectiilor. O forma de tratament recomandata foarte des este reprezentata de injectiile cu corticosteroizi. Cu ajutorul acestor injectii, veti putea reduce simptomele provocate de artrita si intensitatea durerilor.

Un alt remediu il reprezinta injectiile cu acid hialuronic. Acest fluid poate fi injectat direct in articulatia genunchiului, pentru a asigura lubrifierea acesteia, contribuind la imbunatatirea mobilitatii si reducerea durerii. Intrucat aceste injectii nu sunt benefice oricarui pacient, este nevoie de o evaluare medicala atenta inainte de a le utiliza.

Pe langa terapiile si injectiile recomandate de medic, multe dureri de genunchi usoare pot fi prevenite si diminuate prin scaderea in greutate si mentinerea unui nivel echilibrat de miscare. De asemenea, masajul sau balneoterapia pot ajuta la diminuarea intensitatii durerii si contribui la cresterea nivelului de flexibilitate. Suplimentele alimentare ce contin vitamina C, colagen, glucozamina si condroitina pot, de asemenea, contribui la reducerea durerilor de genunchi.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/diagnosis-treatment/drc-20350855

https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/knee-pain-dos-and-donts

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/knee-pain-and-problems

https://www.nhs.uk/conditions/knee-pain/

https://medlineplus.gov/ency/article/003187.htm

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    ArtroSuport gel emulsionat, 100 g, NATURALIS

    ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea…