Purtarea unui aparat dentar poate avea beneficii semnificative pentru corectarea aliniamentului dentar si a problemelor legate de muscatura.
Aparatul dentar are o istorie lunga si interesanta, incepand cu antichitatea si evoluand intr-o varietate de forme si materiale de-a lungul secolelor. Iata o scurta istorie a evolutiei aparatelor dentare:
Prima mentiune documentata despre corectarea aliniamentului dentar dateaza din Egiptul antic. Arheologii au descoperit mumii cu sarme metalice in jurul dintilor, indicand ca practica corectarii dintilor era cunoscuta in acele vremuri. Apoi in Evul Mediu si Renastere au fost dezvoltate primele dispozitive ortodontice primitive, cum ar fi "dentitia" sau "pantofi pentru dinti". Acestea erau dispozitive metalice purtate pe dinti pentru a corecta problemele de aliniament.
Aparatul dentar modern a fost dezvoltat de catre medicul francez Pierre Fauchard. Acesta a introdus in 1819 bratarile dentare, care erau legate cu sarme metalice si fixate pe dinti pentru a corecta aliniamentul. Iar in 1843 Dr. Edward Maynard a introdus sarma dentara, utilizata pentru prima data pentru corectarea aliniamentului dentar.
Genera Apa de gura antiplaca cu gust de menta ofera senzatie de prospetime, garantand o igiena ideala a cavitatii bucale. Apa de gura anti-placa ce asigura igiena cavitatii bucale oferind o senzatie de prospetime!
In 1920, aparatul dentar cu bratari metalice a devenit mai comun si mai accesibil din punct de vedere financiar.
1970: A fost dezvoltat aparatul dentar lingual, care este montat pe partea interioara a dintilor, facandu-l invizibil din exterior.
Iar 30 de ani mai tarziu, a fost introdus sistemul Invisalign cu un set de aliniatori (alignere) transparenti si detasabili care se aplica pe dinti si trebuie purtati minimum 22 de ore pe zi, fara a fi nevoie de bratari sau sarme.
Secolul al XXI-lea a marcat tehnologia 3D șiimprimarea 3D. In prezent, tehnologia 3D și imprimarea 3D au revolutionat industria ortodontica, permitand productia precisa a aparatelor dentare si a alignerelor personalizate.
De-a lungul istoriei, aparatul dentar a evoluat semnificativ, devenind mai confortabil, mai eficient si mai estetic. In prezent, optiunile de tratament ortodontic sunt diverse si personalizate pentru nevoile individuale ale pacientilor.
Cele mai comune tipuri de aparate dentare
Exista mai multe tipuri de aparate dentare, fiecare avand caracteristici si beneficii specifice, in functie de necesitatile si preferintele pacientului.
1. Aparate dentare fixe
Aparatul dentar metalic este apreciat pentru eficienta terapeutica si pentru costul mai redus in comparatie cu alte aparate dentare fixe. Aparatul metalic poate trata cea mai mare parte a problemelor ortodontice, se poate purta la orice varsta, iar durata tratamentului este mai redusa, fiind intre 6 luni si 2 ani, in functie de complexitatea corectiei care trebuie facuta.
Aparatul dentar ceramic are bracketii confectionati din ceramica policristalina opaca, fiind foarte putin vizibili. Bracketii policristalini au o rezistenta mai mica la fractura comparativ cu cei monocristalini din safir, insa pretul mai scazut ofera pacientului posibilitatea de a opta pentru acest tip de aparat dentar.
Aparatul dentar din safir este varianta cea mai estetica de aparat dentar. Bracketii sunt realizati din safir pur, al doilea mineral dupa diamant ca duritate. Fiecare cristal este prelucrat si slefuit la temperaturi ridicate, pentru a obtine un bracket clar si dur. Acest aparat dentar nu se coloreaza si nu se pateaza de la consumul de alimente.
Foramen Antiseptico apa de gura combate respiratia urat mirositoare si formarea placii dentare. Testele clinice au aratat ca utilizarea apei de gura, dupa fiecare periaj, contribuie la eliminarea placii bacteriene, reducand riscul formarii cariilor si combate respiratia urat mirositoare.
Aparatul dentar lingual este amplasat pe fata interioara a dintilor, devenind astfel invizibil si oferind discretie totala si confort. Bracketi sunt individualizati pe suprafata dentara a fiecarui pacient, fiind confectionati din aliaje de aur, material care este biocompatibil cu toate tesuturile orale. Pretul acestui aparat dentar lingual variaza intrucat tratamentul este personalizat si adaptat in functie de rezultatul consultului efectuat de medicul specialist ortodont.
2. Aparate dentare mobile
Aparate dentare mobile cu sarma: Acest tip de aparat dentar este folosit in special la copii, in cazul unei inghesuiri usoare a dintilor si pana la aparitia danturii definitive. Este compus dintr-o “placa” de material acrilat si o serie de elemente din sarma care ajuta la modificarea pozitiei dintilor. Avantajele acestuia sunt usurinta in igienizare si faptul ca se poate personaliza in diferite culori pentru a satisface exigentele copiilor..
Aparatul dentar numit Invisalign este unic, deoarece nu implica bracketi si fire. Acesta este alcatuit dintr-o serie de piese transparente, din plastic, purtate deasupra dintilor si facute dupa masuratorile fiecarui pacient. Aceste piese vor fi indepartate si inlocuite la fiecare 2 saptamani.
De asemenea, este esential faptul ca Ivisalign nu este purtat permanent, ca si primele aparate, ci poate fi dat jos cu usurinta, atunci cand pacientul mananca sau isi perie dintii. Multi pacienti vor prefera acest tip de aparat fiind cel mai usor de purtat, transparent si cu un aspect extrem de natural si placut. Totusi, nu este varianta recomandata decat in cazul problemelor ortodontice minore, in cazul adolescentilor si adultilor tineri.
3. Aparate dentare functionale/ortodontice
Aparate dentare functionale: Acestea sunt folosite pentru a corecta problemele de muscatura și aliniament prin intermediul miscarilor mandibulare si ale maxilarului. Aceste aparate sunt adesea folosite in tratamentul copiilor.
Aparate dentare mini-implanturi: Mini-implantul ortodontic se foloseste in anumite tratamente ortodontice cu aparat dentar fix (bracketi) metalic, ceramic sau de safir, pentru a ajuta la deplasare unor dinti.
Mini-implanturile sunt mici suruburi de titan inserate in osul maxilarului sau al mandibulei si pot fi utilizate pentru a ajuta la miscarea dintilor in timpul tratamentului ortodontic.
Principalele beneficii ale purtarii aparatului dentar
Fiecare tip de aparat dentar are avantaje si dezavantaje, iar alegerea depinde de nevoile si preferintele pacientului, precum si de recomandarile ortodontului. Dar, indiferent de alegere, beneficiile purtarii acestor dispositive sunt aceleasi.
1. Corectarea aliniamentului dentar:
Unul dintre principalele scopuri ale unui aparat dentar este corectarea aliniamentului dentar. Acest lucru poate imbunatati aspectul zambetului si poate face igiena orala mai usoara.
2. Imbunatatirea muscaturii:
Un aparat dentar poate corecta problemele de muscatura, cum ar fi supraaglomerarea, suprapozitia, subpozitia si muscaturile deschise. O muscatura corecta poate imbunatati functia masticatorie si poate preveni uzura anormala a dintilor.
3. Prevenirea problemelor dentare:
Un aliniament corect al dintilor poate preveni numeroase probleme dentare, cum ar fi cariile, inflamatiile gingivale si abraziunile dentare, prin facilitarea igienei orale corespunzatoare.
4. Imbunatatirea pronuntiei:
Corectarea problemelor dentare poate imbunatati discursul si pronuntia, mai ales in cazul persoanelor cu probleme de vorbire legate de aliniamentul dentar.
5. Imbunatatirea stimei des sine:
Un zambet frumos si sanatos poate creste increderea si stima de sine. Corectarea problemelor dentare prin purtarea aparatului dentar poate imbunatati aspectul fizic si increderea in sine.
6. Prevenirea problemelor de articulatie temporomandibulara (ATM):
Un aliniament corect al dintilor poate reduce presiunea si stresul pe articulatia temporomandibulara si poate preveni problemele asociate, cum ar fi dislocarea si durerea.
7. Promovarea sanatatii generale:
Ocrotirea sanatatii orale prin corectarea problemelor dentare poate contribui la sanatatea generala, deoarece igiena orala adecvata este esentiala pentru prevenirea problemelor cardiace, a diabetului si a altor afectiuni.
8. Prevenirea complicatiilor legate de muscatura in viitor:
Corectarea problemelor de mușcatura in timpul perioadei de crestere si dezvoltare poate preveni complicatiile si costurile unor interventii chirurgicale mai complexe in viitor.
9. Pentru toate varstele:
Aparatele dentare pot fi purtate la orice varsta, nu doar in timpul copilariei si adolescentei. Oricine poate beneficia de corectarea problemelor dentare si de imbunatatirea sanatatii orale.
Foramen Clorhexidina apa de gura este destinata igienizarii cavitatii bucale.Contine clorhexidina care lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala responsabile de aparitia cariilor, dar si a altor probleme de sanatate. Are o compozitie speciala pentru gingiile sensibile.
Probleme bucale comune asociate cu purtarea aparatului dentar
Purtarea unui aparat dentar, fie el fix sau mobil, poate aduce numeroase beneficii pentru sanatatea orala si bunastarea generala a unei persoane.
Cu toate acestea, exista si cateva probleme bucale comune asociate cu purtarea aparatului dentar fix sau mobil.
Iata cateva dintre acestea:
Disconfort si ulceratii:
La inceputul purtarii aparatului dentar, poate aparea disconfort si ulceratii ale obrajilor si limbii din cauza frecarii aparatului de tesuturile moi ale gurii.
Iritarea gingiilor:
Aparatul dentar poate irita gingiile, mai ales in cazul aparatelor dentare fixe, ceea ce poate provoca inflamatii si sangerari gingivale.
Probleme cu igiena orala:
Purtarea unui aparat dentar poate face curatarea dintilor mai dificila. Alimentele si placa bacteriana pot ramane agatate in bracketii si sarmele aparatului dentar, crescand riscul cariilor dentare si al inflamatiilor gingivale.
Riscul de infectii:
Daca igiena orala nu este pastrata corespunzator, aparatul dentar poate crea o zona propice pentru dezvoltarea bacteriilor si fungilor, crescand riscul de infectii ale cavitatii bucale.
Modificari ale alimentatiei:
Unele persoane pot evita alimentele mai tari sau crocante din cauza disconfortului si a dificultatilor de mestecare asociate cu aparatul dentar.
Mirosul neplacut al respiratiei:
Particulele alimentare si placa bacteriana care se acumuleaza in jurul aparatului dentar pot duce la mirosul neplacut al respiratiei.
Riscul de leziuni la nivelul gurii sau buzelor:
Aparatul dentar poate provoca leziuni minore la nivelul gurii si buzei, mai ales la inceputul purtarii sau in cazul accidentelor.
Sfaturi pentru prevenirea problemelor orale cauzate de purtarea aparatului dentar
Purtarea unui aparat dentar necesita o igiena orala riguroasa si atentie suplimentara pentru a preveni problemele orale. Ce putem face pentru a preveni complicatiile legate de igiena orala si pentru a mentine sanatatea orala in timpul purtarii aparatului dentar:
1. Igiena orala riguroasa:
Periuta de dinti si ata dentara: Periajul si folosirea atei dentare trebuie sa fie mai atente si mai frecvente. Periati dintii dupa fiecare masa si folositi ata dentara cel putin o data pe zi pentru a elimina resturile alimentare si placa bacteriana.
2. Periuta de dinti speciala:
Utilizati o periuta de dinti speciala cu peri mai moi si cap rotund pentru a curata mai eficient in jurul sarmelor si brachetilor aparatului dentar.
3. Clatiti-va gura cu apa sarata:
Faceti gargara cu apa sarata calda pentru a calma iritatiile si pentru a ajuta la vindecarea ranilor si ulceratiilor.
4. Evitati alimentele tari si lipicioase:
Evitati alimentele tari si lipicioase care pot fi dificil de mestecat si pot ramane agatate in aparatul dentar, provocand disconfort si cresterea riscului de deteriorare.
5. Limitati consumul bauturilor acidulate:
Bauturile acidulate pot coroda smaltul dentar. Limitati consumul acestor produse si clatiti-va gura cu apa dupa consumul lor.
6. Vizite regulate la dentist si ortodont:
Programati vizite regulate la dentist si la ortodont pentru examene si ajustari. Dentistul va poate oferi sfaturi personalizate pentru ingrijirea orala si va poate verifica progresul.
7. Folositi geluri si produse speciale:
Utilizati geluri speciale cu fluor si produse pentru remineralizarea smaltului pentru a mentine dintii puternici si sanatosi.
8. Folositi dispozitive de curatare suplimentare:
Dispozitivele suplimentare, cum ar fi periutele interdentare sau dusurile bucale, pot ajuta la curatarea zonelor dificil de accesat intre sarmele si brachetii aparatului dentar.
9. Evitati obiceiurile daunatoare:
Evitati obiceiurile daunatoare, cum ar fi rosul unghiilor sau folosirea dintilor pentru a deschide obiecte, care pot deteriora aparatul dentar.
10. Pastrati programarile de reglaj:
Nu ratati programarile de reglaj la ortodont pentru ajustari si verificarea starii aparatului dentar.