Vitamina C (acidul ascorbic, vitamina antiscorbutica) este un compus solubil in apa, cu o foarte importanta activitate antioxidanta. Desi administrarea de vitamina C la adulti se recomanda mai ales pentru a intari sistemul imunitar si a asigura un raspuns imunologic eficient impotriva mai multor agenti patogeni, vitamina C indeplineste o gama deosebit de variata de functii esentiale pentru sanatatea organismului.
Administrarea zilnica de vitamina C la adulti, dar nu numai, se recomanda ca urmare a faptului ca oamenii nu pot sintetiza in organism aceasta vitamina. Drept urmare, concentratia sa este in stransa dependenta de aportul exogen (alimentatie, suplimente).
Administrarea de vitamina C la adulti – beneficii
Dupa cum am mentionat, este esentiala suplimentarea zilnica cu vitamina C la adulti, deoarece, spre deosebire de alte vitamine, organismul nu poate sintetiza acid ascorbic. Asadar, nivelul de vitamina C din organism este direct proportional cu aportul exogen al acestui compus.
Sursele alimentare si suplimentele pe baza de vitamina C sunt cele care asigura concentratia optima de vitamina C in organism. Pentru a-si indeplini functiile fiziologice, este important ca aceasta sa se gaseasca in concentratii optime.
Deficitul de vitamina C este asociat cu mai multe probleme de sanatate, cum ar fi anomalii hematologice, hemoragii, hipercheratoza (simptome de scorbut).
Vitamina C la adulti si copii indeplineste mai multe functii care sustin integritatea organismului uman. Dintre acestea, una dintre cele mai importante este faptul ca vitamina C este un cofactor al enzimei implicate in biosinteza colagenului. Colagenul este cea mai raspandita proteina din organismul uman, avand functii mecanice si de sustinere, de organizare si formare a tesuturilor. Vitamina C la adulti mai indeplineste si functie antioxidanta semnificativa, avand rol major in neutralizarea speciilor reactive de oxigen si azot care stau la baza afectiunilor inflamatorii. Alta functie pe care vitamina C o indeplineste este aceea de a facilita absorbtia fierului alimentar.
In ceea ce priveste implicatiile acidului ascorbic in imunitate, administrarea zilnica de vitamina C la adulti se recomanda mai ales ca parte a imunizarii organismului in perioada premergatoare infectiilor virale. Mai mult decat atat, s-a observat ca administrarea de vitamina C la adulti, dar si la copii, in timpul unui proces infectios activ, poate reduce simptomele asociate bolii, riscurile de complicatii si durata infectiei. Vitamina C sustine imunitatea prin mecanismele de mai jos.
Asigura integritatea barierei epiteliale
-
Promoveaza sinteza colagenului si stabilizarea structurala a acestui compus.
-
Protejeaza pielea de daunele induse de speciile reactive de oxigen.
-
Promoveaza diferentierea keratinocitelor si sinteza lipidelor.
-
Promoveaza proliferarea si migrarea fibroblastelor.
-
Grabeste vindecare a ranilor.
Sustine activitatea fagocitelor (neutrofile, macrofage)
-
Vitamina C la adulti si copii actioneaza drept antioxidant si donor de electroni.
-
Imbunatateste motilitatea si chemotaxia (migrarea fagocitelor la locul infectiei).
-
Promoveaza fagocitoza (distrugerea antigenelor).
-
Sustine si faciliteaza raspunsul antimicrobian prompt.
-
Faciliteaza moartea celulelor care contin antigene si indepartarea acestora din organism.
Sustine activitatea limfocitelor B si T
-
Imbunatateste diferentierea limfocitelor si proliferarea acestora la locul infectiei.
-
Promoveaza producerea de anticorpi indreptati impotriva agentilor patogeni.
Are impact asupra mediatorilor inflamatori
-
Administrarea de vitamina C la adulti ajuta la scaderea nivelului histaminei, compusul care este implicat in reactiile alergice si simptomele asociate.
-
Moduleaza productia de citokine, reducand astfel inflamatia asociata.
Vitamina C la adulti pare sa aiba implicatii semnificative mai ales la nivelul pielii, unde acidul ascorbic actioneaza prin captarea si neutralizarea speciilor reactive de oxigen de la acest nivel. De exemplu, actiunea antioxidanta a acestei vitamine poate proteja celulele pielii in special de stresul oxidativ indus de agentii poluanti din mediu. Administrarea de vitamina C la adulti potenteaza arsenalul antioxidant al organismului; acest efect este cu atat mai pronuntat daca vitamina C la adulti si copii este administrata in combinatie cu vitamina E.
Doza zilnica recomandata de vitamina C la adulti
Pentru a se asigura nivelurile optime de vitamina C, este esentiala suplimentarea exogena (din alimentatie sau suplimente). Doza medie de vitamina C la adulti, considerata cu efect protectiv, este de 70-150 miligrame pe zi. Vitamina C ar trebui administrata dupa schema recomandata:
-
barbati cu varsta de peste 18 ani: 90 miligrame;
-
femei cu varsta de peste 18 ani: 75 miligrame;
-
femei insarcinate: 85 miligrame;
-
femei care alapteaza: 120 miligrame.
In caz de scorbut, doza zilnica recomandata de vitamina C la adulti este de 300 miligrame, iar in unele cazuri pana la 1 gram zilnic. Necesarul zilnic de vitamina C la adulti care fumeaza este de > 35 miligrame, fata de valorile normale (125 miligrame la barbati, respectiv 110 miligrame la femei).
Administrarea de vitamina C la adulti – recomandari
Necesarul zilnic de vitamina C la adulti poate fi asigurat prin consumul de alimente (legume cu frunze verzi, citrice, fructe de padure, rosii, cartofi) sau prin administrarea de suplimente (in acest caz, administrarea de vitamina C la adulti, sub forma lipozomala, creste semnificativ atat absorbtia, cat si biodisponibilitatea acestui compus). Deficitul de vitamina C apare de obicei in contextul unui aport exogen scazut, al cerintelor crescute (cum ar fi fumatul) sau pierderilor de vitamina C. Administrarea de vitamina C la adulti ar trebui suplimentata, peste necesarul zilnic recomandat, in mai multe conditii, cum ar fi:
-
gingivita, astm, glaucom, insolatie, artrita, infectii (pneumonie, sinuzita, febra reumatica), colagenoze, tulburari hemovasculare, arsuri, vindecare intarziata a ranilor, scorbut;
-
persoanele in varsta;
-
persoanele care se confrunta cu alcoolism, anorexie, cancer;
-
persoanele cu alergii alimentare;
-
persoanele care urmeaza diete restrictive, ca urmare a bolilor inflamatorii intestinale, bolii de reflux gastroesofagian sau bolii Whipple, ar trebui sa aiba un aport zilnic mai mare;
-
necesarul zilnic de vitamina C la adulti creste daca exista si tratament activ cu aspirina, corticosteroizi, indometacina, contraceptive orale sau corticosteroizi;
-
diagnosticul subiacent de insuficienta renala creste necesarul zilnic de vitamina C, intrucat, in timpul dializei, vitamina C este filtrata (fiind un compus solubil in apa);
-
fumatorii necesita mai multa vitamina C decat nefumatorii;
-
sarcina si alaptarea cresc necesarul zilnic de vitamina C.
Suplimentarea in exces este rara, iar efectele secundara includ dureri de cap, inrosirea fetei sau greata, varsaturi si ameteli (mai ales prin suplimentare intravenoasa). Excesul mai poate creste si riscul de litiaza renala (pietre la rinichi).
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523119563
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-c/faq-20058030
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/