Vaccinurile au fost, de-a lungul timpului, un scut puternic impotriva unor boli care altadata semanau teama si aduceau suferinta. Ele sunt, in esenta, acei aliati tacuti care ne invata sistemul imunitar sa recunoasca si sa respinga invadatorii. Cu toate acestea, administrarea vaccinurilor, chiar si administrarea unui vaccin antigripal, a fost adesea invaluita in controverse. De la temerile legate de efectele secundare pana la dezbateri privind libertatea personala, vaccinurile au starnit deopotriva incredere si scepticism.
Ce este vaccinul antigripal?
Vaccinul antigripal e conceput sa fie un scut impotriva gripei sezoniere, declansate de virusurile Influenza de tip A si B, virusuri ce sufera continuu mutatii. In fiecare an, administrarea unui vaccin antigripal se actualizeaza pentru a tine pasul cu noile tulpini, oferindu-ne protectie impotriva celor mai probabile pericole ale sezonului.
Iata mai jos cateva dintre cele mai intalnite intrebari referitoare la administrarea unui vaccin antigripal.
Ce fel de vaccinuri antigripale exista?
In functie de compozitie si de tehnologia utilizata, vaccinurile antigripale sunt diverse:
-
Vaccinurile trivalente includ doua tulpini de Influenza A si una de Influenza B, oferind o protectie extinsa.
-
Vaccinurile tetravalente merg un pas mai departe, acoperind si o a doua tulpina de Influenza B, fiind recomandate datorita protectiei largi.
-
Vaccinurile cu virus inactivat folosesc particule de virus gripal omorate, sunt administrate prin injectie si nu pot declansa boala.
-
Vaccinurile cu virus viu atenuat, administrate prin spray nazal, sunt destinate persoanelor sanatoase intre 2 si 49 de ani, cu un sistem imunitar puternic.
-
Vaccinurile recombinante, produse prin tehnologie ADN, sunt o optiune pentru persoanele alergice la oua.
-
Vaccinurile cu adjuvant cresc raspunsul imun si sunt recomandate mai ales pentru administrarea unui vaccin antigripal la varstnici, oferind o protectie mai robusta.
De ce exista in fiecare an diferite tipuri de vaccin?
In fiecare an, exista diferite tipuri de vaccinuri antigripale din cauza naturii virusurilor gripale, care evolueaza rapid si sufera mutatii frecvente. Virusurile gripale de tip A si B, principalele cauze ale gripei sezoniere, isi modifica structura in mod constant, astfel incat tulpinile de virus care circula un an pot fi diferite de cele din anii anteriori.
Pentru a se asigura ca vaccinul ofera protectie impotriva tulpinilor cele mai probabile, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si expertii in sanatate publica monitorizeaza anual virusurile gripale circulante si anticipeaza care tulpini vor fi cele mai raspandite in sezonul viitor. Pe baza acestor estimari, vaccinurile antigripale sunt adaptate pentru a include protectie impotriva acestor tulpini specifice.
Astfel, in fiecare sezon, sunt produse vaccinuri trivalente (care protejeaza impotriva a trei tulpini de virus gripal) si vaccinuri tetravalente (care acopera patru tulpini). Aceasta diversitate in tipurile de vaccinuri antigripale ajuta la asigurarea unei protectii cat mai extinse si eficiente, oferindu-ne un scut mai puternic impotriva gripei, in functie de modul in care evolueaza virusurile in fiecare an.
Are vaccinul antigripal efecte secundare?
Cel mai des,dupa administrarea unui vaccin antigripal locul injectiei poate fi sensibil: pot aparea roseata, durere sau usoare umflaturi. Unii oameni dupa administrarea unui vaccin antigripal experimenteaza congestie nazala. Reactiile alergice severe sunt rare, dar este esential sa informati medicul despre orice alergie cunoscuta inainte de administrarea unui vaccin antigripal. Daca este cazul, se recomanda o scurta perioada de monitorizare dupa administrarea unui vaccin antigripal pentru a putea identifica prompt orice reactie.
Ce reactii alergice ar trebui mentionate medicului inainte de administrarea unui vaccin antigripal?
Inainte de administrarea unui vaccin antigripal, este esential sa-i mentionati medicului orice alergii cunoscute pentru a preveni eventualele reactii adverse. Cele mai relevante reactii alergice includ:
-
Alergia la oua: Unele vaccinuri antigripale sunt produse folosind oua, asa ca persoanele cu o alergie severa la proteinele din ou (in special la albus) ar trebui sa mentioneze acest lucru inainte de administrarea unui vaccin antigripal. Exista insa si vaccinuri antigripale alternative, care nu folosesc oua.
-
Alergii la componentele vaccinului: Vaccinurile pot contine substante stabilizatoare, conservanti sau adjuvanti (cum ar fi gelatina, tiomersal sau antibiotice in doze mici). Este important sa-i comunicati medicului daca ati avut o reactie alergica la oricare dintre aceste componente inainte de administrarea unui vaccin antigripal.
-
Reactii alergice severe la vaccinuri anterioare: Daca ati avut vreodata o reactie alergica grava (de exemplu, soc anafilactic) dupa administrarea unui vaccin antigripal sau a unui alt tip de vaccin, acest aspect trebuie discutat cu medicul.
-
Alergii la latex: Anumite seringi sau echipamente utilizate pentru administrarea unui vaccin antigripal pot contine latex, de aceea este bine sa mentionati aceasta alergie, daca este cazul.
Mentionarea acestor alergii ajuta medicul sa ia masurile necesare pentru administrarea unui vaccin antigripal in siguranta si sa recomande, daca este nevoie, un vaccin adecvat care reduce riscurile unei reactii alergice.
Cine beneficiaza cel mai mult de administrarea unui vaccin antigripal?
In mod special, beneficiaza de administrarea unui vaccin antigripal cei care au o vulnerabilitate mai ridicata la formele severe de gripa, printre care:
-
persoanele de peste 65 de ani;
-
femeile insarcinate, indiferent de stadiul sarcinii;
-
persoanele cu afectiuni cronice (diabet, insuficienta respiratorie, boli cardiace);
-
cei cu obezitate severa;
-
rezidentii din institutii medico-sociale.
Ar trebui femeile insarcinate sa se vaccineze impotriva gripei?
Da, absolut femeile insarcinate pot beneficia de administrarea unui vaccin antigripal. Femeile insarcinate sunt printre categoriile cele mai expuse la complicatiile gripei. Vaccinul, fiind inactivat, nu afecteaza nici mama, nici fatul si este sigur indiferent de varsta sarcinii.
Este necesar sa ma vaccinez daca respect masurile de preventie, cum ar fi purtarea mastii?
Masurile de preventie sunt, fara indoiala, utile, dar administrarea unui vaccin antigripal este o protectie suplimentara esentiala. Pentru cei cu risc, administrarea unui vaccin antigripal reduce considerabil probabilitatea unei forme severe de gripa, completand masurile de bariera.
De ce ma imbolnavesc de raceala desi sunt vaccinat impotriva gripei?
Raceala si gripa sunt cauzate de virusuri diferite. Gripa este mai agresiva si poate duce la complicatii grave. Desi simptomele pot parea similare, vaccinul antigripal este specific virusurilor gripale, nu virusurilor care provoaca raceala obisnuita.
Cum se face ca, desi oamenii sunt vaccinati, uneori gripa inca se raspandeste in comunitate?
Vaccinul antigripal anual este creat pe baza unei predictii a tulpinilor dominante. In cazul in care o alta tulpina neanticipata devine prevalenta, protectia oferita prin administrarea unui vaccin antigripal poate fi mai scazuta, astfel incat pot aparea cazuri de gripa chiar si in randul celor vaccinati.
Cine nu ar trebui sa se vaccineze?
Persoanele care au avut reactii alergice severe la administrarea unui vaccin antigripal ar trebui sa evite vaccinarea, la fel si cei care au avut sindrom Guillain-Barré in urma unui vaccin antigripal. De asemenea, nu este recomandabil sa primiti administrarea unui vaccin antigripal in timpul unei boli acute cu febra.
Pot copiii cu alergii la lapte, arahide sau oua sa primeasca vaccinul?
Copiii alergici la albusul de ou pot beneficia de administrarea unui vaccin antigripal fara probleme, dar este indicat ca vaccinarea sa aiba loc intr-un mediu medical pregatit pentru a interveni in caz de reactii alergice severe. Alergiile la lapte si arahide nu reprezinta o contraindicatie pentru administrarea unui vaccin antigripal.
Cate doze trebuie sa fac?
Pentru cei mai multi dintre noi, administrarea unui vaccin antigripal cu o singura doza este suficienta. Totusi, copiii cu varste intre 6 luni si 8 ani, care nu au mai primit pana acum doua doze de vaccin antigripal, au nevoie de o a doua doza. Aceasta va fi administrata la cel putin patru saptamani dupa prima doza si se face in centrele de sanatate.
Cine are nevoie de a doua doza?
Copiii intre 6 luni si 8 ani, care nu au primit inca doua doze de vaccin antigripal in trecut, vor beneficia de o doza suplimentara, administrata la cel putin patru saptamani dupa prima. Aceasta masura asigura o protectie completa si sigura.
Este necesara o doza de rapel pentru vaccinul antigripal?
Doza de rapel este necesara doar pentru copiii cu varste intre 6 luni si 8 ani care nu au primit anterior doua doze sau al caror istoric de vaccinare este necunoscut. Acestia vor primi administrarea unui vaccin antigripal in doua doze, la o distanta de cel putin patru saptamani intre ele. Pentru toti ceilalti, o doza anuala de administrarea unui vaccin antigripal este suficienta pentru a asigura protectia necesara pe parcursul sezonului rece.
Ma simt rau dupa vaccinare. Are legatura cu vaccinul?
Administrarea unui vaccin antigripal nu poate provoca gripa, dar unele persoane pot experimenta simptome minore si temporare, precum roseata, dureri musculare sau usoara febra. Acestea dispar in una-doua zile si nu sunt motive de ingrijorare.
Exista diferente intre administrarea unui vaccin antigripal si cel impotriva virusului sincitial respirator?
Da, diferentele sunt importante:
-
Virusul tintit: Vaccinul antigripal combate virusurile Influenza A si B, in timp ce vaccinul impotriva virusului sincitial respirator este conceput special pentru virusul sincitial respirator.
-
Grupurile tinta: Administrarea unui vaccin antigripal este recomandata pe scara larga, inclusiv pentru varstnici, copii si persoanele vulnerabile. Vaccinul impotriva virusului sincitial respirator este destinat, in special, sugarilor, copiilor mici si adultilor in varsta.
-
Administrare: Administrarea unui vaccin antigripal este disponibila de mai mult timp, in timp ce vaccinul impotriva impotriva virusului sincitial respirator este mai recent si limitat la anumite categorii de populatie.
Surse: