Adenovirus: ce este si ce efecte are asupra organismului

Adenovirus: ce este si ce efecte are asupra organismului Adenovirus: ce este si ce efecte are asupra organismului

Ultima actualizare: 18 martie 2024

adenovirus

Adenovirusul este un virus comun care poate provoca o serie de infectii, cum ar fi raceala obisnuita. Cercetatorii au identificat aproximativ 50 de tipuri de adenovirusuri care pot cauza infectii la oameni. Infectiile cu adenovirus pot aparea pe tot parcursul anului, insa tind sa atinga apogeul in timpul iernii si la inceputul primaverii. Infectiile variaza de la usoare la severe, cu toate ca bolile grave sunt destul de rare.

Pe cine afecteaza adenovirusurile?

Adenovirusurile pot afecta oameni de toate varstele. Cu toate acestea, apar de cele mai multe ori la copiii mai mici de 5 ani. Raspandirea adenovirusurilor la bebelusi si copiii mici are loc adesea in gradinite, deoarece bebelusii si copiii intra in contact strans unul cu celalalt in aceste spatii. De asemenea, la gradinita, cei mici au tendinta sa-si introduca in gura obiecte care ar putea fi contaminate si, in plus, se spala mai rar pe maini.

Raspandirea adenovirusurilor la adulti poate avea loc in medii aglomerate, cum ar fi locurile de munca. De asemenea, virusul se raspandeste in mod obisnuit in spitale si camine de batrani.

Persoanele care au sistemul imunitar slabit sunt mai predispuse la infectii grave cu adenovirus. Printre acestea se numara persoanele care au fost supuse unui transplant de celule stem sau de organe. In aceasta categorie intra, de asemenea, persoanele care sufera de cancer, infectii cu HIV/SIDA, boli cardiace sau afectiuni respiratorii.


Ce sunt adenovirusurile?

Potrivit unui articol din 2018, adenovirusurile umane sunt virusuri care afecteaza de obicei ochii sau tractul respirator superior sau inferior. Specialistii afirma ca adenovirusurile pot provoca mai multe probleme medicale, printre care:

Naturalis Gastrocalmin este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de musetel si lemn-dulce, care ajuta la mentinerea confortului digestiv la persoanele cu sensibilitate digestiva.

Tipuri de adenovirus

Exista 49 de tipuri de adenovirus care pot afecta oamenii. Cu toate acestea, potrivit unui articol realizat in 2020, cele mai multe infectii cu adenovirus sunt asimptomatice. Mai exact, persoanele care contracteaza aceste virusuri pot sa nu dezvolte niciun simptom.

Potrivit specialistilor, exista o serie de adenovirusuri diferite care pot provoca focare grave. Acestea sunt:

  • tipurile 3, 4 si 7 de adenovirus, care provoaca boli respiratorii acute;
  • adenovirusul de tip 14, care provoaca si boli respiratorii acute, in special in randul personalului militar;
  • tipurile 8, 19, 37, 53 si 54 de adenovirus, care pot provoca conjunctivita foarte contagioasa;
  • adenovirusurile de tip 40 si 41, care provoaca gastroenterita, in special in randul copiilor.

Semnele si simptomele infectiei cu adenovirus

Simptomele infectiilor cu adenovirus pot fi extrem de diferite. Virusul infecteaza cel mai frecvent sistemul respirator. O infectie cu adenovirus care afecteaza tractul respirator poate provoca simptome similare cu raceala obisnuita sau gripa. Problemele medicale care pot fi cauzate de adenovirus sunt:

  • tuse;
  • febra;
  • rinoree (secretie nazala);
  • durere in gat (faringita);
  • conjunctivita;
  • infectie a urechii (otita medie);
  • noduli limfatici umflati;
  • bronsita;
  • pneumonie.

Naturalis ImunoSuport Ultra este un supliment alimentar care poate contribui la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic.

Adenovirusurile pot afecta si tractul gastrointestinal. Infectiile la nivelul tractului gastrointestinal pot provoca diaree. De asemenea, infectia cu adenovirus poate cauza gastroenterita. Gastroenterita este inflamatia stomacului sau a intestinelor si poate provoca dureri de stomac, diaree, greata si varsaturi.

In cazuri rare, adenovirusurile pot afecta vezica urinara sau sistemul nervos. La nivelul vezicii urinare, adenovirusul poate provoca infectii urinare, in timp ce la nivelul sistemului nervos, adenovirusul poate provoca encefalita sau meningita.

Cat timp pot dura simptomele infectiei cu adenovirus?

Cele mai multe simptome ale infectiei cu adenovirus dureaza de la cateva zile pana la 2 saptamani. Infectiile severe pot dura mai mult. Unele manifestari, cum ar fi tusea, pot persista o perioada mai lunga.

Suplimentul alimentar Septocalmin Islandica de la Naturalis contine extract de Cetraria islandica si poate avea un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale.

Transmitere

Adenovirusurile reprezinta un grup de virusuri care se transmit printr-o varietate de moduri. Potrivit specialistilor, aceste virusuri se transmit cel mai frecvent prin:

  • contact apropiat, cum ar fi atingerea sau strangerea mainii;
  • tuse si stranut;
  • atingerea unui obiect sau a unei suprafete contaminate, apoi atingerea gurii, a nasului sau a ochilor, fara dezinfectarea prealabila a mainilor.

adenovirus-transmitere

Adenovirusurile se pot raspandi si prin contactul cu materiile fecale infectate, cum se intampla, de exemplu, in timpul schimbarii scutecului.

Unele adenovirusuri, in special tipurile 4 si 7, sunt contagioase in apa. Cu toate acestea, aceasta modalitate de transmitere este rara si, de obicei, se intampla numai daca nu exista suficient clor in apa.

Uneori, adenovirusurile sunt transmisibile chiar daca persoana infectata nu prezinta niciun simptom. Contractarea unui adenovirus de la o persoana fara simptome se poate face mai usor daca persoana care primeste acest patogen are sistemul imunitar slabit.

Diagnostic

Persoanele care dezvolta infectii usoare nu trebuie de obicei sa se prezinte la medic. Daca simptomele sunt severe, se recomanda consultul de specialitate. Medicul poate recomanda efectuarea unor teste de laborator, pentru a confirma diagnosticul de infectie cu adenovirus. Specialistul poate preleva o proba de secretii din nas sau gat.

Metode de tratament

Nu exista tratamente specifice pentru infectiile cu adenovirus. Cele mai multe cazuri sunt usoare si necesita doar ameliorarea simptomelor cu ajutorul medicamentelor care reduc febra si al analgezicelor fara prescriptie medicala. In plus, se recomanda hidratare si odihna din plin.

adenovirus-tratament

Persoanele cu sistemul imunitar puternic nu au nevoie de medicamente antivirale. De asemenea, antibioticele nu sunt eficiente in tratarea infectiilor cu adenovirus.

Cei care au simptome grave si/sau un sistem imunitar slabit ar trebui sa ia legatura cu un medic. Acestia ar putea avea nevoie de tratament in spital, pentru a se recupera mai repede si mai eficient dupa o infectie grava. In cazuri rare, unii pacienti au nevoie de tratament cu medicamente antivirale.

Complicatii

Infectia cu adenovirus poate duce la anumite complicatii, cum ar fi sindromul de detresa respiratorie acuta (care se poate dezvolta dintr-o pneumonie virala) sau meningita virala (care este o inflamatie a creierului si a maduvei spinarii).

Potrivit unui articol din 2018 din revista Biomedicines, mai multe grupuri de oameni au un risc mai mare de a se confrunta cu anumite complicatii si de a avea nevoie de spitalizare din cauza bolilor cauzate de adenovirus. Printre aceste persoane se numara cele care:

  • au suferit un transplant de celule stem sau de organe;
  • au sindrom de imunodeficienta combinata severa, care reprezinta un grup de tulburari rare, ereditare;
  • au HIV;
  • au trecut prin chimioterapie;
  • au suferit un transplant de maduva osoasa.

Prevenire

Pentru a reduce riscul de a va imbolnavi de o infectie cu adenovirus se recomanda:

  • sa va spalati des pe maini cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde;
  • sa evitati sa va atingeti gura, nasul sau ochii daca nu v-ati spalat pe maini;
  • sa incercati sa stati departe de oamenii care sunt bolnavi;
  • sa curatati si sa dezinfectati des jucariile copiilor;
  • sa curatati blaturile, chiuvetele si alte suprafete dure, cu un amestec format din inalbitor si apa.

adenovirus-prevenire

Daca ati dezvoltat deja o infectie cu adenovirus, luati masuri pentru a preveni raspandirea:

  • stati acasa daca sunteti bolnavi;
  • stranutati si tusiti in cot sau intr-un servetel (nu tusiti si nu stranutati in palme);
  • nu folositi la comun tacamuri, cani, prosoape sau perne;
  • pastrati distanta fata de ceilalti oameni;
  • spalati-va frecvent pe maini.

 

 

Referinte:

https://www.verywellhealth.com/adenovirus-overview-5075434

https://www.medicalnewstoday.com/articles/adenovirus-infection

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23022-adenovirus