In timpul verii, temperaturile ridicate ne pot descuraja din a face miscare. Ba mai mult, servesc drept „scuza” pentru a renunta la antrenamente. Cu toate acestea este foarte important sa incercam sa mentinem un stil de viata activ si sanatos, chiar si in zilele caniculare. Alegand activitati fizice usoare si placute, ne putem bucura de beneficiile miscarii, fara a ne expune riscului de supraincalzire sau epuizare. Avem suficiente optiuni in acest sens. Vointa sa fie!
Inotul si gimnastica acvatica
De departe, unele dintre cele mai placute si racoritoare activitati fizice in zilele cu temperaturi ridicate sunt cele in apa. Vorbim aici de inot, desigur. Este un exercitiu care lucreaza intregul corp, imbunatatind rezistenta cardiovasculara si musculatura. In plus, inotul in apa rece ajuta la mentinerea unei temperaturi corporale optime, prevenind supraincalzirea. Partea si mai buna este ca inotul poate fi practicat vara atat intr-un bazin, in interior, cat si afara, la piscina, in lac sau mare.
O alta optiune perfecta in zilele toride este gimnastica acvatica sau aqua aerobicul. Exercitiile efectuate in apa au un impact redus asupra articulatiilor, fiind potrivite astfel pentru persoanele de toate varstele si nivelurile de fitness. Apa opune rezistenta miscarilor si astfel ajuta la tonifierea muschilor, fara a suprasolicita corpul.
Yoga in aer liber
Practicarea exercitiilor yoga afara, la umbra generoasa a unor copaci, poate fi o modalitate excelenta de a ne intinde si, totodata, intari musculatura, dar si de a ne mentine flexibilitatea. Pe langa asta, ne pot ajuta sa ne relaxam si sa ne calmam mintea, reducand astfel efectele stresului. Pentru a evita disconfortul termic, e bine totusi sa ne programam aceste sensiuni de antrenament dimineata devreme sau seara tarziu.
Mersul pe jos
Plimbarile reprezinta o forma simpla de exercitiu cardio, accesibila pentru toate varstele. De aceea ele raman una dintre cele mai bune optiuni cand vine vorba de miscare, indiferent de sezon. In perioadele cu canicula, e bine sa fie alese trasee umbrite, cum ar fi parcurile sau padurile, evitand orele de varf, cand termperaturile sunt maxime.
Mersul pe trotineta sau role
In cazul in care mersul pe jos vi se pare plictisitor, puteti opta pentru niste plimbari mai dinamice, cu rotineta! Mersul pe trotineta – vorbim de una obisnuita, nu electrica – implica o miscare mai complexa. Pe langa faptul ca este distractiva, deplasarea pe trotineta activeaza muschii lombari, abdominali, pe cei ai spatelui superior si ai pieptului. In acelasi timp, sunt pusi la lucru muschii gambelor, coapselor si fesierilor. Este important sa fie alternate picioarele, pentru a evita suprasolicitarea unei singure parti a corpului.
Si mersul pe role este super distractiv si are multe alte avantaje. Imbunatatirea echilibrului, sculptarea siluetei, cresterea rezistentei fizice sunt doar cateva dintre acestea. Exista insa si un important dezavantaj: mersul pe role este un sport in care caderile nu prea pot fi evitate. Tocmai de aceea, este esential sa fie folosit un echipament adecvat: casca, genunchiere, cotiere, manusi.
Ciclismul
Mersul pe bicicleta este un alt tip de exercitiu antrenant si relaxant, in acelasi timp. Este excelent pentru sanatatea cardiovasculara si tonifierea musculaturii picioarelor. Cu precautiile de rigoare, poate fi practicat in siguranta si in zilele caniculare. Pedalatul la viteze moderate creeaza o boare placuta, ajutand corpul sa se racoreasca. Chiar si asa, evitati mersul pe distante lungi, prin soare. Alegeti trasee bine umbrite, de preferinta dimineata sau seara.
RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), fara sapun. Contine un Complex hidratant pe baza de Sodium Lactate, glicerina, ulei din tarate de ovaz si ulei de migdale dulci care ofera o hidratare intensa si hraneste pielea fragila si iritata.
Activitatea fizica in perioade caniculare – sfaturi generale
Pentru a tine la distanta riscurile la care ne poate expune efortul fizic in conditii de stres termic, tineti cont de urmatoarele recomandari:
-
Hidratati-va inainte de antrenament
Beti apa cu cel putin 30 de minute inainte de a incepe exercitiile. Astfel, va asigurati ca sunteti bine hidratati inainte de antrenament si ii dati corpului timp sa absoarba lichidele.
-
Beti apa pe parcursul antrenamentului
In timpul exercitiilor, pierdeti apa prin transpiratie, ceea ce poate duce la deshidratare. Asigurati-va ca aveti la indemana o sticla cu apa si luati inghitituri mici la intervale regulate. Daca antrenamentul dureaza mai mult de o ora sau daca transpirati abundent, puteti consuma o bautura cu saruri de rehidratare pentru a va mentine echilibrul electrolitic.
-
Consumati alimente bogate in apa
Anumite alimente au un continut ridicat de apa si ajuta la hidratarea corpului. Exemple bune in aceste sens sunt pepenele verde, pepenele galben, capsunele, piersicile si nectarinele, castravetii, rosiile, salata verde.
-
Evitati alimentele grele si bogate in grasimi
In zilele caniculare, digestia poate fi mai dificila. Evitati mancarurile grele si bogate in grasimi pentru a nu suprasolicita organismul.
-
Alegeti exercitii adecvate
In timpul caniculei, evitati activitatile intense, care pot creste riscul de supraincalzire si epuizare. Optati pentru antrenamente mai usoare, mai putin solicitante.
-
Folositi un echipament adecvat
Imbracati-va in haine lejere, confortabile, confectionate din materiale care permit pielii sa respire, pentru a facilita evaporarea transpiratiei si a mentine corpul racorit. Materialele din bumbac sau cele de tip ultra dry, care utilizeaza tehnologii de gestionare a umezelii, sunt ideale cand e cald afara. Evitati hainele din materiale sintetice care pot bloca ventilatia si pot retine caldura.
-
Antrenati-va in momentele mai putin „fierbinti” ale zilei
In perioadele in care avem cod rosu de canicula, antrenati-va dimineata devreme sau seara tarziu, cand temperaturile sunt mai ceva mai scazute. Aceste momente ale zilei sunt mai potrivite pentru activitati fizice si reduc riscul de supraincalzire.
Cat de cald e prea cald?
Pentru a evalua siguranta temperaturilor de afara, oamenii de stiinta folosesc o masura numita WBGT (Wet Bulb Globe Temperature). Aceasta ia considerare temperatura aerului, umiditatea, viteza vantului si cantitatea de radiatie solara. Combinarea tuturor acestor factori permite o determinare mai precisa a gradului de stres termic, adica a temperaturii resimtite, nu neaparat a celei indicate de termometre. Si asta pentru ca organismului nostru ii este mai greu sa se racoreasca in lipsa miscarii aerului sau in conditii de umiditate ridicata, indiferent de temperatura.
De exemplu, o temperatura a aerului de 30 °C, cu umiditate de 30% (destul de uscata) inseamna o WBGT de 26,2 °C. Cu 75% umiditate, aceeasi temperatura a aerului conduce la un indice WBGT de 32 °C! La un WBGT de 35 °C, corpul uman nu se mai poate raci singur. In aceste conditii, riscul de supraincalzire este semnificativ, si la fel si cel de aparitie a complicatiilor.
Asadar, luati-va toate masurile de precautie mai sus mentioante si aveti in vedere ca fiecare persoana are propriile limite si reactii la caldura. Ascultati-va mereu corpul si adaptati-va antrenamentele in functie de starea de sanatate si conditiile meteorologice.
Surse:
https://www.eatright.org/fitness/physical-activity/exercise-nutrition/exercise-safely-in-hot-weather
https://www.npr.org/sections/health-shots/2021/07/19/1016989389/how-to-heat-proof-your-summer-workout
https://www.snexplores.org/article/how-to-be-heat-safe-when-playing-sports