Acnee: tipuri, cauze, tratament si preventie

Acnee: tipuri, cauze, tratament si preventie Acnee: tipuri, cauze, tratament si preventie

Ultima actualizare: 16 noiembrie 2023

acneea-tipuri-cauze-tratament

Acneea este o afectiune dermatologica inflamatorie, care nu apare doar la adolescenti, ci si la adulti, iar unele persoane se pot confrunta cu forme severe ale bolii. Persoanele cu acnee nu sunt afectate doar fizic de aceasta problema. Acneea reprezinta o sursa de stres si anxietate, pacientul cu acnee va avea o stima de sine scazuta, va evita socializarea, se va ascunde de privirile indiscrete ale celor din jur. Semnele acneei pot varia si este important de stiut ca afectiunea are mai multe forme: acnee vulgara (termen-umbrela), acnee rozacee, acnee juvenila, acnee chistica.

Printre cauzele acneei, se numara supraproductia de sebum, bacteriile si nivelul hormonilor, iar printre factorii de risc principali, amintim utilizarea produselor nepotrivite pentru tipul de ten, administrarea unor medicamente si unele obiceiuri care pot agresa tenul. Comedoanele (puncte negre si albe), nodulii si chisturile apar cel mai des pe fata, piept si gat, iar diagnosticul se stabileste clinic. Tratamentul depinde de tipul acneei si de severitatea acesteia, si poate include atat produse care se aplica topic, cat si medicamente administrate oral, modificarea stilului de viata etc.


Acnee – generalitati

Acneea afecteaza in egala masura atat adolescentii, cat si adultii, iar la femei se poate agrava inaintea menstruatiei, din cauza modificarilor hormonale. Printre cauzele acneei, se numara hiperactivitatea glandelor sebacee (produc prea mult sebum), modificarile care au loc la nivel hormonal (de exemplu, in perioada pubertatii), bacteria Cutibacterium acnes (sau Propionibacterium acnes), iar factorii de risc cel mai des incriminati sunt utilizarea produselor cosmetice care nu lasa pielea sa respire, administrarea unor medicamente etc.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL ACNESTIL – Gel curatare ten cu tendinta acneica, care regleaza secretia de sebum si are actiune antimicrobiana. Curata tenul cu blandete, purifica porii si previne proliferarea bacteriilor.

Exista mai multe tipuri de acnee: acnee juvenila, acnee rozacee, acnee vulgara, acnee chistica, fiecare cu semnele si simptomele sale, cu tipul de tratament si propriile recomandari. Tipul de tratament depinde de forma si severitatea acneei. Punctele negre si cele albe sunt cel mai usor de tratat, papulele si pustulele reprezinta o forma moderata de acnee, in timp ce nodulii si chisturile sunt prezente in formele severe. Este posibil ca persoanele care au acnee sa aiba nevoie de consiliere psihologica din cauza complexelor ce pot aparea.

Cauze ce conduc la acnee

  • Cutibacterium acnes este o bacterie gram-pozitiva, implicata in producerea si evolutia acneei, in momentul in care intalneste un teren „propice” – hiperactivitatea glandelor sebacee, hiperkeratinizarea (blocarea canalelor prin care se elimina sebumul) si obstructia foliculilor, inmultirea bacteriei si apoi aparitia inflamatiei.
  • In acnee, glandele sebacee produc o cantitate prea mare de sebum, cu rol in ceea ce priveste protectia pielii (de exemplu, impotriva razelor UV) si de hidratare. Cele mai multe glande sebacee se intalnesc la nivelul fetei, scalpului si pieptului si secreta sebum, iar nivelul acestuia fluctueaza in functie de modificarile hormonale.
  • Hormonii androgeni sunt hormoni sexuali, secretati de catre glandele suprarenale, ovare si testicule. Hormonul androgen cel mai cunoscut este testosteronul, care joaca un rol principal in dezvoltarea acneei, fiind prezent atat la barbati, cat si la femei. Modificarile hormonale stimuleaza glandele sebacee, determinandu-le sa produca mai mult sebum, aspect ce duce la infundarea porilor si la aparitia acelui teren propice despre care vorbeam.

RILASTIL ACNESTIL – Crema tratament ten gras, mixt, predispus la acnee are actiune keratolitica, calmeaza iritatiile si reduce aspectul imperfectiunilor. Crema contine acid hialuronic, care hidrateaza tenul in profunzime.

Care sunt factorii de risc pentru acnee?

  • Stresul, care poate inrautati acneea.
  • Perioada menstruatiei, ca urmare a nivelurilor hormonale fluctuante.
  • Poluarea si umiditatea crescuta.
  • Administrarea unor medicamente.
  • Utilizarea unor produse care nu-i permit pielii sa respire si incarca porii.
  • Istoricul familal.
  • Obiceiul de a pune mana pe fata si de a stoarce cosurile.

Tipuri de acnee

Exista mai multe tipuri de acnee, precum si mai multe tipuri de leziuni acneice. Punctele negre si punctele albe reprezinta acneea de timp non-inflamator, in timp ce acneea de tip inflamator este caracterizata prin papule, pustule, noduli si chisturi.

Comedoanele. Sunt frecvent intalnite in acnee si apar din cauza faptului ca foliculii se infunda ca urmare a excesului de sebum. Comedoanele inchise se mai numesc popular si puncte albe, iar cele deschise, puncte negre. Tocmai de aceea, in cazul persoanelor cu ten gras, predispus la acnee, se recomanda sa se utilizeze produse non-comedogenice. Comedoanele sunt inestetice, dar puteti scapa cu usurinta de ele cu ajutorul produselor topice, recomandate de specialisti.

Papulele si pustulele. Primele sunt comedoane care se inflameaza, formand mici umflaturi roz sau rosii la nivelul pielii. Sunt sensibile la atingere, iar obiceiul de a le stoarce poate agrava inflamatia si cauza cicatrici. Pustulele sunt cosuri inflamate care contin lichid, iar stoarcerea lor poate cauza cicatrici.

Noduli si chisturi. Nodulii sunt umflaturi mari si foarte dureroase, fiind foarte tari la atingere, si se dezvolta adanc, sub piele. Chisturile sunt leziuni profunde, pot masura pana la cativa centrimetri, sunt pline cu lichid si foarte dureroase.

Acneea este o problema intalnita la adolescenti, dar si la adulti. Pentru a castiga lupta cu acneea, Catena recomanda Normens Acne, un supliment alimentar ce mentine echilibrul hormonal si nivelul optim al productiei de sebum, accelerand procesul de regenerare celulara.

Acnee vulgara

Acnee vulgara este termenul medical utilizat in general si se caraterizeaza prin prezenta punctelor albe si negre, precum si a altor tipuri de leziuni acneice. Acneea vulgara apare pe fata, piept, umeri si pe spate. In timp ce acneea de tip moderat poate fi tinuta sub control si tratata cu usurinta, in cazul formelor severe este nevoie de sfatul specialistului.

Acnee rozacee

Atunci cand ne referim la acnee rozacee vorbim, de fapt, despre un subtip al rozaceei, mai exact rozaceea papulo-pustuloasa. Rozaceea este o afectiune cronica, ce nu poate fi tratata si ale carei cauze sunt inca necunoscute. Acneea rozacee se caraterizeaza prin existenta vaselor de sange sparte, vizibile, ten gras, piele foarte rosie, umflaturi asemanatoare unor cosuri, eritem facial. Persoanele cu acnee rozacee experimenteaza senzatii de arsura si intepaturi la nivelul fetei. Acneea rozacee este mai frecvent intalnita in randul femeilor aflate la varsta a doua.

Acnee juvenila

Adolescentii sunt cei care, de obicei, se confrunta cu acnee juvenila, fiind si cel mai comun tip de acnee. In cazul acneei juvenile, apar tipuri diferite de leziuni acneice: puncte negre, puncte albe, insotite de umflaturi mici, roseata. Acest tip de acnee apare din cauza faptului ca in perioada pubertatii se instaleaza modificari hormonale, insa tendinta generala este de a lasa acneea netratata, caz in care nu va disparea de la sine.

Acnee hormonala

Acnee hormonala se refera la acneea legata de fluctuatiile hormonale. Desi este asociata in mod tipic cu fluctuatiile hormonale care au loc in perioada pubertatii, acneea hormonala poate afecta si adultii, in special femeile. Exista mai multi factori care pot contribui, printre care ciclul menstrual, menopauza, sindromul ovarelor polichistice, nivelul crescut al hormonilor androgeni. Daca in perioada pubertatii, acneea hormonala apare mai des pe zona „T” (frunte, nas, barbie), in cazul adultilor, apare pe obraji si linia maxilarului. Se caraterizeaza prin existenta comedoanelor acneice si chisturilor.

Acnee chistica

Cel mai sever tip de acnee este acneea chistica, fiind caracterizata, dupa cum sugereaza si numele, de prezenta chisturilor acneice mari si foarte dureroase. Acneea chistica prezinta complicatii precum raspandirea infectiei, aparitia cicatricilor. Acest tip de acnee este mai frecvent in cazul adolescentilor, insa si adultii se pot confrunta cu ea. Cel mai des sunt afectate fata, pieptul, umerii, spatele.

Manifestarile acneei

Acneea este o afectiune cu un impact mare atat asupra fizicului, cat si psihicului. Acneea se caraterizeaza prin aparitia punctelor albe, negre, nodulilor si chisturilor, putand provoca senzatie de mancarime, intepaturi, umflaturi, roseata. Daca nu este tratata corespunzator si nu se actioneaza asupra cauzei, pot aparea cicatrici, care vor fi foarte greu de eliminat. Din pacate, acneea poate reaparea de mai multe ori pe parcursul vietii. Pacientii cu acnee se pot confrunta cu stima de sine scazuta, lipsa increderii si pot dezvolta depresie.

Tratament pentru acnee

In primul rand, tenul acneic trebuie ingrijit cu produse speciale, non-comedogenice, care sa nu-l agreseze. Specialistii pot recomanda utilizarea produselor topice in combinatie cu medicatie orala.

  • Retinoizii sau derivatii din vitamina A au efect antiiflamator si inhiba proliferarea keratinocitelor in folicul, ceea ce inseamna ca previn formarea comedoanelor. Se recomanda cremele, gelurile si lotiunile. O foarte mare atentie trebuie sa o acordati faptului ca retinoizii sensibilizeaza pielea, astfel incat trebuie sa aveti mare grija cu expunerea la soare.
  • Antibioticele actioneaza prin eliminarea bacteriilor si reducerea rosetii si a inflamatiei. De obicei, antibioticele topice se recomanda in combinatie cu retinoizii, dupa o schema stabilita de catre specialist.
  • Acidul azelaic si acidul salicilic au proprietati antibacteriene, si tocmai de aceea sunt ingrediente active in produsele destinate tratamentului acneei, precum creme sau geluri.
  • In ceea ce priveste medicatia orala, se pot recomanda scheme care includ antibiotice (tetracicline, macrolide), contraceptive, agenti antiandrogeni (spironolactona), istotretinoin.
  • Se poate recurge si la terapii precum terapia pe baza de lumina, peelingul chimic (cu acid glicolic, acid salicilic, acid retinoic), extractia comedoanelor, injectiile cu steroizi.
  • Produsele destinate ingrijirii zilnice se recomanda sa contribuie la mentinerea sub control a secretiei de sebum, sa ajute la indepartarea imperfectiunilor, dar sa si hidrateze in acelasi timp. Folositi produse de machiaj pe baza de apa, si un produs cu factor de protectie solara de fiecare data cand iesiti din casa, nu va atingeti fata cu mainile si evitati sa stoarceti comedoanele.

Cum se stabileste diagnosticul de acnee?

Diagnosticul de acnee este destul de usor de stabilit, chiar de la o prima vedere. Pentru a depista cauza acneei insa, se poate recurge la o serie de teste si analize. Se poate recomanda cultura provenita din secretia purulenta, cu antibiograma daca este cazul, pentru a depista sursa infectiei. Femeilor li se pot recomanda analize de laborator pentru testarea nivelului hormonilor, iar in cazul in care se suspecteaza prezenta ovarelor polichistice, a tumorilor adrenale sau ovariene, se recomanda realizarea unei investigatii de tip CT (tomografie computerizata). Trebuie luat in calcul si diagnosticul diferential, pentru ca exista afectiuni dermatologice asemanatoare cu acneea, printre care rozaceea, foliculita, keratoza pilara.

Care sunt metodele de preventie?

Din pacate, modificarile care intervin la nivel hormonal nu pot fi prevenite si nici istoricul familal, care favorizeaza aparitia acneei, insa exista cateva obiceiuri care va pot ajuta in ceea ce priveste reducerea severitatii simptomelor. Este important sa va spalati pe fata cu apa calduta si cu un produs special destinat tipului de ten. Hidratarea are un rol foarte important, deoarece atunci cand o persoana este deshidratata, glandele vor primi „comanda” de a produce o cantitate si mai mare de sebum. Nu va atingeti fata cu mainile, folositi tot timpul o crema cu fator de protectie, reduceti stresul si urmati o dieta sanatoasa.

Mituri despre acnee

  • Doar adolescentii sufera de acnee. FALS! Atat adolescentii, cat si adultii se pot confrunta cu acneea, afectiunea avand mai multe cauze si factori se risc.
  • Este nevoie sa va spalati mai des pe fata daca aveti acnee. FALS! Spalatul fetei foarte des nu va trata acneea. Se recomanda sa va spalati doar de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu produse blande, care sa nu agreseze tenul.
  • Stoarcerea comedoanelor cotribuie la tratarea acneei. FALS! Aceasta nu este niciodata o idee buna. Stoarcerea cosurilor declanseaza un raspuns inflamator si proliferare bacteriilor, precum si aparitia cicatricilor.
  • Soarele este recomandat in caz de acnee. FALS! Desi, la prima vedere, ar putea parea ca soarele reduce aspectul acneei si ati putea crede ca acneea s-a vindecat, soarele poate usca si inflama pielea, astfel incat glandele care produc sebum vor fi hiperactive, mai ales dupa cateva zile petrecute la soare.
  • Pasta de dinti usuca cosurile. FALS! Pasta de dinti nu trebuie aplicata sub nicio forma pe piele, pentru ca poate sa inrautateasca acneea si sa cauzeze inrosirea pielii.
  • Machiajul este responsabil de aparitia acneei. FALS! Nu machiajul este responsabil de aparitia acneei, insa produsele nepotrivite pot agrava acneea deja existenta.
  • Acneea va disparea de la sine. FALS! Acneea trebuie tratata corespunzator, chiar daca vorbim despre adolescenti sau adulti, in functie de cauze si severitate.

Farmacistul Catena va recomanda: